Şimdi Ara

Odtü İnş. Müh. Tanıtım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
2
Favori
548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bölüm ile alakalı dersleri kampusu sınavları bursları vs. kapsayan bir şeyler yazmak istiyordum bölüm sitesinde oluşlturulan aşağıdaki soru cevap metni bir çok konuda açıklayıcı olmuş. Burada içeriğini bulamadığınız bilgileri bana da sorabilirsiniz 



    • Bölümünüzde kaç öğretim üyesi, kaç asistan var?

    54 tam zamanlı öğretim üyesi var, yarı zamanlı öğretim üyelerimiz de oluyor her dönem, kimi emekli olmuş duayen hocalar, kimi sektörden tecrübeli uzman kişiler. 56 asistanımız var.

    • ODTÜ İnşaat Mühendisliği her yıl kaç öğrenci alıyor?

    Sayı YÖK tarafından belirleniyor, 180 (artı 5 kişi lise birincisi) kontenjan oluyor.

    • Üniversite yerleştirmelerinde bölümünüz sıralamada en son kaçıncı öğrenciyi kabul etti ?

    2019 Senesi son yerleşen öğrenci başarı sıralaması 40.000 dir. Bu durumun sektörde zaman zaman yaşanan geçici sıkıntıdan kaynaklandığı düşünülmekle birlikte 2016 senesine kadar sıralamada 15.000 altına düşmemiştir. İnşaat sektöründe zaman zaman iniş-çıkışlar olabiliyor, ama bunlar geçici, inşaat sektörü hiçbir zaman biten, önü kapanan bir sektör değil.

    • İnşaat Mühendisliği Bölümü okuması zor bir bölüm mü ?

    İnşaat Mühendisliği bölümü dersleri matematik ve fizik (mekanik) dersleri ağırlıklı bir bölümdür. Birinci sınıfta ODTÜ'nün tüm mühendislik bölümlerinde olduğu gibi Matematik 1-2 (Calculus), Fizik 1-2, Kimya gibi temel dersler alınır. İkinci sınıfta statik, mukavemet, akışkanlar mekaniği, istatistik, mühendislik matematiği gibi yine bazı temel mühendislik dersleri görülür. Üçüncü sınıftan itibaren inşaat mühendisliğine özel, ve inşaat mühendisliğinin alt uzmanlık alanlarını oluşturan araştırma alanlarından dersler alınır, örneğin Yapısal Analiz, Betonarme, Çelik Yapılar, Malzeme, Ulaştırma Mühendisliği, Zemin Mekaniği, Hidrodinamik, Su Kaynakları, Yapım Yönetimi gibi. Ayrıca bölümümüzde verilen eğitim yurt dışındaki (Avrupa'daki, Amerika'daki) üniversitelerde verilen inşaat mühendisliği lisans eğitimi ile ya eş değerdir ya da daha zordur. Fakat düzgün ve disiplinli çalışmayla başarılı olmak mümkündür. Derslerden kaldığınız zaman "irregular (müfredat açısından düzensiz) öğrenci" durumuna düşerseniz okulunuzun uzaması muhtemeldir, bunun sebebi her dersin her dönem açılmaması, ve/veya dersleri alabilmek için o derse altlık bilgi teşkil edecek bir alt sınıf dersini geçmek gerekmesidir. Ancak bunun yanında, derslerini "regular durumda" başarıyla götürürken, öğrenci toplulukları veya başka sanat-sosyal aktivitelerini birlikte götürebilen, kısaca zaman planlamasını iyi yapabilen öğrencilerimiz de vardır.

    • Dersler sınıfta gerçekten İngilizce mi yapılıyor? İngilizce okuyor olmak daha da zorlaştırıyor mu?

    Evet, ODTÜ'de dersler, ödevler, sınavlar, ders kitapları, sunumlar her şey İngilizce'dir. Eğer hazırlık sınıfı okursanız, orada 1 sene boyunca yoğun bir İngilizce eğitimi veriliyor, oradan sonra derslerde İngilizce kullanıldıkça alışıyor insan (belki ilk başta zor gelse bile). Ayrıca, ODTÜ'nün İngilizce Hazırlık programının oldukça kaliteli, sağlam bir İngilizce eğitim verdiği biliniyor.

    • ODTÜ İnşaat'ta okurken hiç sosyal etkinliklere zaman kalıyor mu?

