Şimdi Ara

Nazım Hikmet ve Atatürk iki zıt kişilik midir???? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
6.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ANDREI

quote:

Orijinalden alıntı: ArjesT

quote:

Orijinalden alıntı: Tümen Yabgu

Nazım Hikmet denilen komünist uşağı şimdide yurtsever mi oldu? Atatürk'ün '' Komünizm bir yılandır, başı görüldüğü yerde ezilmelidir '' sözünü duymadınız herhalde?

Komünizm milliyetçiliğe karşıdır yurtseverliğe değil.

Atatürk'ün bu kadar hassas olduğu bir konuya karşıysa,kanımca herşeye karşıdır...

Aynen.

• facebook ta bir kişinin cevabını yazayım.

Soru : Mustafa Suphiyi Atatürk mü öldürtmüştür???
    Cevap :Epey bir zamandan beri süregelen bir mittir bu, fakat doğruluğu konusunda herhangi bir bilgi veya ipucu yoktur, olmamıştır.. bilinen şudur; mustafa suphi ile 14'ler, mustafa kemal'le görüşmek için ankara'ya gelmek üzere çıktıkları yolda, yahya kahya ve adamları tarafından karadeniz sularında öldürülmüşlerdir.. azmettirenin olup olmadığı hiçbir zaman bilinmemiştir.. "sovyetler'den komünistler paşa'yla görüşmek üzere geliyor, din elden gidecek" infialinin bir sonucu olarak okunması en gerçekçi çözümlemedir.. onun dışında sovyet komünist partisi içerisinde galiyev'le beraber ters düştükleri -1 sene sonra devlet başkanı olacak olan- stalin'le girilen güç ve ideoloji savaşı kimi şüpheleri stalin üzerinde; kimileri, yahya kahya'nın fedaisi olduğu bilinen, dindar bir isim olan kazım karabekir üzerinde; kimileri alman faşizminin uç karakolu enver paşa üzerinde; kimileri de kurmak üzere olduğu ülkesini (-ki o dönem kuvay-ı milliye ile sovyetler kayda değer bir işbirliği içindedir) sovyetler eksenine sokmaya sıcak bakmayan mustafa kemal'in üzerinde yoğunlaşır.. ha bir ülkenin kaderi 15 kişinin elinde midir? üstelik mustafa kemal gibi fevkalade kuvvetli ve lider vasıfları üst düzeyde bir kişi varken bu hareketin başında? değildir şüphesiz, bu "adi" bir katliamdır, pek bir eksen değiştiren amacı yoktur.. azmettireni olabilir, bu ali olabilir veli olabilir.. ama ortada hiçbir kanıt ve ipucunun bulunmadığı bir ortamda, uydurmaca savların peşinden koşturmak yerine, dindar kesim mensuplarından bazılarının, komünizme duydukları tepki sebebiyle işlediği, spontane ve adi bir katliam olduğu yönünde okunmalıdır.. sonuç: suphi'yi, Atatürk mü öldürtmüştür? bunu -eğer cahil bir romantik değilseniz- söyleyebilmek mümkün değildir..

• soracağım şu, 28 kanunisani hakkında ne söyleyeceksiniz? bu şiirde gayet çirkin söylemler var.
    nazım'ın, özellikle adnan menderes'e yazdığı şiirleri severim. ancak kabul etmek gerekir ki bu şiir, benim görüşüm için tam bir felakettir.
  • kendi babalarınıza bile doğru dürüst güvenemezken 50 yıl önce ölmüş, hiç görmediğiniz, gözüne bakıp konuşamadığınız ve hakkındaki herşeyi yazılardan öğrendiğiniz bir adama nasıl böylesine güvenebiliyorsunuz?

nazım hikmeti savunduğumdan ya da aşağılamak istediğimden değil sadece merakımdan soruyorum. hiç görmediğiniz bir insan hakkında nasıl bu kadar keskin cümleler kurabiliyorsunuz?

• quote:

quote:

quote:

Nazım Hikmet denilen komünist uşağı şimdide yurtsever mi oldu? Atatürk'ün '' Komünizm bir yılandır, başı görüldüğü yerde ezilmelidir '' sözünü duymadınız herhalde?

Atatürk'ün bu kadar hassas olduğu bir konuya karşıysa,kanımca herşeye karşıdır...

Nazım Hikmet'in hayatını araştır şiirlerini oku ondan sonra burda yorumlar yap.Herkes Atatürk'ün düşüncesini benimsemek ve uygulamak zorunda değil.Milliyetçilikle yurtseverlik farklı şeylerdir.Milliyetçi olmayan yurtsever olmaz demek saçmalıktan başka bişey değil.Ordan burdan duyduklarınızla gelmiş komünizmi,Nazım Hikmet'i yargılıyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: -BoZ-

kendi babalarınıza bile doğru dürüst güvenemezken 50 yıl önce ölmüş, hiç görmediğiniz, gözüne bakıp konuşamadığınız ve hakkındaki herşeyi yazılardan öğrendiğiniz bir adama nasıl böylesine güvenebiliyorsunuz?

nazım hikmeti savunduğumdan ya da aşağılamak istediğimden değil sadece merakımdan soruyorum. hiç görmediğiniz bir insan hakkında nasıl bu kadar keskin cümleler kurabiliyorsunuz?

O zaman Atatürk hakkındada böyle cümleler kurmayalım.Sonuçta ben görmedim onu sende görmedin sadece yazılanlar ve anlatılanlardan kim olduğunu biliyorsun.

quote:

quote:

quote:

Nazım Hikmet'in hayatını araştır şiirlerini oku ondan sonra burda yorumlar yap.Herkes Atatürk'ün düşüncesini benimsemek ve uygulamak zorunda değil.Milliyetçilikle yurtseverlik farklı şeylerdir.Milliyetçi olmayan yurtsever olmaz demek saçmalıktan başka bişey değil.Ordan burdan duyduklarınızla gelmiş komünizmi,Nazım Hikmet'i yargılıyorsunuz.

Haklısınız,elbette araştırayım da kimin kaleminden araştırayım.Vatan sevgilisi diyen de var,vatan haini de...Onu ele alan kişileri araştırsam,aynı durum burada da geçerli...Kendi yazılarını okuduğumda ise,vardığım sonuç bu.Yani ben kimsenin ağzından konuşmuyorum,benim bizzat birinci şahsın kaleminden çıkardığım sonuç bu.Örnekler yukarıda...

Milliyetçiliğe gelince,Japonya'yı Japonya yapan miliyetçiliğidir.Japon değilseniz,Japonya'da bırakın yükselmeyi,Yakuza'da ayakçı bile yapmazlar...

We´ll be ready when the curtain might fall...

• quote:

Orijinalden alıntı: Dönüşüm

quote:

kendi babalarınıza bile doğru dürüst güvenemezken 50 yıl önce ölmüş, hiç görmediğiniz, gözüne bakıp konuşamadığınız ve hakkındaki herşeyi yazılardan öğrendiğiniz bir adama nasıl böylesine güvenebiliyorsunuz?

O zaman Atatürk hakkındada böyle cümleler kurmayalım.Sonuçta ben görmedim onu sende görmedin sadece yazılanlar ve anlatılanlardan kim olduğunu biliyorsun.

Hakkında hiçbirşey bilmiyor olsam da,minnet borcumu bilirim.Bu kadarı yeterlidir...

• quote:

quote:

quote:

Hakkında hiçbirşey bilmiyor olsam da,minnet borcumu bilirim.Bu kadarı yeterlidir...

DAVET

Dörtnala gelip Uzak Asya'dan
    Akdenize bir kısrak bası gibi uzanan
    Bu memleket bizim!
    Bilekler kan içinde, dişler kenetli
    ayaklar çıplak
    Ve ipek bir halıya benzeyen toprak
    Bu cehennem, bu cennet bizim!
    Kapansın el kapıları bir daha açılmasın
    yok edin insanın insana kulluğunu
    Bu davet bizim!
    Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür
    Ve bir orman gibi kardeşçesine
    Bu hasret bizim!

NAZIM HIKMET

Peki birde bu şiiri okuyarak yargılayalım Nazım Hikmeti düşüncelerimiz değişir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Theo Angelopoulos -- 13 Haziran 2010; 17:02:54 >

• İnsan sevgisi,kardeşlik...vs dolu birisi olabilir.Konu başlığından yola çıkarak konuyu ele aldım,sözlerim olayın bu tarafınadır...İlk mesajda yer alan şiirler ve mektuplar kime ait olsa,aynı tepkiyi verirdim.Yoksa ne alıp verememişliğim var kişiliğiyle,insan sevgisiyle...

• quote:

Orijinalden alıntı: The_Bard

quote:

quote:

quote:

Aynen.

Arkadaşlar bu söz bir PALAVRADIR.

Atatürk'ün böyle birşey söylediğine nasıl inanabilirsiniz? O günkü politikalarına uyuyor mu?Bugüne kadar söylediği o veciz sözlere benziyor mu? Nitekim aşağıda Attila İlhan'la yapılan bir röportaj var, buyrun ordan okuyun doğrusunu.

quote:

Askerde iken, Silahlı Kuvvetler tarafından hazırlanmış, 'Yıkıcı ve Bölücü faaliyetler' kitabında Mustafa Kemal'in 'Komünizm bir yılandır, görüldüğü yerde başı ezilmelidir' şeklinde bir sözü var. Sizin anlattıklarınızla çelişmiyor mu bu?

Uydurma bir laftır, ben sana bunun tam aksini söyleyen yüz tane Gazi'nin lafını çıkarır getiririm. Mustafa Kemal bolşevikliği de savunuyor, Sosyalist partilerini de savunuyor, hatta Sovyet heyetinin başındaki adama şöyle bir lafı var; 'Bizim komünistlerle bir problemimiz yok. Hatta biz burda bir komünist partisi kurduk, ben de üyesiyim' diyor. Mustafa Kemal Türkiye Komünist Partisi'nin üyesidir. Daha komiğini söyleyeyim. TBMM İçinde kurulan ilk iki partinin ikisi de komünisttir. Birisi Türkiye Komünist Fırkasıdır. Biri de Halk Iştırakıyyün Cemiyeti'nin fırka haline gelmiş şeklidir.

O sizin söylediğiniz hikaye, soğuk savaş döneminde -ismini söylemek istemediğim- tarihçi geçinen ama çok palavrası olan bir arkadaşımızın uydurmasıdır. Böyle birşey yok.Gazi 'Komünizm ezilmelidir' diyemez. Çünkü bütün politikası komünizmle dostluk üzerinedir.

http://www.tilahan.net/default.asp?lang=0&pId=6&fId=3&prnId=7&hnd=1&ord=6&dbId=343

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 13 Haziran 2010; 17:53:42 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Haklısınız,elbette araştırayım da kimin kaleminden araştırayım.Vatan sevgilisi diyen de var,vatan haini de...Onu ele alan kişileri araştırsam,aynı durum burada da geçerli...Kendi yazılarını okuduğumda ise,vardığım sonuç bu.Yani ben kimsenin ağzından konuşmuyorum,benim bizzat birinci şahsın kaleminden çıkardığım sonuç bu.Örnekler yukarıda...

Milliyetçiliğe gelince,Japonya'yı Japonya yapan miliyetçiliğidir.Japon değilseniz,Japonya'da bırakın yükselmeyi,Yakuza'da ayakçı bile yapmazlar...

Birilerinin kaleme almasıyla değil şiirleri ile vatan ve insan aşığı olduğunu anlayabilirsiniz.Dediğim gibi vatan sevgisi milliyetçi veya kemalist olmak değildir.Vatan Haini görenler Nazım Hikmet komünizm istediği için öyle söylerler.

Japonya'nın kalkınmasının sebebi ordu oluşturamadı için geliri teknoloji ve bilime yatırması olarak görüyorum.Milliyetçilik bizim gibi çok uluslu devletlere zarar verir. Yüzyılları geride bırakmış Osmanlıyıda milliyetçilik akımı yıkmıştır.

• quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

quote:

Orijinalden alıntı: The_Bard

quote:

quote:

quote:

Aynen.

Arkadaşlar bu söz bir PALAVRADIR.

Atatürk'ün böyle birşey söylediğine nasıl inanabilirsiniz? O günkü politikalarına uyuyor mu?Bugüne kadar söylediği o veciz sözlere benziyor mu? Nitekim aşağıda Attila İlhan'la yapılan bir röportaj var, buyrun ordan okuyun doğrusunu.

quote:

Askerde iken, Silahlı Kuvvetler tarafından hazırlanmış, 'Yıkıcı ve Bölücü faaliyetler' kitabında Mustafa Kemal'in 'Komünizm bir yılandır, görüldüğü yerde başı ezilmelidir' şeklinde bir sözü var. Sizin anlattıklarınızla çelişmiyor mu bu?

Uydurma bir laftır, ben sana bunun tam aksini söyleyen yüz tane Gazi'nin lafını çıkarır getiririm. Mustafa Kemal bolşevikliği de savunuyor, Sosyalist partilerini de savunuyor, hatta Sovyet heyetinin başındaki adama şöyle bir lafı var; 'Bizim komünistlerle bir problemimiz yok. Hatta biz burda bir komünist partisi kurduk, ben de üyesiyim' diyor. Mustafa Kemal Türkiye Komünist Partisi'nin üyesidir. Daha komiğini söyleyeyim. TBMM İçinde kurulan ilk iki partinin ikisi de komünisttir. Birisi Türkiye Komünist Fırkasıdır. Biri de Halk Iştırakıyyün Cemiyeti'nin fırka haline gelmiş şeklidir.

O sizin söylediğiniz hikaye, soğuk savaş döneminde -ismini söylemek istemediğim- tarihçi geçinen ama çok palavrası olan bir arkadaşımızın uydurmasıdır. Böyle birşey yok.Gazi 'Komünizm ezilmelidir' diyemez. Çünkü bütün politikası komünizmle dostluk üzerinedir.

http://www.tilahan.net/default.asp?lang=0&pId=6&fId=3&prnId=7&hnd=1&ord=6&dbId=343

katılıyorum, bu konu hakkında da bilgim var.
    bu sözü söylememiş olması kuvvetle muhtemeldir.
    Mustafa Kemal, uçlarda olmayan bir siyasi çizgi çizmiştir.
    bu sözü söylemesi, gayet güzel uyguladığı denge politikasına da terstir, icraatlarına da. böyle düşünen biri, kendi elleriyle komünist partiyi açtırmaz.

• @hashus1099

aynen, Mustafa Kemal komünist partilerin kurulmasına, yani bir anlamda tabanının oluşmasına izin vermiştir.''Komünizm bir yılandır'' diye düşünen birisi neden yılan olduğuna inandığı bir şeyin tabanının oluşmasına izin verir? Tamam, parti Mustafa Kemal'in kontrolü altındaydı ama bu komünizm tabanının oluşmasına engel değil? Neden bir ''yılan'' oluşmasına izin veriyor? Yoksa yılan başı ezmekten mi hoşlanıyor? Atatürk'ün ne yaptığını bilmeden, ne söyleyip söylemediğini araştırmadan bu tür sözlere inananlar bu yanlış sözlerin yayılmasına sebep oluyorlar, BİLİNE...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 13 Haziran 2010; 18:22:20 >

Komünist'in hakaret olarak söylendiği bir halktan fazlaca beklentiniz var maalesef...

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yazılı olmayan kuralları,Devletin Milletten üstün tutulmasını gerektirir ki günlük hayatta da bunu görmek pek de zor değildir.Benim devlet anlayışıma göre de olması gereken budur ki ben Devlet değil,sıradan bir vatandaşım.Devletin çıkarları,benim çıkarlarımın üzerinde olmalıdır.Teoride Komünizm'in bu düşüncelerden ayrılan tarafı,Halkın haklarını ön planda tutmasıdır.Fakat pratikte,Devlet'in olduğu yerde,yönetim şekli ne olursa olsun şahışlar hiçbir zaman pek de önem taşımaz,sadece isim değişir ki Komünizm de, kanımca ütopya olmaktan öteye geçemez.Tekrar etmek isterim ki,Nazım Hikmet'in ya da herhangi bir kişinin şahsıyla ya da kişiliğiyle ilgili kötü bir söyleme hakkını kendimde bulmam.Söylediklerim,konu başlığıyla alakalı kısım,yani sizinde belirttiğiniz gibi kişinin Komünist yönüyle alakalıdır.

Çok uluslu oluşumuzun nedeni de milliyetçi olunmayışıdır,hoşgörü politikasıdır.Bu zihniyet zamanla asimile olmaya,yıkılmaya mahkumdur ki öyle de olmuştur.Tarihte görülmemiştir ki,iyi niyetten maraz doğmasın...

Bu arada Sayın ArjesT;bugüne kadar girdiğim Komünizm tartışmaları arasında en makul olanını sizinle yapıyor olduğumu dile getirmek isterim.Girdiğim tüm tartışmalar da ne kadar haklı olduğumu bir kez daha anlayarak çıkmıştım.Sonuç olarak,Komünizm'in bu şekilde algılanmasını sağlayanlar,Her şeyde olduğu gibi savundukları düşünceleri benim kadar bile Komünizm'ibilmeyen,sözde Komünizm savunucularıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ANDREI -- 13 Haziran 2010; 18:29:06 >

• quote:

Sayın ArjesT;

Komünist'in hakaret olarak söylendiği bir halktan fazlaca beklentiniz var maalesef...

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yazılı olmayan kuralları,Devletin Milletten üstün tutulmasını gerektirir ki günlük hayatta da bunu görmek pek de zor değildir.Benim devlet anlayışıma göre de olması gereken budur ki ben Devlet değil,sıradan bir vatandaşım.Devletin çıkarları,benim çıkarlarımın üzerinde olmalıdır.Teoride Komünizm'in bu düşüncelerden ayrılan tarafı,Halkın haklarını ön planda tutmasıdır.Fakat pratikte,Devlet'in olduğu yerde,yönetim şekli ne olursa olsun şahışlar hiçbir zaman pek de önem taşımaz,sadece isim değişir ki Komünizm de, kanımca ütopya olmaktan öteye geçemez.Tekrar etmek isterim ki,Nazım Hikmet'in ya da herhangi bir kişinin şahsıyla ya da kişiliğiyle ilgili kötü bir söyleme hakkını kendimde bulmam.Söylediklerim,konu başlığıyla alakalı kısım,yani sizinde belirttiğiniz gibi kişinin Komünist yönüyle alakalıdır.

Çok uluslu oluşumuzun nedeni de milliyetçi olunmayışıdır,hoşgörü politikasıdır.Bu zihniyet zamanla asimile olmaya,yıkılmaya mahkumdur ki öyle de olmuştur.Tarihte görülmemiştir ki,iyi niyetten maraz doğmasın...

Bu arada Sayın ArjesT;bugüne kadar girdiğim Komünizm tartışmaları arasında en makul olanını sizinle yapıyor olduğumu dile getirmek isterim.Girdiğim tüm tartışmalar da ne kadar haklı olduğumu bir kez daha anlayarak çıkmıştım.Sonuç olarak,Komünizm'in bu şekilde algılanmasını sağlayanlar,Her şeyde olduğu gibi savundukları düşünceleri benim kadar bile Komünizm'ibilmeyen,sözde Komünizm savunucularıdır.

Teşekkür ederim.Halkın bize tavır almasındaki olaylardan biride dediğiniz yanlış anlatıcılar ve komünizmi kötüleyenlerdir.Çünkü yıllardır komünizm kötülendi.İnsanların milliyetçi ve dini duygularınla oynayıp onlar dinsiz ve sizleride dinsiz yapıcaklar veya onlar Türk düşmanı hepinizi kesicekler denildi.Sovyetler insanlara hep düşman gibi gösterildi.Kurtuluş savaşında sovyet yardımının büyük önemi olduğunu çoğu kişi bilmez.Veya Türkiye'nin sovyet ilişkileri iyi yönde ilerlerken ABD'ye yakınlaşması ve sonra sovyetlere tavır alması hatta Sovyetleri vurmak isteyen ABD'nin Türkiye topraklarına Füze yerleştirilmesine izin vermesi durumuna gelmesini.Aslında sovyetlerin bize düşmanlığını yerine bizim onlara düşmanlığımız vardı...

Devletin olduğu yerde insanlar önem taşımadığı için komünizm devlete karşıdır fakat ütopik olarak bu birden kalmıyacaktır.Bunun için dünyada tek devlet olması ve bu devletinde sosyalizm ve komünizmin bütün aşamalarını tamamlaması gerekir.Bu gerçekten ütopya'ya yakınlıkta zordur ama imkansız değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ArjesT -- 13 Haziran 2010; 19:21:36 >

• quote:

quote:

Mustafa Kemal Atatürk'ün zekasını ve önderlik yeteneğini kıyaslayabileceğim 3-4 lider vardır şu tarihte. lütfen biraz daha tutarlı karşılaştırmalar yapalım.

• quote:

quote:

quote:

Mustafa Kemal Atatürk'ün zekasını ve önderlik yeteneğini kıyaslayabileceğim 3-4 lider vardır şu tarihte. lütfen biraz daha tutarlı karşılaştırmalar yapalım.

Sizin kurduğunuz mantık doğrultusunda yorum yaptım sizde yaptığım yoruma karşısınız o zaman önceden yaptığınız yorum tutarsız.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Sizin kurduğunuz mantık doğrultusunda yorum yaptım sizde yaptığım yoruma karşısınız o zaman önceden yaptığınız yorum tutarsız.

yaptığım yorumun arkasındayım. faşist komünist şeriatçı vs. vs. ne olursa olsun duyduğum her isme eşit şüphe ile yaklaşırım. fakat herşeyde olduğu gibi bu durumda da istisnalar vardır. Atatürk bir istisnadır mesela. II Abdülhamit bir istisnadır. Mandela bir istisnadır. bu adamların şüphe duyulacak bir tarafları yoktur çünkü. bu sebeple karşılaştırmanızı yersiz buldum.

ben nazım hikmet için vatan haini yakıştırmasını asla yapmadım. fakat vatan sevdalısı dedirtecek bir yanını da göremedim. lütfen bana şiirlerinden alıntılar yaparak cevap vermeyin. beni ilgilendiren şiirlerinde ne yazdığı değil, uygulandığı taktirde savunduğu görüşlerin yeni kurulmuş bir cumhuriyete ne vereceği. devrin şartlarını göz önünde bulundurarak hayal etmeye çalışıyorum fakat bu hayaller kabustan öteye gitmiyor. sizce ne olurdu o dönemin Türkiyesine komünizmin etkileri?

komünizm gelişmiş toplumlar içindir bence.
    henüz yeterli eğitimi almamış bireylerdeki etkilerini dağlarda, toplumlardaki etkilerini ise II dünya savaşı ve sonrasında açıkça görüyoruz.

• Nazım Hikmet bir şairdir.
    Şiir yazarken inanın bana ne yazacaksan bir fazlasını yazıyorsun, kendini kaptırıyorsun.Düşüncelerin kaleme değil, kalem düşüncelerine yön vermeye başlıyor.Bunu hemen hemen her şair söyler.Bunu da gözardı etmemek lazım.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.