Şimdi Ara

Oda termostatı, Yalıtım, Tanımlar ve diğer Tasarruf önerileri (50. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6.976
Cevap
143
Favori
510.700
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Burada okuduğum bazı konularda, BENCE yanlış bilinenleri gerekçeleri ile beraber yazayım istedim; bunlar;
    ISI her zaman bedeli ödenerek elde edilen bir şeydir, ve ISI her zaman sıcaklığı yüksek olan yerden düşük olan yere geçer, bu geçişi azaltmak için yalıtım yaparsınız, ancak ne kadar yalıtırsanız yalıtın bu geçiş azalır, ama durmaz.

Kombi kapatılmayıp düşük sıcaklıkta sürekli yanarsa daha ekonomik olur. (YANLIŞ)

(AÇIKLAMA) Isı ve enerji olayı bir sistemdir, evin içi bir sistem, dışı başka bir sistem olarak düşünün, bu iki sistem arasında sıcaklık farkı ne kadar yüksekse, ısı enerjisinin transferi de o kadar yüksek olur.
    Sıcak bir evden dışarı kaçan ısı tabiki soğuk bir evden kaçan ısıdan fazladır, sadece içerisi de dışarısı da aynı derecede iken ısı transferi olmaz. İç taraf sıcak olan taraf olduğu için, dışarıya kaçan ısı sayacınızdan geçmiş olduğuna göre bunun parası tabiki sizin cebinizden çıkar. Bu nedenle kombiyi kapatırsanız evin içi ne kadar soğursa, o kadar az ısı dışarı kaçar, bu nedenle kombiyi kapatmak ekonomiktir.Tekrar çalıştırdığınızda tabiki daha uzun sürede ısınacaktır, ancak bu sırada yakacağı enerji kapalı olduğu sürede kapatmasaydınız dışarı kaçacak olan enerjiden her zaman daha azdır. Eğer eve geldiğinizde soğuktan ötürü konforunuz kaçıyorsa zaman ayarlı termostat kullanın, siz eve geldiğinizde tekrar ısıtacak kadar bir süre önce çalışmaya başlasın kombiniz, bu şekilde hem siz evde olmadığınız sürede dışarı kaçan ısı az olur, hem de eve geldiğinizde ısınmasını beklerken konforunuzdan olmazsınız.

Kaloriferi tam kapatmak daha fazla sarfiyata neden olur ekonomi olmaz. (YANLIŞ)
    Yukarıdaki ısı kaybı prensibi ile aynı nedenden ötürü, odanız dışarıya göre ne kadar daha sıcaksa (kaloriferi açık bırakarak odayı ısıtıyorsunuz) dışarıya kaçan ısı o kadar fazla olur. Kapısı kapalı bir oda düşünün, kaloriferi az da olsa açık bırakırsanız, o kalorifer ısındığı için odanın içindeki havayı ısıtacak, ve odayı ne kadar çok ısıtırsa o kadar çok miktarı da pencereden dış duvardan dışarıya kaçacaktır. Bu ısı da sizin kombinizde, sayacınızdan geçen gaz sayesinde üretiliyor, parasını da siz ödüyorsunuz.

Bence diyerek olayı açıklamaya çalıştım, nacizane..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• (DEVAMI)

Kombi kalorifer suyunu ısıtırken yaktığı gaz ile ortaya çıkan ısının büyük bir kısmı bacadan çıkar,
    bacadan çıkan gaz (hermetiklerde şnorkel vardır, hermetikler bacasız diye anıldığından dışarı ısı kaybı olmuyor diye birşey olmaz) ile dışarı kaçan ısıyı azaltmak için kombiyi düşük kalorifer suyu sıcaklığında çalıştırmalısınız. Yanan alevin sağladığı belli bir sıcaklık vardır ve bu sıcaklık hem eşnjördeki (eşanjör kelimesi ısı değiştirici demektir) sirkülasyon suyunu ısıtır hem de karbondioksit ve ısı enerjisi olarak bacadan tahliye olur. Kalorifer sirkülasyon suyu ne kadar soğuk ise, sıcaklık farkı ne kadar fazla ise o kadar çok ısı transferi olacağından; yanan alevin ısısından o ölçüde fazla yararlanır, ısıyı alması o kadar kolay olur, alamadığı artık ısı ise bacaya kalan ısıdır. Aynı ortamda daha soğuk olan bileşen daha fazla ısı alır, sirkülasyon suyu yüksek sıcaklıktayken, daha fazla ısı bacadan kaçar. Sirkülasyon suyu soğukken daha az ısı bacadan kaçar.

