Şimdi Ara

Necip Fazıl Kısakürek'ten hazır cevaplar.. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
11.473
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Bakin Üstad bir eserinde dilimizin yozlasmasini nasil örneklendiriyor.

Bu işin saikini, amilini, illetini bir müessire bağlayamamın sebebi nedir?

Şimdi yeni dille:

Bu işin nedenini, nedenini, nedenini bir nedene bağlayamamın nedeni nedir?

........
  • karşısında hazır cevap birisi olsa o lafları yazamazdı şu an
  • çocuk gibi laf sokmuş sizde övünüyosunuz size sadece
  • quote:

Orijinalden alıntı: Trakonya´

Necip Fazıl vapurla Karaköy'e geçerken, yanına biri yaklaşıp:

"Üstad", diye sormuş "Peygamberlere ne diye gerek duyuldu, biz kendimiz yolumuzu bulabilirdik."

N. Fazıl, okuduğu kitaptan başını kaldırmadan:

"Sen anana niye gerek duydun?" cevabını vermiş.

Bir gün Necip Fazıl, bir üniversitede konferansa katılmış...
    Çıkıp herzamanki gibi Din ve Allah kavramı hakkında konuşmuş...
    Konuşması bittikten sonra, onunla karşıt görüşlü olan bir Prefesör, Necip Fazıl'a
    'Siz önceden çıkıp farklı şeyler söylerdiniz, şimdi ise o sözlerinize çelişen şeyler söylüyorsunuz... Yazdığınız şiirler hala ezberimdedir... bu ne demek oluyor? '
    Necip Fazıl'ın cevabı meleklere parmak ısırtacak bir cevap olur 'Benin geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri anca anan kurcalar'

Nur Harmanı'nın pırıltılı kalemi Necip Fazıl'ın da içinde bulunduğu uçak, Yeşilköy Havaalanından kalktıktan kısa bir zaman sonra arızalanır ve geri döner.
    Havaalanındakiler merakla, "Ne oldu, nasıl oldu?" diye sorarlar. mübareğin cevabı hem teslimiyetçi hem de hikmetli:
    "Ananızı hatırlayınca geri döndüm."

Kayseri'deydik, Büyük Doğu teşkilatında... Bir adam getirdiler, "şununla iki kelime konuş!" dediler bana... Adam geldi. Elinde sigara, Ramazan günü... Anladım ne tip olduğunu...

Hitap ettim:

"- Sigaranı at da öyle gel karşıma!"

Gayet ucuz bir formülü vardır bu işin... Günün hemen bütün formülleri gibi...

O da cevap verdi:

"Sen de ananı at o zaman."

Bu umumî formül...

Devam ettim:

"- Allah senin tenasül aletin olduğunu da biliyor. Niye saklıyorsun?"

Bozuldu, kala kaldı, hiçbir şeye aklı eremedi. "Anan korkmasın diye"

Mahkemede hakim, Necip Fazıl'a:
    - Bak, der. Seni bundan böyle bir daha huzurumda görmeyeceğim, öyle değil mi?
    Necip Fazıl sorar:
    - Anana mı gidiyorsun?

Üstadın Müdafalarım’ında geçiyor.Yıl1939… Çankaya’nın kalemşoru Falih Rıfkı Atay, Caddebostan’daki villasına Üstadı yemeğe davet eder. Bir ara sofrada şöyle der: “yahu, Necip, senin tarzında, senin çapında bir adam, nasıl Müslüman olur? “üstadın cevabı, anlayana zehir zemberek :”benim çapımı geç, insanın çapı yükseldikçe Müslümanlığa bağlanmak ve ondan başka hiçbir şeyi tanımama şansı artar.

Üstad Yenilgi ve mağlubiyeti kabul etmezdi. Bir gün bir tren istasyonunda onun sinirli sinirli gezdiğini gören bir hayranı (bazı rivayetlere göre onu sevmeyen biri) sorar:
    - Ne oldu Üstad, treni mi kaçırdınız?
    Üstad böyle bir ithamı kabul eder mi? Treni kaçırmak bir eksiklik, bir yenilgidir.
    - Biletimle ananı gönderdim, der.

Bir gün büyük şair Necip Fazıl Kısakürek'e sahilde rastlayan bir hayranı;
    ''Üstad, senin bütün mücadelelerin güzel, hizmetlerin eşsiz ama şu ....... tarafın olmasa diye tenkit eder.. Bunun üzerine Necip Fazıl tebessüm ederek:
    ''şu boğaz'dan geçen lüks ve güzel gemiyi görüyor musun? Bak ne kadar lüks ve konforlu değil mi? İşte böylesine lüks gemide anan da var.'' der...

Bir gün bir seveni onu ziyarete gitmiş. Epey dağınık günüymüş üstadın .”hayrola üstadım, çok dağınıksınız

bugün?”demiş.

Meşhur davalarından biri ile uğraşıyormuş. Çok yorgun bir şekilde:”Sorma Niyazi, dedi. Tepeme anan çıksa

kovacak halim yok”,demiş. Niyazi gülmüş.

- Niye gülüyorsun? dedi.

- Anama güldüm Üstadım, demiş. Niye kartal da güvercin, karga falan değil

- Büyük Doğu’nun kayalıklarına da ancak anan yaraşır. Öyle değil mi ?

- Öyle Üstadım, demiş.

Üstad’ı sendika yemeğine davet etmişler.
    Yemekten sonra :
    -Üstadım ,demişler, sendika hakkında bir konuşma yap da …. Millet sendika hakkında bilgi sahibi olsun!
    Onlar öyle söyleyince üstad aniden ayağa fırlamış öfkeyle. Sonra da almış mikrofonu eline, demiş ki:
    -Sanmayın ki yemeğinizi yedim diye gönlünüze göre konuşacağım! sendika ,ananın zulmüne karşı kurulmuş ikinci bir zulüm müessesesidir!...

Bir gün bir komünist güya düşünme istidadında biri, bana dedi ki:

"-İslam'ı takdir ediyorum,her şeyiyle harika..."

"-Eeee!...."

"-Ama iktisadi doktrini yok!..."

O komüniste dedim ki:

"-Sana birşey söyleyeceğim şimdi,herşeyi anlayacaksın.Tıpkı bir elmadaki erimiş lezzet gibi...İslamda bütün iktisadi dava ananda mevcuttur.Ne mutlu onu görebilene!...

"Beninki benim,seninki de senin!..." Bu ŞERİATTIR.

İkincisi "Seninki senin,benimki de senin!..." Bu TARİKATTIR.

Üçüncüsü:"Ne seninki senin ne benimki benim...Herşey ananın.."Bu da HAKİKATTIR.

Komünist muhatabım o kadar tahassüs sahibi oldu ki,gözleri yaşla doldu.Fakat,ne inceleyen, ne soran, ne ayıklayan, ne bakan, ne eden var bu memlekette.Sadece mağrur bir cehalet.
    Konu kitap bölümüne açılmıştı.Birde konu dışına açmak istedim.

Liseli Detected!

• quote:

Orijinalden alıntı: Trakonya´

Necip Fazıl'ın cevabı meleklere parmak ısırtacak bir cevap olur 'Benin geçmişim bir çöplüktür ve çöplükleri sadece köpekler kurcalar'

Meleklere parmak mı ısırtacakmış ne alaka be
  • Necip Fazil Kisakürek, öyle burada ileri-geri tartisabilecegimiz biri degildir. Kendisi hem edebî, hem ilmî, hem de fikrî yönden tarafli-tarafsiz herkesin takdir ve hayranligini kazanmis, bir döneme mâl olmus, memleketimizin yetistirdigi ender sahsiyetlerden biridir. Ruhu sâd, mekani cennet olsun..
  • Laf sokmak dedin mi...

Necip Fazıl Kısakürek'ten hazır cevaplar..
  • kibir hoş değil..
  • quote:

Orijinalden alıntı: knsrky

quote:

Orijinalden alıntı: Tom Violence

'sendika ,patronun zulmüne karşı kurulmuş ikinci bir zulüm müessesesidir!'

'vay be adam ne laf etmiş' mi dememiz gerekiyo? bildiğin saçmalamış.

aynı şeyleri nazım hikmet dese "oooo yaşa çok güzel konuşmuş" derdin.

sorun ne biliyo musunuz? Allah inancı olan bir şair

Birisinin inacına kimse karışamaz.Ancak bu şair ''Örtüsüz kadın perdesiz eve benzer ; Perdesiz ev ise ya satılıktır ya da kiralık'' gibi bir söz etmişse ben o şairden nefret ederim arkadaş.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.