Şimdi Ara

ODAK NOKTASI KONUSUNDA YARDIM EDİN LÜTFEN

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
2.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, yakında almayı düşündüğüm DSLR makine için Nikon D5200 ve Canon 650D arasında kaldım. D5200 de 39 odak noktası varken, 650D de ise 9 adet var.
    Çekim renkleri açısından Nikon derken,
    Gövdesinin daha ergonomik olması, video konusunda daha iyi olması ve lens fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle Canon diyorum.
    Şimdi tercihimi Canon dan yana kullansam, yaklaşık aynı fiyata alınabilecek Nikonun sunduğu 39 odak nokta imkanına sahip olamayacağım.
    9 odak noktasına sahip Canonu seçmem yanlış mı olur?
    Çekim esnasında odak noktası fazlalığı ne gibi avantajlar sunar?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Şu kadarını söyliyim, odak noktası ne kadar çok olursa o kadar çok hareketli nesneyi yakalayabilirsiniz. Misal, açık ortam fotoğraf çekiyorsunuz ve kalabalık, hareketin bol olduğu bir kare olacak . Nikonun 39 odak noktasıyla hemen bütün hareketleri net bir şekilde yakalayabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lektonstar

Şu kadarını söyliyim, odak noktası ne kadar çok olursa o kadar çok hareketli nesneyi yakalayabilirsiniz. Misal, açık ortam fotoğraf çekiyorsunuz ve kalabalık, hareketin bol olduğu bir kare olacak . Nikonun 39 odak noktasıyla hemen bütün hareketleri net bir şekilde yakalayabilirsiniz.

O nasıl tarif ? Ben anlamadım. Eğer anladığım şey ise de siz yanlış bir bilgi veriyorsunuz.
    Hareketli nesneyi sabit-donuk-net-flu yada titrek olmadan yakalayabilmenin odak noktasının çok olması ile alakası yok. O perde hızı(enstantane) ile ilgili bir durumdur. Hareket eden cismin hızına göre de değişir. Yani 30 km/h ile giden bir araba ile koşan bir adamı net fotolamak için farklı perde hızlarına ihtiyacınız vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lektonstar

Şu kadarını söyliyim, odak noktası ne kadar çok olursa o kadar çok hareketli nesneyi yakalayabilirsiniz. Misal, açık ortam fotoğraf çekiyorsunuz ve kalabalık, hareketin bol olduğu bir kare olacak . Nikonun 39 odak noktasıyla hemen bütün hareketleri net bir şekilde yakalayabilirsiniz.

Peki hocam bu odak noktaları arasında ben belirleme yapabiliyormuyum? Yoksa makine otomatik mi seçiyor. Bu sorum kuş fotoğrafı için değil. Mesela bir grup insanın biraraya gelerek cektirdigi veda fotografinda, belirledigim kimsedeki detaya -örn: gözü gibi- odaklama olanağını ben belirleyebilirmiyim? Bilmediğim için soruyorum. Affola.

• quote:

Orijinalden alıntı: _SnowMan_
    Peki hocam bu odak noktaları arasında ben belirleme yapabiliyormuyum? Yoksa makine otomatik mi seçiyor. Bu sorum kuş fotoğrafı için değil. Mesela bir grup insanın biraraya gelerek cektirdigi veda fotografinda, belirledigim kimsedeki detaya -örn: gözü gibi- odaklama olanağını ben belirleyebilirmiyim? Bilmediğim için soruyorum. Affola.

Öyle durumlarda makinanın yüz-göz algılama seçeneği var zaten. Fakat ayrıca sorduğunuzu da yapabilmenize olanak tanıyor. Her bir odak noktası kullanıcı tarafından istendiği biri yada bazı modellerde 3x3'lük odak noktası gurubu seçilebiliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: jiddi

quote:

Öyle durumlarda makinanın yüz-göz algılama seçeneği var zaten. Fakat ayrıca sorduğunuzu da yapabilmenize olanak tanıyor. Her bir odak noktası kullanıcı tarafından istendiği biri yada bazı modellerde 3x3'lük odak noktası gurubu seçilebiliyor.

