Şimdi Ara

Neden Türkiye olarak Oskarlık bir Film Çekemiyoruz? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
0
Favori
3.234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bu arada bütçeyle bi alakası yok,o kadar ünlü olan israil,iran filmleri var,ayrıca godfather 6 mlyon dolarla çekildi.
  • ya oscar denen şey zaten amerikan işi.niye bir oscar'lık bir film yapmıyoruz demek aynı zamanda,neden hollywood'u (başka bir deyişle amerikan sinemasını) film konusunda NEDEN KANUN KOYUCU OLARAK GÖRMÜYORUZ demektir.çünkü o ödüllün alınma şartını yazdım yukarıda "ABD-Los Angelos sınırıları içinde en az bir hafta paralı gösteriminin gerçekleşmesi"gerekir vs vs.dünyada sürüyle millet,sürüyle kültür var ve amerikan seyircisi dünya kültürünü en azından bizim kültürümüzü ne kadar biliyor ki filmleri ona göre yani bizim gözümüzden ya da filmini izlediği diğer devletlerin gözünden değerlendirip filme gereken değeri dolayısıyla oscar'ı versin.

Ayrıca işin bir de siyasi boyutu var.Hangi ABD yapımı bir filme bakarsanız bakın,mutlaka bir ABD bayrağı,kusursuz bir ABD ordusu,ABD demokrasisi yani ABD'yi güçlü,gözdağı verici,haklı,demokratik vs gösteren, ABD lehine olan herşeyi görürsünüz.adamların propagandasız filmi yok denecek kadar az.(bkz:dünyayı ele geçireceğim/yok edeceğim ayağına uzaylısı geliyor, ya washington, ya los angeles,ya new york ya pentagon zarar görüyor.yine tüm süper kahramanlar dünyayı hep amerika'dan kurtarıyor(diğer ülkeler herhalde kör nokta),tüm doğa üstü felaketler önce ABD'yi vuruyor sonra bir bakıyoruz tüm dünyayı sarmış ama halen amerika'da bir yerlerde yaşamsal faaliyetler sürüyor ve filmin sonunda dünya kurtarılıyor.kasırga çıkıyor,dünyaya başka boyuttan yaratıklar iniyor veya bir deney sonucu dev örümcek ve yaratıklar yine bu şehir sakinlerini yok etmeye çalışıyor ant içercesine ve yine gün kurtarılıyor,geçmişte olmuş bir savaşsa ABD haklı gösteriliyor ve sadece ABD askerlerinin çektiği zorluklar gösteriliyor sanki diğer tarafın askerleri yetim,insan değilmişçesine[pearl harbor idi sanırım]Ayrıca uyuz olduğum şu "Amerika fırsatlar ülkesidir." lafı da ABD'nin ne kadar baş tacı yapılmaya çalışıldığının göstergesi.aynı şekilde bunu oyunlarda da görmekteyiz C.O.D. serisinde M.O.D. serisine hep amerikan askeri veya ingiliz askeri oluruz ve nazi avlarız rus avlarız.konu çok bağlantılı olduğu için nereden nereye.

bu ne demek oluyor?ben israil'i konu alan veya ABD'yi konu alan bir film yapmaya kalksam,sanattır sanattır deyip bazı kaynaklara dayalı düşüncelerimi filme aktarsam ve bu bahsi geçen devletler için(devlet adamları) "utanç kaynağı,işe gelmeme" durumundaysa,ben bu filmde ağzımla kuş tutsam yine de ABD'de bir oscar aldıramam, -ya ne oscar alması- akademi ödüllerine aday olmak bile şöyle dursun,ABD'nin bir kasabasında bile filmin oynayacağını sanmam.hatta dışa bağımlı bir ülke olduğumuzdan bir ambargoyla gösterimi ülkemizde bile yasaklanabilir.ama belki ABD lehine bir film olursa oscar alabiliriz kaliteli olmak şartıyla.

ABD sinemasında,ABD neden hep dünyayı kötü durumdan kurtarıcı durumunda üstelik bu sadece bir kurguyken?Neden dünyayı etkileyen abd kökenli finansal kriz üzerine bir film yapılmıyor üstelik bu gerçekken?bakın bu film oscar'lık olurdu!

