Şimdi Ara

Noel Baba doğru dürüst biri olsa kapıdan girerdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
557
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yılbaşı eğlencesinin kültürümüzde bulunmadığı görüşünü savunan Müftü Yeniçeri, ’Kim kime benzemeye çalışırsa, o onlardandır’ hadisini hatırlattı. Yılbaşında geçen günlerin muhasebesinin yapılması gerektiğini belirten Keşan Müftüsü Süleyman Yeniçeri, şunyları söyledi:

"Hıristiyanlık’tan gelen bir etkinliği kutlarsak, onlara benzemeye çalışmış oluruz. Dolayısıyla onlar gibi bir yaşantı ortaya çıkar. Biz, neden onlar gibi yaşayalım ki? Onlar bizim gibi yaşıyorlar mı? Biz Noel’i Hıristiyan aleminden ithal etmişiz. Noel, bizim bayramımız değil. Kişi, ’Hıristiyan gibi yaşayayım’ derse, bu tehlikeli olur. Ama ’Millet eğleniyor, ben de eğleneyim’ diyorsa, eğlencenin mahiyetine göre değişir. Eğer içkili, şaraplı eğlence yapılıyorsa, günahkar olur."

Müftü Süleyman Yeniçeri, ’Noel Baba’ diye birisinin olmadığını, Aziz Nicholaos’ın da uyduruk, bir kişi olduğunu efsane haline geldiğini söyledi. Yenişeri, şöyle dedi:

"Noel baba yaşamış mı, yaşamamış mı belli değil. Bir yer söyleniyor ve orada yaşadığı ifade ediliyor. Ama Hıristiyan aleminin çıkardığı bir şahsiyettir. Noel Baba baca ve pencereden giriyor. Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi. Biz de kapıdan giriliyor. Kuran-ı Kerim’de; ’Evlere kapıdan girin’ diyor. Neden bacadan giriyor ki?"

Keşan'dan müftü çıkarsa böyle alkolik olur tabi

• Kuran-ı Kerim’de; ’Evlere kapıdan girin’ diyor. Neden bacadan giriyor ki?"

vah vah
  • Sözlerinde "şurası yanlış" dediğiniz kısım var mı?
    Adam Keşanlı mı?

Sırf muhabbet olsun millet bana gülsün dediklerimi komik bulsun diye konu açmayın.
  • Aynı haberi arkadaşlarıma mail atmıştım.
    Kendi kültürümüzü koruyalım derken komik duruma düşmüş beyefendi.
    Belki de bu sayede sesini duyuracak, bilemedim.
  • ben bu hayata eğlenmek için geldiğimize inanıyorum ve sonuna kadar eğlenicem şakirtliğin lüzumu yok.şuana kadar hiçkimse için ağlamadım üzülmedim veya hayatımdan endişe duymadım.mutluyum eğlenmenize bakın
  • quote:

Orijinalden alıntı: Piêr Dé Sans

Sözlerinde "şurası yanlış" dediğiniz kısım var mı?
    Adam Keşanlı mı?

Sırf muhabbet olsun millet bana gülsün dediklerimi komik bulsun diye konu açmayın.

quote:

Ama doğru dürüst birisi olsa kapıdan girerdi

Bu bağnaz düşüncenin hangi tarafı sana doğru geldi acaba?
  • Ayrıca bu bir inanış değil bir sembol bazılarınızın neden bunu kompleks yaptığını anlamıyorum.Hiç mi çocuk olmadınız,bir Müslüman olmama rağmen 1 ocakları her zaman hediye beklemişimdir.Sadece bir günlük mutluluk-huzur çok görülmemeli kimseye hele çocuklara.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kültür vb kısımlara takılanlar için bilgi:

Noel Baba Türk’tü

Kırgızistan Devlet Arabayev Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Erhan Arıklı yaklaşan Noel Bayramı ile ilgili çok ilginç ve tartışma yaratacak tezler ileri sürdü.

Kırgızistan’da yayın yapan Almas Radyoda bir söyleşi yapan Prof. Dr. Erhan Arıklı, Noel Baba’nın Türk Kültüründen Batı Kültürüne geçip Hıristiyanlaştığını söyledi. Arıklı, bu iddianın sadece kendisine ait olmadığını belirterek, başta ünlü Kazak araştırmacı Murat Aci olmak üzere birçok araştırmacının da bu tezi savunduğunu söyledi.

