Şimdi Ara

Odaklama sorunu.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
2.953
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar fujifilm s1800 den sonra canon 650d'me kavuştum ancak bi sıkıntım var lensten kaynaklandığını düşündüğüm;
    Elimde 18-55 f3-5.6 lens var fakat konuya çok yaklaştığımda lens odaklanmıyor flu bi görüntü çıkıyor meydana,bu diyafram değeri ile mi ilgilidir ?
    Yakında 50mm f1.8 lens alacağım bu lens ile bu sıkıntım çözülür mü?

• Lenslerin minimum yakın mesafe odaklanma mesafesi var. Sizin 18-55'in minimum odaklama mesafesi 25cm olması gerek. Daha yakına girip çekmeyeceksiniz, lensin özelliği bu. Alacağınız lensin özelliklerine bakacaksınız, sanırım sizin ihtiyacınız makro lens. Aslında gerek de yok şimdilik, 25-30 cm mesafeden çekeceğiniz fotoğraflar da idare edecek kadar büyük olurlar. Program ile çekilen fotoğrafta objenin etrafını kırparsanız aslında 18 mp fotoğraf olduğundan bu kırpma işleminden sonra elinizde kalabilecek olan 8-10 mp fotoğraf bile oldukça büyük olacaktır !.. Madem yenisiniz hemen lens alayım derdine düşmeden önce makinayı tanıyın, elinizdeki lensin sınırlarını zorlayın, program kullanmayı öğrenin... Bunların bittiği yerde artık lens almayı düşünebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jiddi -- 19 Ocak 2013; 22:39:56 >
  • malesef çözülmez. DSLR lenslerinin minimum odaklama mesafeleri bellidir. yani fujifilm makinedeki gibi dibine girip netleme olayı malesef yok :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

Lenslerin minimum yakın mesafe odaklanma mesafesi var. Sizin 18-55'in minimum odaklama mesafesi 25cm olması gerek. Daha yakına girip çekmeyeceksiniz, lensin özelliği bu. Alacağınız lensin özelliklerine bakacaksınız, sanırım sizin ihtiyacınız makro lens.

haklısınız. minimum mesafeden sonra odaklama yapamazsınız. macro özellikli lensler anca işinizi görür
  • Lensin üzerinde bir çiçek işareti ve yanında metre cinsinden bir değer olması lazım, obje ile arada en az o kadar mesafe bırakmalısınız, yoksa netlemez. 50mm f1.8 için yanlış hatırlamıyorsam 45 cm'dir bu değer. Yani sıkıntınız o lens ile çözülmez, hatta artar...
  • "Crop" diye geçer ingilizce programlarda "kesme" işlemi. Şöyle bir örnekle nasıl olduğunu göstereyim...
    -
     Odaklama sorunu.
  • quote:

"Crop" diye geçer ingilizce programlarda "kesme" işlemi. Şöyle bir örnekle nasıl olduğunu göstereyim...
    -
     Odaklama sorunu.

Öncelikle uğraştığınız için teşekkür ederim fakat crop hakkında bilgiye sahibim zaten,croplama işlemi sanki fotoğrafın doğallığını alıyormuş hissi uyandırıyo bende bilmiyorum sizde nasıldır.
    Lens olayıyla ilgili aydınlatmanız içinde ayrı bi teşekkür ediyorum bu 25mm 40mm sınırını macro çekim için en çok aşan lens hangisidir ? yani en yakın netlemede hangi lens sıkıntı yaratmıyor şuan marka ve mm olarak?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Odaklanma sorunu
    9 yıl önce açıldı
    Odak noktaları sorunu
    12 yıl önce açıldı
    Tuhaf sensör sorunu..
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Benim için abartılı renk, keskinlik efektleri vermedikten sonra bir fotoğraf karesinin gerekli görülmeyen yerlerini kesmek doğallığını hiç bozmaz. Sonuçta zaten doğallığına etki eden öncelikle lens, sonra sensör, sonra makinanın işlemcisi ve sonra kullanıcının yazılıma girdiği komutlar(keskinlik, renk tonlaması, beyaz ayarı vb.) etki ediyor iken bir fotoğrafın gereksiz köşelerini kesmek doğallığına zerre etki eden bir şey değildir. Hatta bir fotoğrafı makinanın çektiği hali ile bırakmak bence yanlıştır !.. Saydığım tüm etkenler makina tarafından yapılıyor ise "doğal", kullanıcı yazılım ile müdahale edince "yapay" diyorsanız bu bakış açısında hata var. Çünki en azından makinanın yazılımı sizin için bir fotoğraf experi yada otoritesi midir ki çektiğine müdahale ettiğinizde doğallığını alıyor olalım ? Nasıl, ne sebeple, hangi gerekçelere dayandırarak makinanın çektiği fotoğrafı doğal, sonrasında bilgisayarda işlenmiş(düzeltmek manasında diyorum tabi, yoksa abartılı işlemleri demiyorum) olana doğallığı alınmış diyorsunuz bir düşünün derim.
    -
    d-slr'da kompaktlar gibi 1 cm. dibine girmenir gerekmez. Lenslerin büyütme oranları vardır. O sebeple "macro" lens alırsanız misal atıyorum yine en yakın 20-25 cm'den çekersiniz ama onların büyütme oranları 1:1 , 1:2 falan olur...

