Şimdi Ara

[[ÖNEMLİ UYARI]] 4.5G Speed Test Yapanların Dikkatine [[Kotanız Bitebilir]]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
3.323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 4.5G hizmeti devreye girdi ve hepimiz hızı test etmek istiyoruz. 3 operatör içinde test yaptım iyi sonuçlar aldım. Ancak telefona yüklediğimiz ve hız testi yapmaya yarayan Speed Test uygulaması hız yükselince Download (İndirme) ve Upload (Gönderme) veri miktarını arttırıyor. Bu sebeple kotanız çok hızlı tükeniyor.

    Uygulama 50 Mbps'ye kadar test sırasında Download için 50 MB, Upload için 25 MB toplamda 75 MB civarında veri indirip gönderirken, hızınız 50 Mbps'yi geçtiğinde Download için 100 MB, Upload için 50 MB toplamda 150 MB civarında veri indirip gönderiyor.

    Bu sebeple eğer hızınız 50 Mbps ve üstündeyse yaptığınız her hız testi için ortalama 150 MB civarında kotanızdan eksilme olacaktır. 10 kez bu testi tekrarladığınızda kotanızdan 1.5 GB civarında kota eksilecektir. Özellikle 1 GB kotalı İnternet kullananlar yüksek fatura şoku ile karşılaşabilirler.

    Özellikle faturalı hat kullananların ilk günlerin heyecanına kapılıp hız testini çok fazla tekrarlamamalarını tavsiye ediyorum.

    Yaptığım testte Turkcell Turbo'da 61 Mbps hız ile test başı 161 MB, Türk Telekom'da 53 Mbps hız ile test başı 154 MB kota eksilmesi yaşanmıştır. Vodafone'da 34 Mbps'nin üstüne çıkamadığım için net sonuç elde edilememiştir.

    Konuda ismi geçen uygulama:https://play.google.com/store/apps/details?id=org.zwanoo.android.speedtest







  • Ookla'ya uygulamanın veri kullanımını en azından Türkiye için yarı yarıya azaltması gerektiğini anlatan bir mail gönderdim. Belki dikkate alırlar.
  • Bizimkiler de daha 2gb paket satma derdindeler 😡

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir indirme başladığında ağdaki aktif yüklerin dengelenerek ağın paylaşılması vs. çeşitli nedenlerle anında tam hıza ulaşılamayabilir, bundan dolayı testin bir süre sürmesi gerekli. Ancak zaten Ookla uygulaması çok fazla uzatmadan yapmaya çalışıyor testi. nPerf gibi uygulamalar test süresini ayarlamaya imkan veriyor, daha farklı sonuçlar çıkabiliyor mesela bunlarda.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: man utd

    Bizimkiler de daha 2gb paket satma derdindeler 😡

    4.5G için kullanım alışkanlıklarının da değişmesi ile yakında 2 GB - 4 GB gibi paketler yetersiz kalacaktır. İnşallah kotalar artar. Ben uyarıyı özellikle çoğunluğun kullandığı 1 GB faturalı paket kullanıcıları için yaptım. Turkcell'de telefonla birlikte alındığında genelde 1 GB paket hediye ediliyor ve sadece 6-7 kez test yapıldığında bu kota doluyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Bir indirme başladığında ağdaki aktif yüklerin dengelenerek ağın paylaşılması vs. çeşitli nedenlerle anında tam hıza ulaşılamayabilir, bundan dolayı testin bir süre sürmesi gerekli. Ancak zaten Ookla uygulaması çok fazla uzatmadan yapmaya çalışıyor testi. nPerf gibi uygulamalar test süresini ayarlamaya imkan veriyor, daha farklı sonuçlar çıkabiliyor mesela bunlarda.

    Programın çalışma mantığını biliyorum bende yazılımcıyım. Programda ilk açılışta otomatik sunucu seçme özelliği devre dışı bırakılabilir veya Turkcell için Turkcell Superonline, Türk Telekom için Türk Telekom, Vodafone için Vodafone Süpernet sunucuları otomatik olarak seçilebilir. Bu sunucular program içinde zaten tanımlı durumda ve sadece bunların seçimine imkan tanınırsa az da olsa kotaya katkısı olacaktır.