    Bu sizin kendi zaman planlamanıza bağlı. Öğrencilerimiz içinde ODTÜ'deki öğrenci topluluklarında yoğun görev alan, veya okul dışı sosyal aktivitelere çok zaman ayıran, ancak aynı zamanda dersleri de başarı ile götüren öğrenciler var. Bu kendinizi iyi planlama, ve zaman yönetimini iyi öğrenme ile ilgili.

    • ODTÜ İnşaat'ta öğrenci toplulukları? Liderlik becerileri geliştirebileceğimiz imkanlar oluyor mu?

    Evet, 2 öğrenci topluluğu var bölümümüzde, Yapı Toplululuğu ve Uluslararası İnşaat Müh. Öğrencileri Topluluğu (IACES). Her ikisinin de etkinlikleri oluyor, yönetim kurullarında görev alabiliyor ögrencilerimiz, etkinlik organizasyonlarında, örneğin teknik geziler düzenleme, kariyer günleri gibi etkinlikleri oluyor, seminerler, topluluk dergisi çıkarıyorlar, tüm bunlarda öğrencilerimiz görev alıyorlar. İletişim ve liderlik becerilerini geliştirme fırsatı buluyorlar

    • Mezunlar ne kadar sürede iş bulabiliyorlar ?

    Üniversitemizin yapmış olduğu çalışmalara göre, ODTÜ mezunları, mezuniyet tarihinden sonra ortalama 2.5 - 6 ay içerisinde iş bulabiliyorlar. Tabi kimi zaman mezunlarımız buldukları işi beğenmeyip biraz daha beklemek-aramak istiyorlar. Örneğin illa Ankara'da çalışmak isteyen mezunumuz, kafasında orası varsa, başka bir ilde bulduğu işi istemeyebiliyor.

    • Mezunlar ne tür işlerde çalışıyorlar ?

    Mezunlarımız çoğunlukla mesleğini icra etmektedirler. Fakat burada almış olduğunuz eğitim disiplinler arası konularda çalışabilmenizi de sağlamaktadır. Linkedin verilerine baktığımız zaman (school/orta-do%C4%9Fu-teknik-%C3%BCniversitesi/people/?keywords=insaat) 7367 mezunumuzun 1800 tanesi mühendislik 1150 tanesi iş geliştirme 1000 tanesi şantiye operasyonları 720 tanesi proje yönetimi, 600 tanesi eğitim, 550 tanesi bilgi teknolojileri, 500 tanesi satış, 250 tanesi finans ve diğer 10 pozisyon gibi çeşitli işlerde görev aldıklarını söyleyebiliriz. Çok farklı sektörlerde çalışanlar da mevcut, bankacılık, finans, bilgisayar oyunu geliştirme, yazılım, satış-pazarlama vb.

    • Bölümden mezun olunca sadece yapı inşaatlarında mı görev alıyoruz ?

    İnşaat mühendisliği konut ve ofis binaları haricinde birçok altyapı projelerinin yapımını üstlenen oldukça geniş bir sektöre anahtar eleman yetiştiren bir mühendisliktir. İnşaat Mühendisliğinin içinde 7 farklı anabilim dalı var: bunlar: Yapı, Zemin, Malzeme, Hidrolik, Su Kaynakları, Kıyı ve Liman Mühendisliği, Ulaştırma. İnşaat mühendisleri konut, ulaşım, enerji, altyapı gibi sektörlerin lokomotif çalışanlarıdır. Bina projelerinin yanında barajlar, enerji santralleri gibi yatırımlar ve enerji nakil hatlarının kurulması, otoyol/köprü/tünel/tren yolu, havalimanı gibi ulaşım yatırımları, dere ıslahı, su nakil ve atık su hat dizaynları, liman inşaatları, zemin iyileştirmeleri, bu yatırımların maliyetlerinin çıkarılması, planlanana göre yürütülmesinin kontrolü, şantiyelerin istendiği gibi çalışmasının sağlanması, bu projelerde kullanılacak malzemelerin geliştirilmesi gibi bir çok alanda inşaat mühendisleri vazgeçilmez çalışanlar olarak en ön safta görev almaktadır. Ayrıca mezunlarımızdan farklı sektörlere yönelerek çok başarılı olanlar da vardır.

    • Mezunlar genellikle ne kadar maaş ile işe başlıyorlar ?

