Şimdi Ara

===> Nokia N900 | Maemo5 - 3.5' 800x480px - 5MP - 32GB - 256 RAM <=== (41. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.965
Cevap
2
Favori
220.354
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3940414243
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İlk defa, Türkiye'de piyasaya çıkmayan bir ürünü Türkiye'ye getirmeyi konuşuyormuşuz gibi yorumlar geliyor..

Şahsen Amerika'da ilk satışa çıktığı dönemde iPhone 2G'yi Türkiye'ye getirmiştim, gelir gelmez de Turkcell Bayii'ne gidip 5 TL gibi bir ücret karşılığında pasaportuma Apple iPhone olarak kaydettim. Ve cihazı (Türkçe Dil Desteği de Yoktu) 1 yıla yakın tüm servisleriyle (GPRS vs. dahil) ne kaydında ne desteğinde ne ayarlarında problem çıkarmadan kullandım ve sattım ki ben satarken hala daha Türkiye'de iPhone nedir bilmeyen Turkcell bayiileri vardı ama kayıt ediyorlardı, sattığım kişi de hala kullanıyordur muhtemelen, keza iPhone 2G hala daha Türkiye'de satılmıyor ve satılmayacak ama bu kadar kişi nasıl kullanmaya devam ediyor acaba?.. Sonrasında yaklaşık 1 hafta öncesine kadar yine Türkiye'de piyasada olmayan HTC G1 cihazımı da kayıtlı olarak 3G servisi dahil memnuniyetle kullandım bu arada bunun gibi birkaç örnek cihaz daha kullandım.

N900'de aynen bir Turkcell Vodafone bayii'ne götürülüp Nokia N900 adıyla kayda geçecek ve tüm 3G GPRS EDGE MMS vs. servislerinden yararlanacaktır.. Hatta Mobil TV Lig TV paketlerinden bile Turkcell'in listesinde olmamasına rağmen 3G üzerinden destek alır ki Real Player uygulaması olması yeterli.

İlk defa burada bu konudaki endişeleri okuyorum ve de bu kadar iddialı yorumlarla..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bynedim -- 19 Aralık 2009; 22:55:21 >

• off ya telefon tr ye gelmiyo

valla para biriktiriyodum bende pc toplamak yerine sırf güzel bir cep telefonum olsun die of ya inanın çok istiyom bu cep telefonunu gelmemesi çok kötü oldu nokia hayal kırıklığına uğrattı beni ve n900 alcakları
  • Şu sıralar Nokia N900 üzerinde yoğun bir gizem var, ürün piyasaya çıkmış olmasına rağmen bilgi akışının yetersizliği sanıyorum hem tablet kullanıcılarını hedef alması, hem de smartphone kullanıcılarının kafasını karıştıran Maemo. Cihaz hakkında çok şey duymuş, okumuşsunuzdur ve çoğunluğu tahmin ediyorum ki iyi şeylerdir. O yüzden ben de “çok da tatlı olmayan şeyler” listesi yapmak istedim, bir N900 sahibi olmadan önce bilmeniz gerekir diye:

* %100 Açık kaynak değil. Grafik kartından başlayıp, bir çok uygulamasının da kaynağı kapalı. Tam listeyi Maemo Wiki’de bulabilirsiniz. Tabii taban sistem tamamen açık olduğundan kapalı yazılımların alternatifleri yaratılabilecektir.
    * Uygulama sayısı henüz çok sınırlı. Ancak çekirdek Linux olduğundan ihtimaller sonsuz.
    * MMS Alamıyor. Yazılımsal bir sıkıntı olmasına rağmen, ne zaman düzeltileceği, hatta düzeltilip düzeltilmeyeceği hakkında bir bilgi yok.
    * 3G üzerinden video aramalarına izin vermiyor, bu çok ağır bir eksik. Çoğunluk sorunun yazılımsal olduğuna inanıyor, zirâ telefonun önünde ikinci kamerası ve 3G desteği var.
    * Ekranı resistif. Yani iPhone’unki gibi “dokunmak” değil, N97′deki gibi “basmak” gerekiyor.
    * Kapağı çıkarmadan hafıza kartını değiştiremiyorsunuz. Hot-swap için dışarıya bir bölme açılmamış.
    * Satın almış olanlara göre, telefonun sinyal ve batarya sıkıntıları var. Ayrıca üretim yeri Finlandiya değil ve bir çok üründe mikrofon arızası, kamera kapağının sıkışması gibi sıkıntılar yaşanabiliyor. Ekranının da çok kolay çizildiği ve korumasız kullanılmaması gerektiği söyleniyor.
    * USB Host Mode desteklemiyor ve donanımsal olarak desteklemesi mümkün değil. Bu smartphone kullanıcılarının eksikliğini hissedeceği bir şey olmasa da, tablet amaçlı kullananlar rahatsız olabilir. Host Mode desteğinin olmaması demek, doğrudan USB cihazlar (klavye,mouse gibi) bağlayamazsınız demek.
    * Tamamen yazılımsal bir sorun olsa da, Portrait Mode’un sadece aramalarda desteklenmesi sinir bozucu. Bu da demek oluyor ki, N serisinin diğer telefonlarının aksine, N900′de telefonu illa da yatay-yani çift elle- kullanmak zorundasınız, tek elle kullanım desteklenmiyor.
    * Yine yazılımsal: PC Suite gibi Nokia uygulamaları ve bazı Ovi servisleri, NGage gibi uygulamalar N900 desteklemiyor.
    * Maemo piyasada bulabileceğiniz muhtemelen en kullanım kolaylığı sağlayan OS değil, zaten o kitleye hitap da etmiyor. Yılbaşında annenize N900 hediye etmeyin. (Bana edebilirsiniz!)
    * Bir Nokia ürünü. Bu da bir dezavantaj sayılabilir, yarın tamamen yepyeni bir OSla N1000′i çıkarıp önceki tüm telefonlara verdikleri desteği kesmeye karar veren Nokia, ardından bu telefona 64 GB hafıza alanı verip, CPUsunu 233mhz’a düşürebilir, daha güçlü bir batarya kullanıp, WiFi özelliğini çıkarabilir. Bunlar tam Nokia’dan beklenebilecek aptallıkta olasılıklardır.