BENCE diyerek noktalıyorum.. Alınmayın diyerek bence diyorum, öyle değil böyle diyecek olan arkadaş varsa söyledikleri kendisini bağlar. Ben sebepleri ile yazmaya çalıştım. Nacizane

• Öyle değil böyle diyen arkadaş illaki çıkacaktır.

Benim aklıma şöyle sorular geliyor

Kombi kapatınca ev buz gibi oluyor değilmi (arakat olup alt üst komşudan araklayan hariç.)

Peki siz kombiyi kapatıyormusunuz,

Ne kadar tasarruf ediyorsunuz,

Kapatınca ev soğuyor, soğuyan bir evi homojen bir şekilde yeniden ısıtmak için en az 2 saat sürer. Isınmak için 2 saat beklemeye değermi.

Bence değmez

Ben evdeyken 23,5 evde yokken 21,5 yapıyorum termostatla ve gayet düşük fatura ödüyorum.
  • Bendede su an evde yokken 21c varken 23c yapıyorum.Bazen serin gelirse gece 23,5c yapıyorum zira arka oda serin olabiliyor bazen rüzgarda.
  • yahu evde yokken 21 çok değil mi? gece tekrar düşürüyor musunuz uyurken, yoksa aynı bırakıyor musunuz? bir de karar verin artık kullanılmayan odaların peteklerini kapatalım mı kapatmayalım mı durup dururken adamın aklına karpuz kabuğu sokuyorsunuz.
  • Benim evde ısı yalıtımı var o nedenle ısı kaybı olmadığı için tüm petekler açık zaten kullanmadığımız oda yok...Çocuklar üşümesin diye gece kısmıyoruz. akşam 16.dan sabah 8 e kadar 23,5 derece..

Kullanılmayan odaların vanalarını kısabilir yada kapatabilirsiniz hani haftada bir kere kullanıyorsanız ve kapısı kapalıysa.

Kışa yeni girdik kullanımla ilgili en iyi sonucu deneme yanılma ile kendiniz bulursunuz. Denemeler yapın.
  • Ben evin çok düşük ısı olmasından yana degilim zira eşim evde gün boyu.Ha sizin eşiniz çalışıyordur ev boştur siz 19c yapın gündüzleri 18.00 den sonra yüksek ısı seçebilirsiniz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Forza Kartal

Kombi ustası hocam aşağıdaki resimde ECA confeo nun Anakart resmi mevcut open therm termostadı hnereye bağlayabileceğimi bana gösterebilirmisin. anlayan bilen bi el atsın arkadaşlar herşey tamam birtek o bağlantı kaldı...yanlış bir yere bağlayıp kartı yakmaktan korkuyorum...

görseldeki kartın üzerine montaj yapmayacaksın eğer ön kapağı açtın ve elektronik paneli öne doğru yatırıp üst plastik muhafaza kapağını sökebildiysen orada zaten takılacak soketin yeri belli yok eğer yapamadıysan ben sana en geç cumartesi günü resimleri çekip ( zira bende tekrar o kapakları açıp resim alacağım) pm atacağım.

• demirdöküm nitron kombide alev modilasyonu varmı. birde banyo ve kullanma suyu sıcaklığını neden 30 dereceden aşağı ayarlayamıyorum. ilk önceleri normal sıcaklıkta gelen su bazen çok ısınarak geliyor 45-50 derce gibi sıcak oluyor
  • Ben termostatın derece ayarları ile hiç oynamadan 2 gün ayrı ayrı ölçtüm. Kombi 2. kademede iken ilk gün 4 m3 yakarken bugün kombi 3. kademede 6m3 yakmış. Demekki Termostatın verimli kullanması için kombi sıcaklık ayarı önemli imiş. 4 filan yapsam 7-8 olacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sserin

quote:

Orijinalden alıntı: halil altın

Ustalara iki sorum olacak.
    Sorum herhangi bir arıza değilde, gaz tasarrufu ile alakalı. Umarım yanlış başlığa yazmıyorumdur. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.
    Bosch yoğuşmalı klasik condense kombim var. Kombiye evin içinde kablo olmasın; Birde gündüzleri evde kimse olmadığından gaz tasarrufu olsun diye bosch marka, haftalık programlanabilen, kablosuz oda termostadı taktım.
    Evde çok kullanılmayan 3 odanın vanalarını kapattım. Vanaları kapalı olan odaların kapılarını da kapalı tutuyorum.
    Oda termostadını
    ***sabah kalkmadan yarım saat önce, 1 saat kadar çalışacak şekilde ve
    ***akşam işten gelmeden yarım saat önce çalışıp yatmadan yarım saat önceye kadar çalışacak şekilde 22,4 dereceye ayarladım.
    ***Evde olmadığım zamanlarda da termostat evi 20 derece de tutuyor.
    1...Bu yaptığım program hakkındaki görüşlerinizi almak isterim.
    2...Kombinin üzerindeki radyatör ısı ayarını düşük tutmakmı yoksa biraz daha yüksek tutmak mı ısı konforu ve ekonomi açısından uygun olur?

Bosch Classic Condense gibi premix yoğuşmalı kombi alıyorsunuz, oda termostatınız var ve bazı petekleri kapatıyorsunuz. Bu başlıkta daha önce de yazdım; petekleri tam kapatmak kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Bunun yerine, evde çok kullanılmayan odaların peteklerini tam kapatıp, 1 tur açın. Kapılar kapalı kalabilir. Aksi halde, odalar arası yalıtım yeterli olmadığından soğuk odalar diğer odaları olumsuz etkileyecek ve daha fazla tüketmenize yol açacaktır.
    Çalıştırma derecelerine bir şey diyemeyeceğim. Yine de ısı farkı 1-1,5 dereceyi geçmeseniz iyi olacaktır. Düzlem ayarlarından "6d p" yi 55 dereceye getiriniz. Kombiden ise 2 moduna getiriniz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    "Düzlem ayarlarından "6d p" yi 55 dereceye getiriniz. " ne demek istediğinizi anlayamadım.
    Gündüz 8-9 saat evde olmayınca bende yukarıdaki mesajımda bahsettiğim programlanabilen oda termostadını taktım.
    Evde olmadığım zamanlarda sıcaklık 20 dereceye ayarlı. Evdeykende 22.4 derece, geceyse 21,4 dereceye ayarladım.
    Evde olmadığım zamanlar sıcaklığı 20 dereceye ayarlamakla doğru mu ettim bilmiyorum. Gerçi şu sıralar hava fazla soğuk değil kombi gündüzleri
    pek devreye girmiyordur ama kışın dereceyi dahamı düşürsem ne?
    Benim durumumdaki arkadaşlar hangi saatlerde kaç dereceye ayar yaptı paylaşırlarsa bilgim olur. Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: engin_er_26

demirdöküm nitron kombide alev modilasyonu varmı. birde banyo ve kullanma suyu sıcaklığını neden 30 dereceden aşağı ayarlayamıyorum. ilk önceleri normal sıcaklıkta gelen su bazen çok ısınarak geliyor 45-50 derce gibi sıcak oluyor

Nitron için yapısal bir arıza olmamakla beraber, zaman zaman sıcak su ısı değişim şikayetlerinin olduğu gözlemlenmektedir. (Not: aşağıdaki linkte "aranan kelimeler" bölümüne "nitron sıcak su" yazıp tarayınız)
    www.sikayetvar.com
    7 Beyaz Eşya Kategori Kombisofben S Şikayetleri - Şikayetvar
    http://www.sikayetvar.com/kategori/beyaz-esya/kombi-sofben/s/7

