Bildirim
Nietzsche ve Varoluşçuluk (2. sayfa)

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
Nietzsche küçümseyici bir şekilde Alman aptallığından, haz kovalayan (burada aslında Mill gibi faydacılık görüşünü formüle edenlere laf ediyor) İngiliz beyfendiliğinden söz ediyor yani Kuzeyli Germanik ve Kelt ırklarla ilgili her zaman sevimli konuşmuyor. Kız kardeşi sonradan Nietzsche'nin yazdıklarını değiştirip Nietzsche'yi sağlam bir Alman milliyetçisi yaptı, Nietzsche bir anda Nazizmin az sayıdaki filozoflarından birisi oldu. Yapılan eklemeleri sonradan ayıkladılar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Burda ondan bahsetmiyor biz kuzeylilere din ters diyor kuzeyde dinin en çok başarılı olduğu yer fransa çünkü onların atalarının kelt olduğunu belirtiyor.quote:
Orijinalden alıntı: Nat Alianovna
Nietzsche küçümseyici bir şekilde Alman aptallığından, haz kovalayan (burada aslında Mill gibi faydacılık görüşünü formüle edenlere laf ediyor) İngiliz beyfendiliğinden söz ediyor yani Kuzeyli Germanik ve Kelt ırklarla ilgili her zaman sevimli konuşmuyor. Kız kardeşi sonradan Nietzsche'nin yazdıklarını değiştirip Nietzsche'yi sağlam bir Alman milliyetçisi yaptı, Nietzsche bir anda Nazizmin az sayıdaki filozoflarından birisi oldu. Yapılan eklemeleri sonradan ayıkladılar.
Fransız çomarlarınada gıcık kaptığını söylüyor
O nietzsche'nin yazdıklarının değiştirilmesi olayı ne kadar doğru emin değilim çünkü zaten kendi fikirleri aşırı sabit bir adam değil bir sayfada almanların zayıf noktasıyla alay ediyor diğer sayfada almanların üstünlüğüyle diğerlerini eziyor.
Ama net olan birşey var ki romanticism'den,kopyacı hiçbirşeyi sorgulamayan modern filozoflardan ve dinden hoşlanmıyor.
44 yaşında kafası yandığı ve yatalak oldukdan sonra yazdıklarının değiştirilme durumu olabilir ama benim attığım kitapda o daha gerçekleşmemiş olsa gerek
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 19 Nisan 2020; 13:7:45 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Orijinal Güney Keltleri veya kadim Galyalılar normalde Germenler gibi barbar addedilen bir halklar topluluğu. Fransızlar esasında doğrudan bu Galyalılardan türemiyor. Onlar Romalılaşmış Keltler veya Galyalılardan türüyor. Fransızlar Latinize olmuşlar ve Italik bir lisan (Fransızca) konuşuyorlar. Nietzsche orada filozof Auguste Comte'un Romanik mantığından bahsederek Romalılığı ve Romalılaşmış / uygarlaşmış Keltleri ve Latinlerin uygarlıkla (yani aslında dindarlık ve konforla) çarpık şekilde evcilleşmiş anlayış ve kültürünü, özelde de Hıristiyanca mantığını yeriyor. Nietzsche Kelt derken orijinal barbar Keltlerden söz etmiyor yani. Yoksa İngilizlerin antik ataları da Kelt ancak onlar Fransızlardan çok farklılılar zaten Nietzsche dikkat edersen İngilizlerin de ataları Kelt olduğu halde paylaştığın metinde İngilizlerden hiç söz etmiyor. Kuzeyli Keltler Latin kültürünü bünyelerine alsalarda Galyalı - Güneyli Keltler gibi Latinleşmediler, İngiliz kültürü orijinal Kelt köklerine daha yakın kaldı ve İngilizlerin ataları Angıl, Sakson, Viking istilalarıyla melez bir Germen lisan (İngilizce) ve Germenik kültür benimsedi. Benzer şekilde kıta Avrupası'nın, ağırlıklı olarak Germania'nın Germenleri de Latinleşmedi - Güneylileşmedi. Nietzsche dinden söz ederken kültürel coğrafyada ortaya çıkan, gelişmiş "medeni" uygarlıkla çok bağlantılı olduğuna inandığı nihilist bir uyuşturucudan söz ediyor. Burada hedef alınan Latin - Hıristiyan kültürü ve onun bir uzantısı olan daha geç bir antikite dönemine yani millattan sonraki yüzyıllara düşen bir Galya kültürü. MÖ 390'da Roma'yı yağmalayan, MÖ 1.YY'da Caesar'ın ve Ceaser'dan önce de sayısız Romalı konsül ve prokonsülün savaşlar yürüttüğü, Vercingetorix gibi kahramanları olan, Roma uyruğuna girmemiş, Roma yaşam tarzını benimsememiş orijinal Galya Keltleri pek çok açıdan Germenlerin aynısı. Kuzeyli, Romalılarca barbar diye kategorilenmiş, diğer barbarlar gibi sofistike metafizikler, felsefelerle işi olmayacak bir halk.quote:
Orijinalden alıntı: Guest-39A3D5E9A
Burda ondan bahsetmiyor biz kuzeylilere din ters diyor kuzeyde dinin en çok başarılı olduğu yer fransa çünkü onların atalarının kelt olduğunu belirtiyor.