    Ookla güzel çalışıyor ancak 50 Mbps hızı geçince sürede azda olsa uzuyor. 50 Mbps hıza ulaşabiliyorsanız sizde test yapabilirsiniz. Gidip gelen veri miktarını 3G testindeki boyutlarına indirirlerse yine sıkıntı yaşatmadan test yaptırabilirler. Sürede 3-4 saniye daha kısa tutulabilir. Ben önerilerimi yazıp gönderdim en azından %40 tasarruf sağlanabilir.

    nPerf paylaşımı için teşekkürler. Kullandığım uygulamalar arasında nPerf yoktu, mesajınızdan sonra indirip denedim ve memnun kaldım.




  • Zaman zaman çok test yaparım da, test süresi kısaldığında anlık veri hızındaki küçük artış ve azalışlar test sonuçlarını biraz etkiliyor; 8 Mbit ADSL ile 10, 12 Mbit sonuçlar görmek gibi şeyler oluşabiliyor işte. Adamlar hani bunun bir dengesini tutturmuştur muhtemelen, farkettiğim 4G testleri çok uzun sürmüyor zaten, ama düşük hızlı bağlantılarda test çok uzun. Hani yine bir miktar optimizasyonları var muhtemelen veri kullanımına yönelik...
  • teknofone hocam ve sis651 hocam. Benim söylendiği gibi test başı 150 MB değil 200 - 250 MB arası gidiyor. Türk Telekom bana çok yakın olan baz istasyonunu yeniledi ondan sonra test yaptığımda hız 110 mbit ve 104 mbit çıktı. İki testte kotamdan 447 MB gitti. Bölgemde Türk Telekom fiber alt yapı var ve sitede kullanılıyor. Hala paketim var ama test yapmaya korkuyorum. Teknofone hocam hız 100 mbit üstüne çıkınca 100 mb indirme 50 mb gönderme dosyaları artıyor mu?

    Bu kadar fazla kota gitmeden nasıl test yapabilirim? Şöyle test başı en fazla 50 mb kotadan götürecek bir yöntem var mı?
  • linwin L kullanıcısına yanıt
    Çok fazla test yapmayacaksın... Hız testleri kotası oldukça götürür. Ya da alternatif uygulamalar dene. nPerf uygulamasını dene bir, onda test süresi ayarlanabiliyor. En kısa 5 saniye var ama ne kadar kota götürür bilgim yok.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hız testleri çok fazla kota götürüyor, dikkatli olmak lazım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sis651

    Çok fazla test yapmayacaksın... Hız testleri kotası oldukça götürür. Ya da alternatif uygulamalar dene. nPerf uygulamasını dene bir, onda test süresi ayarlanabiliyor. En kısa 5 saniye var ama ne kadar kota götürür bilgim yok.

    Teşekkürler hocam. Testin bu kadar kota götürmesine şaşırdım alt tarafı test diye düşünüyordum ama öyle değilmiş. Türk Telekom coştu 137 mbit hızı gördüm 5 defa test yaptım 1 gb dan daha fazla gitti artık testi bıraktım. nPerf uygulamasını kurdum ama karışık geldi bu hız sınırı nereden konuyor hocam?
  • Arkadaşlar hız testi ile uğraşmak yerine internet speed meter lite uygulamasını indirin. Anlik internet hızınızı gözlemleyin. Test yapıp kota yemek yerine google play den uygulama indirin güncelleme yapın dosyanın iniş hızını anlık olarak şarj yüzdesi gösterir gibi gösteriyor. Resimde sol üst köşede.
    Bu mesaja eklenen görseller:

     [[ÖNEMLİ UYARI]] 4.5G Speed Test Yapanların Dikkatine [[Kotanız Bitebilir]]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sssss5 -- 7 Nisan 2016; 1:11:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • linwin L kullanıcısına yanıt
    Bu hızı değil de süreyi ayarlamak için. nPerf çok gelişmiş bir uygulama. Yakında testte kullanılacak bağlantı sayısını da srçebileceğiz ki operatörleri iyice zorlayacak bu. :)