• quote:

Benim için abartılı renk, keskinlik efektleri vermedikten sonra bir fotoğraf karesinin gerekli görülmeyen yerlerini kesmek doğallığını hiç bozmaz. Sonuçta zaten doğallığına etki eden öncelikle lens, sonra sensör, sonra makinanın işlemcisi ve sonra kullanıcının yazılıma girdiği komutlar(keskinlik, renk tonlaması, beyaz ayarı vb.) etki ediyor iken bir fotoğrafın gereksiz köşelerini kesmek doğallığına zerre etki eden bir şey değildir. Hatta bir fotoğrafı makinanın çektiği hali ile bırakmak bence yanlıştır !.. Saydığım tüm etkenler makina tarafından yapılıyor ise "doğal", kullanıcı yazılım ile müdahale edince "yapay" diyorsanız bu bakış açısında hata var. Çünki en azından makinanın yazılımı sizin için bir fotoğraf experi yada otoritesi midir ki çektiğine müdahale ettiğinizde doğallığını alıyor olalım ? Nasıl, ne sebeple, hangi gerekçelere dayandırarak makinanın çektiği fotoğrafı doğal, sonrasında bilgisayarda işlenmiş(düzeltmek manasında diyorum tabi, yoksa abartılı işlemleri demiyorum) olana doğallığı alınmış diyorsunuz bir düşünün derim.
    -
    d-slr'da kompaktlar gibi 1 cm. dibine girmenir gerekmez. Lenslerin büyütme oranları vardır. O sebeple "macro" lens alırsanız misal atıyorum yine en yakın 20-25 cm'den çekersiniz ama onların büyütme oranları 1:1 , 1:2 falan olur...

Sonuçta bu bir hobi ve hobilerde zevk,renk tartışılmaz diye düşünüyorum.Örneğin şu croplamayı anlattığınız fotoğrafta croplandıktan sonraki hali gözüme hiç güzel bi kareymiş gibi gözükmedi açıkcası.Onun dışında sanırım alıştığımın dışında hareket etmem gerekicek bu makine ile heralde,bu arada makine fotoğraf experi yada otoritesi muhabbetine gelicek olursak eğer ;
    şahsi uğraşlarımdan bahsedeyim fotoğrafın doğal olmasına özen gösteririm,fotoğrafın çektikten sonra croplanıcakmış gibi değilde o haliyle saklayacağımı göz önünde bulundurarak çekiyorum.Bu yüzden cropladığım takdir de karşıma ya çirkin bi görüntü yada hoşuma gitmeyen bi sahne çıkıyor.Croplamayı göz önünde bulundurarak çekim yapmaya başlamak zorunda kalacağım bu konuşmalarımızdan sonra sanırım,teşekkürler bilgileriniz için.

• quote:

Orijinalden alıntı: İconic
    Sonuçta bu bir hobi ve hobilerde zevk,renk tartışılmaz diye düşünüyorum.Örneğin şu croplamayı anlattığınız fotoğrafta croplandıktan sonraki hali gözüme hiç güzel bi kareymiş gibi gözükmedi açıkcası.Onun dışında sanırım alıştığımın dışında hareket etmem gerekicek bu makine ile heralde,bu arada makine fotoğraf experi yada otoritesi muhabbetine gelicek olursak eğer ;
    şahsi uğraşlarımdan bahsedeyim fotoğrafın doğal olmasına özen gösteririm,fotoğrafın çektikten sonra croplanıcakmış gibi değilde o haliyle saklayacağımı göz önünde bulundurarak çekiyorum.Bu yüzden cropladığım takdir de karşıma ya çirkin bi görüntü yada hoşuma gitmeyen bi sahne çıkıyor.Croplamayı göz önünde bulundurarak çekim yapmaya başlamak zorunda kalacağım bu konuşmalarımızdan sonra sanırım,teşekkürler bilgileriniz için.

Dediğiniz gibi bir hobi ve zevk-renk tartışması olmaktan öte düşüncelerimizi paylaşıyoruz. O croplama bir örnek ve "iyi" bir örnek değil. Onu zamanında biraz da acele ile nasıl yapıldığını göstermek için hazırlamıştım. Elbette ki her zaman crop(kesme) yapılırken o örnekteki kadar fazla yapılması da gerekmeyecektir. Misal bir manzara çektiniz ama alt kısmında 2 cm. genişliğinde enine uzanan doğa görünümünü bozan kaldırım veya yol var. Her zaman her şeyi keselim demiyorum zaten. Gerekirse böyle bir yol var. Sonra geniş açı çekimlerde lensler göbekte ve köşelerde optik bozulmalar yaparlar. Mesela 8-10 kişiyi bir kareye alacaksınız, parti veya tatil zamanı gerekti. Yakından geniş açıda çektiniz herkesin yüzü gözü de seçilsin diye. Bir bakıyorsunuz ki üst sağ-sol köşedekilerin kafalar yamuk. Programlar bunu epey düzeltebiliyor. Bir diğeri de dediğim kesme(crop) kullanmak. Biraz daha uzaktan fotoğraflayıp, kenarlarda boşluk bırakıp fotoğrafladığınızda 16-18 mp. fotoğrafınız zaten, sonra fazlalık olan o köşeleri kesip attığınızda elinizde 10-12 mp fotoğraf kalır ve insanlar çok daha düzgün görünebilir. Zaman içinde bazı durumlarda gerekecektir yani tahminim.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.