özetle bir film yapıyorsak,bizim parayı(gişeyi) ve/veyahut oscar'ı değil film nasıl yaratıcı nasıl güzelleştirici kılabilirim diye düşünmemiz gerekir.eğer ortada gerçekten bir emek,bir yaratıcılık,akıcılık varsa zaten gerisi gelir.kaliteli bir şey yaptım diyelim ama TR seyircisi bu yaranamıyorsun izlenmez ben niye kıytırık bir film yapmayayım,neden kendimi yorayım ki? kazancım garanti,zaten korsan almış başını düşüncesi yerimizde saymamıza neden olur.Eğer gerçekten kalite bir şey yaptıysan al sana dünyaya açılma fırsatı.

• bizim ülkemizde böle bir film yapmak zor.

1. İstediğin tarzda filmler en az 50 milyon dolar bütçe istiyor
    2. Ülkemizde bir sene içersinde oynayan tüm fimleri izlemeye giden insan sayısı 10 Milyon (Tüm filmlerin gişe hasılatları hesaplanıp toplandığında çıkan sayı bu)
    3. 70 milyondan sadece 10 milyon kişi gidiyor.Ancak bu sayığı bölmek zorundasın çünkü bir kişi yılda sadece tek filmme gitmiyor ben yılda en az 7-8 defa sinemaya giderim. Bir kişinin bir senede 4 defa sinemaya gittiğini düşünürsek 10 milyonu 4 böldüğümüzde çıkan sonuç 2.5 milyon kişi demek.
    4. Kısaca türk toplumunda sinema alışkanlığıda kültürüde yok.
    5. Bizden daha az nüfusu olan ülkelerde nüfusunun % 50 sinemaya giderken bizim nüfusumuzun sinemaya giden sayısı % 10 bile değil.
    6. Ayrıca bizim oyuncularımız zor şartlara alışık değiller. Buz gibi havada yağmur yağarken saatlerce sahne çekemezler. Yabancı adamlar ne şartlarda filmler çekiyolar hiç gördünüzmü. Bizimkiler ona gelemez. Adamlar aylarca evlerinden uzakta film çekiyolar. Ölümlerden dönemmi var hasta hasta yağmur altında şahne çekenmi var ne ararsan var yabancıların film çekimlerinde. Bizimkiler nezle olsalar ben sahne çekemem değip evlerine giderler. Yabancılar böle şeylerde asla taviz vermiyolar. Bizim türk firmaları çekemez o yüzden bu tarz film.
    7. Bu tarz fimler 6-7 ayda ara vermeden çekiliyor.
    8. Varsayalım Çin Seddi ile ilgili film çekcen 6-7 ay sürecek ve çekimleri 2-3 hafta sürecek çin seddinin olduğu yerde bir sahne çekcen kimse setten ayrılamıyacak ve orda karavan veya çadırlarda kalacak buz gibi hava var yağmurda başladı yada kar. Bizim oyuncular kesin olay çıkarır dayanamazlar gelemezler böle zorluğa. O yüzden zor bu iş.

Durum böleyken böle bir film yapılamaz.

• Frost_Nova halklısında oscar ödül törenlerinde en iyi yabancı film ödülü var. Arkadaşımız o ödülü almak için bir film yapılmasından söz ediyor bence. O ödül çok kaliteli ve iyi yapımlara verilmekte.

Bu arada Yüzüklerin Efendisini izledinmi bilmiyorum ama o filmde ABD reklamı yapılan bir tek sahne yoktu zaten olamazdı çünkü bir kitapdan uyarlama ama film ödül aldı. Yani ödül için ila

Ayrıca oscar ödülleri bizim ödüller gibi 10 kişilik jurinin kafasına göre verilmiyor. Adamların 2000 kişilik jurisi var onun yanında internet üzerinden oylama yapılıyor ve bunun sonucunda ödülleri veriyolar. Yani ödülleri kendi kafalarına göre ve abd öven filmlere vermiyolar.

