obeb okek konusunda şu tip soruların esprisini anlayamadım bi türlü.
örneğin diyor ki a,b sayılarının OKEK'i 72, OBEB 12 a+b en çok kaçtır vs.
küçük sayılarda deneyerek bulması kolayda sayılar büyüyünce kafam karışıyor. sırf bu soruda sorunum varmış gibi düşünmeyin yni obeb i şudur okek i şudur bu nedir tarzı sorular hep sıkıntılı.
okek(a,96) demiş a nın en büyük değerini vs. soruyor.
bu tip soruları güzelce anlatabilecek var mı acaba?
Obeb okek çarpımı sayıların çarpımına eşittir.Sende ordan max toplamı istiosan küçük sayıyı obeb yap büyük sayıyı içinde sayıların çarpımını obebe böl.Toplamları max olur heralde daha hiç çalışmadım bu konuya bu kadar mantık kurabildim :)
ilk sorunun cevabı 144 olur maks. Ama ssayılar farklı deseydi 72+36 dan 108 olurdu.
Okek demek en küçük ortak kat demektir. Yani sayıları birleştirebilceğin ilk kat. Kesir sorularında payda esitleme gibi düşün.
okek a,b 72 ise ve sayılar farklı dememiş ise, öyle sayılar vercezki a ve b ye en yakın 72 de birleşcekler. En büyük diyo eger 2 sinede 72 dersek 2 sininde 1 katı 72 dir yani okek saglanır
Eger sayılar farklı dese yine birini 72 alırdık sonra digerini 36 alırdık. 36 nın 2 katı 72 nin 1 katı 72 dir
Aralarında asal sayıların (ardısık sayılarda bunu ifade eder) obebi 1 dir. Yani a ve b ardısık sayılar ya da aralarında asal sayılar olsun okek+obeb=72 ise obebi direk 1 dir deriz ve okeki 71 olur a*b = okek* obeb dir ayrıca. Ha birde eger a ve b aralarında asalsa a*b=okek leridir
güzelce anlatabildim mi bilmyorum ama umarım faydasını görürsün sorun varsa sor
senin yaptığın şekilde obeb12 olmazki
sayılar 72 ve 12 olur
arkadaşlar sorulara takılmayın onları örnek olsun diye verdim. bu tip sorular çıkınca yapamıyorum
yapman gereken şu a=12a b=12b
12a.12b=72.12
a.b=6 en çok dediği için a=6 b=1 a=12.6=72 b=12.1=12 72+12=84
Hocam sana şöyle diyim su konunun en başındaki obeb okek tanımındaki gibi obeb ikisininde 1 katı mesela okek(a,b)=72 obeb(a,b)=12 a+b= en cok ve en az kaç olur çözüm söyle simdi bu sayılar yukardaki cümle gibi obebin bir katından baslarım yani a=12 b=72 bak su degerler topla 90 birde en kucuk deger icin 72/12=6 kadar dagıtabilirim yani 6 da 2.3 ya 12.2=a olsun 12.3=b olsun a 24 b 36 oldu gördügün obebi sabit tuttum artık soruda en azmı en cokmu ne isterse ona göre yakın ve uzak diye dagıtırım bu kadar basit :)
kardesim 12 yi görmemişim ben sadece okek 72 yazdın sandım
obeb (a,b) = 12 ise a= 12m b=12 n dir. m ve n aralarında asal olma kosuluyla.
12m.12n=obeb(a,b)*okek(a,b) 12m.12n=12.72 m.n=6
burdan m ve n 2 ve 3 gelir. 12.3= 36 12.2=24 36+24=70 m ve n ye verdiğimiz değerleri aralarında asal olcak şekilde veriyoruz. 2 3 gibi. a+b nin en büyük ve en küçük değerine göre o değerleri belirliyoruz aynı şekilde. 6 olması için zaten 2 ve 3 olması gerekiz tek şans o ama mesela m.n=30 olsaydı 15-2 de olabilirdi 10-3 de hangisi daha büyük a+b saglıyorsa onu seccektik
seçenekten gidin yerine koyma metodu ile çözülüyor
quote:
Orijinalden alıntı: osmannn94
seçenekten gidin yerine koyma metodu ile çözülüyor
eyvallah hocam.
sana en kolay yöntemini anlatıcam umarım yararlı olur dostum
ekok (20,40) bunun cevabını gözü kapalı 40 demelisin ebobuda 20 :) peki nasıl yaptım şimbi bunların temel mantıkları var öncelikle ebobu 20 olan iki sayıda en fazla 20ye bölünüyordur :) en büyük adı üstünde. mantıklarına gelirsek
ekok bulmak ebob bulmaktan kolay örnek verirsem 15 ve 45 in ekoku? tabikide 45 peki nasıl yaptım en küçük ortak katı alıyorsun ekokta
15in katları 45in katları 30 90 şeklinde 45 şeklinde..
ikisininde en küçük ortak katı 45 oluyor :) 20 30 ekok yaparkende 20-40-60 .....30-60 ikisininde en küçük ortak katı 60 demekki ekok 60 :)
ekok böyleydi gelelim eboba ebobda ise en büyük hangi sayı bölüyorsa o sayı ebob oluyor tabikide ortak olacak mesala 20 40 ebobu nedir? 20dir iki sayıyda en fazla 20 böler
anlamadığın nokta varsa kendim elimle yazıp fotoğraf çekicem :)
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme