Şimdi Ara

ODTÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK | TANITIM-ÖDEVLER SINAVLAR-SORU CEVAP (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
16
Favori
10.240
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tabii ki de bu ikisi arasından bilkent seçilmeli google scholar'a girip bakınca zaten akademik kadro arasındaki farkı anlıyorsun bu bir ikincisi lab imkanlarını söylemiyorum bile iyi bir ortalama ile her türlü yurt dışına da gidebilirsin daha da bir şey anlatmaya gerek yok gibi.
  • amönyak A kullanıcısına yanıt
    İyi de scholar'dan baktığın hocaların çoğu ODTÜ EE mezunu, Bilkent rektörü bile öyle. ODTÜ EE kötüyse nasıl yurt dışına çıkıp o kadar iyi eğitim almışlar :D

Akademik kadro olarak bakabilir arkadaş, bizdeki süperstar yani h-indexi yüksek hocalar daha fazla. 50 tane hoca olduğu için aralarında da genç ve h-indexi düşük hocalar olabiliyor fakat çoğunun geleceği çok parlak ve sana referans verdikleri takdirde kapılar açabilecek hocalar.

Hoca sayısının fazla olması güzel bir şey çünkü istediğin alana yönelebilmeni sağlıyor. Bizde her alanla uğraşan en az 5-6 hoca var ve lisansta o alanda uzmanlaşmak istersen ders alabiliyorsun. Bilkent'te bu olanak yok. Bilkent Bilgisayar'ın hoca bulamadığı için çok temel dersleri veremediğini onun yerine saçma sapan Android programlama gibi dersler verdiğini biliyorum. Ders verecek hoca olmadığı için Bilkent Makine malzeme eğitimi veriyor mesela. Oysa makine mühendisliğinin başka birçok alanı var. Hatta hoca bulamadığı için programlarını gereksiz sosyal bilim dersleriyle dolduruyorlar. Bilkent Makine'yi bırakıp ODTÜ'ye gelen bir arkadaşım şey demişti: "Makine mi okudum sosyoloji mi anladım" :D

"Her türlü yurt dışına da gidebilirsin" yazmışsınız ama ODTÜ EE mezunları gidemiyor mu yani? Geçen dönem benim bildiğim 2 kişi Stanford'a 1 kişi ETH Zürih'e 1 kişi EPFL'e gitti. Bilmediklerim de var ama anlatmak istediğim ODTÜ EE çok daha prestijli bir bölüm.

Linkedin verilerine bakılırsa anlaşılıyor ki ODTÜ EE mezunlarının 3'te 1'i yurt dışında. Bu oran daha da artacak çünkü son yıllarda savunma sanayiinden Hollanda'ya göç hızlandı. Yurt dışına çıkmak doktoraya gitmeyeceksen zor olabiliyor çünkü yaşamak için para gerektiriyor. Bilkent mezunları yazları bile tatile gidebilen zengin çocukları oldukları için zaten yurt dışında yaşamak istediklerinde taşınıyorlar. ODTÜ mezunları ise böyle bir imkanı olmayan memur çocukları genelde, gidenlerse genelde savunma sanayiinde çalışıp tecrübe edindikten sonra taşınanlar oluyor. Tecrübeli ODTÜ'lü mühendisleri Avrupalı şirketler havada kapıyor ama direkt tecrübesiz lisans mezununun mühendis olarak çıkması zaten zor, Bilkent EE için de zor. Tüm bu faktörlere rağmen Linkedin'e bakılırsa istatistik olarak pek fark yok ODTÜ EE mezunları ile Bilkent EE mezunlarının yurt dışına çıkış oranları arasında.

Yurt dışına çıkış için merak edenler Silikon Vadisindeki oranlara ASML gibi Hollandalı şirketlere baksın. Linkedin var, bu oranlara bakmak artık çok kolay

• owoselammicsuedcheck O kullanıcısına yanıt
    Hocam sen okuduğunu anladığından emin misin ben nerde odtü EE kötü demişim? Sizde superstar hocalar daha fazla olduğunu söylemişsin ama bilkent'te 25 hoca var odtü'de 50 bilkent hocaları h indexini 78'den açmış odtü'dekiler 36.