    Serbest piyasa koşulları, ve işin yurtiçinde mi yurtdışında mı olduğu işe giriş maaşını belirlediği için bu sorunun net bir cevabı olmamakla birlikte, ODTÜ mezunu kişilerin Türkiye'nin önde gelen firmalarında rahatlıkla işe girebildiklerini ve kısa süreler içerisinde deneyim kazanmalarını takiben çok iyi pozisyonlarda iyi maaş alarak çalışmalarına devam ettiklerini mezunlarımızdan gördüğümüz kadarıyla söyleyebiliriz. Özellikle bir çok mezunumuzun yaptığı gibi yurt dışına çıkma alternatifine sıcak bakıyorsanız maaş konusunda hiç problem yaşamayacaksınızdır.

    • Bölüm öğrencilere staj ayarlıyor mu yoksa öğrenci kendi stajı için şirketlerle kendi mi görüşüyor ?

    2 inci sınıfın yazında şantiye stajı, 3 üncü sınıfın yazında ofis stajı oluyor, öğrencilerin her ikisini de tecrübe etmeleri önemli. Kimi öğrenciler şantiye stajından sonra şantiyede çalışmayı çok sevdiğini fark ediyor: bir yapının başından sonuna, adım adım yükseldiğini-bittiğini görmeyi, devamlı bir masa başında oturmaktansa, mobil olarak, günlük hayatta şantiyede oluşabilecek sorunlara pratik çözümler geliştirmeyi,planlamayı, insan ve kaynak yönetmeyi vs. sevdiğini farkedebiliyor. Kimi öğrenciler ise "şantiye bana göre değilmiş, ben daha çok masa-başında olmayi tercih ediyorum, işin proje-hesap-tasarım kısmında olacağım" diye o kararı veriyor. Kimileri eğitim-araştırma kısmını daha çok severek akademisyen olmayı tercih ediyor. Öğrenciler staj yapacakları firmalara kendileri başvuru yapıyorlar. Staj yeri bulamayan öğrencilere bölüm hocalarımız yardımcı olmaya çalışıyor

    • Burs imkanları mevcut mu ?

    Bölümümüzde yıllardır İnşaat Burs Komitesi tarafından durumu uygun olmayan öğrenciler için burs fonu oluşturulmakta ve başvurulara göre birçok öğrenciye burs verilmektedir. Bu sene diğer senelerden farklı olarak üniveriste sıralamasında ilk 5000'e giren 2 öğrenciye aylık 1500 TL, ilk 7000'e giren 1 öğrenciye de aylık 1000 TL burs verilecektir. 

    • Bölüm kadın-erkek sayıları nelerdir ?

    İnşaat mühendisliği lisans eğitimi öğrenci dağılımı yaklaşık %13-15 kadındır (yıllar içinde değişiklik gösterse de yaklaşık bu mertebede). Yani yaklaşık 180 öğrenci içinde 27 kadın öğrenci bulunmaktadır. (Genelde 4 gruba ayrılıyoruz dersleri alırken, her grupta yaklaşık 5-7 kız ögrenci oluyor). Kadınlar da bu sektörde çok başarılı olmaktadır. Örnek vermek gerekirse, Ankara'daki Esenboğa Havalimanının şantiye şefi (yani herşeyden sorumlu, herşeyi kontrol eden) kişi bir kadın mühendisti. Bunun gibi çok sayıda, sektörde uzun yıllardır çalışan, başarılı kadın mühendisler, yöneticiler, şirket kuran kadın mezunlarımız var.

    • Bölüm, kadın öğrencilerin okuyabileceği bir bölüm mü ?

    Tabii ki, bölümümüz kadınların okuyabileceği ve iş hayatında da çok başarılı olabileceği bir bölüm. Proje ofislerinde, ve şantiyelerde de çok sayıda kadın inşaat mühendisi mezunumuz var, hemen örnek saymak gerekirse, proje ofislerinden veya uygulama-şantiyeden : Yüksel Proje, Prota, TAV, Rönesans, GAMA, TEKFEN gibi firmalarda çalışan, veya kendi firmalarını kuran kadın mezunlarımız mevcut. Ayrıca Öğretim üyesi kadromunuzun % 30'unu Araştırma görevilisi kadromuzun % 25'ini kadın inşaat mühendisleri oluşturmaktadır. Öğretim üyesi kadın hocalarımızın hepsinin alanında çok başarılı kişilerden oluşması her meslekte olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de kadınların başarısının bir sınırı olmadığının göstergesi olarak kabul edilebilir. Bu yüzdelerin daha yukarı çekilmesi sizler gibi genç beyinlerin bu mesleğe gönül vermesiyle kolaylıkla sağlanacaktır.

