Şimdi Ara

Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
773
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elimde Olympus OMD EM10 Mark II var, bunu 12-50mm kit lens ile kullanıyorum. Aslında bu işe yeni başlamış biri olarak lensin sonuçlardan memnunum diyebilirim, zira çektiğim fotoğraflarda gördüğüm birinci eksiklik ekipman yetersizliğinden ziyade iyi bir kompozisyonu yakalama tecrübesi ve içgüdüsüne henüz sahip olmayışımda yatıyor gibi. Fakat tavsiye istediğim konu bu değil.

    Önümüzdeki dönemde makinaya lens takviyesi yapmayı düşünüyorum. Öncelikle aklımda 25mm alıp bunu 50mm dengi olarak kullanmak vardı. Fakat 12-50mm'yi ben genelde 12mm'de yani geniş açıda kullanıyorum zaten, bazen istenmeyen detayları kadrajdan çıkarmak için 15-17mm civarına çıktığım oluyor. Pek portre de çekmedim makinayı aldığımdan beri. O yüzden 25mm alırsam kadraj olarak kendimi kısıtlarım gibi bir düşünce oluştu. 17mm alayım desem benim için 25mm'den daha kullanışlı olacak gibi ama o da daha pahalı. Zaten 17mm'nin ikinci eli yok gibi bir şey, 25mm'yi bazen görüyorum en azından sahibinden'de. Fakat bunların ikisini de alsam bana elimdeki 12-50 arasında daha keskin bir alternatif sunacaklar ama o 12-50 benim için yine de elden çıkarılamaz bir parça olacak her halükarda, değişken odağı nedeniyle. Fiyatlar ve şartlar böyleyken acaba biraz daha zorlayıp 12-40mm pro mu alsam diye düşünmeye başladım bu kez. Üstelik 12-40'ı alırsam 12-50'yi de artık tutmama gerek kalmaz, en çok istediğim şey olan tek lensle hemen hemen bütün işleri halledebilme noktasına gelebilirim. 12-50mm'yi 500 civarına elden çıkartabileceğim için ikinci elde 2300'lere bulunabilen 12-40mm pro bana 1800'e falan gelebilir (17mm'nin sıfırı o fiyat zaten) Fakat 12-40 hakkında aklımı kurcalayan şey düşük ışık koşullarında 2.8 yerine 1.8 diyaframı arayıp aramayacağım. Sizce keşke 1.8 olsaydı der miyim, yoksa 2.8 diyafram bana her türlü yeter mi. Amacım bokeh falan değil, zaten çok sığ alan derinliğinde doğru netleme yapmak oldukça zor, 2.8 diyafram ihtiyaç duyduğum durumda bokehi sağlar ama merak ettiğim konu düşük ışık konusu. Hadi ev ortamında biraz isoya abanıp noise reduction ile durumu kotardık diyelim, yarın öbür gün samanyolu falan çekmek istesem 12-40 ile kayda değer şeyler çekebilir miyim 2.8'de?

    Genel olarak 17mm veya 25mm'den biri mi, yoksa 12-40mm pro mu alayım diye sorduğumu farz edin. Yukarıda açıkladığım durumda siz ne yapmamı önerirsiniz? Teşekkürler.







  • Aramazsınız bence düşük ışık koşullarında F1.8'i öyle çok. En zor durumda alacağınız 150 liralık Manfrotto Pixi mini tripod, cepte taşınan harika faydalı bir alet. Herhangi bir büyük tripoddan çoook ama çok daha hafif/ufak/kullanışlı. Yani böylece yapamayacağınız şey kalmaz. Ha zaten eğer gövdedeki 5 eksenli titreşimi verimli kullanmayı da öğrendiniz ise çoğu durumda o da gerekmez. Bence 12-40 düşündüğünüz gibi en mantıklı seçenek.

    Samanyolunu 12-50 ile bile çekiyorlar. O da mesele mi !..

    Bu 12-40 ile de...
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    Truck2 by James Clinich, on Flickr

    ve bu da,
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    Star trails by Hilmi Coşkun, on Flickr

    Olympus E-M10 + Samyang 12mm f2 ile
    panoramique de 19 photos assemblées avec I.C.E.
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    De la Séa au Taillefer by Laurent Mayet, on Flickr

    Samyang 7.5mm f3.5 balık gözü ilehttps://flic.kr/p/X95f2n

    Şöyle bakın,http://m43turkiye.com/viewtopic.php?f=32&t=2063



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 19 Ocak 2018; 23:51:45 >




  • jiddi kullanıcısına yanıt
    zaten odak aralıkları açısından muadili diyebileceğimiz canon'un en çok arzulanan pro lenslerinden 24-70mm L serisi de 2.8 diyafram açıklığında, millet bununla her işini görüyor. ben de 2.8 yeter diye düşünmeye başladım.