Bilkent cs'in konumuzla ne alakası var ve öyle bir şey de yok güzel sallıyorsun.

Üçüncü olarak madem odtü ee daha prestijli demişsin ama hocaların h indexleri aynı şeyleri söylemiyor.

Ek olarak bu kadar ODTÜ'lü insan niye ODTÜ yerine Bilkent seçmiş acaba?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi amönyak -- 3 Temmuz 2020; 16:8:39 >
    Geçen dönem kaç kişiyi Stanford'a gönderdiniz? Ben söyleyeyim: 0.

ODTÜ EE kaç kişiyi gönderdi: 2

2 > 0

H-index o kadar önemli bir şey de değil, örneğin bir insan matematiksel konu çalışıyorsa her dönem makale basıp atıf alamaz. Örneğin sizin hocalardan Erdal Arıkan'ın h-indexi 28 ama süperstar di mi? 78 dediğin Ekmel Ozbay ve elektronik çalışıyor. Yani sürekli makale basabileceği, yaptığı deneyin sonucunu alıp makale basılan bir alan. Peki Ekmel Hoca Erdal Hoca'dan iyi mi? Bunu söyleyebilir miyiz? Bence hayır. Demek istediğim şuydu: bizde h-indexi 20 üstü olan hocalar Bilkent EE'den fazla.

ODTÜ'den mezun olan hocaların Bilkent seçme nedeni araştırma fonlarının özel üniversitelerde daha iyi olması. Bunun lisans eğitimiyle ne alakası var? Lisans eğitimi teorik ağırlıklı, hocanın aldığı araştırma fonuyla neden ilgilensin tercih yapan bir liseli? Lisans öğrencisinin ilgilenmesi gereken şey: eğitim kalitesi, lab imkanları, doktora yapmak istiyorsa referansı kuvvetli 3 hoca. Bunlar ODTÜ'de daha güçlü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 3 Temmuz 2020; 16:20:7 >

Demin süper-star olmayı h-indexi ile ilişkilendirdin şimdi bu ilişkiyi kaldırdın ne oldu hayırdır ? İkinci olarak bölümün ne kadar iyi olduğunu Stanford'a giden kişi sayısı ile belirlemen gerçekten çok başarılı ve de araştırma fonunun daha fazla olması iyi hocaları okula çekiyor olabilir mi ?
    Süperstar olmak h-index ile ilişkili ama bilgi teorisi gibi matematiksel alan ile elektronik gibi deneysel alanın süperstarlık koşulu h-index olarak farklı.

"bölümün ne kadar iyi olduğunu Stanford'a giden kişi sayısı ile belirlemen gerçekten çok başarılı"

Lisans öğrencisi için önemli olan budur. Doktora yapmak istiyorsa Stanford'a gitme istatistikleri önemlidir sadece.