Tabii henüz yeni bir cihazda bu kadar kusur olması kabul edilebilir, ancak Türkiye’ye gireceği fiyatın 1500 TL gibi bir rakamda olması beklenen high-end bir ürün için(her ne kadar sloganı “önce tablet sonra telefon” olsa da) 3G üzerinden video görüşmelerinin yapılamaması çok rahatsız edici bir kusur. Üstteki listede yer almayan bazı ufak yazılımsal aksaklıklar da vardır mutlaka, asıl sorun bu problemlerin giderilmesinin “teorik olarak mümkünlüğü” değil, ne zaman ve ne şekilde giderileceği. Nokia bu konuda topluluğa hiç bir bilgi vermiyor, dolayısıyla para verip aldığı cihazın fonksiyonlarından yararlanamayan kullanıcılar ister istemez bundan rahatsızlık duyabiliyor.

Eğer belirtmediğim başka bir şey varsa, yorum olarak atarsanız yazıya ekleyeceğim :) Benim anladığım eksikleri şimdilik bu kadar, tabii telefon elime geçince-bu yazıyı her okuyan 1 dolar bağışlasa hemen alırdım? :P- daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatım da olacak. Kişisel fikrim, eğer benim gibi meraktan ölmüyorsanız, almak için çok acele etmeyin, yazılım tarafındaki bazı önemli sorunların giderileceği kesinleşince (Video arama ve MMS, Portait Modu gibi.) nasıl olsa alırsınız.

VE

N900 aldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Nokia N900′ün Türkiye’ye girişi beklenmediğinden ve tüketiciler mutlaka dışarıdan getirtmek, ve dolayısıyla garanti/yedek parça olanaklarını görmezden gelmek zorunda kaldıklarından, böyle bir liste kesinlikle gerekliydi. Telefonu yurtdışından getirttikten sonra, iade etmenizi gerektirebilecek ciddi bazı sorunları Maemo.org’da açtığım bir başlık sayesinde listeledim. GittiGidiyor üzerinden alırsanız 3 gün içerisinde iade etme şansınız olduğunu da unutmayın.

Öncelikle bunlara dikkat etmemiz neden önemli buna açıklık getirmeliyim. İki basit sebebi var; birincisi, Maemo forumlarından aldığım izlenimle konuşursam, N900 üretim sorunlarının çok sık görüldüğü bir model ve belli ki bir şekilde bu hatalı ürünler QA testlerini geçebilecek durumdalar, yani cihazınızın çalışıyor olması onu eksiksiz yapmıyor çünkü N900 ufak bir hatada tamamen patlamıyor. Ikinci ve daha kritik olan sebebiyse tabi ki Türkiye’de aldığınızda garanti kapsamı dışında kalmanız ve ne parçasını ne de servisinden anlayan birini bulmanızın pek mümkün olmayışı, zirâ Maemo tabanlı telefonlar Türkiye’de satılmıyorlar, dolayısıyla bu modellere destek verebilecek bilgide personel yetişmiyor.

Telefonumuzu aldık, kutudan çıkardık, çıkarmadan önce kargo görevlisinin yanında pakette ya da cihazda bir hasar var mı diye kontrolümüzü edip, hasar varsa tutanak tutturduk ve telefon şimdi elimizdeyse, şunları mutlaka kontrol ediyoruz:

* Hoparlörler ve özellikle Mikrofon: Çok sık karşılaşılan bir sorun ve ilk kullanımda yaşadıysanız demek ki donanımsal bir hata var, sonradan oluştuysa flashlamak sorunu çözebiliyor. Bunu test etmek için basitçe, bir görüşme yapmanız yeterli. Mikrofon sorunları hakkında bir Maemo başlığı:http://talk.maemo.org/showthread.php?t=35075. Hoparlörleri denemek için bir müzik çalmanız sanırım yeterli olacaktır.
    * Kulaklık/TV-Out/USB girişleri: 3,5mmlik jack kısmı hakkında bazı tereddütler var, sizinkinin çalışıp çalışmadığını denemeyi unutmayın. Bunu denemek için ürünün kutusunda yanında verilen kulaklıkları kullanmanız en iyisi, başka kulaklıklar istenen performansı veremeyebilir ve sizin onu bozuk zannetmenize yol açabilirler. TV-Out’u kutudan çıkan aksessuarıyla denemeniz mümkün, zaten sık karşılaşılan bir problem değil. USByi ürünle beraber verilen veri kablosuyla deneyebilirsiniz, hem bu testi yaparak cihazın aksessuarlarını da denemiş olursunuz.
    * Ölü pikseller: Her LCD ekranda olması mümkün bir sorun. Eğer şanslıysanız iade süreniz dolmadan bunu farkedip hemen iade edersiniz, zirâ bazı satıcıların garantileri belli bir piksel sayısından sonra geçerli olabiliyor. Google’dan bulabileceğiniz ölü piksel testlerini de N900′ün tarayıcısı kolayca çalıştırabilir, ancak siz zaten ölü pikseli farkedersiniz.
    * Kamera ve kamera kapağı: Kameranın çekim performansını denemeniz faydalı olacaktır, ayrıca sürgünün düzgün şekilde çalışıp çalışmadığını, herhangi bir yeri çizip çizmediğini de ürünü aldığınızda mutlaka deneyin. Bir kaç kez sürgüyü kapatıp açtığınızda herhangi bir çizilme yapıp yapmadığını kontrol edin.
    * Klavye: Yaygın bir sorun değil ama test edilmesi çok kolay olduğundan listeledim, boş bir metin dosyası açıp tüm tuşlara bir kez basmak iş görecektir.
    * Rastgele yeniden başlatmalar: Maemo forumlarına göre bu çok yaygın bir sorun ve test etmeniz pek mümkün değil, sadece telefonunuzu kurcalayın, ve gereksiz yere kendini yeniden başlatıyor mu kontrol edin. Bir kaç gün içinde durumu belli olacaktır.
    * Batarya ömrü: Denemek için mantıklı bir yol yok, ancak bir şey yapmadan standby halinde tutarsanız bir kaç gün içinde durumu anlarsınız. Yalnız, bataryanız boşta dururken hızla bitiyor olsa bile, sorunu bu sıralar tartışılan WiFi bug’u olabilir, ya da başka bir yazılım kaynaklı sorun yaşıyor olabilirsiniz.
    * Kore üretimi olması: Nokia N900 serisi ürünlerin prototipleri hariç, hepsi Kore üretimidir. Gerçeğini sahtesinden ayırmakta çok da zorlanacağınızı sanmamakla birlikte, yine de Kore üretimi olmayan telefonlardan kaçınınız, belki birileri elindeki prototipten kurtulmaya çalışıyordur.

Bunların hepsini denediyseniz ve telefonunuzda bir sıkıntı yok gibi görünüyorsa, tebrikler, şanssız azınlıktan-umarım böyle kalır- biri değilsiniz ve telefonunuz harika çalışıyor demektir, yine de Maemo’nun henüz pek de stabil olmayan bir ortam olduğunu unutmayın, özellikle test depolarından indireceğiniz uygulamalar telefonunuza her tür acayipliği yapabilir. Eğer sıkıntı yaşarsanız, telefonunuzu flasher uygulamasıyla USB üzerinden yeniden yükleyebilirsiniz. Son olarak, şarjınızı “tamamen bitirmemeye” dikkat edin, aksinde, hem şarj olmayan hem de açılmayan bir telefonla karşı karşıya kalabilir ve yana yakıla bataryayı şarj etmeye çalışmak zorunda kalabilirsiniz, bu ne yazıkki halen çözülmeyen bir bug.

Eğer bu sorunlardan biri ya da bir kaçını yaşıyorsanız, her şey bitmiş değil, belki bir uygulama falan kurmuşsunuz ve sorunun nedeni odur. Emin olmak için Maemo forumlarında bir başlık açın, eğer çözülebilecek bir sorun değilse, ya da donanımsal gibi görünüyorsa vakit geçirmeden iade edin.

• Bir üstteki mesaj Aranel Surion'un Blogu <http://www.aranelsurion.org> adresindeki benim iki yazımdır, yazıyı c/p etmenizde sorun yok ama kaynak gösterilmesini tercih ederdim, çok da önemli değil :)

Asıl söylemek istediğim şey, bir kaç gündür N900'ün işletim sistemi olan Maemo 5'i Türkçe'ye çevirmeye çalışıyoruz, en azından SDK ile verilmiş olan kısımlarını. Şuan topluluk tarafından yapılmış tek çevirisi Slovak dilinde. Çeviriye katılıp yardım edebilecek arkadaşlar;

* Çevirinin şu anki durumunu bu başlıktan takip edebilirsiniz:http://talk.maemo.org/showthread.php?p=432868#post432868
    * Katılmak ve istediğiniz paketin çevirisini almak için bana Maemo forumunda, Twitter üzerinden @AranelSurion'a mesaj atarak veya -göreceğimin garantisi olmamakla birlikte- DH üzerinden mesaj atarak ulaşabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: tolga_1992

