Şimdi Ara

NOKIA BATARYALAR HAKKINDA TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER [GÜNCELLENDİ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
120
Cevap
8
Favori
48.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Günümüzde cep telefonları alanında herkesin birbirine en çok soru sorduğu konulardan birisi olan Nokia bataryaları ile ilgili bilinmeyenleri oldukça kapsamlı bir çalışma ile açıklamaya çalışacağım. Amacım herkesin bilinçlenmesini sağlamak, yardımcı olmak.

Konuya nacizane bir öneri ile başlamak istiyorum. Sıfır aldığınız Nokia telefonunuzun kendi bataryasını ne olursa olsun atmayın. Bu yeni alacağınız bataryanız için size yol gösterici olacaktır.
    Buna bağlı olarak yanlış bilinenler ve telefoncuların uydurduğu en klasik yalanları da anlatmaya çalışalım:

1.) Nokia'nın bugüne kadar ürettiği bataryalardan görüntü değişikliğine uğramış tek modeli BL-5C olan bataryadır.
    Telefoncuların artık öyle üretim yapılmıyor bunlar yeni model gibi uydurma sözlerine itibar etmeyin.

Görüntü:

Soldaki resim yeni nesil bataryadır. Sağdaki ise eski üretimdir.

2.) Piyasada 4 çeşit batarya vardır:

a.) İmitasyon bataryalar
    b.) Yan sanayi bataryalar
    c.) Fason üretim bataryalar
    d.) Orijinal bataryalar

Şimdi bunları açıklamaya çalışalım.

a.) İmitasyon bataryalar: Kesinlikle uzak durulması gereken batarya grubudur. Tamamen taklitten ibaret ve son derece kalitesiz üretimlerdir. Çabuk şişerler ve ömürleri çok kısadır. Aşırı akım çekmesi sonucunda şişen bataryalar telefona da kalıcı hasarlar verebilmektedir. İnsanları kandırmaktan başka hiçbir amaca hizmet etmeyen bataryalardır. Nokia'nın orijinal yazı fontunu bile kullanırlar. Kullanmadan ayırt edebilmenizin tek yolu hologramıdır. Üzerlerindeki hologram yosun yeşili ve mavi renk tonlarındadır, aşırı yansımalıdır ve hemen kendini belli eder. Acil durumlarda belki işinize yarayabilir ancak kesinlikle 5 liradan fazla etmez.

Görüntü:

Japon Bataryalar: İmitasyon bataryanın bir başka türevi. Ancak gerçekten Japon üretimi batarya da var. Şimdilik bunu hariç tutuyorum. İmitasyon batarya tüccarlarının yeni gözdesi. Gerçi yeni demek pek doğru sayılmaz yaklaşık 1 yıldır piyasadaki yerlerini almışlar. İmitasyon bataryanın yalnızca kaplama değişmiş hali! Bunun dışında hiçbir fark yok sadece dış görüntüsü. Japon batarya diye piyasaya fena sürdüler sakın bu aldatmacaya düşmeyin. Buz gibi dandik imitasyon Çin malı. Fake üretimleri pazarlamanın bir başka şekli. Ve şunu da rahatlıkla söyleyebilirim piyasadaki herhangi bir imitasyon bataryadan daha kötü! Bir de yüksek kapasiteli diye bilgiler var Ayrıca üzerinde "Made In Japan" diye hiçbir yerinde yazmıyor. "Jurassic" isminde bir firma üretiyor. Japon üretimiyse bunu belirtmesi zorunlu olduğu gibi yanlış ülke üretimi olduğuna dair bilgi de sunamaz. Uluslararası ticaret kurallarına aykırıdır. Kapatılmaya kadar gider. Adamlar uyanık olduğu için üretim yerine dair herhangi bir bilgi bulunmuyor. Sadece "Nokia Japan" diye yazıyor. Yersen!