    zaten elimde 50mm 1.4 nikon manuel lens var ondan biliyorum, zifiri karanlık ortam dışında 1.4 açıklığında kullanmak deveye hendek atlatmak gibi bir şey. gün ışığında 1.4'te kullanmanın zaten bir manası yok da çok sığ bir alanı fokuslamak istediniz diyelim, manuel lensle bu tamamen piyangoya dönüşüyor. makinayla ilk çektiğim fotoğraflardan biri şu kedili olan, ya 1.4 ya da 1.8 ile çekmiştim hatırlamıyorum tam, tamamen şans eseri doğru odağı yakalayabilmişim. ondan beş on dakika sonra çektiğim ikinci fotoğrafta ise bariz bir odak hatası yapmışım mesela. gerçi af olan bir lenste çok daha kolay oluyor doğru odaklama ama onda da %100 garanti değil sonuçta.

    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    Untitled by Gokhan H., on Flickr

    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi

    12-40 alırsam daha sonra lazım olursa diye bir 40-150 de alırım ama her seferinde taşımak zorunda olmam mesela onu. belki ileride arzu nesnesi 75mm 1.8 ve portre için 45mm 1.8 ile seti tamamlayıp emekliliği beklemeye başlarım artık :)

    bu arada hep soracağım da cahillikten utanıp soramadım, bu cep tripodları nasıl işe yarıyorlar anlamıyorum. hepi topu bir karış ayakları olan tripodlar bunlar, yere koyup mu çekim yapılıyor, şayet öyleyse kadraj olarak kısıtlayıcı olmuyor mu, aydınlatabilir misiniz?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: poormansmoodyblues

    ,,,

    Bende mini ve normal 2 tripod var, şahsen büyük tripodu ne akla hizmet almışım ki diyorum.

    Bu mini tripodu masaya, banka, duvara vs. de çok koyduğum oldu. Hatta ve hatta nice zaman tripodu da hiç kullanmayıp böyle makinanın durabileceği kadar düzgün bir direk üstü bile olsa kullanmışlığım çoktur. 12 yıldır fotoğraf çekiyorum 2 sene evvel bu manfrotto MINI'den aldım normal bir tripod alalı da 7-8 ay oldu belki. Normal tripod evde yatıyor, manfrotto PIXI'siz nerede ise çıkmam.

    Şunu Manfrotto PIXI ile masaya koyup çektim,
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    FSM Bridge - Another shot by Ciddi iyi1i, on Flickr

    Şunu da sahildeki banklardan birisine koyup çekmiştim manfrotto PIXI ile...
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    FSM Bridge by Ciddi iyi1i, on Flickr

    Şunu yıllar evvel tripodum yokken etrafta bi baktım boyum kadar bir direk var geniş de biraz üstü dümdüz. Tam Olympus PEN E-PL3 gövde oturuyor, hatta birazcık da büyük. Koydum makinayı, geri sayıma ayarladım diyaframı kıstım, şlak uzun pozlama...
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    Traffic - cars waiting green light - #m43turkiye by Ciddi iyi1i, on Flickr

    PEN E-PL3 + OM 50mm. F1.8 manuel lens, tripodsuz uzun pozlama bu da
    Olympus M4/3 Lens Tavsiyesi
    New year tree stars by Ciddi iyi1i, on Flickr

    Bunda da bir AVM'nin balkon kısmı gibi bir yerdi, oradaki trabzan köşesine koydum. Zamanla böyle köşe vs. işe yaradığını görünce cebime(çantama) makinayı üzerine koyacak kadar bir mukavva/plastik bir şey yapmıştım ve bununla çıkardım hep. Hala da var, tripoda takmayıp herhangi bir yere koyacağım zaman makina çizilmesin falan diye bunu koyar ve üstüne makinamı koyarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 20 Ocak 2018; 23:31:11 >




  • 12-40mm bence sizin için doğru tercih olacak. Çok çok yakından netleme mesafesi, tak gez için ideal aralığı, su ve toza karşı dayanıklı olması, keskinliği vs. ile sizi fazlasıyla tatmin edecektir. Ama şunu da belirtmeliyim ben 12-40mm ve 17mm f1.8 kullandım. 17mm daha keskindi. Biraz daha tatmin ediciydi benim için. 2. elde 17mm 1050tl civarı. 12-40mm artık 2300tl civarında. Bu durumda bütçenize uygun hangisi ise onu almanızı tavsiye ederim.

    Son olarak 17mm f1.8+45mm f1.8 kombinasyonu da düşünülebilir. 1600-1700tl civarına ikisini bulabilirsiniz. 45mm çok özel lenslerden biridir. M43 sistemde fiyat/performans olarak ilk üçe girer. Bu kombinasyonu seçtiğiniz de 500tl cebinizde kalır.

    Şuan olsa lenslerin boyutları açısından böyle bir tercih yapardım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.