Şimdi Ara

neden unix? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
0
Favori
5.662
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN
    Merhabalar,

    Olaya bir ucundan dahil olayım istedim :) OpenBSD projesi ile ilgili olarak Türkiye'de düzenlenen ilk BSD konferansında Huzeyfe Beyden dinlediğim bir sunumun içeriğini sizlerle de paylaşmak isterim. OpenBSD ve projenin lideri ilginç gerçekten de. Apache projesinin kodlarını OpenBSD aynen almıyormuş. Apache kodlarını alıp güvenlik sorunu yaratacağını düşündükleri tüm özellikleri kaldırarak OpenBSD'ye port ediyorlarmış. Bu nedenle OpenBSD'de kurduğunuz Apache'nin versiyon bilgisine bakarsanız 1 sürümüne ait olduğunu görürsünüz. Esasında OpenBSD'nin Apache'si nev-i şahsına münhasır bir sürüm. Dünyada OpenBSD'den başka kimsede olmayan bir sürüm :) Bu nedenle de açık vermiyor. Sistemi kurduğunuz anda Apache çalışır halde oluyor. Aynı şekilde PF ile ilgili de birşeyler söylemek isterim. PF kernel içinde. FreeBSD'de PF kullanmak için kernel parametrelerini değiştirip yeniden derlemek gerekiyor (aynı durum Apache için de geçerli olabilir).

    Haklısınız. OpenBSD ekibi bunu sadece Apache için değil, birçok yazılım için yapıyor.

    Bir de Mac OS X ile ilgili tartışmalara nokta koyar ümidi ile;

    http://www.enderunix.org/docs/bsd_family.pdf

    quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN
    Artı bir sunumda duyduğum bir bilgidir, Apple mühedislerinin FreeBSD kod deposuna (cvs) erişim hakları vardır. Zira Mac OS X FreeBSD'den türetilmiş bir işletim sistemidir. Kaynak Türkiye'de bu işe en çok emek vermiş ekibin çalışmasından alınmıştır. Yanıltıcı veya yanlış olacağını bu sebeple düşünmüyorum.

    Biraz duralım şimdi. Apple mühendislerinin FreeBSD kod ağacına erişim yetkileri var evet. Ama Mac OS X FreeBSD'den türemedi. Aslnda FreeBSD olmayan bir FreeBSD ortamı olarak geliştirildi ve birçok FreeBSD parçası kullanıldı. Ama tam olarak, al FreeBSD'yi ekle düzelt değildir. Sıfırdan tasarlanmış başka bir sistemdir.




  • Valla hocam neden bu kadar önemli bilmiyorum ama Mac OS X Ticari bir BSD'dir deniliyor :)) Çok da önemli değil bence. Öyle veya değil.

    Bu arada Linus Torvalds'dan referans verdiğiniz kitabı okudum ve çok beğendim. İşletim sistemi fanatizmini Linus da akılcı bulmuyor. Bu arada konuyu açan arkadaşın sorusundan bir hayli uzaktayız herhalde :) Biraz o soruya döneyim. Uptime'ı yıllarla ölçülen bir DNS sunucu istemez misiniz? İstiyorsanız Unix kullanmaya devam edersiniz :))

    Saygılarımla..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN
    Valla hocam neden bu kadar önemli bilmiyorum ama Mac OS X Ticari bir BSD'dir deniliyor :)) Çok da önemli değil bence. Öyle veya değil.

    Doğru, ben buna karşı çıkmıyorum ki. Benim karşı çıktığım "Mac OS X, FreeBSD'nin ticari halidir" lafı. Arada fark var

    quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN
    Bu arada Linus Torvalds'dan referans verdiğiniz kitabı okudum ve çok beğendim. İşletim sistemi fanatizmini Linus da akılcı bulmuyor. Bu arada konuyu açan arkadaşın sorusundan bir hayli uzaktayız herhalde :) Biraz o soruya döneyim. Uptime'ı yıllarla ölçülen bir DNS sunucu istemez misiniz? İstiyorsanız Unix kullanmaya devam edersiniz :))

    Kesinlikle!




  • Bende bari bir iki bişey yazayım.

    Anlatılmaz yaşanır. Bu kutsal şeyler için geçerli olan bir şey değildir. Şöyleki dinlerde peygamberlerin anlatması ile öğrenilir. Nasıl yapacağını anlatırsınız ama kullanırken / yaşarken neler hissedeceğini anlatamazsınız. Size göre çok kolay olan bir şey başkasına çok zor olabilir. Demekki Linux anlatılmaz yaşanır diyen arkadaş doğru söylemiş. Ben eğer Linuxta bulduklarımı başkalarına anlatabilseydim onlarda Linux kullanırlardı. Ama kullanmıyorlar. Bir insanı Linuxa yöneltmenin en güzel ve etkili yolu onunlar neler yapabileceğini ona göstermektir. Fakat bunun içinde çok iyi bir Linux kullanıcısı olmak gerekir.

    Neden Türkiyede Windows çok kullanılıyor ?
    Çünkü Türkiye kim ne derse desin bir pazar ülkesidir. Buraya para getirecek ürünleri sokmak önceliklidir.
    Diğer yandan insanları kültür olarak son derece geri kalmıştır. O kadarki kendi kültürünü bile belli oranda unutmuştur. Okuma oranı ( okur yazarlık değil ) oldukça düşüktür. Kafayı çalıştırma bir şey üzerine düşünme oranı ise düşük kelimesinin kifayetsiz bırakacak derecededir. İnsanların merakları ancak bilmem kim ile kimin evlenip evlenmeyeceğine BBG ye yetecek kadardır. Zira sadece bakmak yeter. Gazetelerimizi bile sabah haberlerinde iki kişi okuyup hatta yorumuda bizim yerimize yapıyorlar. Bütün bunlara ek olarak insanın doğasında olan bir şey var.. Bilmedikleri şeylerden korkmak. Bu durum cahil insanlarda had safhaya ulaşır. Bu durumda bir yeniliğe açık olmak onu öğrenmek için zaman harcamak bizim milletimize yukarıda saydığım nedenlerden dolayı çok ters. Mesela benim eski iş yerimde herşey Windows üstüne idi. Bunu patronlarmı istiyor . Hayır. Ama ne olar nede sistemleri kuran arkadaş Linux üstüne bilgi sahibi. Bu durumda bu işi yapacak adam ne biliyorsa ona yönelim olmak durumunda.

    Benimde aklım şunu almıyorki; ben her işimi görebileceğim bedava bir sistem varken bir sürü para bayılıp daha kötü olan bir sisteme 100 lerce dolar vermeyi anlayamıyorum. Ama cehalet buna izin veriyor. Ben çokmu akıllı yada kültürlüyüm . Tabiki hayır. Ama maalesef bu halimle Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğumu düşünüyorum. İş ararkende çalışırkende pek çok insanla konuştum ve karşılaştım. Ve gördümki durum bu. Herkesin malumu biz neredeyse hiç bir açıdan dünyada iyi konumda değiliz. İş adamı havası takınmayı kendilerine yeter görenlerle dolu ülkemiz. Gerçekten yeniliklere açık değiller ama konuşunca yenilikçiler vs vs. Halbuki böyle şeyler Türkiyenin yanından bile geçmez. Bu milletin iş adamı vasfının sembolik taşıyıcıları tasarruf kelimesini sadece vergiden düşürdükleri giderler, daha az sigorta pirimleri ödemek ve mümkün olan en az ücrete en çok işi en az elemana yaptırmak olarak bilirler. Başarıda bunlar sonucunda elde ettikleri biraz daha fazla paradan ibarettir. Challanger diyorki istemci mecburen Windows. Bu mecburiyet sadece cahillikten gelen bir mecburiyettir. Vede microsoftun tekelciliğine teslim olmaktır. Bu kültürlü benliği olan bir insanın kabul edemeyecei bir durumdur. Ama her şeye rağmen microsof artan kullanıcı sayısı neticesinde open office suse ve turbo linuxla anlaşma yoluna gitmiştir. Lİnux tarafında ise durum zaten ortada. Linux dos görünümünü vs sistemlerine eklemekten hiç geri durmadı. Şimdi oldukça ilerlemiş mono projesi var. Microsoft ürünleri Linuxla düzgün çalışamazmı. Tabiki çalışır. Ama onun için olaya tekelci yaklaşmayan bir politika gerekir. Oysa bu microsoftun neden umurunda olsunki. Zombi gibi bir yığın insan hiç araştırmadan kapılarını çalıyor.

    Bahsettiğin hız kullanışlılık düşünülmesi gereken şeyler evet. Ama maaliyet ve devamlılık hiçmi düşünülmeyecek. Eğer günü kurtarmak mantığı ile hareket edersen balık tutmayı öğrenmeye hiç gerek yok. Ama aklı başında bir şirket yönetisinden pc donanımına ve windowsa vereceği paray personel eğitimine yatırması beklenir. Şirketlerin okullardan linux bilen öğrenciler istemesi gerekir. Üniversitelr bunu görmezden gelecek değillerdir heralde. Tabi bu tür paralı işlerden çıkar sağlayanlarda olduğundan beğenmeyeceklerde çıkacaktır ama pekala şirketler linux kullansa daha karlı olurlar ve okullarda bunu öğretebilir. Üstelik her açıdan daha az maliyetli olur.

    Ticari açığı kapatmak içn petrolu biz üretmeye kalksak para harcamamız gerekir. Ama sadece dos tan vazgeçerek hiç para harcamadan milletin kayda değer parası içeride tutulabilir. Adam gibi çalışmayan vista için milletin donanıma ve yeni işletim sistemine döktüğü para yazık değilmi.

    Eğer her yerde linux kullanılsa insanların bu sisteme aşinalığıda artar. Onun ne olduğunu anlarlar ve korkmazlar. İnternet bağlamaya eve gelen adam linux kullandığımı görünce bana bilgisayar uzmanı olmalısın linux kullandığına göre demişti. Oysa değilim. Tabi ki olmak istiyorum ama değilim. İnsanlar bunu uzman olmadan kullanabileceklerini bilmiyorlar.

    Benim kanımca linux her açıdan kullanışlı her kullanıcıya hitap eden dağıtımı bulunan son derece etkili kullanışlı bir sistemdir ve bunu kullanmayanların hiç bir geçerli nedenii olamaz.

    Benimde söylemek istediğim şudur ki; cevizi kırıp içini görmeyen cevizin tamamını kabuk sanır. Bu olay sadece iyi çalışma olayı değildir. Sadece server istemci uyumu olayı değildir. İnsanlar , en önemliside bizim insanımız artık cevizin içerisinide görsün istiyorum. Herkesin futbol konuştuğu ama kimsenin futboldan anlamadığı ve futbola bu kadar önem verdiği halde takımları beş para etmez olan bir ülke için belki fazla bu isteklerim ama ben ülkem için iyiyi istiyorum. Elmden bir şey gelirsede muhakkak yapacağım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi etusch -- 30 Ekim 2007; 20:56:26 >




  • Düşünsenize bilgisayar programcılığı okuyorsunuz. Sınıfınızda yeterince bilgisayar yok. Benim okuduğum okulda sınıfın ancak yarısına yetiyordu bilgisyarlar ( programcılık okuyan ben değildim) hepsindede dos kurulu. Bir dil öğreteceksin adama ( hoş onuda öğretemiyorlardı ama ) başlıyor Vbasic. Tamam VB kolay ama adam C de öğretiyor. Aralarında dağlar kadar fark var. Sonra bu adam kendine bilgisayar alsa Ona işletim sistemini satın alacak sonra derleyici satın alacak. Bu adam öğrenci daha. Ve bu kadar parayı harcamak zorunda. Bu ağza alınacak laflarla tanımlanamayacak bir durum.

    Nerden baksan Microsoft elimizde kalıyor ama yinede devam. Kalite ağzımızda sakız oluyorya yeter bize. Kanaatli milletiz nede olsa.
  • yarbaylarmin, binbaşılarımın arasindan sadece bi satirda ben yazayim dedim,
    forum olayinin seviyorum, bagzi konular uzasada aydinlatici oluyor,
    iste forum basligina uygun olarak neden unix diil diyorum, cunku makina muhendisiyim, tum aptal yazilimlar windows icin, yani piyasada su an is yapinca mecbur kaliyorsun.......(uzatmaya gerek yok)
    ama mak muh olmasa idimde baska bi meslegim olsa idi simdiye coktan linux ogrenmis olurdum (etusch a katilyiorum), tabi yine son kullanici olarak, yoksa forumdaki diger arkadaslar gibi uzman olmama gerek oldugunu dusunmuyorum.
    ve ben yillar once amac-sonuc iliskisinden dolayi windows ta kaldim, omrum boyuncada kalirim herhalde, ama iyi bir son kullaniciyimdir, son kullanmanin sinirlarini programlama dili bilmeden zorlamaktayim

    neden unix sorusu, neden linux sorusu ile bi nevi akrabaligi oldugu zaten forumdakilerin yazilarindan belli,
    burdan da neden son kullanici linux diil ortaya cikiyor, (tabi benden once yazanlarin aydinlatici bilgilerinden sonra, yukardakiler yazilmasa idi simdi bende buraya bunu yazmazdim tabiki)

    "hoca bunun yaparsa cemaat neler yapmaz" lafindan kaynaklanan bi durum oldugunu saniyorum, bu konuda aydinlatici bilgisi olanlar olursa sevinirim.
    cunku devlet ile halk arasinda her zaman dinamik bi iliski vardir, halkin eylemlerinin devlete etkisi konusunda herkesin aklinda tarihteki olaylar vardi,
    lakin ben devletin halkina etkisi ile ilgili bisiler diiyim,
    ornek: suriye sinir kapisinda oruc tutan gorevliler 1 saat kadar iftarlarini açmak icin toz oldular (suriye tarafinda bole bi durum yoktu, onlarda musluman)
    ornek: devlet son yillarda kendi calisanini (memur) rezil etmek adina neler yapmadi, fazla calisma az para, hatta bi de 4b cikardilar onuda siz okuyun, bunun neticesi de isverenler artik cesitli yerlerde daha acimasiz olmanin firsatini yakaladi (tabi okumuş cocuklarda etkilensede daha az okumuş veya okumamiş vatandaşımın yaşadıkları son 5 yilda hukuki haklar açısından içler acısı, kotu idi daha kotu oldu)...
    ornekler arttirilabilir,

    simdi asil konumuz olan unix e donelim, peki bizim devletimiz ne halt etti ve hangi donemde de neticesinde unix bilen adam bulmak o kadar zor olsun,
    arkadasimiz halen windows altinda visual basic ogrenirken yasadigi acıda haklı....bizde visual basic3 ogrenmistik (tabi ne ogrenmistik :))
    oysa bu ulke halen yaptigi hatayi yapiyorsa bu kimlerin elinden cikti????
    cunku bu sorunun cevabi neden unix? neden linux? sorularina bence direkt cevap veriyor.(neden diil, yada neden ilk windows kurulup sonra vazgecilip unix e donulmus, yada bedava sistem varken neden halen okullarda windows tabanli egitim yapiliyor...)

    (not: var olan tek parti hukumeti 5 senedir var, tabi bu olaylar daha gerilere dayaniyor, ornekler en eskiden koy enstitulerinin kaldirilmasina kadar uzaniyor, daha da eskiye, kaldiran simdiki hukumet diildiki, bbg lere duyulan ilgi konusunda etusch arkadasima katilsamda her halukarda ole programlar olmasi gerektigine inanirim, lakin o ayri bi konu, zaten meb in son aldigi kararlar koy enst. lerinin kaldirilmasindan daha kotulere gittigimizin gostergesi, yakinda bbg lerde kameranin olmadi yerde kitapla iskencede yaparlar elemek istediklerine :> bu arada halen bbg oldugunu bilmiyordum, bi ara sorayim birilerine....)

    tarihte olanlardan dolayi politize olmak diil amacim,
    sorum su (yineleyerekten)
    neden unix? neden linux? neden ms bu ulkede bu kadar hizli yayildi, egitim sistemine filan suc atip politik geyik yapmadan (ben yaptim zaten)
    bu sureclerde bildiginiz olaylar kisiler kararlar varsa duymak isterim.




  • Yukarıdaki bir yazlarda da Linus TORVALDS'ın yazdığın kitaba atıfta bulunmuştuk -hem Challenger hem de ben- . İşin aslına bakarsanız açık kaynak kod denilen olay yurtdışında da bizdeki gibi bir durum yaşıyor. Biz biraz daha gerideyiz sadece. MS'un hegemonyası sadece bizim memleketimizde geçerli değil. Linus Apple yönetimi ile görüşmeye gittiğinde kendisine söylenildiğini ilettiği konuşmalar ABD'de durumun farklı olmadığını gösteriyor. Ancak inanın ki MS olsun diğer büyük şirketler olsun açık kaynak kodun gücünü hissetmeye başladı. Bakıyorsunuz pek çok büyük şirket büyük projelerini açık kaynak koda taşıyor. Çünkü direnme güçlerinin azalacağını hatta tükeneceğini görüyorlar bence. Bunda bence en etkili olan şey insani bakış açımız. İnsan olarak hepimizin içinde otomatikman bulunan bir hakkaniyet hissi var. Birilerinin bilgiyi alıp gizlemesini hiçbirimiz hakkaniyetli bulmuyoruz. MS'un yöntemlerini -MS ile karnını doyursa bile- hiçkimse beğenmiyor ama "Mecburuz abi" diyorlar.. Açık kaynak kod ve fikri mülkiyet hakkında söylenecek çok söz olabilir. Bence bu konuyu farklı bir başlık altında tartışmak yararlı olacaktır.

    Saygılarımla..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN

    Yukarıdaki bir yazlarda da Linus TORVALDS'ın yazdığın kitaba atıfta bulunmuştuk -hem Challenger hem de ben- . İşin aslına bakarsanız açık kaynak kod denilen olay yurtdışında da bizdeki gibi bir durum yaşıyor. Biz biraz daha gerideyiz sadece. MS'un hegemonyası sadece bizim memleketimizde geçerli değil. Linus Apple yönetimi ile görüşmeye gittiğinde kendisine söylenildiğini ilettiği konuşmalar ABD'de durumun farklı olmadığını gösteriyor.

    Bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz. Linus Torvalds o görüşmeyi 1999 - 2000 yılı civarında yapmış.
  • Haklısın hocam,

    Kitabın yazılış yılını düşünmemiştim bu konuyu yazarken. Şu anda açık kaynak kod ileri gitmiştir kesin geçen sürede..

    Not: Fikri mülkiyet, patent, vb. konularda yeni bir tartışma başlığı açmak sizce de yararlı olacak mıdır?

    Selamlar..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: CYSTEIN
    Fikri mülkiyet, patent, vb. konularda yeni bir tartışma başlığı açmak sizce de yararlı olacak mıdır?

    Eğer tartışmak istediğin bir şey varsa, neden olmasın?
  • datacenter larda genelde solaris kullanıldığına şahit oldum. Ve solaris beleş birşey değil. Hatta adam donanımla birlikte satıyor, 10bin dolarlar seviyesinde bir server. Dolayısı ile open source ayakları çekmeye gerek yok. Sun bu işten gayet güzel para kazanıyor sonuçta. Linux desen neyse.
    Şimdi ortada şöyle bir mesele var. Unix bilen insanlar, genellikle çekirdekten yetişme insanlar. Yani bir işe girip, orda yavaş yavaş unix admin olan insanlar. Unix i öğrenmek oldukça zor, windows tabanlı server sistemlerine göre. Komut bazlı bir sistem.

    Beni ilgilendiren kısım ise, bir şirket sahibi olmadığıma göre, bir çalışan olarak, diyelim ki server administration konusunda kendimi geliştrimek isteyen birisiyim. Unix'i öğrenmek oldukça zor, ama microsoft un eğitim imkanları oldukça güzel. Heryer döküman kaynıyor, heryerde mcse kursları var. Bunlar önemli şeyler. Yani Microsoft Solarisi işte bu noktada eziyor. Sen bir ürün sunuyorsan, eğitim imkanlarını da sunmalısın. Bakın Cisco'da nitekim çok güzel eğitim imkanları sunuyor. Bunlar önemli şeyler. Microsoft olsun Cisco olsun bu eğitim imkanları sayesinde bütün dünyada bu kadar yaygınlaştılar, eğitime harcadıkları paralar onlara geri döndü. Kısacası Sun bu eğitim işine biraz para dökse kesenin ağzını açsa iyi olacak.
    Microsoft un başarısı ürünlerinin kullanımını yutulabilir lokmalar halinde güzelce sergilemesidir. Komut sistemi ve GUI yi bir arada kullanmasıdır. SUn gibi abidik komutlarda inatçılık etmemesidir.

    Son olarak Sun a buradan kill -9 diyorum.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    datacenter larda genelde solaris kullanıldığına şahit oldum. Ve solaris beleş birşey değil. Hatta adam donanımla birlikte satıyor, 10bin dolarlar seviyesinde bir server. Dolayısı ile open source ayakları çekmeye gerek yok. Sun bu işten gayet güzel para kazanıyor sonuçta. Linux desen neyse.

    OpenSolaris neci peki?

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Şimdi ortada şöyle bir mesele var. Unix bilen insanlar, genellikle çekirdekten yetişme insanlar. Yani bir işe girip, orda yavaş yavaş unix admin olan insanlar. Unix i öğrenmek oldukça zor, windows tabanlı server sistemlerine göre. Komut bazlı bir sistem.

    Bu işin çekirdekten öğrenmeyle ilgisi yok. Unix oldukça kolay öğrenilebilen bir sistem. Yeter ki insanın içinde araştırma ve öğrenme isteği, azmi olsun.

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Beni ilgilendiren kısım ise, bir şirket sahibi olmadığıma göre, bir çalışan olarak, diyelim ki server administration konusunda kendimi geliştrimek isteyen birisiyim. Unix'i öğrenmek oldukça zor, ama microsoft un eğitim imkanları oldukça güzel. Heryer döküman kaynıyor, heryerde mcse kursları var. Bunlar önemli şeyler. Yani Microsoft Solarisi işte bu noktada eziyor. Sen bir ürün sunuyorsan, eğitim imkanlarını da sunmalısın. Bakın Cisco'da nitekim çok güzel eğitim imkanları sunuyor. Bunlar önemli şeyler. Microsoft olsun Cisco olsun bu eğitim imkanları sayesinde bütün dünyada bu kadar yaygınlaştılar, eğitime harcadıkları paralar onlara geri döndü. Kısacası Sun bu eğitim işine biraz para dökse kesenin ağzını açsa iyi olacak.

    Sun'ın eğitimlerine hiç baktın mı acaba?

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Microsoft un başarısı ürünlerinin kullanımını yutulabilir lokmalar halinde güzelce sergilemesidir. Komut sistemi ve GUI yi bir arada kullanmasıdır. SUn gibi abidik komutlarda inatçılık etmemesidir.

    O bahsettiğin "abidik gubidik" komutlar ile GUI ile saatlerce yapamadığın bir şeyi 30-40 saniyede yaparsın. Bunun farkında mısın?

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Son olarak Sun a buradan kill -9 diyorum.

    Ben de sana buradan rm -rf / diyorum.




  • Yok işin bir ilginç yanı da sanki arkadaşın bahsettiği eğitimleri MS direkt veriyor. Bir dünya eğitim kuruluşu bu işe can atıp bu eğitimleri veriyor. Eğitim firmaları neden MS ürünlerinin eğitimini veriyor? Çünkü yazılım dünyasının hakimi MS. Bazı olayları birbirine karıştırmamak lazım. Ayrıca

    quote:


    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Beni ilgilendiren kısım ise, bir şirket sahibi olmadığıma göre, bir çalışan olarak, diyelim ki server administration konusunda kendimi geliştrimek isteyen birisiyim. Unix'i öğrenmek oldukça zor, ama microsoft un eğitim imkanları oldukça güzel. Heryer döküman kaynıyor, heryerde mcse kursları var. Bunlar önemli şeyler. Yani Microsoft Solarisi işte bu noktada eziyor. Sen bir ürün sunuyorsan, eğitim imkanlarını da sunmalısın. Bakın Cisco'da nitekim çok güzel eğitim imkanları sunuyor. Bunlar önemli şeyler. Microsoft olsun Cisco olsun bu eğitim imkanları sayesinde bütün dünyada bu kadar yaygınlaştılar, eğitime harcadıkları paralar onlara geri döndü. Kısacası Sun bu eğitim işine biraz para dökse kesenin ağzını açsa iyi olacak.


    demişsiniz. Koyu renkle yazdığınız alanları ben doğrusu anlamadım. Piyasadaki X eğitim kuruluşuna gittiğinizde size MSCE sertifikasını bedava mı veriyorlar? MS'mu ödüyor eğitim alanların parasını. Basbayağı kavram kargaşası yaşıyorsunuz kanımca.

    Abidik gubidik komutlar lafını da aynen Challenger gibi kınıyorum. Komut satırı çok esnek ve çok güçlü bir yapıya sahiptir. Shell script gibi kavramlarla ilginiz olmadığını düşünüyorum. Sizin MS ürünlerinde bir dünya lisans ücreti ödeyerek sahip olduğunuz basit sistem araçlarına shell script ile 2 dakikada esnek çözümler bulunabilir.

    Üstteki yazılarımdan birinde söylediğim gibi işletim sistemi fanatizmi birşey kazandırmaz bize. Yapacağımız işe göre işletim sistemi seçmek lazım. Bu noktada ne açık kaynak kodu ne de MS'un ürünlerini fanatiçe benimsememek ise en zor olanı.

    Saygılarımla..




  • eğitim elbette parayla ama sonuçta ilk sistemi kurmak için eğitime iyi bir ödenek ayrılması lazım.
    Komut olayına gelirsek, bu muhafazakarlığı anlamak mümkün değil. GUI sonuçta cpu değil ekran kartı kullanıyor esas olarak. Serveri yavaşlatmaz bana kalırsa.
    Demek istediğim, microsoft a kıl olabilirsiniz, ki ben de oluyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme, adamlar halka inebiliyorlar, eğitim, teknik destek, dökümantasyon, kullanım kolaylığı vs konularında lider durumdalar.
    Türkiye de adam gibi unix ya da solaris eğitimi veren yer parmakla gösterilecek kadar azdır. Ayrıca bilgini ispatlamak için sertifika gerekiyor kimi zaman, İnsan kaynaklarındaki dallamalar yüzünden. Bu eğitim merkezleri, sertifikasyon sınavları ile paralel bir eğitim veriyorlar mı?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr

    eğitim elbette parayla ama sonuçta ilk sistemi kurmak için eğitime iyi bir ödenek ayrılması lazım.
    Komut olayına gelirsek, bu muhafazakarlığı anlamak mümkün değil. GUI sonuçta cpu değil ekran kartı kullanıyor esas olarak. Serveri yavaşlatmaz bana kalırsa.
    Demek istediğim, microsoft a kıl olabilirsiniz, ki ben de oluyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme, adamlar halka inebiliyorlar, eğitim, teknik destek, dökümantasyon, kullanım kolaylığı vs konularında lider durumdalar.
    Türkiye de adam gibi unix ya da solaris eğitimi veren yer parmakla gösterilecek kadar azdır. Ayrıca bilgini ispatlamak için sertifika gerekiyor kimi zaman, İnsan kaynaklarındaki dallamalar yüzünden. Bu eğitim merkezleri, sertifikasyon sınavları ile paralel bir eğitim veriyorlar mı?


    O kadar parayı kazandıktan sonra o kadarınıda yapsın artık. Fakat şunu unutuyorsunki bunlar gündem olan şeyler. Benim bilgisayarımda bir kaç cd dolduracak kadar kitap var ama içlerinde microsoftla ilgili olan sadece bir kaç tane. Yani neyle ilgilenirsen ona dair şeyleri bulursun. Microsoft eğitimi veren yere her yerde rastlarsın. Ama sun bana göre daha kalitelidir bu konuda. Yaptıkları sınavlarıda öyle her adam geçip diploma alamaz. İşi gerçekten bilmek gerekir. Oysa ben askere bile Bil Gates imzalı sertifika ile gelenler gördüm. Bütün bahsettikleri gittikleri kursllar ve ellerindeki makinaların kapasiteleriydi. Bu adamlar Sun'ın bir sınavına girseler ne başarabilirler.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    eğitim elbette parayla ama sonuçta ilk sistemi kurmak için eğitime iyi bir ödenek ayrılması lazım.
    Komut olayına gelirsek, bu muhafazakarlığı anlamak mümkün değil. GUI sonuçta cpu değil ekran kartı kullanıyor esas olarak. Serveri yavaşlatmaz bana kalırsa.

    Hayır, günümüzdeki GUI'ler hep CPU kullanıyor. Gelecek nesil GUI'lerin OpenGL ve DirectX ile GPU kullanımı gündemde (Vista'daki Aero, MacOS X Leopard ve Beryl-Compiz gibi şeylerle şu anda deneniyor zaten). Fakat bunlar sunucuda niye kullanılsın ki? Sunucuda niye kallavi GPU olsun? Ben buna anlam veremiyorum.

    Sunucuyu da bal gibi yavaşlatır efendim. Saniyede yüzbinlerce veri hareketinin olduğu bir veri tabanı sunucusunda kıvranır durursunuz "niye bu kadar yavaş diye".

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Demek istediğim, microsoft a kıl olabilirsiniz, ki ben de oluyorum ama yiğidi öldür hakkını yeme, adamlar halka inebiliyorlar, eğitim, teknik destek, dökümantasyon, kullanım kolaylığı vs konularında lider durumdalar.

    Microsoft'a kıl değilim. Bahsettiğiniz konularda iyi oldukları kesin. Ancak lütfen bana teknik destek demeyin. Lütfen. 45 dakika Microsoft teknik destek hattında bekleyip sonra "sistemi yeniden kurun" cevabı alan insanlar biliyorum ben.

    quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr
    Türkiye de adam gibi unix ya da solaris eğitimi veren yer parmakla gösterilecek kadar azdır. Ayrıca bilgini ispatlamak için sertifika gerekiyor kimi zaman, İnsan kaynaklarındaki dallamalar yüzünden. Bu eğitim merkezleri, sertifikasyon sınavları ile paralel bir eğitim veriyorlar mı?

    O eğitim merkezlerini boşver. Sun'ın uzaktan eğitim sistemi bile var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 5 Kasım 2007; 0:29:00 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: niko_jr

    datacenter larda genelde solaris kullanıldığına şahit oldum. Ve solaris beleş birşey değil. Hatta adam donanımla birlikte satıyor, 10bin dolarlar seviyesinde bir server. Dolayısı ile open source ayakları çekmeye gerek yok. Sun bu işten gayet güzel para kazanıyor sonuçta. Linux desen neyse.
    Şimdi ortada şöyle bir mesele var. Unix bilen insanlar, genellikle çekirdekten yetişme insanlar. Yani bir işe girip, orda yavaş yavaş unix admin olan insanlar. Unix i öğrenmek oldukça zor, windows tabanlı server sistemlerine göre. Komut bazlı bir sistem.


    Sen kafayı Sun' a takmışsın. Datacenterlarda genelde Sun kullanılmaz. Valla kaç tane datacenter gezdin merak ettim doğrusu. Unix bilen, Linux ile uğraşan insanlar cidden bu piyasanın içinde olup bu işi yapan insanlar. Çünkü öğrenmek zorunda kalıyorsun. :) Ondan sonrada yakana yapışıyor. Unix kullanan insanlar bu işe gönül veren insanlardır. Bilgide sınır yok. Sende sabahlara kadar uyuma sende öğren. İlla bir okula gitmek zorunda değilsin. Bu işler okulla değil deneyimle, çalışmayla öğreniliyor.

    Gel gelelim Windowsu herkes kullanıyor. Ayrıca zor zor dersen hiçbirşey öğrenemzsin.




  • quote:

    Orjinalden alıntı: demon

    Sen kafayı Sun' a takmışsın. Datacenterlarda genelde Sun kullanılmaz. Valla kaç tane datacenter gezdin merak ettim doğrusu. Unix bilen, Linux ile uğraşan insanlar cidden bu piyasanın içinde olup bu işi yapan insanlar. Çünkü öğrenmek zorunda kalıyorsun. :) Ondan sonrada yakana yapışıyor. Unix kullanan insanlar bu işe gönül veren insanlardır. Bilgide sınır yok. Sende sabahlara kadar uyuma sende öğren. İlla bir okula gitmek zorunda değilsin. Bu işler okulla değil deneyimle, çalışmayla öğreniliyor.

    Gel gelelim Windowsu herkes kullanıyor. Ayrıca zor zor dersen hiçbirşey öğrenemzsin.



    dostum şu an internete girebiliyorsan bunu solaris server lara borçlusun belkide. Türk Telekomun datacenter ini gezdim, solaris server'lar var bir sürü. Gerçi direk internete girmenle alakası yok belki ama management sistemleri Solaris üzerinde koşuyor. Sun server konusunda pazarda iyi bir yere sahip




  • İyi günler arkadaşlar hoca ödev verdi derste Unix i anlatıcaz grup halinde ama Unix in nerelerini anlatmamız gerekli önemli olan yerleri nereler lütfen paylaşırmısınız arkaşlar Unix hakkında bilinmesi gereknleri istiyorum yardımlarınızı bekliyorum braz acil arkadaşlar
  • Bu Linux ve Unix platformundan özellikle Linux, biraz da, iğrenç fanboyları yüzünden uzaklaştım. Ben de bir huy vardır, Fanboylarına uyuz oldugum ürünleri mecbur kalmazsam kullanmam. Kullanıyor olsam da, forumlarda yazıp bu konularda bilgi paylaşımında bulunmam. Donanımda AMD ve Apple, yazılımda Linux'u buna örnek verebilirim.. Gerçekten nerede sorunlu bir insan varsa Linux kullanıyor sunucusunda kullananlar haric..




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Programming Guru -- 25 Temmuz 2021; 18:23:8 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.