merhaba arkadaşlar. bu konuyu açmamın sebebi tamamen meraktır. düzgünce insan gibi siyasete girmeden tartışalım silinmesin. kimse kimseyi tahrik etmesin. ben ülkenin çoğunluğu gibi Kemalist bir insanım. Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerinin izinden giden bir insanım. Nazım hikmet sevdiğim bir şaiirdir. ama bugün kuvayi milliye destanını okudum. kurtuluş savaşı şiirsel bir dilde anlatılıyor. fakat koca kitapta bir tek Atatürk lafı geçmiyor. Kurtuluş Savaşı'nın Atatürk'süz anlatılması bende bazı şüpheler uyandırdı. internette bi araştırma yaptım. daha önce Nazım'ın Mustafa Kemal Atatürk'ten tahliyesini isteyen bir mektup yazmış. ama Atatürk'e bazıları tarafından okutulmamış. ki zaten mektubun tarihi 17 Ağustos 1938 Atatürk'ün hasta olduğu zamanlar. İnternette Nazım'ın yazdığı bazı şiirleri okudum. biri gayet güzel Atatürkle ilgili bir şiir. fakat biri varki buraya yazmaya elim varmıyor. siz bu konu hakkında ne biliyorsunuz? belgelerle konuşmanızı rica ediyorum.
bu Atatürk'e yazdığı güzel şiir:
"Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu. Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki şayak kalpaklı adam nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden güzel, rahat günlere inanıyordu ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında, birdenbire beş adım sağında onu gördü. Paşalar onun arkasındaydılar. O, saatı sordu. Paşalar : «Üç,» dediler. Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu. Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak Kocatepe'den Afyon Ovası'na atlıyacaktı."
Nazım Hikmet Ran
diğerini yazmak istemiyorum.
Trabzondan bir motor açılıyor Sa-hil-de-ka-la-ba-lık! Motoru taşlıyorlar Son perdeye başlıyorlar! Burjuva Kemal'in omuzuna binmiş Kemal kumandanın kordonuna Kumandan kahyanın cebine inmiş Kahya adamlarının donuna Uluyorlar
yazmak istemediğiniz eğer bu ise, bir yerde okumuştum. burada burjuva kemal'in omzuna binmiş cümlesini; burjuva, kemal'in omzuna binmiş diye düzeltirsek demek istenileni anlarsanız. nazım hikmet noktalama işaretleri pek kullanmayan bir şair. o yüzden yanlış anlaşılma olmuş olabilir. noktalama işaretlerinden kaynaklanan anlatım bozukluğu olabilir. nazım hikmetin kuvayi milliye destanını olduğunu biliyoruz. hem övüp hem kötülemesi çelişki olur zaten.