Şimdi Ara

NASA’nın devrimsel Güneş yelkeni tahrik sistemi artık göreve hazır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
367
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • 1974 tarihli The Mote in God's Eye veya Tanrı’nın Gözündeki Zerre adlı romanda uzay yelkeniyle (Güneş yelkeni) hareket eden bir uzay aracı ve içerisindeki uzaylı, insanlığı ziyaret ediyordu. Bu romandan etkilenen NASA teknoloji uzmanı Les Johnson ve NASA ekibi benzer bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Yapılan son testte ise önemli bir aşama geride bırakıldı.



    Teknoloji ortağı Redwire Space'in ABD’de bulunan Longmont tesisinde Güneş yelkenlerinin kullanımını başarıyla sergilemesinin ardından NASA'nın Solar Sail projesinde önemli bir adım atılmış oldu. Ajans, 30 Ocak’ta aynı büyüklükteki dört Güneş yelkeni kadranından birinin başarılı bir şekilde yerde konuşlandırarak kritik bir kilometre taşını geride bıraktı.



    Güneş yelkenleri için engel kalmadı



    NASA, bu proje için Redwire ve başka ortaklar ile çalışırken sürece NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi liderlik yapıyor. Bu ortak girişim, geçtiğimiz günlerde ilk defa 400 metrekarelik bir prototip yelkeni sorunsuz bir şekilde açtı. Yelkenin sadece dörtte biri açılmış olsa da tamamı açıldığında yaklaşık 1.600 metre karelik bir alana ulaşılmış olacak. Ayrıca yelkenin kalınlığı da sadece 2 buçuk mikron, yani insan saçından daha ince. Bu arada yelken, polimer bir malzemeden yapılmış ve alüminyumla kaplanmış.




    NASA'nın Marshall Uzay Uçuş Merkezi'nde tahrik teknolojisi uzmanı olan Les Johnson, yaptığı açıklamada hedeflerine ulaştıklarını ve uçuşa hazır olduklarını söyledi. NASA, bu yelkenleri Güneş'in kutup bölgelerini incelemek için kullanmayı planlıyor çünkü geleneksel tahrik sistemleri bir uzay aracını yıldızımızın kutup yörüngesine oturtmak için gereken itme gücünü üretemiyor. Dahası bu tip yelkenler Güneş sistemini terk etmek ve daha uzakları keşfetmek için de kullanılabilir. Eğer Güneş ışığı yetersiz kalırsa güç sağlamak için devasa lazerler kullanılabilir.



    Güneş yelkenleri nedir?



    Güneş yelkenleri bir tekneye güç veren rüzgar yelkenlerine benzer. Güneş yelkenleri rüzgârı yansıtmak yerine fotonlardan oluşan Güneş ışığını yansıtır. Üretilen itme gücünü en üst düzeye çıkarmak için güneş yelkeninin daha büyük olması ve yüksek yansıtıcı malzemeden yapılması gerekir.



    Ayrıca Bkz.Mars’ta Güneş tutulmasının etkileyici anları kaydedildi: İşte o anlar



    NASA bu teknolojiyi ilk olarak düşük kütleli uzay araçlarıyla tasarlanabilecek ve yeni yörüngelere gönderilebilecek keşif görevleri için kullanmak istiyor. NASA, teknolojiyi uzayda test etmek için Kasım 2010'da NanoSail-D2'yi konuşlandırdı. Ardından 2019 yılında LightSail 2 görevi sırasında 32 metre karelik yelken konuşlandırılırken  Near Earth Asteroid (NEA) göreviyle 2022'de 85 metre karelik yelekene sahip olan bir CubeSat fırlatıldı. İlerleyen yıllarda Venüs veya Merkür’e yapılacak görevlerde bu tahrik sisteminin kullanılması mümkün. Dahası, bu yelkenler yakıt gerektirmiyor ve ışık olduğu sürece sınırsız itiş gücü sağlıyor.



    Aşağıdaki videodan testi izleyebilirsiniz.






    Kaynak:
    https://interestingengineering.com/energy/nasas-solar-sail-propulsion-system-ready







  • Haber iyi güzel de 1600 m2 nasıl 92 futbol sahası ediyor, çözemedim?

  • Bu tasarım hayata geçse dahi insanoğlunun uzay araçlarını hareket ettirme konusunda teknolojik olarak ne kadar geri bir çağda olduğumuzun kanıtı olmaktan öteye geçemeyecektir. İnsanoğlu olarak tam anlamı ile uzaylı konumuna gelebilmemiz anti yerçekimi teknolojisini oluşturabilmeye bağlıdır. Teorik olarak anti yerçekimi sistemini tamamen çözmüş olduğuma inancım tamdır. Bundan sonraki hedefim doğru malzemeleri elde ederek ve ayrıca oluşturarak ilk uçan prototipi bu yıl içinde oluşturmaktır. Şu sıralar arıza yapan Amazon'a sipariş verdiğim rc motor servo test cihazını beklemekteyim. Ayrıca ark bobini alıp birtakım deneyler yapmam gerekmektedir. Eğer kafamda oluşturduğum tasarımı çalıştırmayı başarırsam başarıya ulaşacağımı düşünüyorum. Sağlığım izin verdiği sürece bu projemi hayata geçirmek için elimden geleni yapmak için çalışmalarımı sürdürmekteyim. Umarım hayatım sona ermeden insanoğlunun uçma konusundaki aciziyetine son vermeyi başarırım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 15 Şubat 2024; 10:26:10 >




  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    sen şu havadan elektrik üreten misin

  • tbbtl T kullanıcısına yanıt
    Ben yoktan elektrik üretenlerden değilim. Aşırı derecede matematiksel kurallara bağlı materyalist bir kişiyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 15 Şubat 2024; 14:49:58 >
  • tbbtl T kullanıcısına yanıt

    Yok o arkadaş başkasıydı. Bir şey de ürettiği yoktu, bilimsel olmadığı hâlde bilimsel bir şeyler yazıp çiziyormuş yapan komplo teorisi sever şizofrenin tekiydi.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.