Şunu dersen yapılan ve yayınlanan filmlerin çoğu abd öven filmler zaten insanlar nasıl oy verirlerse verseler zaten çoğu film öle olduğu için sonuç böle oluyor onu anlarım

• "Doğru yolu gittinde dolambacı kaldı." derler bizim orda. (konu başlığını açan arkadaşı tenzih ederim)
  • quote:

Orjinalden alıntı: Noctivagant

Frost_Nova halklısında oscar ödül törenlerinde en iyi yabancı film ödülü var. Arkadaşımız o ödülü almak için bir film yapılmasından söz ediyor bence. O ödül çok kaliteli ve iyi yapımlara verilmekte.

Bu arada Yüzüklerin Efendisini izledinmi bilmiyorum ama o filmde ABD reklamı yapılan bir tek sahne yoktu zaten olamazdı çünkü bir kitapdan uyarlama ama film ödül aldı. Yani ödül için ila

Ayrıca oscar ödülleri bizim ödüller gibi 10 kişilik jurinin kafasına göre verilmiyor. Adamların 2000 kişilik jurisi var onun yanında internet üzerinden oylama yapılıyor ve bunun sonucunda ödülleri veriyolar. Yani ödülleri kendi kafalarına göre ve abd öven filmlere vermiyolar.

Şunu dersen yapılan ve yayınlanan filmlerin çoğu abd öven filmler zaten insanlar nasıl oy verirlerse verseler zaten çoğu film öle olduğu için sonuç böle oluyor onu anlarım

2000'den fazla
    quote:

...Akademi ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından verilir. 2007'den itibaren oy verecek 5830 üyeye sahiptir. 1311 üye sayısı ile oyuncular bu üyelerin yaklaşık %22'lik bir kısmını oluştururlar...

oscar'ın nasıl bir ödül olduğunu biliyorum ulaşılması zordur.yüzüklerin efendisini doğru düzgün izlemedim ama LOTR hayranı bir arkadaştan duyduklarım ve bildiklerimle konuşayım.LOTR'in tarzı fantastik,olay olağanüstü bir mekanda geçiyor,böyle bir filmde ABD eyaletinden ABD bayrağından bahsetmek ne kadar mümkün!zaten adamların her filmlerinde propaganda var demedim genelinde var dedim.Savaş filmlerine,aksiyonlu macera filmlerine bir göz atın görürsünüz en basitinden pearl harbor.adamlar resmen japonya da kim? 2 uçakla yok ederim demiş filmde TV'de oynadı.yukarıdaki yazdıklarımdan anlaşılmamış galiba bunları anlatmamın sebebi;
    TR yapımı bir filmle oscar almak sadece mükemmel bir film yapmaktan geçmiyor,filmde bir siyasi görüş varsa da asla ABD'nin aleyhine olmaması ve film anlayışının onların bakış açısıyla ya da tüm dünyanın ortak bir bakış açısı olmalı ki jurinin gözüne girebilsin.Ve yine oscar almamızın şart olmadığını söylemekle de şunu kastettim.
    oscar denilen ödülü ABD veriyor yani tüm dünyanın birleşerek verdiği bir ödül değil dünya kupası gibi düşünmeyin.jüri acaba kendi kültürü adına iltimas geçiyor mu,objektif bakıyor mu,ne kadarı objektif bu konuda?Adamlar bizim kendi yapımları olduğu için bizim vasat dediğimiz filme belki de mükemmel gözle bakıyorlar.Ya madem öyle neden oscar alan filmlerin çoğu ABD yapımı?Oscar alacağım diye cirit atmaya ABD sinemasına yalakalık yapmaya, o bahsettiğiniz 50M $'lık bir bütçeli film yapmaya,kaliteli yapsak bile oscar alamadık diye ağlanmaya hiç gerek yok.Bu bence bize özentilikten başka bir şey getirmez.BKZ:Çılgın dershane

bir de 50M $ demişsin,işin bütçeyle hiçbir ilgisi yok bkz.
    quote:

Orjinalden alıntı: osstation

En İyi Yabancı Film Oscarlarından bazıları

2007 - The Counterfeiters €4.2 million
    2005 - Tsotsi $3,000,000
    2003 - The Barbarian Invasions $5 000 000
    2002 - Nowhere in Africa €7 million

Harcanan paralar ortada.

Bolca bütçeli her film de güzel olacak ya da oscar alacak diye bir kaide de yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Ocak 2009; 1:30:36 >

• arkadaşın istediği tarz filmlerin bütcesi olarak en az 50 milyon dolar yazdık zaten yoksa biliyoruz 5-6 milyon dolara adam gibi film yapıpda yabancı film dalında ödül alabilceğini şayet oscar ödülü verenler beyenirse.

O çok aşırı büyük film den söz etmiş çünkü.

Bu arada eşkiye filmminden söz eden arkadaşlar var. O oscara aday adayıydı ama aday olamadı. Buda çok normal çünkü biz doğru düzğün hangi filmlerimizi dünyanın çoğu ülkesinde gösterime sokuyoruzki. Eşkiya başka ülkelerde de gösterime sokulup izlettirilseydi oscar adayı olurdu.

Biz oscarı bir kenara bırakalımda önce filmlerimizi dünyaya izlettirelim sonra bakarız ödüldü yada başka şeylere

Bilmem duydunuzmu ABD en çok satılan ve kiralanan filmler Cüneyt Arkının dünyayı kurtaran adam film'mi. Şimdi bunu duyup çok sevinir eminim bir kaç arkadaş ancak çok da sevinmesin o arkadaşlar çünkü Sırf filmi komik bulduklarından alıyorlar ve dalga geçmek için izliyorlarmış neşelenmek amacı ile amerikalılar.

Son olarak herşey bir yana ülkemizde sinema kültürü yok,sıfır.

70 milyon nüfusu olan bir ülkede 1 yılda gösterime giren tüm filmler toplamda 10 milyon seyirci tarafından izleniyorsa ve bir kişi bu sürede en az 4 defa sinemaya gidiyorsa sinemaya giden seyirci sayısı 2.5 milyon kişi demektir. Gerisini siz düşünün artık.

35 milyon nüfusu sahip başka ülkelerde bir yılda 20 milyon kişi film izliyor. Bizden ne kadar fazla olduğuna bakın. Ondan sonra neden kaliteli film sayımız az diyoruz neden dünya çapında ödül alamıyoruz fazla. Ve neden tanınmış Türk yönetmenlerin hepsi yurt dışında film yapıyorda ülkemize gelip film çekmiyor. Çünkü adamlar biliyolar burda herhangi bir Türk firması için film çektiklerinde en azla 1 milyon kişi izleyecek.

Biz önce insanlarımıza sinema kültürü aşılamalıyız. Yeterli sayıda seyircinin olmadığı yerde kaliteli film yapmak zor. Yapsanda emeğinin karşılığını alamazsın bu şartlarda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Noctivagant -- 9 Ocak 2009; 2:26:18 >

• Butce Yoqq Reklam Yoq ... !
  • Hiç Dünyada ses getirecek film çekemiyoruz diye kendimizi aşşağılamıyalım bence.Azda olsa Dünya'da büyük ödüller almış filmler var Türk yapımı. Mesela Nuri Bilge Ceylan Uzak ve Üç Maymun filmleriyle Cannes Film Festivalinden 2 ödül aldı.Küçümsencek bir başarı değil bu.
  • quote:

Orjinalden alıntı: WolverinX

Butce Yoqq Reklam Yoq ... !

Türkçe YOK... !

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Ocak 2009; 3:06:21 >
  • oscara gönderilen filmde önemli mesela 2 sene önce mutluluk filmi yerine uyduruk bir film göndermişlerdi...
  • Arkadaşlar bunu forumalrda binlerce kez söyledim TR de hiç bir prodüktör-yapımcı parasını sokağa atamaz atmazda zaten.İstanbul'un Fethi gibi yüksek bütçeli filmlerin altından kalkamaz hiç bir film neden mi?

