Şimdi Ara

ODTÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ (Soru-Cevap)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
3
Favori
9.351
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba, öncelikle hepinizi aldığınız puanlar için tebrik ederim. ODTÜ Kimya Mühendisliği 4.sınıf öğrencisiyim, bana sormak istediğiniz sorularınız varsa bilgim dahilinde cevaplamak için buradayım.

ODTÜ ANA SAYFA:
    odtü - orta doğu teknik üniversitesi
    ODTÜ - Orta Doğu Teknik Üniversitesi
    https://www.metu.edu.tr/tr

ODTÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANA SAYFA:https://che.metu.edu.tr/
    KİMYA MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA...:
    che.metu.edu.tr
    Kimya Mühendisliği Hakkında | Kimya Müh. Bölümü
    https://che.metu.edu.tr/tr/kimya-muhendisligi-hakkinda

ODTÜ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ (Soru-Cevap)

ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölüm Tanıtım Videosu:
    ODTÜ-METUyoutube
    ODTÜ Kimya Mühendisliği Lisans Programı Tanıtımı
    https://www.youtube.com/watch?v=5NxLeL4Om5s

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ousan -- 26 Ağustos 2020; 13:13:0 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

ODTÜ Kimya Mühendisliği: Sıkça Sorulan Sorular

ODTÜ Kimya Mühendisliği nedir?

ODTÜ Kimya Mühendisliği, kimyasal süreçlerin tasarım, analiz ve optimizasyonunu inceleyen bir mühendislik dalıdır. Bu süreçler, ilaç üretiminden petrol rafinerisine kadar çeşitli endüstrilerde uygulanır.

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunları nerede çalışıyor?

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunları, enerji, ilaç, gıda, tekstil ve diğer birçok sektörde çalışmaktadır. Mezunların tipik pozisyonları şunlardır:

• Kimya Mühendisi
    • Proses Mühendisi
    • Ar-Ge Mühendisi
    • Kalite Kontrol Mühendisi
    • İşletme Müdürü

ODTÜ Kimya Mühendisliği maaşları ne kadardır?

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunlarının maaşları deneyim, sektör ve konuma göre değişmektedir. Glassdoor'a göre, Türkiye'deki bir ODTÜ Kimya Mühendisliği mezununun ortalama yıllık maaşı yaklaşık 150.000 TL'dir.

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunları için yurtdışı iş imkanları nelerdir?

ODTÜ Kimya Mühendisliği mezunları, uluslararası şirketlerde ve kuruluşlarda yüksek talep görmektedir. Mezunlar, ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Asya dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında çalışma fırsatları bulabilmektedir.

ODTÜ CHE nedir?

ODTÜ CHE, ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümünün kısaltmasıdır.

Sonuç

ODTÜ Kimya Mühendisliği, gelecek vaat eden bir mühendislik dalıdır. Mezunlar, çeşitli endüstrilerde yüksek talep görmektedir ve hem Türkiye'de hem de yurtdışında mükemmel iş imkanlarına sahiptirler.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 1)Mezun olduğumuzda nasıl iş imkanları bizi bekliyor
    2)Maaşlar nasıl
    3)İTÜ kimya mühendisliğiyle arada çok fark var mı
    4) Metalurji ve malzeme mühendisliğine göre iş imkanları nasıl
    5) Söylendiği kadar zor mu,sosyal hayata vakit kalıyor mu

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kimya mühendisi Türkiye'de iş yapmaz diyorlar doğru mu?
    Yurtdışı imkanları neler? Okurken kendimizi geliştirirsek Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde iş bulabilir miyiz?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • yerimizi alalım

• deoksiribo kullanıcısına yanıt
    1-geneldei ilaç/kozmetik/gıda yönünde iş imkanların ortaya çıkıyor.ancak bayer gibi dev ilaç firmaları 2018 yılında türkiyeden çekildiği için imkanlar azaldı.
    2-İnternette 15-20 okuyan/mezunla görüştüm.Ortalama başlangıç maaşı 3.5/4k.Bu klasik maaştır.Ancak işin kötü yani ilerledikçe maaşın çok artmıyor.Demek istediğim bilgisayar mühendisi 4le başlıyorsa 5 sene sonra o parayı 15 yapar.ama kimya mühendisi 6-7 yapar.türkiyede kimya mühendisine ihtiyaç yok.