Arıklı, söyleşisinde şunları kaydetti:

Prof. Erhan Arıklı“Ünlü Rus arkeolog ve araştırmacılarından özellikle Okladinikov, S.İ Rudenko ve Kazak alim A. Margulan’ın araştırmaları incelediğimizde Türk Kültürünün kökenlerini ve bu Kültürün batıya etkisini görebiliyoruz. Bu araştırmalardan yola çıktığımızda, yalnızca “Noel Baba“ inancının değil, bugün Hıristiyanlara ait kabul edilen pek çok dini ritüel ve inancın Türkler tarafından batıya armağan edildiğini görüyoruz. Mesela bakınız eski çağlardan itibaren çam ağacı Türklerde kutsal ağaç sayılmıştır. Bu durum, Sibirya’da yaşayan diğer halklar için de aynı olmuştur. Bu ağaç evin içine sokulmuş, ağacın etrafında Şamanlar ayin yapmış ve kötü ruhları evlerden kovmuştur. Bu ritüel, Sibirya’da Şamanist diye adlandırılan gayri müslim Türk Halklarında hala yaygın olan bir ritüeldir. Hıristiyanlıkta çam ağacı, geyik, Noel Baba ve Hediyeler önemli yer tutar. Bu kavram ve sembollerin tamamı eski Türk Kültüründen alınmadır.”

• Yılbaşında çam ağacı süslemeye, noel babadan hediye beklemeye bende karşıyım.
    Eğer yılbaşını kutlayacaksak Hristiyanların bayramı olduğu için değil yeni bir yıla girdiğimiz için kutlamalıyız.Bunuda Noel'den bağımsız olarak(ağaç süslemek vs.) yapmalıyız.
  • Ben asla "yılbaşında eğlenmeyin onu yapmayın bunu yapmayın" demedim ki müftü de dememiş.

Eğlence için eğleniyorsanız sorun yok. Ama bunu içkili kutlamaya çevirince günah demiş. Doğrudur.

Kur'an-ı Kerim' de onlarla dostluk kuran, onlara benzemeye çalışan onlardandır diye geçer.

Doğru dürüst adam olsaydı kapıdan girerdi lafı da o şahsın üslubuna kalmış.

Yoksa Noel baba diye bir karakterin Amerikalıların uydurması olduğu yalan mı?

Valentine's Day falan da uydurmasyon. Hala net bir hikayesi yok. Noel baba nın da. cinlerinin de uçan geyiklerininde. Adam tapar gibi inanmayın. Eğlenmenize bakın demiş zaten. Dozajı ayarlamak size bağlı. İçkili eğlencenin günah olduğunu da bilmiyorsanız zaten nüfus cüzdanın daki İslam bölümünü sildirin derim.

Ayrıca Keşanda müftülük yapan adam Keşan lı olacak diye bir kaide yok. Bir müftüye alkolik demek de cehalettir.

@ÖnceVatan

Olayın Türk'lükle ne alakası var? Adam müslümanlık diyor sen kalkıp Noel baba Türk dü diyorsun. Bize kalsa herkes Türk zaten. Adem ile Havva da Türk.

Ayrıca noel ile yılbaşı farklı kavramlardır. Bir gidin araştırın derim noel nedir yılbaşı nedir diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Piêr Dé Sans -- 27 Aralık 2011; 17:21:57 >

• Noel 25 Aralıkta kutlanır
    Yılbaşı 31 Aralıkta kutlanır
    Bu ikisi ayrı bayramlardır.
    Sonuç: müftü fail...
    Millete bak lan. Kendi aklı kendine yetiyor gibi bir de başkasına akıl vermeye çalışıyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lath.Crusader -- 27 Aralık 2011; 17:23:50 >
  • quote:

Ben asla "yılbaşında eğlenmeyin onu yapmayın bunu yapmayın" demedim ki müftü de dememiş.

Böyle bir şey dediğini zaten söylemedim.

quote:

Valentine's Day falan da uydurmasyon. Hala net bir hikayesi yok. Noel baba nın da. cinlerinin de uçan geyiklerininde. Adam tapar gibi inanmayın. Eğlenmenize bakın demiş zaten. Dozajı ayarlamak size bağlı. İçkili eğlencenin günah olduğunu da bilmiyorsanız zaten nüfus cüzdanın daki İslam bölümünü sildirin derim.

Bunlara zaten inandığım yok,hatta bu tür masalların tüccarlar veya büyük fabrika sahiplerinin alevlendirdiğini düşünüyorum.Benim kızdığım nokta bu konunun kompleks haline getirilmiş olması.İçkisinde değilim ama insanların kendi arasında hediye alıp-vermesi çok yanlış bir düşünce mi?Ayrıca bir çocuğun mutlu olması ve sana gülmesi kadar güzel bir şey var mı?Benim sinirim buna'dır ve bunun baskıyla unutturulmasınadır.

• quote:

Ben asla "yılbaşında eğlenmeyin onu yapmayın bunu yapmayın" demedim ki müftü de dememiş.

Eğlence için eğleniyorsanız sorun yok. Ama bunu içkili kutlamaya çevirince günah demiş. Doğrudur.

Kur'an-ı Kerim' de onlarla dostluk kuran, onlara benzemeye çalışan onlardandır diye geçer.

