Şimdi Ara

ODTÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK | TANITIM-ÖDEVLER SINAVLAR-SORU CEVAP (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
16
Favori
9.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • functionmachine kullanıcısına yanıt
    böyle söylenti var da yanlış tamamen :D ama şu doğru: 40 yaşından sonra mühendislik yapmıyor çoğu kişi. müdürlük gibi pozisyonlara geçiyorlar. bunun nedeni sanırım yorulmaları. okuldan mezun olmak pek yetmiyor, gelişen teknolojileri takip etmek gerekiyor. örneğin 10 yıl önce php popülerdi sonra node.js popüler oldu. bir mühendisin her paradigma değişiminde oturup bunları öğrenmesi gerekiyor. o da yaşlanınca sanırım zor geliyor insanlara. ama yapmak isteyen yapıyor:https://www.linkedin.com/in/wozniaksteve/ mesela kral hala mühendislik yapıyor :D istese milyoner olur. zevk meselesi yani mühendis kalmak.

    şunu da okuyabilirsiniz:
    www.quora.com
    It seems software engineers struggle to find new employment by age 35. Can I work as a software engineer at age 50+ without moving to management? What options are there with a computer science degree? - Quora
    https://www.quora.com/It-seems-software-engineers-struggle-to-find-new-employment-by-age-35-Can-I-work-as-a-software-engineer-at-age-50+-without-moving-to-management-What-options-are-there-with-a-computer-science-degree


    zaten bir mühendisin şirkete en verimli olduğu zamanlar 20'leri değil 30'unun başları. o kadar kolay yetişmiş insan kaynağını veba etmez kimse.




  • Hocam hedefim odtü ee...
    Araştırma yapmak istiyorum ve bunun için de odtünün en fazla imkana sahip olduğunu düşüyorum sizce?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evet lisansta araştırma için kesinlikle ODTÜ harika. Bizim bölümdeki hocalar da bu konuda öğrenciye çok yardım ediyor. Hatta şöyle bir programımız var:http://star.eee.metu.edu.tr/ Hocayla makale yazıp ünlü dergilerde yayınlatabiliyorsun, bu da sana çok şey katıyor ve başvurularda işine yarıyor.

    Yukarıdaki bir cevapta da anlattım birçok araştırma lab.ı var:
    eee.metu.edu.tr
    ELECTRICAL - ELECTRONICS ENGINEERING
    https://eee.metu.edu.tr/research-labs


    Araştırma yaparken buralardaki ekipmanlardan faydalanabiliyorsunuz.




  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Umarım seneye orada olurum hocam şuan sınava hazırlanıyorum sağolun bilgilendirme için

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Merhaba hocam. Ben de yazılıma ilgiliyim ve üniversite tercihimi de bu yönde yapmak istiyorum. Acaba bilgisayar mühendisliği okuyup lisans mı yapmalıyım yoksa Bilkent vb yazılım mühendisliği mi okumalıyım ya da bilgisayar programcılığı? İnternette konuyu araştırdım eğer bilgisayar mühendisliği derseniz hangi üniversitenin yazılım ağırlıklı olduğunu nasıl öğrenebilirim?

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Türkiye'de bilgisayar mühendisliği bölümleri zaten bilgisayar bilimi eğitimi veriyor. Yani yazılımla alakalı.

    Yurt dışındaki bilgisayar mühendisliği/computer engineering denilen alan normalde biraz daha donanıma/elektroniğe kayıyor, bu tarz eğitim veren muadili Türkiye'de yok zaten. O yüzden bilgisayar mühendisliği bölümlerini tercih edebilirsiniz. 2-3 ders hariç genelde yazılım ağırlıklı oluyor dersleri. Ama o 2-3 ders de gerekli, bilgisayar mimarisini, mantık devrelerini vs. anlarsanız daha iyi bir anlayış geliştirirsiniz ve daha iyi kod yazarsınız.

    Yazılım mühendisliği, bilgisayar programcılığı gibi bölümlerden ziyade bilgisayar mühendisliği seçmeniz daha doğru olur bence. Çünkü örneğin yazılım mühendisliği içerik olarak işletme gibi diyebilirim. Bir projenin yönetimini üstleniyor.

    Ama bilgisayar mühendisleri senin istediğin gibi yazılımla uğraşıyorlar direkt olarak. Şu an genel olarak sektörde aranan da bu zaten.