Araştırma fonu ODTÜ'ye hiç verilmiyor değil, savunma sanayiinin kurduğu çoğu tesis ODTÜ'de. Hocalar savunma sanayii ile alakalı işler yapıyorlarsa kendi tesislerini kurabiliyorlar zaten, o yüzden hoca kalitesi farklı değil. Teorik olarak özel sektör her zaman daha iyidir ama Türkiye'de devlet çok güçlü ve o da savunma sanayiine önem veriyor. O yüzden ODTÜ'ye gelen fon da yeterli.
  • freaking out F kullanıcısına yanıt
    Olacaksanız okumuş torbacı olun hocam :) Bkz: Walter White
  • Hocam bence kodlama öğrenin. Her türlü işinize yarayacak bir şey. Biraz donanım tarafında kalacaksanız C++, daha üst katmanda sinyal işleme gibi işler yapacaksanız Python öğrenin. Ama iyi öğrenin, en az bir tane büyük proje yapın. Sözdizimi öğrenip bırakmayın, pratikleşmenizi öneririm. Bu sizi çok öne atar. Bir de şu an makine öğrenmesi çok popüler bir alan, çoğu kişi ona yöneliyor. Sinyal işlemede uzmanlaşırsanız baya da iyi bir kariyer yapabilirsiniz çünkü çok yakınlar. Coursera'da Andrew Ng Machine Learning kursunu bedava yaptı, bir bakın derim.
  • En yakın arkadaşlarımdan biri Odtu eee de bir iki defa gittim bende, orasının başka bir dünya olduğunu düşünüyorum.Prestij,kalite,kültür ne ararsan vardı.Okumayı cok isterdim orda bilkenti bilmediğim için bir şey demem doğru olmaz.
  • hocam calculus çalışıyorum ortalama yapmak için öneri verebilir misin? Bilgisayar müh. istiyorum ama siz bilgilisizin sormak istedim hiç o 4 gpa yapan adamları tanıyor musunuz nasıl bir şeyler acaba? Sosyal olabildiler mi?
    Dünya'da sadece Stanford mı var iyi üniversite de sen bunu karşılaştırıyorsun? Doktora başvurularında öğrencilerin seçimini yapmasını etkileyen bir sürü değişken var. Süper-starlık meselesine gelince tabii bu konuda başka bir belirteç de ieee fellowluğu ODTÜ'de çoğu hocaya bakmama rağmen aralarında IEEE fellowuna denk gelemedim.
  • functionmachine kullanıcısına yanıt
    Calculus zaten lisede öğrendiğiniz şeyler, derse gittiğiniz takdirde AA ile çok rahat geçersiniz 1. sınıf derslerini. Yüksek ortalama yapmak istiyorsanız biraz meraklı olup, bilimi matematiği sevmeye çalışın. Calculus için 3b1b isimli bir Youtube kanalı var, onu izleyebilirsiniz merakınızı cezbetmesi için.

Ben sizin yerinizde olsam yazılım öğrenirdim bu yaz. Bilgisayar okuyup 1. sınıftan ortalama düşüren insanlar kodlama derslerinde çakılıyor çünkü ilk kez hiç tanıdık olmayan konseptler görüyorlar. Calculus falan kolay dediğim gibi.

4 GPA yapan insanlar baya çalışkan insanlar, başka da bir trick yok. Her gün baya çok çalışıyorlar işte. En azından bizim bölümde 4.0 ve sosyallik pek mümkün değil. Hatta direkt bölümü 4 senede bitirmek istiyorsan sosyallik mümkün değil pek ODTÜ'de. Sadece derse gidersen geçersin ama sosyal insanlar dengeyi tutturmakta zorlanıyor dersleri salıyorlar. Kulüplerle uğraşanların ya da partileyenlerin ya okulları uzuyor ya 2.5 ortalama ile mezun oluyorlar ya da 3 üstü yapıyorlar ama çok çok zorlanıyorlar. Düzenli bir insansanız yaparsınız yüksek ortalama ve sosyalleşmeyi. Ama zor yani. Bana göre değil.

Okuluna göre değişir tabii bunlar. ODTÜ diğer okullara kıyasla çok zor. Sabancı Bilgisayar'da okuyan arkadaşımın 2. sınıf ödevini yapmıştım işi var diye, çok kolaydı. ODTÜ Bilgisayar'daki ödevlerle kıyaslayınca baya zor ODTÜ... Özellerde o kadar zorlayamazlar tabii. ODTÜ EE ise bölüm olarak ODTÜ'ye göre de çok zor :D O yüzden söylediklerim sizi bağlamayabilir başka bir ünide okursanız rahat olabilir yüksek ortalama.

Bilgisayar Mühendisliğinin olayı sınavlardan çok ödevler oluyor gördüğüm kadarıyla. Ödevler zorlayıcı oluyor ve çok zaman yiyor.