Hocam ilk mesajımı göz önüne alırsanız hangi makineyi önerirdiniz?

• quote:

quote:

quote:

Hocam ilk mesajımı göz önüne alırsanız hangi makineyi önerirdiniz?

39 odak noktasına gelene kadar sizin için daha öncelikli önem arz edecek farklar Canon'da LCD ekran dokunmatik. Portre lensi olan 50mm F1.8 AF daha ucuz. Video performansı biraz daha iyi. Nikon D5200'ün de imaj kalitesi, iso başarımı çok az daha iyidir Canon'dan ama neticede rahatsız edecek kadar görebileceğiniz bir fark da olmayacaktır. O sebeple bana Canon daha uygun geliyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Çok teşekkür ederim hocam.

• _SnowMan_ kullanıcısına yanıt
    Yapabilirsin, makinenin AF modları arasından buna imkan veren modlar var. Kadrajı oynatmadan 39 noktadan birini seçip buna odakla gibi bir özellik mevcut. Dolayısıyla evet grup fotoğrafında gözünü odaklamak istediğin kişiye denk düşen odak noktasını yön tuşlarıyla seçip çekim yapabilirsin.
  • quote:

Çekim esnasında odak noktası fazlalığı ne gibi avantajlar sunar?

Odak noktası fazlalığı bir önceki mesajımda bahsettiğim avantajı sağlar ancak bunun yanısıra, sanırım lektonstar'ın demeye çalıştığı üzere hareketli nesneleri hareket halindeyken odaklamanızda büyük avantaj sağlar. Yani şöyle ki, makinede 3D tracking denilen bir özellik var, bu da fokusladığınız nesne harekete devam ediyorsa makine belli algoritmalarla nesnenin bir sonraki konumunu tahmin ederek ilgili odak noktalarını devreye alıyor. Odak noktasının fazla olması bu noktada ciddi anlamda işe yarıyor.

jiddi arkadaşımızın dediği şey ise hareketli nesneleri hareketsizmiş gibi dondurmak diyebileceğimiz bir çekim tekniğidir ve dediği gibi odak noktası sayısı fazlalığından ziyade yüksek enstantane hızı gerekmektedir. Ancak kendisinin de affına sığınarak "Hareketli nesneyi sabit-donuk-net-flu yada titrek olmadan yakalayabilmenin odak noktasının çok olması ile alakası yok" ifadesinin de çok da doğru olmadığını söylemek istiyorum çünkü enstantaneyi yeterince yüksek seçmek hareketi dondurabilir ancak donmuş hareketin odaklanmış (net) olmasını garanti etmez. O yüzden evet odak noktası sayısı hareketi dondurmak açısından alakalı değildir ancak hareketli nesneyi odaklamak açısından çok alakalıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ozan the Wise
    "Hareketli nesneyi sabit-donuk-net-flu yada titrek olmadan yakalayabilmenin odak noktasının çok olması ile alakası yok" ifadesinin de çok da doğru olmadığını söylemek istiyorum çünkü enstantaneyi yeterince yüksek seçmek hareketi dondurabilir ancak donmuş hareketin odaklanmış (net) olmasını garanti etmez. O yüzden evet odak noktası sayısı hareketi dondurmak açısından alakalı değildir ancak hareketli nesneyi odaklamak açısından çok alakalıdır.