Şu sıralar Nokia N900 üzerinde yoğun bir gizem var, ürün piyasaya çıkmış olmasına rağmen bilgi akışının yetersizliği sanıyorum hem tablet kullanıcılarını hedef alması, hem de smartphone kullanıcılarının kafasını karıştıran Maemo. Cihaz hakkında çok şey duymuş, okumuşsunuzdur ve çoğunluğu tahmin ediyorum ki iyi şeylerdir. O yüzden ben de “çok da tatlı olmayan şeyler” listesi yapmak istedim, bir N900 sahibi olmadan önce bilmeniz gerekir diye:

* %100 Açık kaynak değil. Grafik kartından başlayıp, bir çok uygulamasının da kaynağı kapalı. Tam listeyi Maemo Wiki’de bulabilirsiniz. Tabii taban sistem tamamen açık olduğundan kapalı yazılımların alternatifleri yaratılabilecektir.
    * Uygulama sayısı henüz çok sınırlı. Ancak çekirdek Linux olduğundan ihtimaller sonsuz.
    * MMS Alamıyor. Yazılımsal bir sıkıntı olmasına rağmen, ne zaman düzeltileceği, hatta düzeltilip düzeltilmeyeceği hakkında bir bilgi yok.
    * 3G üzerinden video aramalarına izin vermiyor, bu çok ağır bir eksik. Çoğunluk sorunun yazılımsal olduğuna inanıyor, zirâ telefonun önünde ikinci kamerası ve 3G desteği var.
    * Ekranı resistif. Yani iPhone’unki gibi “dokunmak” değil, N97′deki gibi “basmak” gerekiyor.
    * Kapağı çıkarmadan hafıza kartını değiştiremiyorsunuz. Hot-swap için dışarıya bir bölme açılmamış.
    * Satın almış olanlara göre, telefonun sinyal ve batarya sıkıntıları var. Ayrıca üretim yeri Finlandiya değil ve bir çok üründe mikrofon arızası, kamera kapağının sıkışması gibi sıkıntılar yaşanabiliyor. Ekranının da çok kolay çizildiği ve korumasız kullanılmaması gerektiği söyleniyor.
    * USB Host Mode desteklemiyor ve donanımsal olarak desteklemesi mümkün değil. Bu smartphone kullanıcılarının eksikliğini hissedeceği bir şey olmasa da, tablet amaçlı kullananlar rahatsız olabilir. Host Mode desteğinin olmaması demek, doğrudan USB cihazlar (klavye,mouse gibi) bağlayamazsınız demek.
    * Tamamen yazılımsal bir sorun olsa da, Portrait Mode’un sadece aramalarda desteklenmesi sinir bozucu. Bu da demek oluyor ki, N serisinin diğer telefonlarının aksine, N900′de telefonu illa da yatay-yani çift elle- kullanmak zorundasınız, tek elle kullanım desteklenmiyor.
    * Yine yazılımsal: PC Suite gibi Nokia uygulamaları ve bazı Ovi servisleri, NGage gibi uygulamalar N900 desteklemiyor.
    * Maemo piyasada bulabileceğiniz muhtemelen en kullanım kolaylığı sağlayan OS değil, zaten o kitleye hitap da etmiyor. Yılbaşında annenize N900 hediye etmeyin. (Bana edebilirsiniz!)
    * Bir Nokia ürünü. Bu da bir dezavantaj sayılabilir, yarın tamamen yepyeni bir OSla N1000′i çıkarıp önceki tüm telefonlara verdikleri desteği kesmeye karar veren Nokia, ardından bu telefona 64 GB hafıza alanı verip, CPUsunu 233mhz’a düşürebilir, daha güçlü bir batarya kullanıp, WiFi özelliğini çıkarabilir. Bunlar tam Nokia’dan beklenebilecek aptallıkta olasılıklardır.

Tabii henüz yeni bir cihazda bu kadar kusur olması kabul edilebilir, ancak Türkiye’ye gireceği fiyatın 1500 TL gibi bir rakamda olması beklenen high-end bir ürün için(her ne kadar sloganı “önce tablet sonra telefon” olsa da) 3G üzerinden video görüşmelerinin yapılamaması çok rahatsız edici bir kusur. Üstteki listede yer almayan bazı ufak yazılımsal aksaklıklar da vardır mutlaka, asıl sorun bu problemlerin giderilmesinin “teorik olarak mümkünlüğü” değil, ne zaman ve ne şekilde giderileceği. Nokia bu konuda topluluğa hiç bir bilgi vermiyor, dolayısıyla para verip aldığı cihazın fonksiyonlarından yararlanamayan kullanıcılar ister istemez bundan rahatsızlık duyabiliyor.

Eğer belirtmediğim başka bir şey varsa, yorum olarak atarsanız yazıya ekleyeceğim :) Benim anladığım eksikleri şimdilik bu kadar, tabii telefon elime geçince-bu yazıyı her okuyan 1 dolar bağışlasa hemen alırdım? :P- daha detaylı bir şekilde inceleme fırsatım da olacak. Kişisel fikrim, eğer benim gibi meraktan ölmüyorsanız, almak için çok acele etmeyin, yazılım tarafındaki bazı önemli sorunların giderileceği kesinleşince (Video arama ve MMS, Portait Modu gibi.) nasıl olsa alırsınız.