Fransız çomarlarınada gıcık kaptığını söylüyor
O nietzsche'nin yazdıklarının değiştirilmesi olayı ne kadar doğru emin değilim çünkü zaten kendi fikirleri aşırı sabit bir adam değil bir sayfada almanların zayıf noktasıyla alay ediyor diğer sayfada almanların üstünlüğüyle diğerlerini eziyor.
Ama net olan birşey var ki romanticism'den,kopyacı hiçbirşeyi sorgulamayan modern filozoflardan ve dinden hoşlanmıyor.
44 yaşında kafası yandığı ve yatalak oldukdan sonra yazdıklarının değiştirilme durumu olabilir ama benim attığım kitapda o daha gerçekleşmemiş olsa gerek
Alıntıları Göster
Nietzsche evet değişken fikirli olabiliyor ama aristokratik ve seçkinci ahlak çizgisine uygun olarak üstün bir ulusun veya ulusların diğer uluslara önderlik etmesi gerektiğine inanıyor ya da en azından bu durumu emperyalistlerin vahşi sömürüsü vs deyip yadırgamıyor. Nietzsche'ye yine de Alman milliyetçisi denemiyor çünkü eleştirisiz bir sürü ve tek tipleşme psikolojisi addettiği fanatik milliyetçilik, sosyalizm gibi akımlardan fazla hazzetmiyor ve Alman ulus ve devletinin hakları ve ne yapması gerektiği üzerine veya bireyler haricinde kendi ulusunun nasıl güçlendirileceği üzerine kafa yormuyor. Almanları da yer yer yeriyor. Bir yandan da eleştirisiz, "kötü" konseptine temel oluşturduğuna inandığı suçlama psikolojisi addettiğinden hazzetmiyor. Hıristiyanlık, köle ahlakı gibi yozlaşık metafiziklere kapı araladığını düşünüyor. Bir de Nietzsche'nin favori ulusu kendi milleti Almanlar da değil Nietzsche'nin en sevdiği ulus Antik Helenler yani Yunanlar. Nietzsche bence romantisizme ölümüne düşman değil. Ancak kopyacılık Nietzsche'nin herhalde sözlükteki zıttıdır. Kesinlikle modernite ve uygarlıktaki uyuşturucu ve evcilleştirici unsurlardan, tek tip insan yaratma anlayışından nefret ediyor.
Kaynağınız sağlam merak etmeyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 20 Nisan 2020; 10:15:17 >
-
Sadece felsefe değil tarihi bilginizde iyi takdir ettim benimde esas olarak tarih fetişim var sonradan felsefeye atıldım.
Keltlerin hristiyanlıkdan öncede çok dindar olduklarını bilirsin [bknz:stonehenge] germen barbarlar aralarında en az 3e ayrılıyorlardı ve en erken ihanet eden şuanda fransa olan toprakta yaşıyan keltler vercingetorix gibi kuzey doğu germenleri epey farklı roma sadece überzeka julius caesar ve augustus döneminde kuzeydoğu germenlerini bastırabilmiştirdir ardından atilla reis gelmiştir germenlerle ittifak yaparak romayı yağmalamaya.