    • Büyük inşaat ve müteahhitlik firmaları, yurt dışında nerelerde ihale almaktadır ?

    Türk müteeahitleri 1972 yılından bu yana 126 ülkede 401 milyar ABD doları tutarında 10 binden fazla proje üstlenmiştir. Dünya başarılı yüklenici firmalar listesi ENR'de Uluslar arası en büyük 250 müteahhit firma arasında Türkiyeden 44 firma bulunmaktadır. 44 firma ile Türkiye bu listede Çinden sonra en çok firma sokmuş 2. ülkedir. 2019 yılı özelinde Türk firmalar 60 ülkede 19.2 milyar dolar değerinde 475 proje üstlenmiştir. 2019 yılı için en çok iş alınan 10 ülke Rusya, Katar, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Özbekistan Türkmenistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Maceristandır.

    • Mezun oluncaya kadar, ingilizcenin yanı sıra hangi yabancı dilleri öğrenmemiz mezuniyet sonrası için faydalı olacaktır ?

    Eğer özel sektörde çalışmayı planlıyorsanız, büyük inşaat ve müteahhitlik firmalarının çoğunlukla nerelerde iş ve ihale aldıklarını bilmeniz çok önemlidir. Türk inşaat firmalarının yurtdışında almış oldukları ihaleler çoğunlukla Rusya Federasyonu, Orta Doğu Ülkeleri, Arap Ülkeleri ve Uzak-Orta Doğu Türk devletleri olduğu için İngilizcenin yanında, eğer bu firmalarda çalışacaksanız, Rusça ve Arapça öğrenmeniz faydalı olacaktır.

    • Erasmus programı nedir?

    Erasmus programı öğrencilerin Avrupa'da anlaşmalı okullarda 1 dönem eğitim görmesi için öğrencilere hibe veriyor. Erasmus öğrencilerimize, yurtdışında kendi başlarına yaşama, dil geliştirme, farklı kültürleri ve üniversite-eğitim sistemlerini görme imkanı sağlıyor. Erasmus programına gidip dönen öğrencilerimizin hepsi gittikleri için çok memnun olduklarını, herkese tavsiye ettiklerini söylüyorlar. Farklı ülkelerden ve kültürlerden arkadaş edindiklerini söylüyorlar.

    • Erasmus ile hangi okullara gidilebiliniyor ?

    Bölüm web sayfamızda ce.metu.edu.tr, Education - Egitim menusu altinda Erasmus ile ilgili detaylı bilgiler bulunmaktadır. 

    Burada bölüm öğrencilerimizin sıkca gittikleri Avrupa ulkeleri belirtiliyor: Almanya, Danimarka, Polonyai İspanya, İngiltere, İskocya, Yunanistan, vb. Bir de Exchange programı var, o program hibe vermiyor, öğrenci kendi yaşam masraflarını karşılayarak Amerika, Canada, Japonya gibi ulkelerde okuyabiliyor bir donem. Yakın zamanlarda bu exchange programı ile Amerika'nın en iyi insaat muh bolumlerinden biri olan Univ. of California Berkeley'de exchange ogrenci olarak okuyan öğrencilerimiz oldu, Canada University of Alberta'da, Singapur'da, Japonya'da ve Avustralya'da 1 er dönem okuyan öğrencilerimiz oldu.

    • ABET akreditasyonu nedir ve ne işimize yarar ?

    ODTÜ, inşaat mühendisliği ABET sertifikalıdır. Mühendislik ve Teknoloji eğitiminde ODTÜ'deki lisans programının ABD'deki akredite kurumlara eşdeğer bir eğitim verdiğini gösteren bu sertifikasyon, ABD'deki hem devlet kurumları hem de özel şirketler tarafından aranmaktadır. 

    • Lisans derslerinde laboratuvarlarda deneyler yapılıyor mu?

    2. ve 3. sınıf derslerinin birçoğunda laboratuvarda deney yapılmakta. Fakat bu deneyler öğrenciler gruplara bölünerek, dersin asistanları tarafından yürütülmekte, öğrenciler deneylerde asistana yardımcı olmaktadırlar. Laboratuvarda kendi deneylerinizi ancak lisans üstü çalışmalarda kendi başınıza yürütebileceksiniz. Yedi ayrı binada hizmet veren bölümümüz 12,000 m2 civarındaki araştırma ve derslik alanıyla ODTÜ yerleşkesinin en büyük bölümlerinden biridir, (ayrıca Türkiye'nin de en büyük inşaat mühendisliği bölümüdür). ODTÜ İnşaat Mühendisliği. Bölümü çağdaş inşaat mühendisliği araştırma konuları üzerine deneylerin yapılabileceği 7 laboratuvara (Hidromekanik, Kıyı ve Deniz Bilimleri, Su Kaynakları, Ulaştırma, Yapı Malzemeleri, Yapı Mekaniği ve Zemin Mekaniği) sahiptir.