Yani bu dediğiniz pan tekniğinde çok yararlı olduğu manasına mı geliyor ? Yani şunun gibi çekimlerde ?
    -
    Ayrıca hareketli nesneyi yüksek enstantane donmuş gibi çekmeye yarar ama çok fazla sayıda odak noktasının olması da odaklamayı doğru yapmamız konusunda garantimiz olamaz ki ! Burada odak noktası ve enstantane(perde) hızı birlikte yada tek başlarına çözüme ulaştıran etken olamazlar. Lensin, fotoğraf makinasının(yazılımının) otomatik odaklama hızı da burada sonuca etki eden önemli unsurlardır. Soran arkadaş bu kadar konunun derinliklerine ihtiyaç duyacak bir durumda olmadığından ben de şu durumda 39 muş 9 muş çok büyük fark yaratmayacağını söylemek istemiştim. Fakat, yine de sizin de ayrıca katkınız faydalı olmuştur.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Ozan the Wise
    "Hareketli nesneyi sabit-donuk-net-flu yada titrek olmadan yakalayabilmenin odak noktasının çok olması ile alakası yok" ifadesinin de çok da doğru olmadığını söylemek istiyorum çünkü enstantaneyi yeterince yüksek seçmek hareketi dondurabilir ancak donmuş hareketin odaklanmış (net) olmasını garanti etmez. O yüzden evet odak noktası sayısı hareketi dondurmak açısından alakalı değildir ancak hareketli nesneyi odaklamak açısından çok alakalıdır.

Yani bu dediğiniz pan tekniğinde çok yararlı olduğu manasına mı geliyor ? Yani şunun gibi çekimlerde ?
    -
    Ayrıca hareketli nesneyi yüksek enstantane donmuş gibi çekmeye yarar ama çok fazla sayıda odak noktasının olması da odaklamayı doğru yapmamız konusunda garantimiz olamaz ki ! Burada odak noktası ve enstantane(perde) hızı birlikte yada tek başlarına çözüme ulaştıran etken olamazlar. Lensin, fotoğraf makinasının(yazılımının) otomatik odaklama hızı da burada sonuca etki eden önemli unsurlardır. Soran arkadaş bu kadar konunun derinliklerine ihtiyaç duyacak bir durumda olmadığından ben de şu durumda 39 muş 9 muş çok büyük fark yaratmayacağını söylemek istemiştim. Fakat, yine de sizin de ayrıca katkınız faydalı olmuştur.

Çok doğru bir noktaya parmak bastınız. Odak sayısının fazlalığı da ne yazıkki garanti etmiyor netliği. Ancak günümüz makinelerinin hareketli nesneler için kullanılmak üzere sahip oldukları AF modlarında epey işe yaradığını söyleyebiliriz. Özellikle de AF motorunun (lensin veya gövdenin) odaklama hızı yeterliyse.

Pan tekniğinde ise çekim, makineyi kaydırırken nesneyi kadrajın aynı noktasında tutmaya dayandığı için odak noktası sayısının fazlalığının herhangi bir yararı olacağını sanmıyorum.

Zaten D5200'deki 39 noktanın sadece 9'u çaprazdır, 650D'deki 9 noktanın hepsi de çaprazdır. Bu yüzden denktirler denilebilir. Soran arkadaş için fazladan 30 odak noktasının avantajı ancak kadrajını hareket ettirmeden daha fazla noktaya göre odaklama ve/veya pozlama yapabilmesi olabilir.

• Bazen yazılanların arasında kayboldum neredeyse. Ama sonuçta AF nokta sayısının başlangıç seviyesinde belirleyici bir etken olmasından ziyade çapraz nokta sayılarının eşit olması nedeniyle aynı işi yapacaklarını öğrendim. Pan tekniğini duymuştum sadece. Onu da az sonra araştırıyorum. Düne kadar Nikon düşünüyordum fakat şu an Canon ağır basıyor. EOS 650D + 18-135 IS STM + 50mm f1.8 seti düşünüyorum.
    İleride FF geçişi olursa o zaman Nikon olabilir.
    50mm konusu geçmisken bildiğim kadarıyla Canon da çarpan 1.6 olduğundan FF makineye gore 50mm=80mm. Şunu da sormak istiyorum, evin bir odasında (4mX5m gibi) rahat çekim yapılabilir mi? Kadraja sığmama durumu olur mu?
    Bu zamana kadar 50mm lens ile vizörden bakmış değilim. Bağışlayın.
    Valla ben soruyorum siz cevaplıyorsunuz ya cennetliksiniz yeminle :)
    @jiddi @Ozan the Wise