Bilgisayarda ortalama kasan bir iki eleman tanıyorum olimpiyatçı hepsi. Liseden biliyorlar bu işleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 3 Temmuz 2020; 17:5:55 >

• Hocam bilgisayara kurum içi yatay geçiş için kaç ortalama gerekir ?
  • ODTÜ ye sıralamam yetmeyecek İTÜ elektronik haberleşme hakkında ne düşünüyorsunuz? Eğitim olarak ODTÜ ile ne kadar fark var

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Venuuex V kullanıcısına yanıt
    İTÜ de iyi, eğitim olarak. Bence o top okulların eğitimleri arasında aman aman fark yok zaten olamaz da çünkü gayet standart bir müfredat var çok dışına çıkmıyor kimse. Bu okullar arasında lisanstaki araştırma olanağı, yurt dışı olanağı falan gibi farklar var işte yoksa eğitimleri aynı. İTÜ Alman ekolü olduğu için ortalamanız düşük olacak, teknik üniversite olduğu için de ODTÜ gibi zorlanacaksınız. İTÜ'de bölüm birincisinin ortalaması bile 3.7 oluyor.
  • Stewartteoremi kullanıcısına yanıt
    Maalesef bilgim yok hocam.
  • Bu soru sadece odtu ee ile alakalı değil ama yine de sormak istedim.

Daha önce yazılımla elektronikle vs uğraşıp çeşitli projeler yapıp yarışmalara vs katıldım. Bu bağlamda sanki ee bana cengden daha fazla şey katacakmış gibi hissediyorum/düşünüyorum. Ya da şöyle ifade ediyim, ceng'de öğreneceğim şeyleri ee okuduktan sonra da öğrenebilirim veya ileride bir şekilde öğrenirim gibi geliyor. Ama sanki ee işin daha teknik kısmında ve üni bunun için olmazsa olmaz gibi geliyor. Bu yüzden ee ye kayıyor gibiyim ama bir yandan da ceng sürekli aklımı çeliyor.
    Sence nasıl bir yol izlemeliyim, ne tavsiye edersin? Bölümün iş olanakları vs kısmında değilim, bana katacakları ve beni getireceği seviye önemli.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Katalikitci kullanıcısına yanıt
    ben de sizin gibi düşünüp ee seçtim. kodlamayla ilgileniyordum kolay geldiği için kendim kodlama öğrenirim ve ee'de daha çok şey öğrenirim diye ee seçtim.

ama bilgisayar bilimi denen bir şey var ve bir işi yapmak için hızlı ve etkili çalışan algoritma geliştirme, düzgün yazılım yazma gibi konular üzerine çalışıyor. örneğin elinde 10 tane sayı var, bunları nasıl sıralarsın ya da aralarındaki en büyük sayıyı nasıl bulursun? bunu yapmanın belirli metotları var ve bazı metodlarda yapman gereken işlem sayısı çok daha az. 10 tane sayıda belki iyi bir metot (algoritma) geliştirmek pek bir fark yaratmaz ama 1000 tane öğrencinin öğrenci numaralarını sıralayacaksan çok fark yaratır. ki genelde gerçek dünyadaki uygulamalar böyle çok sayıda verilerle ilgilendiği için iyi algoritma geliştirebilme yeteneği çok önemli. bu iyi algoritma geliştirebilmek belki şimdi sana çok basit zekayla yapılabilecek gibi bir şey olarak gelebilir ama aslında bilim dalı. bir sürü sıralama algoritması var mesela. onların hızlarını ölçmek için matematiksel araçlar var. bu gibi şeyleri öğrenirsin ceng'te.

bunun yanında büyük projelerde kod yazmak için belirli standartlara da uyman gerek. örneğin netflix gibi devasa bir proje yazıp çok kişi kullansa bile bunun ikide bir çökmemesini istiyorsan çok iyi sistem tasarımı yapman lazım. ve örneğin bu projede çalışan bir yazılımcıysan da yazdığın fonksiyonu projede çalışan bir başka yazılımcının kullanabilmesi için anlaşılabilir kod yazman lazım. bunu yaparken belirli yazılım mimarileri var onlara uyman gerek. yani aslında bu alan derya deniz.

