Şimdi Ara

Normal ve Anormallik üzerine

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
309
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Anormal olanın ne olduğunu açıklamak daha kolaydır. Çünkü anormal, normalden farklı olandır. Normalden farklı olan şeylere anormal deriz.Herkesin çöpü, çöp kutusuna atması normal sayılan bir toplumda, çöpü rastgele dışarı atmak anormal bir davranıştır. Veya tam tersini düşünürsek çöpü çöp kutusuna atmak anormal bir davranış olur. Anormali belirleyen şey normal ise, normal olanı ne belirler? Neye göre, neden normaldir? Bunu kim, ne belirler?
    (Bence) Normal; inançlardan, adetlerden, faydacılık üzerinde kurulan fikirlerden oluşur. Bir toplumda inançların sebep olduğu eylemlerin yapılması normal sayılırken, farklı bir toplumda farklı inançlara yapılan eylemler anormal olarak gözükür. Bu toplumun yaptığı eylemlerin anormal olması, diğer toplumun eylemine ters düştüğü veya farklı olduğu içindir.
    Normal sayılan şeyler inançlardan ve geleneklerden besleniyorsa her türlü inanç ve gelenekler sorgulanmalıdır.

    Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Size göre normal olan nedir ve neyi normal olarak kabul etmeliyiz? Normal olanı ne belirler, veya bize göre anormal olan her şey kötü müdür? Neden anormallikleri sevmeyiz? Mesela evlilik dışı ilişki bazı toplumlarda normaldir, ama bizde anormaldir. E haliyle kötüdür, bunun için evlenmek gerek. Ve sonuç olarak bir şeyin anormal oluşu illaki kötü müdür? İllaki onu dışlamamız mı gerek?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 17 Eylül 2017; 11:2:6 >







  • 100 yıl önce ABD'de, topuklarına kadar kapalı mayo giymiş kadının gazetede çıkan fotoğrafı infial yaratmıştı. 1950'lerde bile kadın mayosu dizin üstüne çıkmazdı. Şimdi gelinen noktaya bak. Eşcinsel evlilikleri kanunen kabul edilir oldu. Hangisi normal, hangisi anormal? Yunanlı'larda eşcinsellik yaygındı. Medeniyetlerinin doruk noktasına gelen toplumlar sapıtıyo. Tarih boyunca hep böyle oldu. Kimi toplumlar zenginleştikçe kendilerine tanrılar yarattı, din uydurdu, bazı krallar kendilerini tanrı ilan etti(mısır firavunu), kimisi kendini yarı tanrı ilan etti(roma imparatorları). 1960 yılına kadar Abd devleti insanları zeka testine tabi tutup, sınavı geçemeyenleri kısırlaştırdı. 60 bin insan bu uygulamadan nasibini aldı. Aptal oldukları için çocuk yapma hakları ellerinden alındı. Düne kadar zencilerin girmesinin yasak olduğunu belirten yazıları, Amerikanın pek çok yerinde görebilirdiniz. İngilizler için tuvaletini lazımlığa yapıp camdan sokağa fırlatmak gayet normaldi. O yüzden Osmanlı devleti, ingiliz büyükelçilere, istiklal caddesinde büyükelçilik açmalarına mğsade etmedi.



    Hangisi normal, hangisi anormal? Ama bazılarının gözü o kadar kararmış ki, batıdan ne gelirse alıyo. Şimdi de moda ateizm ve evrimcilik. Köylü mehmet ağanın oğlu üniversiteye gidip, 2 tane felsefe kitabı okuyup ateist oluyo. Evrimi bilim adamları kabul ediyo olm, diyerek sorgulamadan balıklama atlıyo.



    Benim için normal olan, tüm kainatın tek efendisi olan Allah'ın emirlerine göre yaşamak ve benim gibi düşünen insanlarla bir arada olabilmek. Adam Cuma'dan çıkmış, soluğu iddia bayisinde alıyo. Her haltı yiyiyo. 100 yıl önce namaz kılmayan Türk'e Türk denmezken, şimdi camide ihtiyarlardan başkası yok. Biz sorgulamadığımız sürece, bize dayatılan kültürü alıp, kendi kültürümüzü kaybetmeye mahkumuz. Anormal olanlar normalleştirilmeye devam edecek, sonunda toplumsal kültür diye bişey kalmayacak. Batı yalakası bir toplum olup çıkıcaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bence çoğu normal gördüğümüz şey anormaldir. Örneğin resmiyette kravat takmamak anormal görülür veya çoğu görgü kurallarının pek bir anlamı veya faydası olmasa bile yapılmaması saygısızlık olarak görülür.



    Benim için normal olan şey veya davranış bir fayda sağlamalıdır, mantıklı olmalıdır. Fakat çoğu davranışımız her halükarda aynı sonuca ulaşılacağı tüm taraflar tarafından bilindiği halde bazı ortaya çıkardığımız "prosedürleri" uygulamak zorunda kalıyoruz.



    Bir örnek daha vereyim. Biri birine bir hediye verirken "ne gerek vardı" denmesi. Hiç bir mantıklı açıklaması yok. Anlatmak istediğim konu, aslında çevremizde normal gördüğümüz çoğu şey de aslında anormal.



    Normal = Mantıklı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-63DBB8E76 -- 17 Eylül 2017; 2:8:35 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her türlü konuyu dine bağlaman hiç hayra alamet değil hocam.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yani diyorsunuz ki normal, mantığa göre, fayda sağlayan fikire göre şekillenmelidir. Bende öyle düşünüyorum. Normal olan şeyler, bilim ve mantık ile desteklenmeli. Birine selam verince tokalaşmayıp kafa tokuşturmayınca yaptığım şey anormal olmasın ve bu da hor görülmesin
    @MolagBal

    Bu konu en azından oraya daha uzak Benim asıl sorum şu: Normal olanı ne belirler, veya bize göre anormal olan her şey kötü müdür? Neden anormallikleri sevmeyiz? Mesela evlilik dışı ilişki bazı toplumlarda normaldir, ama bizde anormaldir. E haliyle kötüdür, bunun için evlenmek gerek. Ve sonuç olarak bir şeyin anormal oluşu illaki kötü müdür? İllaki onu dışlamamız mı gerek?
    @LePortaBim




  • Evlilik dışı ilişki anormal olduğu için kötü değildir. Keza normal olan bazı şeyler de kötüdür insanların gözünde. Mesela yalan söylemek gayet normal bir davranıştır ama genel görüş bunun kötü olduğu yönündedir. Zengin birinin tüm servetini hayır kurumlarına bağışlaması da anormal bir davranıştır ama iyi olarak görülür. Yani anlaşılan o ki kötülük-iyilik ve anormallik-normallik arasında doğrudan bir ilişki yok.

    Bir de "garip" davranışlar var ki, bunlar anormal olmasıyla beraber neden yapıldığı, hangi amaçla gerçekleştirildiği diğerleri tarafından anlaşılmaz. Değişik ve anlamsız davranışlar olarak görülür bunlar. Tokalaşmaman bu şekilde anlaşılıyor olabilir diğerleri tarafından.

    Normal olanın bilim ve mantık ile belirlenmesini istemek ise tam bir komedi olmuş açıkçası. Kitlelerin veya halkların davranışları genel olarak irrasyoneldir ve olması gereken de budur zaten. Aslında bireyler de tek başlarına irrasyonellerdir ama belli bir oranda "mantıklı ve bilimsel hareket ettiklerini" iddia edebiliyorlar. Normal olanı belirleyen halkın ise böyle bir derdi, konsepti yoktur.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Matematiksel bir yaklasim yapilmazsa bu problem hayatta cozulemez. Sosyal konularda normalin ne oldugunu bulmak hem cok zor hem de zamanla degisiyor.



    Sinavin ortalamasi ve bu ortalamaya eklenip cikarilan standart sapmaya gore belirlenen aralik "normal" dir.

    Ortalama 60 standart sapma 10 ise 50 ile 70 arasi kitle normaldir. 80 aldiysan anormalsin, 40 aldiysan da oyle.



    Topuklu ayakkabi giyilen bir torende, topuk uzunluklari 7 cm standart sapma da 3 cm ise 12 cm dev topuklu ayakkabiyla gelen kadin normun disinda kaliyor. Ayni seyi kravat takma oranina, sisman zayif meselesine de yapilabilir.



    Ahlaki mevzularda normu belirlemek kimsenin haddine dusmez. Zamanla kendiliginden olusur. Belirli mevzular cok bariz gorulse de esnetilebilir, insan oldurmek cok kotudur eger masum bir insan kendisini savunurken birini oldurmuyorsa gibi.



    Ayrica soyle dusunun, her insan yasadigi toplumdan baski goruyor "normal davranmak" icin. Yani cok kisa etek giyemiyor, cok yuksek sesle konusamiyor vs. Fakat hic bir toplum 200 sene once davrandigi gibi degil. Bir suru sey degisiyor. Mankenlerin kilosu azaliyor, guzel kabul edilen arabalar dikdortgen ve sivri hatlari olanlardan oval ve aerodinamik hatlari on plana cikarilanlara evriliyor. Iste bu yuzden aslinda normal kalmaya diretmek de anormal :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Normal dedigin sey en cok rastlanilan durumdur. Yavas yavas evrilerek degisir. Bugun normal kabul ettiklerin yakin zamanda karsina anormal olarak cikacak.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrim mevrim yoktur kardeş.Bu insanları Allah yolundan alıkoymaya çalışan şeytanın oyunudur.Sizi cehenneme sürüklemek isteyene şeytanın oyununa gelmeyin.Allah her canlıyı yoktan,birdenbire var eder.Atıyorum şurada 1000 tane gergedan oluşsun der,o gergedanlar yoktan var olur.Şurada 500 tane aslan oluşsun der,o aslanlar yoktan var olur.Şurada 1500 tane kakapo oluşsun der,o kakapolar yoktan var olur.Şurada 2000 tane elma,armut ağacı oluşsun der,o ağaçlar birdenbire yoktan var olur.Ben de geçen gün yeni meyveli bir ağaç türünün yoktan var edilmesine tanıklık ettim.Ama gel gör ki şeytanın uşakları algı oyunları yaparak, bugün evrim vardır diyenleri normal,evrim yoktur diyenleri anormal olarak göstermektedir.

    Bu arada kakapo ne diye soranlar olabilir.Kakapo uçamayan bir papağan türüdür.
    Normal ve Anormallik üzerine



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gök Gürültüsü -- 21 Eylül 2017; 11:56:26 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.