3)odtüde dili daha iyi öğrenirsin.itü daha basit ve daha sosyal.staj yerlerine daha yakın.erasmus imkanın daha çok.odtüde erasmus yapma olasığın %5.senen uzuyor.

4)türkiyede metulurji ve malzemenin alanı daha çok.3.dünya ülkesiyiz maalesef.

5)odtüde hazırlıkta sosyallik oluyormuş.ama sonrasi için bayağı ödev ve lab sorumluluğu varmış.pek olmuyormuş yani.

• hocam sizi hatırlıyorum ben yerleşirken de açmıştınız bu konuyu ben de 3. sınıfa geçtim bu sene
  • Yurtdışı imkanları nasıl

• deoksiribo kullanıcısına yanıt
    1- Kimya mühendisleri üretim olan her yerde çalışabilir. ODTÜ Kimya Mühendisliğinde alınacak eğitimşe mikro boyuttan makro boyuta, mühendislikten yöneticiliğe kadar her alanda çalışma imkanı bulunabilir.

2- Şu an öğrenci olduğum için bu konuda vereceğim herhangi bir sayı doğru olmaz. Ancak Türkiye'nin en büyük firmalarından bazılarının başlangıç maaşlarına dair aldığım duyumlara göre gayet tatmin edici. Tabi ki bunu her yer için değil alanında lider firalar için söylüyorum.

3- İTÜ ve ODTÜ'yü doğru bir şekilde karşılaştırabilmek için ikisini de bilmek gerekiyor. ODTÜ %100 İngilizce olduğu için bu açıdan önde diyebiliriz. Tabi ki okulun genel başarısı, akademisyenlerin kalitesi ve okul imkanları sonucu fazlasıyla etkiler. İTÜ'yü bilmiyorum ama ODTÜ'de imkan anlamında herhangi bir eksiklik çekmedim.

4- Metalurji Malzeme Mühendisliği de çok geniş bir iş alanına sahip. Özellikle savunma sanayide fazlasıyla aranıyorlar. İkisini iş imkanı olarak karşılaştırmanın doğru olmayacağı görüşündeyim. MMM, savunma sanayi, otomotiv gibi sektörlerde öne çıkarken kimya mühendisliği petrol, cam, ilaç gibi sektörlerde öne çıkıyor.

5- Neler duyduğunuzu bilemediğim için "söylendiği kadar" zor ya da değil diyemem. Kendi açımdan konuşacak olursam sosyal hayattan fedakarlıklar yapmam elbette gerekti ama şikayet edecek kadar sıkıntı çekmedim. Ancak zor olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Zevk almayan birisi için katlanması zor dersleri var ve ders yükü olarak ODTÜ'nün en dolu bölümlerinden biri olduğunu çeşitli bölüm mezunlarından, hocalarından duydum.

• olmadıgitti O kullanıcısına yanıt
    - Kimya mühendisi Türkiye'de iş yapamaz demek doğru olmaz. Ancak ülkede gerektiği değeri görmediğini düşünüyorum. Bir kimya mühendisliği öğrencisi kendine çizdiği yola göre çok çok iyi yerlere gelebilir.

- Okurken kendinizi geliştirirseniz, fırsatları değerlendirirseniz her bölüm için aynı şeyi söyleyebiliriz. Farklı ülkelerde kimya mühendislerinin Türkiye'de gördüğünden daha fazla değer gördüğü de bir gerçek tabi.
  • schizzo kullanıcısına yanıt
    :) Evet hocam o zaman daha hazırlıktaydım, haliyle bölümden çok ODTÜ ile ilgili konuşmuştum. Artık bölümün "yaşlı" 'larından olduğum için bir de bölüme özel konu açmak istedim. Hatırladığınızı görmek mutlu etti beni, teşekkür ederim.
  • egitimin yuksek lisans kısmını yurt dışında yapmak mümkün mü, yapanlar var mı? ve yurt dışında çalışan mezunlar var mı?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • karpuzçekirdegi kullanıcısına yanıt
    - Tabi ki mümkün, bölümdeki hemen hemen bütün hoca yüksek lisans ve doktorasını yurtdışında tamamlamış. Akademisyen olmayıp da yurtdışında yüksek lisans yapan insanlar var.

- Doğrudan tanıdığım yok ancak çok sayıda mezunun yurtdışında çalıştığını biliyorum.
  • Bölüme ilgimiz olup olmadığını nasıl anlayabiliriz ?