VE

N900 aldıktan sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Nokia N900′ün Türkiye’ye girişi beklenmediğinden ve tüketiciler mutlaka dışarıdan getirtmek, ve dolayısıyla garanti/yedek parça olanaklarını görmezden gelmek zorunda kaldıklarından, böyle bir liste kesinlikle gerekliydi. Telefonu yurtdışından getirttikten sonra, iade etmenizi gerektirebilecek ciddi bazı sorunları Maemo.org’da açtığım bir başlık sayesinde listeledim. GittiGidiyor üzerinden alırsanız 3 gün içerisinde iade etme şansınız olduğunu da unutmayın.

Öncelikle bunlara dikkat etmemiz neden önemli buna açıklık getirmeliyim. İki basit sebebi var; birincisi, Maemo forumlarından aldığım izlenimle konuşursam, N900 üretim sorunlarının çok sık görüldüğü bir model ve belli ki bir şekilde bu hatalı ürünler QA testlerini geçebilecek durumdalar, yani cihazınızın çalışıyor olması onu eksiksiz yapmıyor çünkü N900 ufak bir hatada tamamen patlamıyor. Ikinci ve daha kritik olan sebebiyse tabi ki Türkiye’de aldığınızda garanti kapsamı dışında kalmanız ve ne parçasını ne de servisinden anlayan birini bulmanızın pek mümkün olmayışı, zirâ Maemo tabanlı telefonlar Türkiye’de satılmıyorlar, dolayısıyla bu modellere destek verebilecek bilgide personel yetişmiyor.

Telefonumuzu aldık, kutudan çıkardık, çıkarmadan önce kargo görevlisinin yanında pakette ya da cihazda bir hasar var mı diye kontrolümüzü edip, hasar varsa tutanak tutturduk ve telefon şimdi elimizdeyse, şunları mutlaka kontrol ediyoruz:

* Hoparlörler ve özellikle Mikrofon: Çok sık karşılaşılan bir sorun ve ilk kullanımda yaşadıysanız demek ki donanımsal bir hata var, sonradan oluştuysa flashlamak sorunu çözebiliyor. Bunu test etmek için basitçe, bir görüşme yapmanız yeterli. Mikrofon sorunları hakkında bir Maemo başlığı:http://talk.maemo.org/showthread.php?t=35075. Hoparlörleri denemek için bir müzik çalmanız sanırım yeterli olacaktır.
    * Kulaklık/TV-Out/USB girişleri: 3,5mmlik jack kısmı hakkında bazı tereddütler var, sizinkinin çalışıp çalışmadığını denemeyi unutmayın. Bunu denemek için ürünün kutusunda yanında verilen kulaklıkları kullanmanız en iyisi, başka kulaklıklar istenen performansı veremeyebilir ve sizin onu bozuk zannetmenize yol açabilirler. TV-Out’u kutudan çıkan aksessuarıyla denemeniz mümkün, zaten sık karşılaşılan bir problem değil. USByi ürünle beraber verilen veri kablosuyla deneyebilirsiniz, hem bu testi yaparak cihazın aksessuarlarını da denemiş olursunuz.
    * Ölü pikseller: Her LCD ekranda olması mümkün bir sorun. Eğer şanslıysanız iade süreniz dolmadan bunu farkedip hemen iade edersiniz, zirâ bazı satıcıların garantileri belli bir piksel sayısından sonra geçerli olabiliyor. Google’dan bulabileceğiniz ölü piksel testlerini de N900′ün tarayıcısı kolayca çalıştırabilir, ancak siz zaten ölü pikseli farkedersiniz.
    * Kamera ve kamera kapağı: Kameranın çekim performansını denemeniz faydalı olacaktır, ayrıca sürgünün düzgün şekilde çalışıp çalışmadığını, herhangi bir yeri çizip çizmediğini de ürünü aldığınızda mutlaka deneyin. Bir kaç kez sürgüyü kapatıp açtığınızda herhangi bir çizilme yapıp yapmadığını kontrol edin.
    * Klavye: Yaygın bir sorun değil ama test edilmesi çok kolay olduğundan listeledim, boş bir metin dosyası açıp tüm tuşlara bir kez basmak iş görecektir.
    * Rastgele yeniden başlatmalar: Maemo forumlarına göre bu çok yaygın bir sorun ve test etmeniz pek mümkün değil, sadece telefonunuzu kurcalayın, ve gereksiz yere kendini yeniden başlatıyor mu kontrol edin. Bir kaç gün içinde durumu belli olacaktır.
    * Batarya ömrü: Denemek için mantıklı bir yol yok, ancak bir şey yapmadan standby halinde tutarsanız bir kaç gün içinde durumu anlarsınız. Yalnız, bataryanız boşta dururken hızla bitiyor olsa bile, sorunu bu sıralar tartışılan WiFi bug’u olabilir, ya da başka bir yazılım kaynaklı sorun yaşıyor olabilirsiniz.
    * Kore üretimi olması: Nokia N900 serisi ürünlerin prototipleri hariç, hepsi Kore üretimidir. Gerçeğini sahtesinden ayırmakta çok da zorlanacağınızı sanmamakla birlikte, yine de Kore üretimi olmayan telefonlardan kaçınınız, belki birileri elindeki prototipten kurtulmaya çalışıyordur.

Bunların hepsini denediyseniz ve telefonunuzda bir sıkıntı yok gibi görünüyorsa, tebrikler, şanssız azınlıktan-umarım böyle kalır- biri değilsiniz ve telefonunuz harika çalışıyor demektir, yine de Maemo’nun henüz pek de stabil olmayan bir ortam olduğunu unutmayın, özellikle test depolarından indireceğiniz uygulamalar telefonunuza her tür acayipliği yapabilir. Eğer sıkıntı yaşarsanız, telefonunuzu flasher uygulamasıyla USB üzerinden yeniden yükleyebilirsiniz. Son olarak, şarjınızı “tamamen bitirmemeye” dikkat edin, aksinde, hem şarj olmayan hem de açılmayan bir telefonla karşı karşıya kalabilir ve yana yakıla bataryayı şarj etmeye çalışmak zorunda kalabilirsiniz, bu ne yazıkki halen çözülmeyen bir bug.

Eğer bu sorunlardan biri ya da bir kaçını yaşıyorsanız, her şey bitmiş değil, belki bir uygulama falan kurmuşsunuz ve sorunun nedeni odur. Emin olmak için Maemo forumlarında bir başlık açın, eğer çözülebilecek bir sorun değilse, ya da donanımsal gibi görünüyorsa vakit geçirmeden iade edin.

Bence çoğu sorun yazılımsal ama yine de Maemo 6 yı beklemeye değer.Ben de çok fazla karar değiştiriyorum.

• Henüz şans tanımak için erken bir cihaz. Ben de N900 sevdamdan N920'ye kadar vazgeçip iPhone aldım.. N920'de daha hazır bir sistemle, Maemo 6 ile, Capsitive ekran da kişisel tercihimdir, daha oturmuş bir cihaz edinme şansımız olacak..
  • quote:

Orijinalden alıntı: erkutamca

quote:

Orijinalden alıntı: cbenlidayi

quote:

Orijinalden alıntı: erkutamca

quote:

Orijinalden alıntı: LostNdumb

100 TL kayıt nedir yaw bende dusunuorum smdi nası kayıt yaptırcamı artk beklicez biri yurtdısına cıkıp gelsn die.

türkiyede satışa çıkmayacak ir cihazı ne diye kayıt ettireceksiniz çok merak ediyorum bu konu haklında yorumları?Diyelim ki N900 diye kayıt ettiler,Turkcell,Avea ve Vodafone Nasıl destek verecek bu cihaza 3G dir Gpsr tir Edgedir?

ne alaka ? GPRS 3G EDGE ve gsm görüşmelerinin alta yapısı standarttır kayıt etttirmesinin sebebi telefonunda bu hizmetleri almaya devam etmek istemesi
    imei kayıt sistemi yüzünden telefonu gidip imei nosundan şebekeye baglanmasını engelleniyor (servis saglayıcı tarafında) yoksa telefon çatır çatır çalışır burada da

arkadaşım benim anlatmak istediğim bu cihaz tr ye gelmeyecek,satışa sunulmayacak,böyle bir cihazı telekominikasyon kurumu niçin N900 diye kayıt etsin,olmayan hayal bir cihazı nasıl kayıt edecek,ancak imei no sunu değiştireceksin illegal yöntem ile,onda da problem şu olacak,diyelim ki sende eski bir nokia 3310 var,bunun imei ini N900 e entegre edeceksin,sonra bunu şebekeler 3310 diye bilecek ama senin N900 ün var 3310 da gprs mi var? edge mi var?yada 3g mi var ?nasıl olacak ta sen bunlardan faydalanacaksın anlat bakalım şimdi

ben daha diyicek bişe bulamıyorum Şebekeye 3310 diye kayıt etme diye bir olay yok sadece imei no kayıt ediliyor. sadece sana verilen kağatta yazılıyor 3310 diye çok bir anlamı yok yani. ki zaten şu anda türkiyede alan arkadaşlar imei kayderip kullanırken
    bu kadar ısrarla böyle bişe yok denmesine ragmen anlamamanızıda anlayamıyorum

• Nokia iyice müşterilerini sömürme peşinde sanırım n900 da n920 de 5 mpiksel kameraya sahip . Ne n73 nede n82 kadar çekim kalitesi yok. 5 sene geçti yine 5 megapiksel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uykucu4207 -- 20 Aralık 2009; 18:04:42 >
  • Elinize alıp denemeden bu 5MP demek hele ki hala daha 2 ve 3.2 mp telefon üretilebildiği bugünlerde biraz ayıp kaçar. Ki MP'den önce lens kalitesi önemlidir, isterse 12MP oldun, kıyasla düşük megapiksel ama yine kıyasla çok daha net ve canlı çekimler yapan birçok makina gördüm..

Yine internet amaçlı bir cihazda çok kaliteli bir kamera beklemiyorum ancak yeterli görüntüler elde etmiş arkadaşlar..
  • forum donanımı işte bu yüzden seviyorum... tolga 1992 isimli arkadaş edindiği tecrübe ve bilgisini bizimle paylaşarak açıklamış... beni ve diğer beklenti içine giren arkadaşları böyle yararlı bir yorumla bilgilendirdiği için arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum...

maemo 6 gelsin, oturmuş kararlı bir modelle piyasaya çıksın, teknik servisi garantisi ve türkçe desteği falan olsun o zaman tekrar düşünürüz ama bu şekilde durduk yerde biraz ilgi çeken farklılıkları ve özellikleri var diye yana yana n900 aramanın fazla mantıklı olmadığını çok daha iyi anlamış bulunuyorum...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Aranel Surion

Bir üstteki mesaj Aranel Surion'un Blogu <http://www.aranelsurion.org> adresindeki benim iki yazımdır, yazıyı c/p etmenizde sorun yok ama kaynak gösterilmesini tercih ederdim, çok da önemli değil :)

Asıl söylemek istediğim şey, bir kaç gündür N900'ün işletim sistemi olan Maemo 5'i Türkçe'ye çevirmeye çalışıyoruz, en azından SDK ile verilmiş olan kısımlarını. Şuan topluluk tarafından yapılmış tek çevirisi Slovak dilinde. Çeviriye katılıp yardım edebilecek arkadaşlar;

* Çevirinin şu anki durumunu bu başlıktan takip edebilirsiniz:http://talk.maemo.org/showthread.php?p=432868#post432868
    * Katılmak ve istediğiniz paketin çevirisini almak için bana Maemo forumunda, Twitter üzerinden @AranelSurion'a mesaj atarak veya -göreceğimin garantisi olmamakla birlikte- DH üzerinden mesaj atarak ulaşabilirsiniz.

Yazınız ve emekleriniz için teşekkür ederiz, ancak yazınıza istinaden belirtmek istediğim bir konu var.

Bir çok kullanıcı bu foruma yalnızca sorun yaşadığında ulaşıp başlık açıyorsa ve bunu yapabilen insanlar da sadece belirli bir kitledense, aynısı Maemo forumu için de geçerlidir. Konusundaki tek olan bir foruma bakarak bir ürünün tamamının durumunu tahmin etmeye çalışmak, tek bir hastaneye bakarak o ülkenin tüm vatandaşlarının sağlık durumunu tahmin etmeye benzer.

Bu yüzden, bir de kaç tane N900 satıldı ve kaçında bu sorunlar yaşandı gerçekten bilinmeden yalnızca tek bir foruma bakıp "N900 üretim sorunlarının çok sık görüldüğü bir model" demek bence pek sağlıklı değil.

• nokia şu modellerine iphone gibi capasitif dokunmatik özelliği koysun fiyatı ne olursa olsun alırım.çünkü iphoneun dokunmatik özelliğine alışanlar başka hiçbir telefonla yapamıyorlar.çokmu zor nokianın bu özelliği kullanması yada çokmu pahalı bir teknoloji bu
  • quote:

Orijinalden alıntı: mali76

nokia şu modellerine iphone gibi capasitif dokunmatik özelliği koysun fiyatı ne olursa olsun alırım.çünkü iphoneun dokunmatik özelliğine alışanlar başka hiçbir telefonla yapamıyorlar.çokmu zor nokianın bu özelliği kullanması yada çokmu pahalı bir teknoloji bu

Maemo 6 ile beklediğiniz bu teknoloji gelecek, Nokia N920 adıyla beklenen cihazda Maemo 6 ile birlikte olacağı yönünde tahminler.. Aynı zamanda Multi-touch desteği de bulunacak. Şahsen resistive ekranların özellikle browser kullanımında notebooklara nispeten daha küçük ekranlar üzerinde tırnak veya kalem müdahalesiyle kullanımı çok çok rahatlattığını düşünüyorum, kullandığım birçok telefonda da tecrübe ettim, fakat örneğin iPhone üzerinde bu özellik yani capasitive ekran teknolojisi multitouch ile birleşince bu avantajı dengeliyor. Ve diğer menü kullanımlarında da hassasiyet ile fayda getiriyor.

Symbian işletim sistemlerinde ise Nokia X6 capasitive ekran kullanıyor bildiğim kadarıyla.

• dokunmatik kısmında telefonun hiçbir sıkıntı yok kesinlikle cok hassas ve cok rahat aynı iphone gibi anında tepki veriyor fazla bastırmaya gerek kalmadan dokunmak yetiyor o yüzden capasitive ekran beklentim yok memnunum gercek anlamda. ama tabiki multi touch olması ayrı bir artı katardı diye düşünüyorum
  • arkadaslar acil yardım lazım n900 u güncelliyim dedim pc suıt ile güncelliyordu 15 dakka 10 dakka derken 1 saniye kala durdu ve yarım saat böyle kaldı bende bu dondu bidaha deniyim die teli cıkardım usb den ve şimdi tel hiç acılmıo nokıa yazısı gelio ve oyle kalıo tel acılmadıgı için pc suit gormuo ve yazılımı yuıklemio yani neyapcam bilmiyorum bir bilgisi olan varsa acil yardıma ihtiyacım var
  • Bu N920 ve Maemo 6 & sonrasını bekleme benim içinde geçerli.Fazlası ile beta testerlık yapıyoruz zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: logitech z-5500

arkadaslar bende n900 sahıbı olmak ve aranıza katılmak ıstıyorum ama bır sorun var tr de satılmıyor yurt-dısından getırmek ıstıyorum acaba bu cıhazı sız ne kadara getırdınız yada kayıt falan kaca malettınız ???????????

Vergi dahil 620$

quote:

Orijinalden alıntı: engosen1907

arkadaslar acil yardım lazım n900 u güncelliyim dedim pc suıt ile güncelliyordu 15 dakka 10 dakka derken 1 saniye kala durdu ve yarım saat böyle kaldı bende bu dondu bidaha deniyim die teli cıkardım usb den ve şimdi tel hiç acılmıo nokıa yazısı gelio ve oyle kalıo tel acılmadıgı için pc suit gormuo ve yazılımı yuıklemio yani neyapcam bilmiyorum bir bilgisi olan varsa acil yardıma ihtiyacım var

Yeniden flash atman gerekiyor.
    http://www.mobile-geeks.com/how-to-update-the-firmware-of-maemo-flashing-n900/2037/

• quote:

Orijinalden alıntı: engosen1907

arkadaslar acil yardım lazım n900 u güncelliyim dedim pc suıt ile güncelliyordu 15 dakka 10 dakka derken 1 saniye kala durdu ve yarım saat böyle kaldı bende bu dondu bidaha deniyim die teli cıkardım usb den ve şimdi tel hiç acılmıo nokıa yazısı gelio ve oyle kalıo tel acılmadıgı için pc suit gormuo ve yazılımı yuıklemio yani neyapcam bilmiyorum bir bilgisi olan varsa acil yardıma ihtiyacım var

selam burdaki arkadaşa yardımcı olmaya calıştım burdan bakabilirsin saygılar

http://forum.donanimhaber.com/m_36514337/mpage_1/fromTicket_/key_//tm.htm#36535660

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi badcrow -- 21 Aralık 2009; 20:42:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: GeceBekcisi

quote:

Orijinalden alıntı: Aranel Surion

Bir üstteki mesaj Aranel Surion'un Blogu <http://www.aranelsurion.org> adresindeki benim iki yazımdır, yazıyı c/p etmenizde sorun yok ama kaynak gösterilmesini tercih ederdim, çok da önemli değil :)

Yazınız ve emekleriniz için teşekkür ederiz, ancak yazınıza istinaden belirtmek istediğim bir konu var.

Bir çok kullanıcı bu foruma yalnızca sorun yaşadığında ulaşıp başlık açıyorsa ve bunu yapabilen insanlar da sadece belirli bir kitledense, aynısı Maemo forumu için de geçerlidir. Konusundaki tek olan bir foruma bakarak bir ürünün tamamının durumunu tahmin etmeye çalışmak, tek bir hastaneye bakarak o ülkenin tüm vatandaşlarının sağlık durumunu tahmin etmeye benzer.

Bu yüzden, bir de kaç tane N900 satıldı ve kaçında bu sorunlar yaşandı gerçekten bilinmeden yalnızca tek bir foruma bakıp "N900 üretim sorunlarının çok sık görüldüğü bir model" demek bence pek sağlıklı değil.

Bu biraz da şuan istatistik veriler alabileceğimiz başka fazla platform olmamasından kaynaklanıyor. Asıl sorun cihazın sorun çıkartması da değil, Nxxx serisine Nokia'nın ısrarla yeterli özeni ve desteği vermemesi, stylus gibi basit parçalarını bile yenilemediği tek serinin de bu oluşudur, kısacası bir 5800 XM, ya da bir Nxx serisi kullanıcısının cihazıyla sorun yaşaması/sorununa yardım bulması/bulduğu yardımın kalitesi Nxxx serisi cihazlar için alabileceği destekden üstündür, bu da onu "kıyasla" sorunlu yapar. Elbette, kendi cihazın sorun çıkardı mı peki derseniz, harika çalışıyor, ancak N900'ün başarımı söz konusu olduğunda diğer cihazlara göre daha risklidir bence. Daha mantıklı sonuçlar Maemo forumundaki "Cihazınız sorun çıkarttı mı" anketi anasayfaya taşınırsa alınabilir elbette.

Maemo forumu konusundaki görüşlerinize tam olarak katıldığım söylenemez ancak. Istatistik almak için, sadece "Son başlıklar" kısmına bakıp "cihaz sorunlu" demek benim yapmayacağım bir şey zaten. N900 sahibi olup da Maemo forumuna hayatında bir kez olsun girmemiş kullanıcı sayısının çok da yüksek olduğuna inanmıyorum ben, olumlu ya da olumsuz görüşlerle de olsa.

• quote:

Orijinalden alıntı: bynedim

Elinize alıp denemeden bu 5MP demek hele ki hala daha 2 ve 3.2 mp telefon üretilebildiği bugünlerde biraz ayıp kaçar. Ki MP'den önce lens kalitesi önemlidir, isterse 12MP oldun, kıyasla düşük megapiksel ama yine kıyasla çok daha net ve canlı çekimler yapan birçok makina gördüm..

Yine internet amaçlı bir cihazda çok kaliteli bir kamera beklemiyorum ancak yeterli görüntüler elde etmiş arkadaşlar..

Doğru diyorsun bu telefonu çok bekledim widescreen çekiyor ama bi türlü kalite bir çekimini göremedim forum donanımdaki incelemelere bakarak N73 aldım. Yeni telefonum da n900 olur herhalde dedim. Pek de içime sinmedi.
  • 
Sayfa: önceki 3940414243
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.