Yine de NTC sensörünü (sıcaksu ve kalorifer sıcaklığını algılamak amacı ile kullanılır) değiştirmek gerekebilir. Pahalıya mal olmaz. Bununla da sorun giderilmezse o zaman daha vahim arızalar (kart programı vb) aramak gerekebilir. Bunu ciddi bir servise yaptırınız.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: sserin

quote:

Ustalara iki sorum olacak.
    Sorum herhangi bir arıza değilde, gaz tasarrufu ile alakalı. Umarım yanlış başlığa yazmıyorumdur. İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.
    Bosch yoğuşmalı klasik condense kombim var. Kombiye evin içinde kablo olmasın; Birde gündüzleri evde kimse olmadığından gaz tasarrufu olsun diye bosch marka, haftalık programlanabilen, kablosuz oda termostadı taktım.
    Evde çok kullanılmayan 3 odanın vanalarını kapattım. Vanaları kapalı olan odaların kapılarını da kapalı tutuyorum.
    Oda termostadını
    ***sabah kalkmadan yarım saat önce, 1 saat kadar çalışacak şekilde ve
    ***akşam işten gelmeden yarım saat önce çalışıp yatmadan yarım saat önceye kadar çalışacak şekilde 22,4 dereceye ayarladım.
    ***Evde olmadığım zamanlarda da termostat evi 20 derece de tutuyor.
    1...Bu yaptığım program hakkındaki görüşlerinizi almak isterim.
    2...Kombinin üzerindeki radyatör ısı ayarını düşük tutmakmı yoksa biraz daha yüksek tutmak mı ısı konforu ve ekonomi açısından uygun olur?

Bosch Classic Condense gibi premix yoğuşmalı kombi alıyorsunuz, oda termostatınız var ve bazı petekleri kapatıyorsunuz. Bu başlıkta daha önce de yazdım; petekleri tam kapatmak kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Bunun yerine, evde çok kullanılmayan odaların peteklerini tam kapatıp, 1 tur açın. Kapılar kapalı kalabilir. Aksi halde, odalar arası yalıtım yeterli olmadığından soğuk odalar diğer odaları olumsuz etkileyecek ve daha fazla tüketmenize yol açacaktır.
    Çalıştırma derecelerine bir şey diyemeyeceğim. Yine de ısı farkı 1-1,5 dereceyi geçmeseniz iyi olacaktır. Düzlem ayarlarından "6d p" yi 55 dereceye getiriniz. Kombiden ise 2 moduna getiriniz.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
    "Düzlem ayarlarından "6d p" yi 55 dereceye getiriniz. " ne demek istediğinizi anlayamadım.
    Gündüz 8-9 saat evde olmayınca bende yukarıdaki mesajımda bahsettiğim programlanabilen oda termostadını taktım.
    Evde olmadığım zamanlarda sıcaklık 20 dereceye ayarlı. Evdeykende 22.4 derece, geceyse 21,4 dereceye ayarladım.
    Evde olmadığım zamanlar sıcaklığı 20 dereceye ayarlamakla doğru mu ettim bilmiyorum. Gerçi şu sıralar hava fazla soğuk değil kombi gündüzleri
    pek devreye girmiyordur ama kışın dereceyi dahamı düşürsem ne?
    Benim durumumdaki arkadaşlar hangi saatlerde kaç dereceye ayar yaptı paylaşırlarsa bilgim olur. Teşekkürler.

Bosch FR 100 yada FR 10 oda termostatının kullanma kılavuzunun 39. sayfasında "Servis Düzleminde Ayarların yapılması" bölümündeki açıklamayı okuyunuz. Kullanım kılavuzu yoksa aşağıdaki linkten pdf kullanım kılavuzunu indiriniz. Orada 6d p ayarını nasıl yapacağınız yazar.

• quote:

Orijinalden alıntı: iyigun

Burada okuduğum bazı konularda, BENCE yanlış bilinenleri gerekçeleri ile beraber yazayım istedim; bunlar;
    ISI her zaman bedeli ödenerek elde edilen bir şeydir, ve ISI her zaman sıcaklığı yüksek olan yerden düşük olan yere geçer, bu geçişi azaltmak için yalıtım yaparsınız, ancak ne kadar yalıtırsanız yalıtın bu geçiş azalır, ama durmaz.

