2003 model ASUS A25H dizüstünün 40 gb.lık 4200 RPM hdd'si dolunca, bugün Samsung marka 80'lik 5400 RPM yeni bir hdd aldım. Aldım ama, şimdi önemli birkaç manevra için fikirlerinizi almam lazım. Eski 40'lık C ve D olarak iki bölümdü ve C'nin tamamından alınmış 4.5 gb.lık ghost imajı, D tarafında duruyor. Bu yüzden eski hdd'yi çıkarmadan önce, yeni 80'liği mobil hdd kasasına takıp USB'den bağlayacağım. Ve onu C (10 Gb ve NTFS) ile D (70 Gb ve FAT32) olmak üzere iki partition'a böleceğim. Hdd'yi aldığım firma bana bir akıl verdi. Bu işi "bilgisayarım"a sağ tıklyarak ve "yönet"e girerek windows'tan yapabiliyormuşum. Ancak bendeki sistem ingilizce. Aşağıdaki linke tıklayarak lütfen resme bir bakınız; orada bu işi NTFS ve FAT 32 ayarları da dahil olmak üzere nasıl yapacağımı bana tarif edebilir misiniz? http://h1.ripway.com/himda/6.JPG Bir de "cluster boyutlarını ayarlamak"tan sözedildiğini duydum. Bu önemli bir şey midir. Oradan nasıl yapılır? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler..
Sağa tıkladığınızda bilgisayarım simgesine ingilizcede manage komutu olucak ona tıklayın.Çıkan pencerede soldaki seçeneklerin alttan ikincisine gireceksiniz.O da disk manage olacak. Solda size hdd lerinizi ve durumlarını gösterecek.Kutucukların üzerine gelerek sağ tıkladığınızda bölüm silme ve daha pek çok seçenek olacak.Ama unutmayınki bölüm oluşturmak yada silmek için hdd de bilginiz olmamalı yoksa veda edersiniz. Zorlanırsanız tekrar yazın...
Çok sağol. Zorlandığım yerde yine buraya yazarım.
Aynen dediğiniz gibi yaptım. :wink: Yalnız beni üzen tek şey şuydu: Ham diski C ve D (daha doğrusu USB'den takılı ikinci bir hdd olunca F ve G) olarak ikiye bölmek, ancak F'yi NTFS, G'yi ise FAT32 yapmak istiyordum. Önce "manage"dan C'yi 10 Gb. olarak NTFS yaptım. Geri kalan ikinci bölümü create ederken ise FAT32 seçeneği yoktu! Sadece NTFS yapabildim. Kaç defa denediysem de bana fat32 seçeneği sunmadı. Acaba primary partition'ı ne yaptıysam ikincisini de ona göre mi yapıyor diye işkillenerek herşeyi sildim. Bu sefer F'yi önce FAT32 yaptım, G'de ise bana yine NTFS'den başka seçenek sunmadı. Şaşırdım kaldım doğrusu. Dolayısıyla ilk bölümü FAT32, ikinci bölümü NTFS olan bu diski (ki ikinci bölüme diğer diskten alınan imajı ve ghost.exe'yi yüklemiştim) cihaza takıp XP kurulum CD'sinden C'ye format çektim ve kuruluş sonrasında (veya esnasında) boot ederek D'deki norton ghost imajını C'ye geçirmek üzere Dos'ta Ghost'u başlattım. Ama ne oldu dersiniz? İmaj dosyasını seçip işlemi başlatacağım sırada Norton ingilizce olarak şu anlamda bir mesaj verdi: "Network sürücüleri Norton Ghost üzerinde çalıştırılamaz". Haydaa dedim, nerede yanlışlık yaptım acaba diyerek tekrar hdd'yi söktüm. (Zaten toplamda 5-6 kez söküp takmışımdır). Bu sefer Partition Magic'i kurdum eski diske. Yine USB'den bağlayarak her iki partition'ı da FAT32 ile formatladım. Diğer işlemleri aynen tekrar ettim. Ve sonuç son derece başarılı oldu. İmaj sorunsuz çalıştı. Tabi bu arada sabah saat 5.30'u gösteriyordu. Bilemiyorum; belki de bu tecrübe ile, FAT32 üzerinden alınan ghost imajının NTFS'den aktarılmaya kalkınca çalışmayacağını öğrenmiş oldum. Belki de farkında olmadan yaptığım bir hata nedeniyle böyle yanlış bir kanaate vardım. Selamlar...
Bu arada hemen küçük bir iki sorum daha olacak: 1. Yeni 80'lik hdd SAMSUNG marka, 5400 RPM. 36'sı peşin kalanı 6 ay taksitle 166 YTL'ye aldım. Herhalde 90 küsur dolar + KDV'ye gelmiş oluyor. Marka ve fiyata ne dersiniz? 2. Nadiren de olsa hdd'den civvv diye inceden bir ses duyuyorum. Bu bir sorun olduğu anlamına gelir mi gelmez mi? 3. Eski mobil kutuya takılı olan Toshiba marka 20 Gb.lik hdd boşa çıktı. Nasıl satarım, kaça gider? USB flash memory'lerle filan takas etmeye değer mi? Sizce nasıl değerlendirmeliyim? Selamlar...