    • İnşaat mühendisliği derslerini anlayabilmemiz için temelde hangi derslerde başarı göstermemiz gerekmektedir ?

    Fizik ve matematik inşaat mühendisliği lisans seviyesi eğitimi için en önemli 2 ders olarak söylenebilir.

    • Hangi dersler alınıyor?

    1'inci sınıfta ODTÜ'deki bütün mühendislik bölümlerinde olduğu gibi, temel Matematik dersleri (Calculus 1, 2), Fizik 1, 2, Kimya 1, Çizim dersi (Autocad diye bir yazılım kullanılıyor) , ve Jeoloji dersi alınıyor. İkinci sınıfta inşaat mühendisliğinin temelini oluşturan, Statik, Dinamik, Mukavemet (Strength of Materials), Akışkanlar Mekaniği, Malzeme gibi temel dersler alınıyor. 3'üncü sınıfta ise her anabilim dalı ile ilgili bölüm dersleri alınıyor, örneğin Yapı Mekaniği alanından, Betonarme, Yapı Analizi; veya zemin alanından, zemin mekaniği ve binaların temellerinin tasarımı ile ilgili temel mühendisliği dersleri alınıyor. 4'üncü sınıfta ise bir adet Tasarım dersi (başka üniversitelerde bitirme projesi de deniyor) alınıyor, bu derste öğrenciler gruplar halinde baştan sonra bir inşaat projesini tasarlıyorlar. 4'üncü sınıfın geri kalan dersleri her anabilim dalından seçmeli dersler içeriyor. Derslerin çeşitliliği ile ilgili fikir vermesi için bu linke bakabilirsiniz. Bölüm tanıtım broşüründe de dersler yazılı.

    • İnşaat mühendisliğinde akademik personel (araştırma görevlisi, hoca) olabilmemiz için ne yapmamız gerekmektedir ?

    En önemli kriter olarak lisans eğitimi sırasında not ortalamasının yüksek tutulması olarak söyleyebiliriz. Bu sayede yüksek lisans ve doktora başvurularında bir adım önde olacaksınızdır. Bölümümüzde araştırma görevlisi alımları şeffaf ve sınav ile yapılmaktadır. Not ortalaması, bölüm sınavı ve ALES puanı gibi etkenler birlikte değerlendirilerek akademik kadronun ilk aşaması olan araştırma görevlisi kadrosuna alımlar yapılmaktadır. Bununla birlikte yeni şeyler öğrenmeye açık olma, araştırmayı sevme gibi kişisel etkenler de akademide başarılı olmanın olmazsa olmaz özellikleri arasında sıralanabilir. Eğer isterseniz, lisans eğitimi sırasında bölümde bir öğretim üyesi ile bir araştırma çalışması yapabilirsiniz, bunun için CE-STAR adlı bir program var bölümümüzde: 

    • Lisans seviyesinde öğrenciler bölümde öğretim üyeleri ile birlikte araştırma yapabiliyor mu?

    Evet, ODTÜ İnşaat Mühendisliği'nde araştırma lisans eğitiminde başlar! Öğrencilerimiz bölümde CE-STAR adlı bir program kapsamında, bölümdeki öğretim üyelerinin önderliğinde bir araştırma konusunda-projesinde çalışabiliyor. 2019 yılında araştırmalarda yer alan lisans öğrencilerimiz öğretim üyeleri ile birlikte 7 konferans bildirisi ve 1 dergi makalesi hazırladılar. Her yıl sonu bu tür araştırmalarda yer almış öğrenciler yaptıkları çalışmaları bir poster ve sözel sunum ile sunmakta ve kendilerine katılım sertifikaları verilmektedir. Bölümümüzün en önemli öne çıkan özelliklerinden biri sorgulayan-merak eden-araştırmacı bireyler yetiştirmesidir. Lisans seviyesinden başlayarak öğrencilerimizin bilimsel yöntemleri öğrenmeleri, araştırma çıktıları üretmeleri ve öğrencilerimizin araştırmacı yönlerinin gelişmesini teşvik etmekteyiz.