    Müfredatları inceleyebilirsin, genelde benzer oluyor bilgisayar mühendisliği programları belki birkaç ders değişir:
    ceng.metu.edu.tr
    Curriculum | Department of Computer Engineering
    https://ceng.metu.edu.tr/undergraduate-curriculum
    https://stars.bilkent.edu.tr/homepage/curriculum.php?DEPT=CS

    Gördüğün gibi yazılımla alakalı dersler. İyi bir yazılımcı olmak istiyorsan bilgisayar bilimi okuman en iyisi olur gibime geliyor. Bu attığım derslerin bazıları tamamen teorik konuları ele alıyor, zaten bilgisayar bilimi de teorik yönü fazla olan bir alan. Ama o derslere gereksiz gözüyle bakma, iyi yazılım yazmak istiyorsan bunları öğrenmen gerekli. Bilgisayar bilimi denilen şey bilgisayarlar bulunmadan önce de vardı, bir görevi yapmak için en etkili algoritmaları araştırıyor. Sana verilen görevi en az sayıda işlemle en efektif şekilde yapan hızlı bir yazılım yazmak istiyorsan bu dersleri de alman lazım. Zaten dünyanın en iyi okullarındaki bilgisayar bilimi programlarında da hemen hemen aynı müfredat uygulanıyor. O yüzden için rahat seçebilirsin bilgisayar mühendisliği bölümlerini. Eğer kendini verirsen Google'da çalışan bir Stanford mezunu mühendisle konu olarak aynı şeyleri öğreneceksin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 4 Temmuz 2020; 17:14:56 >




  • owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Hocam cevabınız için çok teşekkürler. Yazılım mühendisliği düşünmeme sebep olan şeylerin başında bilgisayar mühendisliği okuyan tanıdıklarım geliyor. İçlerinde yazılıma liseden beri ilgili olanlar var ama ödev yapmaktan kendilerini yetiştirmeye yeteri kadar vakit aramadıklarını söylüyorlar. Üniversite okumasak daha çok geliştirdik fln diyorlar. Tabi öyle olmayacağını biliyorum ve bu ödevlerini gereksiz gördükleri dersler hep donanımla alakalı. Benim de açıkçası donanım devre kısmı çok da ilgi alanıma girmiyor. Yazılım mühendisliği okuyup ilgisiz ödevlere zaman harcamadan derslerle kendimi geliştirmek çok anlamlı geliyor. İşletme şeklinde olduğunu dutdum fakat dediğim gibi kendimi ciddi anlamda geliştirmeyi düşünüyorum ve bu çalışma hevesimi kıracak derslerle uğraşmak istemiyorum. Bahçeşehir yazılım mühendisliği istiyorum acaba ne düşünürsünüz bu konuda

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Top okulların müfredatları yazılım ağırlıklı genelde, attım zaten müfredatı pek donanım dersi yok gördüğün gibi ama kötü okulları bilmiyorum. YÖK pek bir standart koymuyor bu programlara, o yüzden yorum da yapamıyorum. Gideceğin üniversitenin ekşi sözlük yorumlarını okuyup müfredatını inceleyebilirsin. Instagram'dan öğrencilerle de konuşursan sana benden daha iyi bilgi verirler. Bence tercih yaparken en iyi yol bu.

    Üniversitede kendini geliştirmeye vakit olmuyor, iyi bir yerde okuyorsan çok vakit yiyor, bunlar doğru ama sonuç olarak sana temel becerileri kazandırdığını düşünüyorum. Genelde genelleştirilmiş teorik dersler olduğu için öğrenciler bunların gerçek hayatta kullanılmayacağını ve gereksiz eskimiş şeyler olduğunu düşünüyorlar ama pek öyle değil. Bu temel bilgiler anlaşıldığı takdirde yeni teknolojileri anlamak da çok kolay oluyor. Genelde öğrencilerin beklentisi sektörde o an kullanılan teknolojileri öğrenip mezun olmak ama bu hiçbir şey katmaz insana. Yeni bir teknoloji geldiğinde bunu anlayamazlar. Mühendis değil de tekniker gibi düşünürler. Bundan 100 yıl sonra da bilgisayar mühendisliği eğitimi bugünküyle aynı olur çünkü zaten sana sadece gerekli temeli sağlıyor, uzmanlaşmayı masterda yapıyorsun. Boş zamanında, stajda ya da yaz tatilinde blockchain, makine öğrenmesi gibi popüler teknolojileri öğrenebilirsin ama tabii zamanını iyi ayarlamak lazım çünkü üni. eğitimi çok zaman istiyor. Boş zamanında oyun videosu falan izliyorsan dönem devam ederken bir şey öğrenemezsin. Ama hırslı biriysen MIT dersleri de internette var, dönem boyunca o dersleri takip edip MIT mezunu kadar iyi bir mühendis de olabilirsin. Kendini geliştirmek sende bitiyor ama kaliteli bir ünide bilgisayar seçersen de kendini daha iyi geliştireceğini düşünüyorum.