Doğru dürüst adam olsaydı kapıdan girerdi lafı da o şahsın üslubuna kalmış.

Yoksa Noel baba diye bir karakterin Amerikalıların uydurması olduğu yalan mı?

Ayrıca Keşanda müftülük yapan adam Keşan lı olacak diye bir kaide yok. Bir müftüye alkolik demek de cehalettir.

@ÖnceVatan

Olayın Türk'lükle ne alakası var? Adam müslümanlık diyor sen kalkıp Noel baba Türk dü diyorsun. Bize kalsa herkes Türk zaten. Adem ile Havva da Türk.

Ayrıca noel ile yılbaşı farklı kavramlardır. Bir gidin araştırın derim noel nedir yılbaşı nedir diye.
    quote:

@ÖnceVatan

Sevgili dostum, her yazılana körü körüne inanacak değiliz elbet. Göstermeye çalıştığım şey noel baba'nın sadece hristiyan kavramlarla bağdaştırılması. (Paylaştığım yazıyı ekşi sözlükten almadım, Prof. bir hocanın araştırması)
    Bu karakterin Türk olduğuna inananlar da var (-ki Türkiye'de yaşadığı biliniyor). Türklüğün ne önemi var dersen halen Müslümanlıktan önceki Türk toplumlarının geleneklerini de yaşatıyoruz.

• Bu kadar boş birşey de duymadım.
    Noel kutlamaya karşı olan biri olarak,resmen karşı tarafın eline koz vermiş
  • @Mat Cuborn

Adam sana hediye almamı demiş? Eğlenceni eğlence amaçlı yap ama adamlara özenip içkili eğlenceye çevirme, Noel baba diye birini bekleme demiş. Kimse sana niye yılbaşında hediye alıyorsun demiyor zaten. Yoksa doğum günlerini de kutlamazsın bilmem neyi de kutlamazsın. Çağa ayak uydurmak ama bunu da gelenek görenek ve inançlarına göre yapmak gerek. Siz tek pencereli bakıyorsunuz gibi geldi bana biraz.

@ÖnceVatan

Tabii ki doğuda batıda garip gelenekler hala mevcut. Eskiden kalma, şamanistlik veya daha önce neye taptılarsa. Hala büyü ile vudu ile antin kuntin işlerle uğraşanlar var. Ama şuan İslamiyeti kabul etmiş bir millet olarak Şamanist veya diğer eski inanışları red etmemiz gerekir. Türk örf adetleri farklı inanışın getirdiği gelenekler ayrı. Bunları ayırt edemediğimiz için insanımız neye inanacağını şaşırıyor zaten.
  • quote:

@ÖnceVatan

Tabii ki doğuda batıda garip gelenekler hala mevcut. Eskiden kalma, şamanistlik veya daha önce neye taptılarsa. Hala büyü ile vudu ile antin kuntin işlerle uğraşanlar var. Ama şuan İslamiyeti kabul etmiş bir millet olarak Şamanist veya diğer eski inanışları red etmemiz gerekir. Türk örf adetleri farklı inanışın getirdiği gelenekler ayrı. Bunları ayırt edemediğimiz için insanımız neye inanacağını şaşırıyor zaten.

Benim buradaki asıl itirazım müftünün üslubu. Diğer konular tartışılabilir.
  • quote:

Adam sana hediye almamı demiş? Eğlenceni eğlence amaçlı yap ama adamlara özenip içkili eğlenceye çevirme, Noel baba diye birini bekleme demiş. Kimse sana niye yılbaşında hediye alıyorsun demiyor zaten. Yoksa doğum günlerini de kutlamazsın bilmem neyi de kutlamazsın. Çağa ayak uydurmak ama bunu da gelenek görenek ve inançlarına göre yapmak gerek. Siz tek pencereli bakıyorsunuz gibi geldi bana biraz.

Geçen yazımda biraz konu dışına çıkmışım aslında anlatmak istediğim,Noel'in bizim ülkemizde dinsel değil simgesel kullanıldığıdır.Yani biz yetişkinlerden çok çocuk bayramı olarak görüyorum.Sonuçta biz Noel'i değil yılbaşını yani acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bırakmamızı kutluyoruz.Benim kızdığım nokta bu simgeyi çocuklardan almak istemeleri.
  • Hadi adamın söyledikleri meczup bir aklın tezahürü de ilk mesajı yazan arkadaşa sorum şu:

Müftü olmanın kurallarından biri de illa doğduğun yerde görev yapmak mıdır?
  • boş adam çok
  • quote:

Orijinalden alıntı: ÖnceVatan

Kanım dondu. Güzel bilgi.

Bu arada içkisiz eğlenmenin sakıncası yok yarın da tatil olduğu için iyi bir gün.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.