Şimdi Ara

NTC Sorunu !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
760
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba,

    Daha öncede forumda e-kartımızla ilgili bir sorundan bahsetmiştim.Bu sorun Kapasitör idi.

    Bu sefer söyle bir sorunumuz var ;

    Kartta bir NTC var,bir vida ile aluminyum gövdeye tutturulan tipte olanlardan.Sıcaklığı ölçerek bir takım şeyler yaptırıyoruz.Fakat NTC ani sıcaklık yükselmelerinde geç cevap veriyor ve buda bir takım büyük sıkıntılar yaratıyor bize.0 dan 200 dereceye gelmesi 45 sn gibi biz zaman alıyor sistemin, NTC nin bağlı olduğu yerdeki gerçek sıcaklık 280 lere vardığında NTC daha yeni 200 olduğunu algılıyor.Gerçek sıcaklığın 200 den 280 e çıkması 10 sn gibi bir sürede oluyor.

    Bununla ilgili yorumda bulunabilecek varsa çok sevinirim.NTC lerde illaki bir response time vardır ama bu kadar farkedermi ?



  • Ani sıcaklık yükselmelerine geç cevap vermesi, bulunduğu yerin ısı sığasının yüksekliğiyle veya ısı iletkenliğinin azlığıyla ilgilidir. Yani NTC'de bir problem olduğunu sanmıyorum. NTC ile yüzey arasına termal macun koymayı denedin mi?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    Ani sıcaklık yükselmelerine geç cevap vermesi, bulunduğu yerin ısı sığasının yüksekliğiyle veya ısı iletkenliğinin azlığıyla ilgilidir. Yani NTC'de bir problem olduğunu sanmıyorum. NTC ile yüzey arasına termal macun koymayı denedin mi?


    Yüzey Aluminyum ( ısıtıcı elemanın çevresi alu. kaplı ) , ısıtıcı elemanın üzerinde bir çıkıntı var ve vida ile o çıkıntıya monte ediyoruz NTC yi.İlk mailimde yazdığım gerçek sıcaklıkları aynı yere bi thermo couple bağlayarak ölçtük.
    Termal macun dediğin seyi denemedik ama faydası olacak ise denenebilir tabiki ama NTC nin gerçek sıcaklığı 10 sn geç algılaması biraz fazla değilmidir.
  • Tamam problem şimdi daha açık.

    NTC'ye paralel bir direnç bağlayıp eşik seviyeyi düşürmek çözüm olabilir. Ama alarm verilmemesi gereken daha alt sıcaklık kademelerinde de çalışılıyorsa bu iyi bir çözüm değil. Uzun bir süre içinde düşük bir sıcaklığın NTC'yi eşik direncin altında düşürmesi ihtimali varsa o zaman sıcaklık ivmesini hesaba katmak lazım. Bir mikrokontrolörün avantajını çok iyi kullanabileceğin bir problem gibi görünüyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 20 Ocak 2008; 1:43:42 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    Tamam problem şimdi daha açık.

    NTC'ye paralel bir direnç bağlayıp eşik seviyeyi düşürmek çözüm olabilir. Ama alarm verilmemesi gereken daha alt sıcaklık kademelerinde de çalışılıyorsa bu iyi bir çözüm değil. Uzun bir süre içinde düşük bir sıcaklığın NTC'yi eşik direncin altında düşürmesi ihtimali varsa o zaman sıcaklık ivmesini hesaba katmak lazım. Bir mikrokontrolörün avantajını çok iyi kullanabileceğin bir problem gibi görünüyor


    Dostum çok teşekkürler yorumun için.Ama şöyle bir sıkıntı var kartı üreten biz değiliz , biz ürettiriyoruz.Yorumunu çok anlayabilmiş değilim ben.Üretici firma bize bu NTC nin gayet hızlı bir NTC olduğunu daha fazla birşey yapamacağını söylüyor.Adamların bize ilettiği bazı bilgiler aşağıdadır ;

    - NTC 8K 200 C. bazı derecelerdeki omaj değerleri ;

    0 Derece 12000 KOhm
    1 Derece 11000 KOhm
    2 Derece 9500 KOhm
    150 Derece 28 KOhm
    151 Derece 27 KOhm
    200 Derece 8 KOhm
    201 Derece 7,2KOhm

    250 Derece 0,2KOhm
    251 Derece 0,15Kohm
    300 Derece 0,005 Kohm

    - NTC nin data sheetinde çalışma sıcaklığı 0-25 derece yazıyor fakat bizim sıcaklık değerimiz 310 derecelere çıkıyor.Asamlar buna sorun değil,o sıcaklıklara çıkması sadece ömründen yer NTC nin,max dayanabileceği sıcaklık 350 derece derler.

    - Karttaki işlemci 1 sn de 30 kere bilgi alıp yorumluyor NTC den.
    - NTC nin 0 dan 200 derece ye çıkan bir sıcaklığı algılamadaki response time ı 5 sn diyorlar.

    Yorumu bekliyorum teşekkürler.




  • Zaten problem NTC'de değil. Problem bağlı olduğu çıkıntıya doğru ısı aktarımının yavaşlığı, bence. NTC'yi ısı kaynağına daha yakın bir şekilde yerleştirmeyi deneyebilirsin. Bu materyalin ısı sığası ve direncinden kaynaklanıyor büyük ihtimal ama şu termal macun zımbırtısını da dene derim yamukluk vardır icabında iyi temas etmiyordur vs, ama o kadar yüksek sıcaklıklarda özelliğini kaybedip daha kötü bir duruma da sokabilir. Öyle bir olanak yoksa:

    Paralel bir dirençle eşik seviyeyi düşürmeyi deneyebilirsin. Ama eşik seviyeyi düşürdüğünde, (diyelim ki 200 derece) diyelim ki ana gövde hızla 280 dereceye ulaştı, ve bu seviyeye geldikten sonra tamamen kapatılması gerekiyor, o zaman başarılı bir uygulama olabilir. Nasıl bir uygulamadır bu bilmiyorum. Ama ana gövdenin yavaşça atıyorum 220'ye gelmesi durumunda yine eşik seviye geçilecektir, ya da ana gövde hızla (yani yukarda tarif ettiğin hızda) 280 gelince devrenin gövdeyi o sıcaklıkta sabit tutması gerekiyorsa yine çuvallar ve sıcaklığı eşik seviyeye kadar düşürür. İşte bu sebeplerle sıcaklık hızına göre hesap yapılması gerekir ve en pratik çözüm olarak mikrokontrolörlerden bu sebeple bahsettim. Ama mikrokontrolör becerisi tek başına yeterli değil matematik de lazım. Diferansiyel bir model geliştirmek lazım. Ama o kadar ince bir uygulama değilse ben yaptım oldu tarzında algoritmalarla da olabilir niye olmasın. Bilmiyorum ben de başka arkadaşların yorumlarını duymak isterim bakalım onlar ne düşünüyor. Bir de uygulamayı tam olarak anlatırsan daha iyi olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 20 Ocak 2008; 20:40:16 >




  • Isı sığası yüksek olduğundan bu problem oluşuyor bence.Önceki bir yorumda olduğu gibi termal macun gibi bir şeyler deneyebilirsiniz.
  • bence de ısı sığası ile alakalı .kullanılan ntc boyutu ne kadar küçük birşey ise o kadar çabuk tepki verir diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.