Kombi kapatılmayıp düşük sıcaklıkta sürekli yanarsa daha ekonomik olur. (YANLIŞ)

(AÇIKLAMA) Isı ve enerji olayı bir sistemdir, evin içi bir sistem, dışı başka bir sistem olarak düşünün, bu iki sistem arasında sıcaklık farkı ne kadar yüksekse, ısı enerjisinin transferi de o kadar yüksek olur.
    Sıcak bir evden dışarı kaçan ısı tabiki soğuk bir evden kaçan ısıdan fazladır, sadece içerisi de dışarısı da aynı derecede iken ısı transferi olmaz. İç taraf sıcak olan taraf olduğu için, dışarıya kaçan ısı sayacınızdan geçmiş olduğuna göre bunun parası tabiki sizin cebinizden çıkar. Bu nedenle kombiyi kapatırsanız evin içi ne kadar soğursa, o kadar az ısı dışarı kaçar, bu nedenle kombiyi kapatmak ekonomiktir.Tekrar çalıştırdığınızda tabiki daha uzun sürede ısınacaktır, ancak bu sırada yakacağı enerji kapalı olduğu sürede kapatmasaydınız dışarı kaçacak olan enerjiden her zaman daha azdır. Eğer eve geldiğinizde soğuktan ötürü konforunuz kaçıyorsa zaman ayarlı termostat kullanın, siz eve geldiğinizde tekrar ısıtacak kadar bir süre önce çalışmaya başlasın kombiniz, bu şekilde hem siz evde olmadığınız sürede dışarı kaçan ısı az olur, hem de eve geldiğinizde ısınmasını beklerken konforunuzdan olmazsınız.

Kaloriferi tam kapatmak daha fazla sarfiyata neden olur ekonomi olmaz. (YANLIŞ)
    Yukarıdaki ısı kaybı prensibi ile aynı nedenden ötürü, odanız dışarıya göre ne kadar daha sıcaksa (kaloriferi açık bırakarak odayı ısıtıyorsunuz) dışarıya kaçan ısı o kadar fazla olur. Kapısı kapalı bir oda düşünün, kaloriferi az da olsa açık bırakırsanız, o kalorifer ısındığı için odanın içindeki havayı ısıtacak, ve odayı ne kadar çok ısıtırsa o kadar çok miktarı da pencereden dış duvardan dışarıya kaçacaktır. Bu ısı da sizin kombinizde, sayacınızdan geçen gaz sayesinde üretiliyor, parasını da siz ödüyorsunuz.

Bence diyerek olayı açıklamaya çalıştım, nacizane..

Yazdıklarınız bilimsel olarak kesinlikle doğru. Tabi ki kombiyi kapatırsanız tasarruf olacaktır. Ancak burada sorun şudur; kombiyi gece kapattınız ve soğuk günlerde akşama kadar ısıyı 22 dereceden 16-17 dereceye düşürdünüz ve eve geldiniz.
    Soğuyan evi ne kadar zamanda yaşanabilir bir ısıya (örneğin 20-22 derece gibi) ulaştırabilirsiniz?
    Kısa süre içinde ısıtmak için daha yüksek ısıda yakmak gerekmeyecek mi?
    Daha yüksek ısıda yakıldığında daha fazla gaz sarfiyatı olmayacak mı?
    Burada önemli karar şudur; sadece tasarruf mu yoksa sağlıklı yaşam için konforlu sıcaklık+tasarruf mu?
    Kendi adıma; önerilerimin temelini kişiye göre "tasarruflu yaşanabilir ısı konforu" oluşturuyor.

• Hocam benim aynı marka proteus model kombiden bildiğim kadarıyla senin kombinin oda termostadı verdiğin fotoğrafta sağ tarafta kırmızı renkli olan kablo (iki kutubu birleştiriyor, kısa devre yapıyor burada) yerine takacaksın; kırmızı kablonun girdiği bacaklara, kablolu oda termostadından gelen 2 kabloyu bağlayacaksın.
    kolay gelsin
  • Selamlar ,

Evim bursada mustakil 3 katli evin en alt katinda oturuyorum..ust kat kombi yaniyor.sagimda kombi yaniyor..solumda ise ev var ama soba yaniyor tek oda..evlerimiz bitisik nizam..o yuzden dis mantolama yok..kuzeye bakan kucuk oda ve yatak odasi..guneye bakan mutfak ve oturma oda si var..ev net 60 m2 civari..camlara cift pimapen..yerler parke..

Sorum su sekilde..kat kaloriferi vardi binada..15 sen once yapilmisti..ancak bulundugum dairede hic petek yanmadi..o yuzden petekler yeterlimidir bilmiyorum..ben sistemi mustakil kombiye donusturdum..

Olculer;

Mutfak 30x40 cm (7m2)
    Hol(daire giris tarafinda) 60x50 (8m2)
    Oturma odasi 60x110 (17m2)
    Banyo 110 cm lik havlupan
    Kucuk oda 60x80 (10 m2)
    Yatak odasi 60x60(15m2)

Bu petek olculeri yeterlimidir..petek almadim mevcut 15 sene once takilan petekleri kullanacagim..

• ekranda gözüken sağ taraftaki turuncu kablonun aüstündeki boş soketlere bağladım çalıştı , forumdaki kombi ustası orayı söyledi
    yuvarlak içine aldığım yere bağladım bendeki kombi düz confeo, premiks değil farklı olabilirmi seninki ile

• quote:

Orijinalden alıntı: engindmn

Selamlar ,

Evim bursada mustakil 3 katli evin en alt katinda oturuyorum..ust kat kombi yaniyor.sagimda kombi yaniyor..solumda ise ev var ama soba yaniyor tek oda..evlerimiz bitisik nizam..o yuzden dis mantolama yok..kuzeye bakan kucuk oda ve yatak odasi..guneye bakan mutfak ve oturma oda si var..ev net 60 m2 civari..camlara cift pimapen..yerler parke..

Sorum su sekilde..kat kaloriferi vardi binada..15 sen once yapilmisti..ancak bulundugum dairede hic petek yanmadi..o yuzden petekler yeterlimidir bilmiyorum..ben sistemi mustakil kombiye donusturdum..

Olculer;

Mutfak 30x40 cm (7m2)
    Hol(daire giris tarafinda) 60x50 (8m2)
    Oturma odasi 60x110 (17m2)
    Banyo 110 cm lik havlupan
    Kucuk oda 60x80 (10 m2)
    Yatak odasi 60x60(15m2)

Bu petek olculeri yeterlimidir..petek almadim mevcut 15 sene once takilan petekleri kullanacagim..

Bence tesisatı elden geçirip yenilemekte sayısız yarar var. 15 senelik tesisatın içinde neler vardır? Temizlemekle bitmez. Üstüne üstlük pas-kireç oluşumu çok fazla olacaktır. Bu durum yeni alacağınız kombiye zarar verir. Kısa sürede devre dışı kalabilir. Biraz masraflı olacaktır ama imkanınız varsa komple yenileyin. Bunu öğrenmek için Ferroli Domitech ve Bosch Classic Plus kombileri döşenecek gibi 2 firmadan sadece kombi ve komple tesisat için 2 ayrı (4 teklif ediyor) alıp ona göre değerlendiriniz. Kolay gelsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sserin -- 15 Kasım 2012; 16:41:55 >

• Arkadaşlar airfel alixia model kombim var.. Siemens rde 10.1 oda termostatı aldım.. Servis termostatı takmak için 100 lira istiyor kablo çekmeye falan aşırı ücret talep ediyor.. Ben kombinin neresine bağlayacağım bilgilendirebilir misiniz ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: dincerZ

Arkadaşlar airfel alixia model kombim var.. Siemens rde 10.1 oda termostatı aldım.. Servis termostatı takmak için 100 lira istiyor kablo çekmeye falan aşırı ücret talep ediyor.. Ben kombinin neresine bağlayacağım bilgilendirebilir misiniz ?

Kullanım ve montaj kılavuzundan anlayabiliyorsanız siz takın tabi. Anlamıyorsanız normal bir kombi tamircisine 50 TL ye taktırınız. Siz uğraşırsanız problem olabilir.
  • 
Sayfa: önceki 4849505152
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.