Antik yunanları okadar seviyormu bilmiyorum henüz 2.kitabını okuyorum ama anladığım kadarıyla semitik dininin bulaşmadığı avrupa medeniyetlerini ve dinleri sevdiği kesin malum semitik dinler hep yasak,baskı ve korkutma üzerine kurulduğundan özgür avrupa/ germen kültürüne ters düşüyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 19 Nisan 2020; 14:44:50 >
Nietzsche semitik dinlere ve Sami kavimlere karşı çok soğuk evet ama şu da epey ilginç Muhammed peygamberin aristokratik savaşçı tarzından ve açık siyasal buyurganlığından ötürü Nietzsche İslam dinine Hıristiyanlıktan daha olumlu bakıyor. Nietzsche için Hıristiyanlık yozlaşmanın doruğu gibi bir şey. Galya'da ama özellikle de Belgae'da (aşağı yukarı günümüz Netherlands ve Belgium'u) Kelt ve Germen kökenler biraz karışıktı evet kabilelerin kimisi Ren'in öte tarafından gelmekle iftihar ediyor, kimisinde Germen adlar var, kimisi Galyalılaşmış vs. Homojenlik sözkonusu değildi. Romalılar aslında Germania'da çok sefer yapıyorlar ama kontrol sağlayamıyorlar bir süre için kontrol sağlasalar da bunda fazla bir çıkar görmüyorlar Ren Nehri (doğal coğrafya) hattında polislik ve muhafızlık taslamayı tercih ediyorlar. Roma sık sık da istila ediliyor ve zaman zaman istilaları klasik imparatorluğunun Batı yarım küresinde kendi sonunu getirecek şekilde durduramıyor. Iulius Caesar şüphesiz ki klasik dünyada yaşamış en büyük dahilerden birisiydi aslında Ren Nehri'nin ötesi için Germania terimini açıkça kullanan, böylece Galya ve Germania'yı siyasi ve kültürel olarak ayırıp Galya'yı Roma'nın uydusu ve bağlaşığı, Germania'yı da lejyonlar için yeni operasyon ve Roma için tehdit alanı olarak belirleyen kendisiydi. Fransa ve Almanya'nın babası aslında Gallia fatihi Iulius Caesar diyebiliriz. Evet dediğin doğru olabilir Keltler Germenlerin aksine Druidler denilen çok yetkili ve sözü geçen bir rahip sınıfına sahipti ama Germenlerde de cadılar ve cadılık vardı. Antik Helen kültürü Avrupa medeniyetinin kökeni, Fenikelilerinki hariç Semitik kültürü ve Yahudi inançlarıyla fazla alakaları yok. Avrupa kültürünün temeli özelde Akdeniz Ege kültürü ve uygarlıkları. Minos, Miken, Helen Avrupa uygarlığının en derin ve uzak kökleri. Yani kapitalizm, hazinecilik, ticaret, kozmopolitlik, kolonicilik, maceracılar, kent devletleri, adaklar, karamanlar, kehanetler, filozoflar, bilim insanları vb. Germenler de Ege - Helen uygarlığının birikimine Akdeniz Latin dünyası aracılığıyla konmuş ve geliştirmiş özgür karakterli bir kavimler ailesi. Övgü için teşekkürler, nacizane birikimi takdir etmek de bir birikim göstergesi. Güzel paylaşımlarınızı yapın. Arada böyle yazışalım.quote:
Sadece felsefe değil tarihi bilginizde iyi takdir ettim benimde esas olarak tarih fetişim var sonradan felsefeye atıldım.
Keltlerin hristiyanlıkdan öncede çok dindar olduklarını bilirsin [bknz:stonehenge] germen barbarlar aralarında en az 3e ayrılıyorlardı ve en erken ihanet eden şuanda fransa olan toprakta yaşıyan keltler vercingetorix gibi kuzey doğu germenleri epey farklı roma sadece überzeka julius caesar ve augustus döneminde kuzeydoğu germenlerini bastırabilmiştirdir ardından atilla reis gelmiştir germenlerle ittifak yaparak romayı yağmalamaya.
Antik yunanları okadar seviyormu bilmiyorum henüz 2.kitabını okuyorum ama anladığım kadarıyla semitik dininin bulaşmadığı avrupa medeniyetlerini ve dinleri sevdiği kesin malum semitik dinler hep yasak,baskı ve korkutma üzerine kurulduğundan özgür avrupa/ germen kültürüne ters düşüyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 19 Nisan 2020; 15:40:33 >
-
ortadoğudan kasıt kelime çağrışımı bakımından ne olduğu belli gidip de afganistanı pakistanı kastetmiyoruz dimi.
arkadaşım, iq'sunun 87 olması muhtemel arkadaşım, bağlam var ya hani. heh. coğrafyaya hangi adı verirsen ver o değişmiyor. bağlam yine aynı. genellikle değil yüzde 99 bu coğrafyaya ortadoğu deniyor, kastettiği şey de aynı.
benim yazdığığım bağlamına felsefesine lafınız varsa tartışırız sorun değil ama ıvır zıvır işlerle beni meşgul ederseniz sert kelimeleri ve bloğu yersiniz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 21 Nisan 2020; 18:43:24 > -
Bana arkadaşlık isteği atıp sövmüşsün.
kızıl kadınları severim :dquote:
Bana arkadaşlık isteği atıp sövmüşsün.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 22 Nisan 2020; 18:53:10 > -
O tip dağ eşeklerini kadın olarak görebilmek için sağlam mide lazım. -
ozaman 44calibre magnum mermilerinide seversinquote:
Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı
kızıl kadınları severim :d
Alıntıları Göster
gnçler sakin ironi yapıyoruz şurada.
dağ eşekleri sevilir mi anasını satayım ama kıza da mı yağ çekmeyelim yani değil mi :d
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi avcılarınavcısı -- 22 Nisan 2020; 18:56:25 > -
Nietzsche'den bir kesit,
"Herakleitos'un hayalgücü, sürekli hareket halindeki evreni, 'gerçekliği' mutlu bir gözlemcinin gözüyle ölçer. sert bir hakemin denetiminde neşeli yarış oyunlarında sayısız çiftlerin güreştiğini görürken içini daha yüce bir sezgi kaplar; güreşen çiftlerle hakemi artık birbirinden ayrı göremez, sanki hakemler de yarışıyor, yarışanlar hakemlik yapıyor gibidir- hatta, aslında yalnızca ebediyen egemen olan bir tek doğruluk algıladığından şöyle haykırma cesaretini bulur: çoğunun kavgası bizzat bir tek doğruluktur! ve zaten: bir, çok demektir. çünkü bütün o özellikler, nitelik bakımından nedir? onlar ölümsüz tanrılar mı? onlar, birbirinden ayrı, başından beri ve sonsuz kendileri için çalışan varlıklar mı?"
nietzsche, philosophie im tragischen zeitalter der griechen
-
sığ hayatında mermi görmemiş bana 44 kalibre magnum diyo :Dquote:
ozaman 44calibre magnum mermilerinide seversin
Alıntıları Göster -
nerde kalmıştık,quote:
Nietzsche'den bir kesit,
"Herakleitos'un hayalgücü, sürekli hareket halindeki evreni, 'gerçekliği' mutlu bir gözlemcinin gözüyle ölçer. sert bir hakemin denetiminde neşeli yarış oyunlarında sayısız çiftlerin güreştiğini görürken içini daha yüce bir sezgi kaplar; güreşen çiftlerle hakemi artık birbirinden ayrı göremez, sanki hakemler de yarışıyor, yarışanlar hakemlik yapıyor gibidir- hatta, aslında yalnızca ebediyen egemen olan bir tek doğruluk algıladığından şöyle haykırma cesaretini bulur: çoğunun kavgası bizzat bir tek doğruluktur! ve zaten: bir, çok demektir. çünkü bütün o özellikler, nitelik bakımından nedir? onlar ölümsüz tanrılar mı? onlar, birbirinden ayrı, başından beri ve sonsuz kendileri için çalışan varlıklar mı?"
nietzsche, philosophie im tragischen zeitalter der griechen
https://eksisozluk.com/entry/10268199
evet sıkarlet yohanson'u ben de çok severim özellikle marvel karakterini çok güzel canlandırıyo. bu arada senin favori filmin ne?
-
Favori film çok zor soru. Düşüneyim yazayım.
4 bilinmeyenli 3. dereceden diferansiyel sormadım :D düşünecek ne var :dquote:
Favori film çok zor soru. Düşüneyim yazayım. -
arkadaşlar buna, mesaja görüldü atmak deniyor jsdjsjdajsdjasdjjsdquote:
Favori film çok zor soru. Düşüneyim yazayım. -
Aksine gayet zor soruydu ama küçüklüğümden beri benim için değeri olan orijinal bir örnek yazacağım, Incredibles.quote:
Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı
4 bilinmeyenli 3. dereceden diferansiyel sormadım :D düşünecek ne var :d
Alıntıları GösterBir Pixar animasyonu, ilk gördüğünde bu ne diyebilirsin ama olağanüstüdür. Marvel'in çoğu filmini sollar. Tema (60lar Amerikası), karakterler, detaylar, hikaye, kurgu vb olarak.
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X