Görüntü:

b.) Yan sanayi bataryalar: Farklı markaların kendi garantileri altında sundukları bataryalardır. Telefoncuya gidip batarya sorduğunuzda "Yan sanayi var abi!" diye bir cevap aldığınızda verdiği batarya farklı markalarda olmalıdır. Üstte resmini gösterdiğim bataryadan vermeye çalışıyor çoğu telefoncu. Yan sanayi diye imitasyon batarya köstürüyorlar millete. Nispeten imitasyon olan bataryalardan daha kaliteli oldukları söylenebilir. Ancak yine de tavsiye edilmeyen gruptadır. Çünkü bu işi ETA PLUS ve yeni yeni kendini kanıtlamaya başlayan TTEC markası dışında hiçbiri iyi yapamıyor. Ve üzerlerinde yazan gerçek güç değerlerini çoğunlukla veremiyor. Zaten orijinal kapasitelerinde de üretmiyorlar. Misal BL-5C orijinali 1020mAH iken TTEC aynı model bataryayı 700mAH kapasiteyle üretiyor. Yinede imitasyon bataryadan 10 kat daha iyidir!

Görüntü:

c.) Fason üretim bataryalar: İşte herkesin en çok kafasını bulandıran bataryalardır. Bu bataryalara en güzel örnek hizlial.com sitesinde satılanlarıdır. Bunlar orijinal bataryalardır. Ancak 2. kalite üretimdir ve genelde telefoncular tarafından "Çin Orijinali" olarak lanse edilen bataryalardır. Tam orijinal olan bataryalardan farkı renkleri ve kullanılan bandrolü.

Renkleri tam orijinal bataryalardan daha koyudur ve üzerindeki bandrolü sağa sola çevirip baktığınızda ağırlıkta sarı ve turuncu tonlarında parlak ve canlı yansıma görürsünüz. İmitasyon bataryanın üzerindeki dandik bandrol ile karşılaştıktan sonra bunu görünce "İşte orijinal batarya!" diyerek sevinirsiniz. Ancak performansını gördükten sonra yanıldığınızı anlarsınız

Görüntü:

Soldaki tam orijinaldir. Sağdaki batarya ise "Çin Orijinali" olarak adlandırılan fason üretimdir. Rengi koyu, hologramı sarı ve turuncu tonlarındadır.
    Burada dikkat etmeniz gereken ilk kriter bataryanın sahip olduğu koyu renktir. Hologramı turuncu olmasının dışında yeşil renkte verebilir. En can alıcı noktası hangi rengi verirse versin sadece o rengi sabit görürsünüz. Orijinal bataryadaki gibi kırmızı, yeşil ve sarı rengi aynı anda göremezsiniz. Ve biraz aşağıda resmini verdiğim belirleyici etken Nokia logosunun görünmesidir.

Kutuları ise aşağıdaki gibidir. Yalnızca bu kutularda satılırlar. Kesinlikle %100 tam orijinal batarya bu ambalajda satılmaz.

Görüntü:

Bu bataryalar Nokia'nın fason olarak üretimini yaptırıp farklı ülkelere sattığı bataryalardır. Normal şartlar altında bu bataryaların ülkemizde satışı yoktu. 1. sınıf batarya gönderilen ülkeler arasındayız. Ancak fiyatlarının oldukça yüksek olması nedeniyle başlarda kaçak olarak getirilen, şimdilerde çoğu yerde distribütöründen alınma faturalı olarak satışları yapılmaya başlanan bataryalardır.

Performansları yan sanayi ve imitasyon bataryaların çok üzerinde ancak tam orijinal bataryanın tahmin ettiğiniz üzere uzağında olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu satış noktalarında 20-25 liraya kadar satılıyor ancak büyük perakendecilerde ortalama 15 liraya tüm batarya modellerini temin etmeniz mümkün. Bence de ederi zaten bu kadardır. İmitasyon bataryaların 5 liraya satıldığı yerde bunların 15 lira olması normaldir. En çok karşılaşılan problemi milimetrik kalınlık sorunları ile şarj akımı problemi yüzünden bazen şarj olamamasıdır. Fason üretim olmasından ötürü bazen yan sanayi bataryada karşılaşmadığınız sorunlarla karşılaşabilmeniz mümkün.

Tam orijinal fiyatlara satılmaya çalışılmasına çokça rastladım. Orijinal batarya istiyorsunuz önünüze fason batarya geldiği yetmiyormuş gibi bir de azar işitebiliyorsunuz.. Lütfen bunlara karşı dikkatli olun!!!

Soldaki batarya tam orijinal sağdaki batarya ise fason üretimdir.

EN CAN ALICI NOKTAYI AÇIKLIYORUM! Fason bataryalarda Li-Polymer üretim yoktur. Hepsi tek tip Li-Iion bataryadır.
    BP-5M, BP-6M, BP-6MT, BP-4L vb. BP kod numarasıyla başlayan modeller Li-Polymer bataryalardır.
    Arkasını çevirdiğinizde "Li-Polymer" yazısını göreceksiniz. "Li-Iion" yazıyorsa kesinlikle fasondur.

NOKIA BATARYALAR HAKKINDA TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER [GÜNCELLENDİ] NOKIA BATARYALAR HAKKINDA TÜM BİLİNMESİ GEREKENLER [GÜNCELLENDİ]

d.) Orijinal bataryalar: Genelde OEM olarak poşetlerde satılır. Kutulu olanlarını ise sadece çok büyük mağazalardan temin edebilirsiniz. Ve bu bataryalar telefonunuzla birlikte verilen batarya ile aynı performansta ve görünümdedir. Renkleri açık ve üzerindeki hologram 3 boyutludur, kırmızı ve yeşil ağırlıkta yansıma yapar.

europe.nokia.com
    Nokia customer care and support | Nokia telefonlar
    http://europe.nokia.com/support/product-support/check-your-battery

Görüntü:

Orijinal olan soldaki bataryada görüldüğü üzere hologramında Nokia logosu kabartmalı gibi görünmekte kendini belli etmektedir. Ayrıca hologramındaki kırmızılık da net bir şekilde görülmektedir. Sağdaki fason bataryada ise böyle bir görüntü yoktur.

Sırasıyla soldaki tam orijinal, ortadaki çin orijinali, sağdaki ise imitasyondur.

Bu fotoğrafta ise çin orijinali olan bataryanın da söndüğünü görebiliyoruz

Tam orijinal olan bataryaların kutulu olanları genelde aşağıdaki gibidir.
    Not: Bu ambalajlarda artık üretim yok. Yeni mavi renk tonunda ambalajlarda üretilmektedir. En kısa sürede resim eklemeye çalışacağım.

Görüntü:

ÖNEMLİ: Yeni revizyon bataryalar hologramsız olarak da üretilmeye başlanmıştır. Yeni gelen bataryalarda hologram bulunmayabilir.

Nokia'nın kendi sitesinde de bu bilgi mevcuttur.
    Örnek içerik:
    http://www.nokia.com/global/support/original-batteries/

Çevirisi:
    "Nokia bataryalar iki tür olarak sunulur:
    -Hologramlı piller
    -Hologramı olmayan piller"

Ayrıca ilgili linkte de görüleceği üzere BL-5K revize edilmiş 1200mAH olan kapasitesi 1300mAH olarak arttırılmıştır.

3.)Üretim yerleri en çok kafa karıştıran konulardan birisi olmuştur. Nokia genel olarak tüm aksesuarlarını Çin'de üretir. Buna istisna olarak gösterebileceğim yine Nokia BL-5C model bataryadır. Hungary yani Macaristan üretimidir. Ancak 4-5 yıl önce üretilen bataryalardı. Bunların da tam orijinali Çin'de üretilmektedir. Ancak kafanız karışmasın Hungary üretimi olduğu dönem Çin'de de üretimi yapılmaktaydı. Aynı sene içerisinde örnek olarak sıfır aldığınız N70 telefonunuzun bataryası Hungary üretimi de olabilir China üretimi de..

4.) Serii numarası sorunsalı.. Eski bataryaların bandrollerinin üzerinde siyah bir şerit olurdu ve bunu sildiğinizde 20 haneli bir serii numarası çıkardı. Bu numaraya göre orijinallik kontrolü diye bir sürü safsata dolaşıyor ortalarda kesinlikle böyle bir şey yok. Bu sadece o dönem Matshita Panasonic firmasının ürettiği bataryaları ayırt etmek için kullanılıyordu.
    Artık bandrollerin üzerinde 7 haneli serii numarası vardır.

Görüntü:

5.) Farklı model bataryalar arasında fiyat farkı olması normaldir. Çünkü teknolojileri ve üretim standartları da farklılık göstermektedir. Bu fiyat farklılıkları sadece tam orijinal bataryalar için geçerlidir. Fason üretimler de dahil olmak üzere hepsi tek tip standartta üretilir ve fiyatları sabittir. Bu yüzden "Çin Orijinali" olarak adlandırılan bataryaya 15 liradan fazla vermeyin. Eğer ille de almak isterseniz bu bataryaları kargo dahil 20 lira civarı satış yapan ve garanti sağlayan sanal mağazalardan alın. Sorun yaşama ihtimaliniz olduğu gibi herhangi bir sebepten ötürü iade imkanı olan yerleri tercih edin.

Ayrıca BL-4U model batarya tam orijinal olarak 80 hatta 100 lira gibi uçuk rakamlara kadar çıksa da fason üretimi yine 15-20 lirayı geçmemektedir. Bunu söylememin nedeni aldığınız bataryanın modeli ne olursa olsun fason fiyatları sabittir. Ayrıca bu bataryaların maliyeti yaklaşık 3-6$ civarındadır. Bu kadar ucuza tam orijinal batarya olmaz!

Garanti sağlayan firmalara (K.V.K, Genpa vb.) ve Nokia Shop'lara batarya fiyatları sorduğunuzda alacağınız cevap uçuk miktarlar olacaktır. Çünkü tam orijinal bataryalar pahalıdır ve kur rakamlarına göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle üzerinde duruyorum fiyatına bakarak batarya almayın. Örnek 50 TL etiketli batarya gördüğünüzde fason olmadığı konusunda yanılgıya düşebilirsiniz. Fason bataryayı yüksek fiyatlara satışı çok yaygın. Bunu da internetten satın aldığınız yerler için söylüyorum. Reel mağazalardan nasılsa görüp inceleme şansınız olacaktır.

Son olarak dikkat etmenizi istediğim başka bir nokta daha var. Bilinçli tüketici bu farkı hemen anlayacaktır ancak dikkatinden kaçan arkadaşlarım için uyarmakta fayda görüyorum. Tüm Nokia ürünlerinde kullanılan yazı fontu sabittir. Orijinal Nokia fontu tektir yerine başka font kullanılmaz. Çin orijinali diye batarya almak istediğinizde kutusu aynı olabilir, hologramı da -pek ihtimal vermesem de- aynı olabilir fakat model gösteren yazı fontuna lütfen dikkat edin. Bu da farklı bir sahtecilik yönetimidir.

Görüntü:

Arkadaşlar bildiğim kadarını açıklamaya çalıştım. Eklediğim resimlerin çoğu kendi çekimlerimdir. Çalışmanın tamamı bana aittir. Konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar da ekleme yapmak isterlerse çok memnun olurum. Sorularınız olursa da çekinmeden sorun yanıtlamaya çalışalım.

Hepinize iyi forumlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tekkral34 -- 3 Ekim 2012; 15:00:12 >

• bataryayı nokia shoplardan almak doğru yöntem olacaktır diye düşünmekteyim. orada yan sanayi batarya satılma ihtimali var mı? ancak nokia shoplarda standart bir fiyat yok diye biliyorum. birkaç nokia shop'a sorup fiyat alınabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: heathrow(+)

bataryayı nokia shoplardan almak doğru yöntem olacaktır diye düşünmekteyim. orada yan sanayi batarya satılma ihtimali var mı? ancak nokia shoplarda standart bir fiyat yok diye biliyorum. birkaç nokia shop'a sorup fiyat alınabilir.

Elbette hepsi farklı fiyat verecektir. Ancak genel olarak fiyatları çok yüksek. Emin olduğumuz başka yerlerden almak daha mantıklı olacaktır. Nokia Shoplarda yan sanayi batarya satılma ihimali yoktur. Oldu da şüphelenirseniz bu yöntemlerimizle rahatlıkla anlayabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: tekkral34

quote:

bataryayı nokia shoplardan almak doğru yöntem olacaktır diye düşünmekteyim. orada yan sanayi batarya satılma ihtimali var mı? ancak nokia shoplarda standart bir fiyat yok diye biliyorum. birkaç nokia shop'a sorup fiyat alınabilir.

Elbette hepsi farklı fiyat verecektir. Ancak genel olarak fiyatları çok yüksek. Emin olduğumuz başka yerlerden almak daha mantıklı olacaktır. Nokia Shoplarda yan sanayi batarya satılma ihimali yoktur. Oldu da şüphelenirseniz bu yöntemlerimizle rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Nokia e71 batarya için, istanbul'da 3 farklı nokia shop 3 farklı fiyat vermişti. 1 tanesi 129 TL demişti, 1 tanesi 89 TL, bir tanesi de 59 TL demişti

• Bildiğim kadarıyla orijinal bataryaların bandrolünde, pili oynattığınız zaman nokia şeklinin kenarlarında noktalar beliriyor.

Bu fotoğrafta da noktalardan ikisi görünmüş..
  • quote:

Orijinalden alıntı: enginco06

Bildiğim kadarıyla orijinal bataryaların bandrolünde, pili oynattığınız zaman nokia şeklinin kenarlarında noktalar beliriyor.

Elimde hem imitasyon hem fason hem de orijinal bataryalar mevcut. Fotoğraf makinemin pili bitti şarjı bitince ekleyeceğim canlı resimlerini

Bahsettiğiniz şerit bu 3 bataryada da mevcut

• "eski bataryanızı atmayınız, bu size rehber olacak" diyorsunuz...

eski bataryanın orjinal olduğundan emin miyiz?

benim bildiğim bazı telefoncular telefonun kutusunu açıp orjinal batarya, kılıf, şarj cihazlarını çin malı olanlarla değiştiriyorlar...

o nedenle jelatini kendimiz açmamız gerekiyor, açılmış kutu almamak gerekiyor...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

"eski bataryanızı atmayınız, bu size rehber olacak" diyorsunuz...

eski bataryanın orjinal olduğundan emin miyiz?

benim bildiğim bazı telefoncular telefonun kutusunu açıp orjinal batarya, kılıf, şarj cihazlarını çin malı olanlarla değiştiriyorlar...

o nedenle jelatini kendimiz açmamız gerekiyor, açılmış kutu almamak gerekiyor...

Katılıyorum.

Ben zaten bunu güveniliri bir yerden alışveriş yaptığınızı öngörerek söylüyorum. Açılmamış kutulu olması önemlidir. Kendi telefonlarımı Electroworld ve hepsiburada.com'dan aldım.
  • quote:

quote:

Bildiğim kadarıyla orijinal bataryaların bandrolünde, pili oynattığınız zaman nokia şeklinin kenarlarında noktalar beliriyor.