    • Yan dal- çift anadal seçenekleri mevcut mudur?

    Çift anadal ve yan dal yapılabilen bölümlerin listesine  'dan ulaşabilirsiniz. ODTÜ İnşaat'ta okuyup son yıllarda yan dal: İşletme, Ekonomi, Endüstri Müh; Çift ana dal: İstatistik, Şehir Bölge Planlama, Matematik, Jeoloji Müh. yapanlar oldu

    • Yan dal - çift anadal önerir misiniz? Hangi bölüm ile yan dal - çift anadal önerirsiniz?

    Aslında bir çok açıdan bölümde kümülatif not ortalamanızı olabildiğince yüksek tutmanız çift anadal-yan dal yapmaktan daha avantajlı olabiliyor. Ancak özel ilgi duyduğunuz bir alan varsa o alanda yapabilirsiniz tabi. Yan dalı bitirince bir sertifika alınıyor, çift ana dalı bitirince ikinci bir lisans diplomanız oluyor. Çift anadalda iki bölüm birlikte 4 yılda bitmiyor, genelde gördüğümüz örneğin inşaat müh. bölümünü 4 yılda bitiren, diğer bölümünden gerekli dersleri almaya zaman olmadığı, dersleri çakıştığı için, ilave 2 sene daha okuyarak 2inci bölümü bitiriyor. Yan dal yapanlar 4 yılda inşaatı bitirirken yan dal bölümünü de bitirebiliyor, veya ilave 1 dönem okuyarak yan dalı bitirebiliyor.

    • Dünya sıralamalarında ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümü nerede ?

    İngiltere merkezli Quacquarelli Symonds (QS) kuruluşu, dünya üniversitelerinin bilim alanlarına göre sıralaması 2020 sonuçlarına göre 100-150 bandı arasında. (ODTUInsaat/status/1285553578178945025?s=20)

    • Türkiyedeki diğer inşaat mühendisliği bölümleriyle kıyaslandığında neden ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünü tercih edelim ?

    Birinci önemli konu İngilizce eğitim veriliyor oluşu, böylesine uluslararası bir sektörde İngilizce eğitim görmeniz iş bulma imkanlarını çok artırır (iş ilanlarına bakın, yazılı-sözlü İngilizce hakimiyeti artık şarttır). Dünya QS üniv sıralamasında ilk 101-150 bandında, Türkiye'den bu listeye ilk 150'ye giren yalnızca iki üniversiteden biriyiz. Bazı üniversitelerde her anabilim dalı (yapı, zemin, malzeme, hidrolik, su kaynakları, ulaştırma, kıyı-liman vb anabilim dalları) bulunmayabiliyor veya bir anabilim dalında yalnızca 1 öğretim üyesi olabiliyor, ODTÜ İnşaat Mühendisliğinde 7 anabilim dalı ve her birinde çok sayıda öğretim üyesi var (örneğin sadece Zemin Mekaniği dalımızda 7 öğretim üyesi var, Türkiye'de bu kadar sayıda geoteknik öğretim üyesi olan başka inşaat müh. bölümü yok), her bir anabilim dalında da hepsi ya yurtdışından doktora dereceli veya doktora-sonrasında yurtdışında bulunmuş öğretim üyesi kadrosu var (ODTUInsaat/status/1288716705460637702?s=20), çok sayıda öğretim üyesi her birinin çeşitli uzmanlık alanları ve o alanda-konuda verdiği seçmeli dersler/araştırmalar nedeniyle bölümümüzde Türkiye'de hiçbir üniversitede olmayan kadar sayıda ve çeşitte seçmeli dersler almak mümkün, bu hem çok donanımlı bir eğitim sağlıyor size, hem de öğretim üyelerimizin yurtdışı bağlantıları nedeniyle, yurtdışına açılan kapınız oluyor. Ayrıca 7 binaya yayılan geniş laboratuvar altyapısı, bilgisayar laboratuvarlarımız var, Türkiye'de birçok üniversitede laboratuvarda deneyleri görmeyebiliyor öğrenciler, veya bir bilgisayar uygulaması yapılmıyor olabiliyor derslerde, bizde derslerde uygulamalı-deneyler ve yazılımlarla ödevler oluyor. Ayrıca Türkiye'de ve dünyada saygı duyulan, köklü inşaat müh. bölümü.

    • Mezunlarınızın yüzde kaçı lisans eğitimini tamamladıktan sonra yurt dışında yüksek lisans eğitimi almaya gidiyor ?

    Ortalama olarak yaklaşık mezunların top %10'u yurtdışında öğrenimlerine devam ediyor. Örneğin, senelik 200 mezunun en başarılı 20 'si diyebiliriz.

    • Mezunlarınız hangi firmalarda calisiyor?

    Bütün firmları saymak şuan için mümkün olmasada inşaat firmalarından Rönesans, Yüksel proje, Tekfen, Yapı Merkezi, Tav, Enka, Gama, Limak, Kolin olarak sıralayabilirim. Bunun yanında Enerji sektöründen TÜPRAŞ ta çalışanlarla birlikte, savunma sanayinden TUSAŞ, Aselsan, Roketsan, bilimsen araştırma organizasyonlarından ise Tübitak örnek olarak verilebilir. (ODTUInsaat/status/1288012394975854593?s=20)

    • Mezunlarınız hangi ülkelerde?

    Avustralya, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri; Almanya, Norvec, Finlandiya, Italya, Suudi Arabistan, Katar, Rusya, Turkmenistan gibi bir çok ülkede mezunlarımız hem özel sektör hemde akademide çalışmaktadır. (ODTUInsaat/status/1290189011894427650?s=20)https://ce.metu.edu.tren/abet


    https://ce.metu.edu.trtr/burs


    Ahmet Tureryoutube
    ODTU Insaat Tanitim 2021 07
    https://www.youtube.com/watch?v=9sBouxqxbTs



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romario11111 -- 3 Ağustos 2021; 11:38:6 >







  • özellikle ilk 5k'da yer alan öğrencilere aylık 1.5k ve ilk 7k'da yer alan öğrenciye 1k burs uygulaması bu sene başlatılmış. Detaylı incelemenizi tavsiye ederm, burada bulamazsanız web sitesinde kou ile alakalı farklı bilgilere ulaşabilirisiniz.

    NOT: Bölüm Tanıtımını yapmam önerdiğim anlamına gelmez 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romario11111 -- 3 Ağustos 2021; 11:39:4 >
  • Hocam alakasız olacak ama Müdek ile yurt dışı imkanlarımız nasıl olur? Bölüm ve konu ile alakasız sordum kusura bakmayın , böylece uplamış olalım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Sadece inş. değil odtü düşünenlerinde okul yapısını kavrayabilmesi için incelemesinde fayda var.Hocalarımızın çoğu +70 +80 iyi mi kötü mü orasını değerlendirmek size kalmış. 


    @MyLuckyInteger bu konuda bir bilgim yok malesef.





  • MyLuckyInteger kullanıcısına yanıt
    Abet değil mi odtü ce

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • fortunateson kullanıcısına yanıt
    Evet hocam, yıldız için sordum bir nevi (elektronik haberleşme)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyLuckyInteger -- 3 Ağustos 2021; 12:16:55 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu arada tanıtım videolrının altına bir öğrenci tarafından atılan büyük kısmına katıldığım bölümün negatif yanlarını açıklayan bir yorumu buraya yapıştırıyorm. Bazı konularda fazlasıyla haklılık payı var.  