ben 12 yaşında falan da kod yazıyordum, php ama yazdığım kodlar spagettiydi. hiçbir kurala dikkat edilmemiş yavaş mı yavaş çalışan siteler yazıyordum. zaten php yazan 12 yaşında bir çocukla facebook'ta php yazan bir yazılımcıyı ayıran şeyler bilgisayar bilimi bilgisi, yani facebook'taki insan algoritma, veri yapıları gibi konuları bilip kafasını buna göre eğitmiş. adama şunu yapan kod yaz deyince direkt optimal algoritmayı bulabiliyor. aynı şekilde ee'ciler de kod yazıyor evet. ben mesela sinyal işlemeyle ilgili araştırma yaparken matlab kodu yazıyorum. ama yazdığım kod olabilecek en hızlı kod mu? sanmam. geliştirdiğim algoritmalar gerçek hayatta kullanılır mı? sanmam. c++ da biliyorum. ama beni google işe alır mı? sanmam. çünkü bilgisayar bilimi dediğimiz şey c++ öğrendim artık proyumdan ibaret bir şey değil. teorik tarafı var. baya matematiksel bir tarafı var (p=np problemi vs). bu matematiksel taraf sadece teorik fayda da sağlamıyor, eğer yazılımcı olmak istiyorsan bunları öğrenmen şart.

bunun yanında bizim elektronikteki bilgisayar alt dalı bilgisayar bilimiyle çok da alakalı bir şey değil hocam. onu söyleyeyim önce. bilgisayar mühendisliği (computer engineering) ile demin anlattığım bilgisayar bilimi (computer science) baya ayrı şeyler. türkiye bilgisayar mühendisliği denilen bölümler bilgisayar bilimi eğitimi veriyor, öğrenci gelsin diye mühendislik koymuşlar adlarını.

computer engineering denilen alan ise daha çok elektroniğe yakın bir alandır. örneğin bilgisayarındaki cpu'nun mimarisini tasarlar, ya da gpu gibi başka bilgisayar elemanlarını. daha çok devrelerle, mantık kapılarıyla ilgili bu alan. yani daha alt katmanda çalışıyor.

bizim bölümün bilgisayar alt alanı da computer engineeringe yakın daha çok. mikroçip mimarisi, assembly gibi konular ilgini çekiyorsa bunu seçebilirsin ama yazılımcı olmak istiyorum diyorsan boş ver, direkt bilgisayara geç.

yazılımcı olacaksan elektromanyetik teori gibi dersler almak saçma değil mi sence de? bilgisayar mezunu rakiplerin senden çok daha iyi yazılım yazacak, sense emt emw ile zaman öldüreceksin 4 yıl?

bu yazıyı oku. emin ol internetten öğrensen de bilgisayarcı kadar hakim olamayacaksın konseptlere. sonuçta 4 yıl sürekli pratik yapıp bunları çalışıyorlar. sektörde rekabet olarak geri kalırsın onlardan.

şu an bilgisayar çok popüler, iyi yazılımcıysan direkt yurt dışına çıkabiliyorsun. ama ee de iyi bir bölüm, şunlardan biri ilgini çekiyorsa kal, aksiyona girme boşuna: sinyal işleme, makine öğrenmesi, yapay zeka, mikroçip mimarisi, devre tasarımı vs.

hayır ben yazılımcı olacağım diyorsan ee'yi salla, ee'de kalıp bilgisayar alt dalı seçenlerin yazdığı tek kod verilog kodu oluyor. ya da en fazla embedded c++. çok da yazılım gibi değil yani.

Evet herkes kendi kendine ogrenebilir internette mitnin bilgisayar mufredatinin tum videolari var oradan mezun olmus kadar olursun izlersen hepsini. ama bunu 4 yıl yapmak cok zor değil mi? Online egitime gectik, bir haftadir dersleri saldim. Universite okuyunca verilen odevleri yapmak zorunda hissediyorsun, derslere gitmek zorunda hissediyorsun falan. Yoksa haklisin super iradeye sahip bir robot falansan mitdeki mufredati takip edip oradaki odevleri quizleri sinavlari kendi kendine cozup iyi bir bilgisayar bilimcisi olabilirsin. Ama bunu yapabilecek misin? Bunu yapmak kolay olsa zaten universiteler gereksiz hale gelirdi, ocw lere donerdi her sey.