• quote:

Bazen yazılanların arasında kayboldum neredeyse. Ama sonuçta AF nokta sayısının başlangıç seviyesinde belirleyici bir etken olmasından ziyade çapraz nokta sayılarının eşit olması nedeniyle aynı işi yapacaklarını öğrendim. Pan tekniğini duymuştum sadece. Onu da az sonra araştırıyorum. Düne kadar Nikon düşünüyordum fakat şu an Canon ağır basıyor. EOS 650D + 18-135 IS STM + 50mm f1.8 seti düşünüyorum.
    İleride FF geçişi olursa o zaman Nikon olabilir.
    50mm konusu geçmisken bildiğim kadarıyla Canon da çarpan 1.6 olduğundan FF makineye gore 50mm=80mm. Şunu da sormak istiyorum, evin bir odasında (4mX5m gibi) rahat çekim yapılabilir mi? Kadraja sığmama durumu olur mu?
    Bu zamana kadar 50mm lens ile vizörden bakmış değilim. Bağışlayın.
    Valla ben soruyorum siz cevaplıyorsunuz ya cennetliksiniz yeminle :)
    @jiddi @Ozan the Wise

DSLR demek lense yatırım demek, yazılanların arasında muhakkak bu ifadeye denk gelmişsindir. Dolayısıyla bir markanın DSLR'sini alınca o markanın lenslerine yatırım yapıyorsun haliyle. İleride gövde değişimi yaparken marka değişimi yaparsan yatırımın kısmen boşa gitmiş olur, eski gövde ve lenslerini satsan bile. Dolayısıyla başladığın markada devam etmek isteyebilirsin. Bu konuda da Nikon bildiğim kadarıyla avantajlı çünkü çok fazla bayonet tasarımını değiştirmiyor. Bugün Nikon gövdelerde 70'lerden 80'lerden kalan lensleri bile kullanabiliyor insanlar. Aklının bir köşesinde olsun, alabiliyorsan lens alırken FF uyumlu olanları tercih edersen (Bazı lensler bu özellikte olabiliyor) ileride FF gövdeye geçsen bile dünya para verdiğin lensleri kullanmaya devam edebilirsin. Ama Canon nasıl bu konuda bilmiyorum.

50mm lensle evde tüm bir odanın enini ya da boyunu kadraja alman imkansız. Şu linki incelersen odak uzaklıkları hakkında fikir verebilir. 50mm lensler genellikle portre için kullanılır, arka planı flulaştırıp portreyi izole eder ama normal sokak çekimlerinde de kullananları gördüm fakat bunun için de kompozisyondan epey geride durmak gerekiyor. Evde bu imkansız gibi bişey.

Ama düşündüğün set başlangıç için gerçekten güzel bir set. Tak-gez + portre lensi, uzun bir süre farklı lense ihtiyaç duymazsın. Canon'un bence en büyük avantajı lenslerinin daha uygun fiyatlı olmasıdır (Lense yatırım lafını hatırla!!!). Nikon D5200'de gövdede AF motoru olmadığı için lensleri AF'li alman gerekir ki bildiğin pahalıdır o lensler . Geniş açı (manzara) lense kit+gövdeden daha fazla para verdiğimi bilirim ben . Gerçi benim şahsi görüşüm, her iki makine de birbirlerine yakın seviyede olsalar da, D5200'ün 650D'den daha iyi çekim yapabilen bir makine olduğu yönünde, bu yüzden de ben D5200'ü tercih etmiştim zamanında ama dediğim gibi lenslerinin pahalılığı bu seviyedeki makineler için tercih yapmada önemli bir faktör. Sonuç olarak, aslında fotoğrafçı abilerimizin en bilindik öğüdü, fotoğrafı fotoğraf yapanın ekipman değil fotoğrafçı olduğudur, o yüzden kesenize en uygun ve elinize aldığınızda en hoşunuza giden makinayı tercih edin, sonrasında tekniğinize yatırım yapın.