    Üst solda menüye tıklayın sonra da altta anahtar simgesi var ona tıklayın. Sonra da Hız testi süresi seçin yazıyor, ona tıklayın, en kısası olduğundan emin olun. Aynı sayfada Başlangıçta standart testi seçin diye bir kısım var, onu da hız testi olarak ayarlayın, tam test çok daha fazla kota götürür. Testleri de tam test değil, hız testi olarak yapın. Tam test detaylıdır ama kotayı da fçdaha fazla götürür.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 100 Mbps geçildiyse kullanılan veri miktarı artıyor bu sebeple 150 MB'dan daha fazla gidebilir. Uygulamayı yazanlar bu kadar hız varsa doğal olarak kotada boldur diye düşünüyorum ama bilmiyorlar ki burası Türkiye ve paketler genelde 1 veya 2 GB.

    @sis651 gerekli uygulamayı vermiş illa test yapacaksanız onu kullanın. Benim tavsiyem artık testi bırakın normal kullanıma geçin, nasıl olsa o hızda o kota yetmeyecek.

    Benim 3 hatta da internet paketi bitti ve öyle masum masum oturmak zorunda kalıyorum.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: linwin
    Teşekkürler hocalarım. Ben bu test işini bıraktım bir hevesle başlamıştım ama çok kota gidiyor nperf güzelde tam test olmayınca speedtest kadar hız sonucu vermiyor tam testte çok götürüyor. Bu testleri düzenli yapabilmek için çok kota lazım o kotada bende yok.

    Rica ederim. Speed test gibisi yok çünkü operatörün kendi test sunucusuna yakınsanız otomatik olarak o sunucuyu seçiyor bu sebeple en doğru sonucu çıkartıyor. Eğer işiniz veya hobiniz bu değilse sürekli test yapmanın anlamı yok. Test işinden vazgeçmeniz yerinde bir karar olmuş.
  • Doğu'dayım, Speedtest'in bana gösterdiği en yakın sunucu Erbil sunucusu. :) Listenin sonunda arada Adana sunucusu çıkıyor ama son zamanlarda o da yok. 1 Nisan'da Türkiye sunucularını göstermişti, herhalde şikayet üstüne düzelttiler dedim. Ama bir daha Adana da göremedim diğer sunucuları da. :)
    Ondan burada en iyisi nPerf. İstanbul sunucusu yeterli değil ama, sanırım TT şebekesinde sunucu. Avusturya ve Litvanya Tele2 vs. sunucuları çok iyi yanıtlanıyor Turkcell'de; 32 Mbit'e kadar gördüm bunlarda 3G ile. Otomatik modu var bir de, ayarla sürekli test yapsın; kotaya acımıyor. :D

    Bu arada nPerf ile en yüksek test sonucu Turk Telekom'la 336 Mbit olarak çıkmış 11 Nisan'da.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 14 Nisan 2016; 3:12:15 >
  • Doğu konusunda maalesef bilgi sahibi değilim. Türkiye'nin gezmediğim yeri azdır ama doğu gezdiğim yerler arasında çok ufak bir paya sahiptir. (Tabi bu doğal olarak benim eksikliğim, test etme şansım olmadı)

    İstanbul için 3 operatöründe sunucuları bana çok yakın ve Speed Test kadar doğru sonuç veren başka bir uygulama görmedim. Sizin için doğal olarak nPerf en iyisidir, bende önerinizden sonra denemeye başladım ancak Speed Test kadar yüksek sonuç alamadım. Özellikle Turkcell Superonline sunucularını Turkcell turbo paketimle seçtiğimde çok yüksek değerler alıyorum.

    Linwin ile de benim aramda yaklaşık 3-4 km mesafe olduğu için onun içinde en mantıklısı Speed Test. Tabi kotası yettiği müddetçe.
  • Türkiye'deki operatörler speedtest uygulamarını 'whitelist' etse, yani kotaya karşı sayması pek güzel olur.
    Mesela Amerika'da en azından T-Mobile speedtesti kotana karşı saymıyor, hatta üstünde numara kaydı bulunmayan aktif edilmemiş T-Mobile SIM kartı bile speedtest yapabiliyor.
  • teşekkürler

    dün 2 defa yaptım bende diyorum nereden gitti 150 MB
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.