Kendi kendini egiten yazilimcilar var evet ama onlar da gercekten zaman ayiriyor bu islere. Cok farkli bir sey de yapmiyorlar, yine universitede bilgisayar okuyan birinin yaptigi gibi ders izleyip bu konuyla ilgili tekrar yapıyorlar. Sadece video izleyip bu konuyla ilgili bir calisma yapmazsan da unutuyorsun bu arada. Universite bunu odev, quiz, midterm yaparak sagliyor. Kendi kendini egitirken bu süreç bu kadar saglikli yurumeyebilir. Bence en verimli öğrenme yontemi hala universiteler.

Ve ee okurken gercekten bu islere ayiracak zamanın olmaz. Bolume gecince anlayacaksin ki rekabet cok fazla. Dersler harici hicbir sey yapamiyorsun. O kadar odev, sinav yogunlugu oluyor ki duş almaya bile zor zaman ayirabiliyorum bazen jdjdj oysa 10dklik is. Boyle bir bolum odtu ee. Eger elektronikle ilgili is yapmayacaksan neden elektronik devreleri ogrenmek icin bu cileyi cekmek istiyorsun ki? Elektronik muhendisinin mesela hardware engineerin, digital design engineerin falan ortalama maasi silikon vadisinde yazilimcilarin cok cok altinda bu arada. Siteler var bu verileri gosteren, onlari inceleyebilirsin. Yurt disi dusunuyorsan bilgisayar kesinlikle daha iyi bence. Elektronik okursan yurt disina cikmanin tek yolu akademiden yurumek diyebilirim. Belki bir ihtimal doktoraya falan gidip orada bir sirkete girip doktorayi bırakabilirsin. Ama bilgisayarda hemen lisansin ardından şirketlerde calisma gibi bir şansın bile var. Yurt icinde kalacaksan da en iyi maasi savunma sanayii veriyor, ama makineciye de elektronikciye de bilgisayarciya da ayni maasi veriyorlar. Odtuden mezun olursan illa giriyorsun bu sirketlerden birine. Elektronik icin duzgun maas veren imkanlar savunma sanayii ile kısıtlı diyebilirim (bi de arcelik falan var da onlar memnun degil gibi pek maaslarindan islerinden). Yani calisabilecegin yer sayisi cok kisitli. Bilgisayarda ise spektrumun cok daha genis. Staja basvuruyorum mesela. Teknokentteki cogu sirket yazilim sirketi. Iki uc tanesi elektronik sirketi. Yazilim şirketleri mulakat atiyor, data structures algoritma falan. Bilgisayar konusu hep. Biraz ilgilendigim icin yapabiliyorum ben mesela. Ama odtu bilgisayarcilar kadar iyi de yapamiyorum. Adamlar dersini goruyor sonucta bunun. Youtubeta video izlemekle bu kadar olabiliyor.d cogu sirket reddetti mesela beni. Staja bile almadi adamlar, ise hic almazlar. Sonucta staj kolelik, para falan da vermiyor. Dandik teknokent şirketleri bile reddediosa google zaten imkansiz benim icin. Benim ortalamam 4e yakin, ama gecen sene 50 sirkete başvurmama ragmen bir tane staj bulabilmistim. Onun da mulakatina gitmistim sansima data structures ile alakali bildigim tek soru gelmişti. Onu yaptım ama cogunu da yapamamistim sorularin. Neyse ki aldilar. Düşün yani is imkanlarının kisitliligini. Zor staj buluyorsun. hatta staj yaptığım yerdeki mühendis danışmanım bilgisayara geç falan demişti :D sektörde durum bilgisayarın lehine tamamen.

bana şu an geri dönsen ee mi ceng mi tercih edersin deseler ceng ederdim.

ama pişman da değilim. çok iyi teorik eğitim alıyoruz. çoğu elektronik cihazı ve fizik konseptlerini yüzeysel de olsa anlayabiliyorsun. çok geniş yelpazen var. o yüzden tercih edebilirsin ekstra bir ilgin varsa.

• ageism sorununa çözüm var mı=? 45 yaşından sonra şirketten atılıyormussun genelde amerikada vs
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.