    Eleştiri


    Şu an Odtü’de en son okunması gereken bölüm diye düşünüyorum. Sebeplerine geçmeden önce videoda oynayan bazı öğrencilerin twitter hesaplarında yazdıklarını görseniz bile bu bölümden aslında ne kadar nefret ettiklerini görebilirsiniz. Bu bölümün kendine ait, öğrencileri inanılmaz yoran ve hayattan soğutan kuralları var. Örneğin, pandemi nedeni ile rektörlük 2021 yılı sömestr dönemini gereğinden çok daha fazla uzun tutarak 2020 yılının yazında staj yapamayan öğrencilerin staj yapabilmesine olanak sağladı fakat inşaat bölümü bir mail atarak sömestr döneminde staj yapılmasını izin verilmediğini söyledi. Neden insanları mağdur ettiklerini hala da açıklamış değiller. Böyle dinamik olarak öğrencileri mağdur eden kuralların yanında, eğer 1. sınıftan dersiniz kalmış ise 3. sınıftan ders alamama ya da 2. sınıftan kalmış ise 4. sınıftan alamama ya da 6 tane belirli dersin 4 tanesini geçemediğiniz takdirde yine 4. sınıftan ders alamama gibi öğrencileri kanser eden statik kurallar da var. Diğer taraftan inşaata vereceğiniz emeğin karşılığını kesinlikle çıkınca alamayacaksınız, şöyle ki hocalar inanılmaz derecede kaliteli ve alanlarında gerçekten bir numara. Bundan dolayı da her şey en iyi seviyede veriyorlar, yani bölüm çok ama çok zor ve çıktığınızda da asgari ücreti bile çok görecekler sizlere. Diğer taraftan da bir dersimizde yaklaşık 40 yıllık iş hayatı tecrübesi olan bir hocamız şöyle bir istatistik verdi: Lisans hayatınızda öğrendiğiniz şeylerin %80-85 oranını daha sonraki iş hayatınızda kullanmayacaksınız. Bunun yanında yine dünya çapında bir hocamız İnşaat, Makine ve Elektirik mühendisliklerinin temel mühendislikler olduğunu ve diğer tüm mühendisliklerin buradan türediğini belirtmişti. Şimdi neden bunları söylediğime gelirsek, videoda da geçtiği üzere çok basit bir saçmalıktan bahsedeyim, 8 farklı inşaat dalının tamamından 2. ve 3. sınıfta ders alıyorsunuz ve takdir ederseniz ki bunlar temel düzeyde oluyor ve bu dersler kendi içlerinde bile çok fazla ayrılıyor ve siz bu 2 sene içinde mutlaka bir alana doğru kendinizi yakın hissediyorsunuz ve o alanda 4. sınıfa geldiğiniz zaman ders almak istiyorsunuz. Yukarıda bahsettiğim diğer iki temel mühendislik ne yapıyor bu konuda söyleyeyim, Elektirik 4. sınıftaki tüm dersleri öğrenci insiyatifine bırakıp hangi alanda ne kadar ders almak istiyorsa oradan alsın diyor, makine ise sadece 1 tane zorunlu seçmeli ders koyarak o alandan bir ders almasını mutlaka istiyor. İnşaat ne yapıyor peki ? Tam olarak 7 tane zorunlu seçmeli koyarak yine tüm alanlardan size ders alma zorunluluğu koyuyor. Düşünün arkadaşlar, zemin alanından ilerlemek istiyorsunuz ve zemin alanında değişik kollarından dersler var ortada, hepsi inanılmaz ilginizi çekiyor, hepsini almak istiyorsunuz. Fakat inşaat bölümü diyor ki hayır önce gidip hiç ilgilenmediğin 6 ana daldan ders al. Yani sizi sürekli zorunlu karar vermek zorunda bırakıp tüm hayat enerjinizi sömürüyorlar. DEĞİŞİME KESİNLİKLE ADAPTE OLAMAMIŞ BİR BÖLÜM. Notlandırmalardan, derslerin ayrı ayrı nasıl yorduğundan bahsetmek bile istemiyorum. Sağlıcakla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romario11111 -- 3 Ağustos 2021; 12:14:30 >




  • romario11111 R kullanıcısına yanıt
    Hocam kimya da temel müh değil miydi

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Böyle bir şey de var tabii


    diken
    Yalçın Karatepe: ODTÜ İnşaat mezunu mühendise 3.200 lira ücret - Diken
    https://www.diken.com.tr/yalcin-karatepe-odtu-insaat-mezunu-muhendise-3-200-lira-ucret/
  • Hocam hangi bölümler ile yan dal yapmak inşaat için yararlı olur

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • bir çok alanda yapan var biyolohji ve felsefe gibi alanlarda bile yapan oluyor. eğer meslek ile alakalı soruyorsan çevre müh. derim ben. ikisinin de ortak çalıştığı bir çok uzmanlık konusu var.

  • güncel

  • Öncelikle elinize sağlık ama kafama takılan yerler var. İnşaat müh.de tecrübe ile bir süre sonra maaşlar beklenen seviyeye gelebilse bile ilk maaşlar genellikle düşük olmuyor mu? Yanlış bilmiyorsam tek aktif inşaat kulübü IACES temsilciliği yapan kulüp, yapı kulübü uzun bir süredir pasif diye hatırlıyorum. Bir de şöyle bir şey yazmışsınız "örneğin sadece Zemin Mekaniği dalımızda 7 öğretim üyesi var, Türkiye'de bu kadar sayıda geoteknik öğretim üyesi olan başka inşaat müh. bölümü yok" Şu an İTÜ'de bu birimde 12 hoca 6 asistan var. Hocalardan üçünün unvanı hala ar. gör. olarak geçiyor bunun sebebini bilmiyorum ama yıllardır ders veren hocalar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.