• slytherinlisayısal kullanıcısına yanıt
    Öncelikle kimya mühendisliğinin ne olduğunu anlamanız gerekir. Başlıkta paylaştığım tanıtım videosunu izleyerek bir fikir edinebilirsiniz. Kendi ilgini olduğunuz alanları da düşünerek karar verebilirsiniz diye düşünüyorum.
  • Merhaba. Odtü kimya müh. yazmayı düşünüyorum bölüm ve iş imkanları hakkında merak ettiğim bazı şeyler var.
    Kimya Mühendisliği ülkemizde pek rağbet gören bir meslek olmadığı için iş imkanı az gibi bir algı var. Odtü mezunu için ne kadar doğru?
    Özel değilse sizin plan, hedefleriniz nedir?
    Teşekkür ederim şimdiden.

Hocam bu soru sizin hazırlıkta açtığınız konuda sorulmuş o zaman çok bilgi vermemissiniz bugünün şartlarında neler söylemek istersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mezun007 -- 30 Temmuz 2020; 0:10:10 >
  • Mezun007 M kullanıcısına yanıt
    Merhaba,

Kimya mühendisliğinin gördüğü değerle ilgili aynı şeyleri düşünüyorum. İş imkanı değil de tatmin edecek iş az diyebilirim Türkiye geneli baktığımızda. O zamanki mesaja "... ODTÜ mezunu diye bir sınıflandırma yapmak doğru olmaz. ODTÜ'nün adı tabi ki büyük bir artı ancak daha önce de belirttiğim gibi CV'de ODTÜ mezunu dışında bir şey yazmıyorsa bu artının değeri azalıyor..." yazmışım. ODTÜ mezunu sıfatının başarıyı belirttiğini halen daha tam anlamıyla düşünmesem de ODTÜ eğitiminin gelecekte pek çok avantajını göreceğime eminim. Tabi ki CV'de sadece ODTÜ mezunu yazması yetersiz, bu konuda fikrim değişmedi. Sonuçta ne kadar zor olsa da okul bir şekilde bitecektir, önemli olan bitirirken yapılanlar. Henüz öğrenci olduğum için bir iş arayışına girmedim ancak çeşitli firma temsilcilerinden ODTÜ mezunlarına daha bir ilgiyle yaklaşıldığını biliyorum. Zaten TÜPRAŞ, PETKİM gibi büyük firmaların mühendis çalışanlarının çok büyük bir kısmı da ODTÜ mezunu.

Plan ve hedeflerim halen daha net değil, ilgimi çeken bazı sektörler olsa da kendimi akışa bırakmış haldeyim.

• -CV de ekstra yazması gereken şeyler 2. yabancı dil ,staj dışında başka ne olabilir,kendimizi nasıl geliştirebiliriz?
    -100+3 kişinin tahminen kaçı büyük firmalarda işe basliyor?
    - yurt çıkmazsa ne yapmaliyiz? Yakında KYK yurdu,ev falan var mı?
    - hazırlıkta begginer olanlardan çoğu yaz okulu veya tekrara mı kalıyor 1 yıl begginerdan hazırlığı geçmek için yetersiz mi?

• Mezun007 M kullanıcısına yanıt
    - Ders dışı etkinlikler, topluluk görevleri, yarışmalar vs.'nin CV'de güzel birer + olduğunu çok duydum.

- Bilemiyorum, belki bölümün sitesinde daha önceden yayınlanmış mezun anketi sonuçlarından bir çıkarım yapabilirsiniz.https://che.metu.edu.tr/tr/system/files/metu_che_mezun_anket.pdf

- Yurt çok büyük ihtimalle çıkar. Ben girdiğim sene yurt çıkmayan öğrenci yoktu diye hatırlıyorum ama son birkaç senedir sıkıntılar var. Okulun hemen yanına nüfusunun büyük kısmını ODTÜ öğrencilerinin oluşturduğu 100.Yıl Mahallesi ve İşçi Blokları Mahallesi var. Otobüsle ulaşım sağlanabilecek KYK yurtları da mevcut, tam konumları için Google Maps kullanabilirsiniz.

- İstatistiksel olarak bir oran bilmiyorum ancak ben hazırlıktayken söylendiği kadarıyla en düşük 2 kurun büyük oranda tekrara kalıyormuş.

• Gazi yazsak olmaz mi

• Gazi ya da Ankara üniversitesi için ne düşünürsünüz
    Bölüm soylenildigi kadar zor mu

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.