• Peki şunun için ne düşünüyorsunuz hocam.
    İnternet üzerinde Nikonun D5200 - D7000 - D90 model fiyatları arasında aşırı fark yok (Hepsi de 18-105 VR kitli).
    Öyle ki D5200+18-105 VR+50mm f1.8G (2.750 TL)
    D7000+18-105 VR+50mm f1.8D (2.600 TL)
    D90+18-105 VR+50mm f1.8D (2.100 TL)
    D90 ya da D7000 dunusunulebilir mi? D90 iyimidir_? Eski biraz sanırım? Handikap yaratır mı?
    @Ozan the Wise

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _SnowMan_ -- 1 Aralık 2013; 19:57:03 >
  • quote:

Peki şunun için ne düşünüyorsunuz hocam.
    İnternet üzerinde Nikonun D5200 - D7000 - D90 model fiyatları arasında aşırı fark yok (Hepsi de 18-105 VR kitli).
    Öyle ki D5200+18-105 VR+50mm f1.8G (2.750 TL)
    D7000+18-105 VR+50mm f1.8D (2.600 TL)
    D90+18-105 VR+50mm f1.8D (2.100 TL)
    D90 ya da D7000 dunusunulebilir mi? D90 iyimidir_? Eski biraz sanırım? Handikap yaratır mı?
    @Ozan the Wise

D7000 her türlü alınır Yalnız D7000'lerde bir takım sorunlar var galiba, forumu bir karıştır derim. Ayrıca biraz daha tara derim o fiyattan daha ucuza bulursun bence.

D90 ise, Nikon'un efsane makinasıdır, çoğu kişinin rüyasını süsler, ama bu saatten sonra büyük paralara sıfırının alınmasını doğru bulmuyorum, hele ki D7000 varken.

O fiyata D7000 varken, o fiyata D5200 alınmaz.

• quote:

D7000 her türlü alınır Yalnız D7000'lerde bir takım sorunlar var galiba, forumu bir karıştır derim. Ayrıca biraz daha tara derim o fiyattan daha ucuza bulursun bence.

D90 ise, Nikon'un efsane makinasıdır, çoğu kişinin rüyasını süsler, ama bu saatten sonra büyük paralara sıfırının alınmasını doğru bulmuyorum, hele ki D7000 varken.

O fiyata D7000 varken, o fiyata D5200 alınmaz.

Aynen katılıyorum. Aldığınız D7000 Garantiliyse oluşabilecek sorunları düzeltme şansınız olacaktır. (Sensör yağlanma sorunu oluyor bazılarında. Çok sorunmudur? Gider servise
    temizletirsiniz olur biter. )
  • Merhabalar,
    d7000'i o fiyata nerede bulduğunuzu sorabilir miyim? Benim gördüğüm d7000 d5200'den genelde 400 TL daha pahalı.

Ben de 39 odak noktasında çok kararsız kaldım. Genel olarak Nikon hoşuma gidiyor, lens kaliteleri de dahi iyimiş gibi duydum. D3200 ile d5200 arasındaki ana fark sanırım odak noktası sayısı. Bu farka 300 TL fazladan vermeye değer mi? Sorum bu.
    Artk nikonun bütün lensleri motorlu zaten. Çok eski bir 2. el lens almadıkça. Demin baktım, Canon ve Nikon'un 50mm lensleri de fiyat olarak aşırı farklı değil. Body'de odak motoru olması sizce hala o kadar önemli m?
  • Ortada bir tane olsun bizim olsun, çok takılmayın bu konulara.
    Full frame 6d de bile 9Af noktası var, bunlardan sadece merkezdeki çapraz tip.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi çekomastik -- 2 Aralık 2013; 15:01:39 >
  • Pekiyi odak motoru hakkında ne düşünüyorsunuz? Mororu olan Lens bulmak o kadar zor olur mu gerçekten?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.