Çünkü Amerikadaki gibi dünyaya satamayız bu filmi.Tr'de toplam salon sayısı 1000'i geçmezken Amerikada sadece bir film 3000 salonda vizyona girebilmektedeirÖrnek 300 filmi trde 330 salonda girerken orda 3300 salon+- da vizyona girmişti.

Şimdi burdan anlayacağımız çekeceğiniz filmin dönüşü olmayacaktır....
  • Mesela son dönemdeki gişe yapan filmlere bakın ve oyuncularına, bütcelerine bakın, bir de yabancı gözüyle o filmlere bakın...

Bilim Kurgu , masalsı bir yapım , mükemmel bir senaryo, dünya insanının ortak noktaları; savaşlar, tarih , aşk. Bunlar konular üzerinde yapılmış, iyi senaryoya iyi oyuncuya iyi bütceye sahip bir film çekebilirsek neden olmasın ?

Oscarda sadece O'lar yarışsa Fatih Ürek 'Şeytan'ın Pabucu' filmindeki başarısı nedeniyle en iyi Oyuncu olurdu ama malesef..
  • Aday adayı olacak filmleri abd kendi seçmeden önce ülkeler kendileri filmlerinden bir tanesini gösteriyolar o filmde beyenilirse önce aday adayı oluyor sonra film sayısı dahada azaltılarak yabancı film dalında aday film gösteriliyor.

Ancak bu sürecde sadece filmmin çok iyi olmasıda yetmiyor. Ülke olarak senin film için uluslar arası tanıtım,reklam ve kaliteli fragmanlar hazırlayıp dünyaya sunmam ve filmme destek vermem gerekiyor. Devlet olarak destek sağlamam lazım bunları iyi yapamıyan ülkelerin filmleri ne kadar iyi olurlarsa olsun oscara aday olamıyorlar.

Kısaca sadece çok güzel bir film olması yeterli değil.

Bu dediğim olay sadece sinema sektöründe geçerli değil her iş alanında geçerli sen ne kadar kaliteli mal yaparsan yap rekabatin olduğu bir sektörde ürününü tanıtmazsan, insanların bunu fark etmesini sağlamazsan reklamlarla ve tanıtıcı bilgilerle ürünü ön plana çıkarmazsan o ürünün ne kadar iyi ve kaliteli olursa olsun satamazsın.

Eşkiya filmmi aday adayı olduğunda herkez havalara uçtu kesin aday olacak dendi ama en ufak çalışma,reklam ve tanıtıcı şeyler yapılmadı filmin adaylığı kesinleşsin diye bir gayret içinde bulunmadı kimse öle oluncada aday olamadı çünkü diğer aday fimler boş durmayıp gerekeni yaptılar.

• BÖYLE BİR FİLM ÇEKSEK DAHİ OSCAR VERMEZLER TÜRKLERE
  • Türkiye'deki Yapılan Filmlerin %80'i aslında Film mi değilmi Konusu varmı yokmu belli olmadıgı için çekemiyoruz.

KONU OLARAK
    AROG'U ele alalım (izlemedim fragmanda görmüştüm)
    içinde Jurassic Park , Alien gibi kült filmerden alınıp dalga geçilen komik görülen seviyesi düşük espriler yapılırsa olacağı budur

ÇILGIN DERSHANE'yi ele alalım ne bir konu var ne çekim tekniği nede bir duygusallık
    Tek gerçek EROTİZM

MURO'ya tek kelime söyleyemem izlemedim ama izlemye gerek duymam.

EKONOMİK OLARAK
    ABD'de 300.000 Dolarlık IMAX Kamerası ile çekilen Filmler varken bizde bir film 300.000 dolar bile Bütçe ile çekilmediğinden olabilir mi? Belki fazla abartıyorum ama.
    The Dark Knight aynı anda 4 IMAX Kamerası ile çekilmiş 1.200.000 Dolar eder diye düşünsek aradaki fark budur.

BEYİN ve NİTELİK OLARAK
    Gerçekten nitelikli yönetmenlerimiz var Fakat kısıtlı bütçeler onları engelliyor.

ZİHNİYET OLARAK
    Genel olarak seyircimiz Erotik 5-14 Yaş Komedisi üzerine filmere gittiğinden
    Yapımcılara ve Distrubitorlere böyle filmer cazip geliyor
    Ciddi Filmler yapılamıyor.

SAYGILAR

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Intruder -- 9 Ocak 2009; 17:12:12 >

• Muro' tek kelimele güzel bir film,içinde taklit unzuru tek bir şey bile yok.

Bizim en büyük sorunumuz halkımızın çoğunun sinemaya gitmemesi ve bütçe.

Nike arkadaşım sana katılmıyorum. Adam gibi dünya çapında film yaparsan oscar verirler. Oscar ödülü veren juri bizim ülkemizdeki ödüller gibi sallamazyon ödül dağıtmıyor.

Bizim ülkemizde daha hala ödül törenlerinde juri başkanları eşi dostu diye oyunculara veya yönetmenlere halk etmedikleri halde ödül veriyolar. ABD öle bir olay asla olmaz. Zaten onu yapan adam ertesi gün işsiz kalır oralarda.

Binlerce hatta milyonlarca insanın bağımsız şekilde oy vererek ödül kazananları belirlediği bir ödül töreni oscar ödül törenleri.

3-4 sene önce amerikada yaşıyan ve uluslar arası alanda büyük üne sahip bir türk yönetmem onur ödülü aldı oscar ödül töreninde. Adamlar bize karşı ön yarğılı olsa kalkıpda onur ödülü vermezlerdi.

Bırakın bu biz Türk olduğumuz için bize ödül vermezler olağını. Sen adam gibi film yapan ülke olsan ödül alırsın.

• quote:

Orjinalden alıntı: Noctivagant

Muro' tek kelimele güzel bir film,içinde taklit unzuru tek bir şey bile yok.

Bizim en büyük sorunumuz halkımızın çoğunun sinemaya gitmemesi ve bütçe.

Nike arkadaşım sana katılmıyorum. Adam gibi dünya çapında film yaparsan oscar verirler. Oscar ödülü veren juri bizim ülkemizdeki ödüller gibi sallamazyon ödül dağıtmıyor.

Bizim ülkemizde daha hala ödül törenlerinde juri başkanları eşi dostu diye oyunculara veya yönetmenlere halk etmedikleri halde ödül veriyolar. ABD öle bir olay asla olmaz. Zaten onu yapan adam ertesi gün işsiz kalır oralarda.

Binlerce hatta milyonlarca insanın bağımsız şekilde oy vererek ödül kazananları belirlediği bir ödül töreni oscar ödül törenleri.

3-4 sene önce amerikada yaşıyan ve uluslar arası alanda büyük üne sahip bir türk yönetmem onur ödülü aldı oscar ödül töreninde. Adamlar bize karşı ön yarğılı olsa kalkıpda onur ödülü vermezlerdi.

Bırakın bu biz Türk olduğumuz için bize ödül vermezler olağını. Sen adam gibi film yapan ülke olsan ödül alırsın.

Katılmıyorum ödül kazanmak için Türkiye'yi veya Türkleri aşağılamak lazım malesef

• Kaçtane oscar almış filmde türklerin aşağılandığı gördün sorması ayıp. Bir tane film öle almış olabilir ama bir film öle aldı diyede böle bir varsayım yada geneleme yapamazsın.

1 milyondan fazla kişi oy veriyor. Sıradan sokakdan adamlar bunların çoğu. Sokakdaki adam filmme oy verirken bakmaz öle şeylere.
  • Bence Türkiye de sinema sektörü daha yeni yeni gelişiyor ve gerçekten akılda kalıcı etkileyici filmler yapmaya yeni başlandı tabi bunlar daha oskar dan çok uzaklar imkansız gibi birşey kimsenin milyon dolarlar harcayıpta oskar alalım diyeceğini sanmıyorum bu şartlar altında. Bizim de çok kaliteli oyuncularımız var fakat oskar bence bir hayal. Bence para işi çünkü bakılacak olursa nekadar para okadar oskara getiriyorum ben. bizde küçük oskarlara inşallah.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.