Elimde hem imitasyon hem fason hem de orijinal bataryalar mevcut. Fotoğraf makinemin pili bitti şarjı bitince ekleyeceğim canlı resimlerini

hadi yaa ben telefonun kullanma klavuzunda görmüştüm galiba ondan sonra farketmiştim durumu.. Bu sahteciler de iyice azdı haa

• quote:

quote:

quote:

hadi yaa ben telefonun kullanma klavuzunda görmüştüm galiba ondan sonra farketmiştim durumu.. Bu sahteciler de iyice azdı haa

Artık çok rahat ayırt edebilmemiz mümkün Detaylı birkaç resim ekledim şimdi daha iyi görebilirsiniz.

• Teşekkürler paylaşımlarınız için,bu bilgiler biçok kişiye kolaylık sağlıcaktır die düşünüorum..
  • Bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim hocam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: shakaci_yunus

Teşekkürler paylaşımlarınız için,bu bilgiler biçok kişiye kolaylık sağlıcaktır die düşünüorum..

quote:

Orijinalden alıntı: Berkay

Bu yararlı bilgiler için teşekkür ederim hocam.

Rica ederim arkadaşlar faydalı olduysa ne mutlu..
  • Hocam Nokia Shoplar bile kendi aralarında farklı fiyat veriyor.Biz bu orjinal bataryaları en uygun nereden bulabiliriz peki?
  • quote:

Orijinalden alıntı: HRMNKY

Hocam Nokia Shoplar bile kendi aralarında farklı fiyat veriyor.Biz bu orjinal bataryaları en uygun nereden bulabiliriz peki?

Konya'da ikamet ediyorsunuz sanırım. İstanbul'da olsa bir yer önerebilirdim. Sizin için ancak sanal market önerebilirim. Hepsiburada.com'dan alabilirsiniz.

BL-4U, BL-6P ve BL-4L olan bataryalar dışındakilerin fiyatları uygun. Bunların fiyatları ise abartılı olmuş sanırım tedarikçilerinden kaynaklanıyor. Aynı noki shopların farklı farklı fiyatlar vermesi gibi.
  • hem fotograf makinama hem de cep telefonuma çinden getittirdim şansıma her ikiside çok iyi çıktı fotoğraf makinam sony w300 dü buradaki fiyatlat 60-70 diyolardı 15tl ye geldi cep tel 5800 o bataryada yaklaşık 14 tl civarına gel di tabii 3-4 dolar civarınada bataryalar vardı ben pahalı olanı seçtim orjinal batarya 10 aylık yaklaşık 3 gün gidiyordu bu ise 4-5 gün gidiyor

not: yurt dışındaaki sitelerden getirtmemin sebebi buradaki satıcılara güvenememem daha önceki alışverişlerimden bana kalan kötü hatıralar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi auzun99 -- 25 Mart 2011; 14:16:57 >
  • baya uğraşmışsın hocam eline sağlık
  • teşekkürler eline sağlık
  • quote:

Orijinalden alıntı: crn_knk

Çok yararlı bir konu olmuş. Teşekkürler.

quote:

Orijinalden alıntı: Lernatius

baya uğraşmışsın hocam eline sağlık

quote:

Orijinalden alıntı: azizerkan07

teşekkürler eline sağlık

Güzel yorumlarınız için ben teşekkür ederim. Faydalı olabildiysek ne mutlu..

• quote:

Konya'da ikamet ediyorsunuz sanırım. İstanbul'da olsa bir yer önerebilirdim. Sizin için ancak sanal market önerebilirim. Hepsiburada.com'dan alabilirsiniz.

BL-4U, BL-6P ve BL-4L olan bataryalar dışındakilerin fiyatları uygun. Bunların fiyatları ise abartılı olmuş sanırım tedarikçilerinden kaynaklanıyor. Aynı noki shopların farklı farklı fiyatlar vermesi gibi.

Evet hocam Konyada oturuyorum.Neyse N8'in bataryası bitince yardımınıza ihtiyacım olacak.İlgilendiğiniz için çok teşekkürler.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.