    Mesela bizim bölümde öğrenciler hocalara "bize niye Arduino öğretmek yerine transistörün nasıl çalıştığını anlatıyorsunuz, bunlar zaten yapılmış eski konular" falan diyorlar ama bu saçma bence. Zaten temel konuları anlayan Arduino'yu 1 günde öğrenebilme yeteneğine sahip oluyor. Bunların bilgisayardaki muadili de "Python varken neden C++" öğreniyoruz tipleri sanırım :) C++ gibi bir dili öğrenen zaten diğer dilleri çok rahat öğrenir ve mühendis olacaksanız Python'ın nasıl çalıştığı gibi çok temel meseleleri de bilmeniz gerekiyor. Araba motorunun nasıl çalıştığını bilmeden bir tekniker arabayı tamir edebiliyor ama zor bir görev verilse yapamaz. Mühendisin farkı ise o motorun nasıl çalıştığını bilmekte oluyor. Benim üniversite eğitimine, üniversitedeki derslere bakışım da bu. Okurken gereksiz gibi gözükse de iş hayatında problem çözerken çok işine yarıyor.

    Bahçeşehir nasıl bilmiyorum ama benim tercihim dediğim gibi bilgisayar mühendisliği olurdu. Bahçeşehir Üni. hakkında yorum istersen gezmiştim 12. sınıfta pek beğenmemiştim, apartman ünisi havası vardı. :) Tek bilgim bundan ibaret.




  • www.sis.itu.edu.tr
    Bilgisayar Müh. (%100 Ýngilizce) Ders Planý
    http://www.sis.itu.edu.tr/tr/dersplan/plan/BLGE/201810.html


    Hocam itü bilgisayarın ders programı hakkında ne düşünüyorsunuz ? Odtü EE'den computer opsiyonu ile ilerlersen itü bilgisayar mezunuyla aşağı yukarı aynı dersleri almış olursun diyorlar, bu ne kadar doğrudur sizce ?Ben biraz karşılaştırmaya çalıştım ama dersler çok yabancı geldiği için pek bir şey anlayamadım.




  • Stewartteoremi kullanıcısına yanıt
    Şurada cevap veriliyor:
  • bölümü 3 senede bitirmek mümkün mü ?
  • ceyhun711 C kullanıcısına yanıt
    Dersler birbirini bağlıyor yani birini almadan diğerini alamıyorsun. Mesela fizik-1, fizik-2'yi bağlıyor ve fizik-2 bölümün temel dersi olan devre-1'i bağlıyor, o da devre-2'yi bağlıyor vs. Bu bağlantılar devam ediyor, ve her birine bir dönem vermemiz gerekli, o yüzden teorik olarak da olsa 3 sene mümkün değildir sanıyorum. Ama 3.5 teorik olarak mümkündür fakat son sene açılan derslerin size uygun açılması gerek. Bir opsiyon bitirmeniz şart ve opsiyonların temel dersleri de 1-2 diye gidiyor ve sırayla açılıyorlar. Fakat çok da kesin konuşmak istemiyorum çünkü yaz okulu gibi imkanlar da var. Belki de 3 senede mümkündür, hiç merak edip araştırmadım.
  • up
  • haftaya transistorlerden (mos, bjt, diode falan) sinavim var. bir bilgisayarci olarak nasil en kisa surede bu konulari oturturum?
    secenek 1- behzad razavi hoca youtube dersleri, 2-sedra microelectronic circuits kitabi.
  • hynx kullanıcısına yanıt
    2
  • Furkinho17 F kullanıcısına yanıt
    güzel bir uygulama olmuş emeğinize sağlık
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.