Şimdi Ara

NAS HDD vs Surveillance HDD

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar aralarında çok olmasa da fiyat farkı var. Benim anlamadığım ise iki teknoloji de 7/24 çalışmaya göre dizayn edilmiş diskler ve sürekli okuma/yazma yapmaktalar (Surveillance daha çok yazma tabi).

    Fakat örnek olarak Wd Red Plus 8tb WD80EFBX (NAS) güncel fiyatı: 4.860 TL iken; aynı marka/kapasite WD82PURZ (Surveillance) 2.770 TL (fiyatlar HB'dan alındı).

    Seagate'de ise Seagate IronWolf 8TB ST8000VN004 (NAS) güncel fiyatı: 4.600 TL iken; aynı marka/kapasite ST8000VX004 (Surveillance) 2.930 TL

    Yani arada kabaca %30-40 civarı bir fark var.


    4 adet almak durumunda olduğumdan fark 9 bin TL'lar seviyesine ulaşmakta ki bu zamanda bu büyük bir meblağ benim için...



    Toshiba'nın sitesinde şöyle bir bilgiye rastladım ama tatmin edici değil:


    "NAS ve güvenlik kamerası sürücüleri ile standart masaüstü sürücüler arasında ne gibi farklar vardır?

    NAS ve güvenlik kamerası sabit sürücüleri uzun süreli 7 – 24 güvenilir çalışma için tasarlanmış ve test edilmişlerdir.

    Ayrıca, güvenlik kamerası sabit sürücüleri gibi NAS sabit sürücülerinde genellikle döngüsel titreşim sensörleri bulunur. Bu sensörler birden fazla sürücünün aynı bölmede birbirine yakın olarak güvenle monte edilip, güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Sensörler olmadan, çok yuvalı bir sistemde döngüsel titreşimin diğer sürücüleri etkileme riski mevcuttur.

    NAS ve güvenlik kamerası sabit disk sürücüleri gibi sunuculara yönelik sabit sürücüler de 7 – 24 çalışmak üzere ve çoklu disklerin birbirlerine yakın konumlanarak çalıştığı sistemler için tasarlanmışlardır. Aralarındaki başlıca fark veri iş yükleriyle ilgilidir: sunucu sabit diskleri çok fazla sayıda kullanıcı ve yoğun olarak kullanılan üretim veri tabanlarıyla bağlantılı yüksek hacimli işler için üretilirler. NAS ve güvenlik kamerası sürücüleri genellikle gözlem veya merkezi ağ veri saklama işlerine yönelik, daha az zorlayıcı işyükleri için tasarlanırlar.

    Dolayısıyla, NAS ve güvenlik kamerası sürücüleri gerek iş yükü kapasitesi, gerekse fiyat itibariyle sunuculara yönelik sürücülerle masaüstü tipteki sürücüler arasında bir yerde konumlandırılırlar."


    Sonuç olarak evimde kullandığım Synology NAS cihazım için disk yenilemesi yapacağımdan bu durum önem arz etmekte. Önceki disklerim de 8 TB'lık Seagate NAS diskleriydi. çok büyük bir iş yükü yok bu cihazın. Yedekleme yapıyor ve üzerinden film/dizi izliyorum hepsi o kadar..


    Teşekkürler şimdiden..








  • Destek listesinde olup, en uygun model tercih edilebilir.

  • NAS/enterprise tipi disk'ler 24/7 yük altında çalışacak şekilde dizayn edildiklerinden daha pahalılar ve şans faktörünü gözardı edersek daha uzun ömürlüler. Disk'lerin workload ve loadcycle değerleri ne kadar yüksekse o kadar dayanıklıdırlar. 24/7 kullanılmayacaksa Toshiba desktop disk'leri bile size uygun, desktop olarak Seagate ve WD en çok bozulan disk'ler olduğundan önermem, en sağlam disk ise eski adı HGST olan WD Ultrastar.

  • poko001 P kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim.

    Uygun fiyatlı olarak Enterprise Toshiba MG07ACA14TE aldım şimdilik 3 adet. Bunların ödemesi bitince 4. yü de alırım umarım :)

    Enterprise olduğundan sanırım benim basit işlerimi hayli hayli görecektir.


    Not: 2 adet 2. el (6 bin) + 1 adet de sıfır (5 bin)..

  • bucoskun kullanıcısına yanıt

    Hayırlı olsun. İkinci el HDD almak riskdir, disk'in geçmişini bilemezsiniz, SMART verileri sıfırlanabilir, disk refurbished olabilir vs. mümkünse sıfır tercih edin. Disk'lerde kesinlik yoktur, her disk her an bozulabilir fakat Toshiba'ların bozulma oranları daha düşük. Ben de çok sayıda HDD kullanıyorum fakat Seagate bana güzel bir ders verdiğinden, 2 adet aynı model Barracuda satın alındıktan 2 sene sonra bozulduğundan, Skyhawk I/O hataları verdiğinden, tek düzgün çalışan disk Ironwolf olduğundan farklı marka ve/veya model disk kullanmanın daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyim. Yani güvenilir görünse bile tek marka ve/veya modele bağlı kalınmaması taraftarıyım çünkü 3-4 TB disk'e birşey olduğunda donör disk ile veri kurtarma için 5-6 sene önce benden talep edilen ücret sıfır HDD fiyatı + 4 haneli dolar seviyelerindeydi.

  • poko001 P kullanıcısına yanıt

    Evet %100 haklısın.. Vatandaş bana Amazon'dan aldığınına dair belgeleri ibraz etti. Test ettim programlarla filan. Katakulli yapacak birine benzemiyordu ama yine de dediklerin çok doğru.

    Benim biri Ironwolf PRO'da 65bin diğeri Ironwolf NAS olan ise 105 Bad Sector verdi!

    Bunlar en fazla 3-4 yıllık diskler ve evde hafifi iş yükü ile kullanılan disklerdi.

    Sıfır olan Toshiba HDD ise bu gün geldi ve adam sert plastik HDD kılıfı ile baloncuklu ambalajla göndermiş!! Buna da çok pişmanım. Kargo görevlilerinin nasıl davrandıkları malum.

    Umarım sıkıntı yaşamam ama neyse ki ben de Amazon'dan aldım. Bir HDD arızasına kadar da toleransım var.


    Saygılar..

  • bucoskun kullanıcısına yanıt

    Kargo konusuna pek takılmayın, çalışmayan bir HDD darbelere gayet dayanıklıdır fakat çalışan HDD darbe alırsa ayrı konu. Bad sector her HDD'de olur önemli olan çalışma süresiyle bad sector orantısı yani yeni bir HDD'de bad sector çıkmasıyla 3-4 senelik bir HDD'de zamanla oluşması aynı şey değil. Garanti süresi içinde hatrı sayılır oranda bad sector çıkarsa ki disk'in hamuru bozuksa mutlaka çıkar tamirle uğraşmadan garanti kapsamında gönderin çünkü donanımsal bad sector gerçek anlamda tamir edilemez ve sürekli yayılır.

  • poko001 P kullanıcısına yanıt

    Bir nebze de olsa rahatladım. Bu sanırım HDD'ler çalışmayınca kafayı park pozisyonunda tutuklarından. Hatırladım :)

    çok teşekkürler cevabın için..

  • bucoskun kullanıcısına yanıt

    Evet, kafa park pozisyonunda olduğundan. Örneğin HDD'ler çalışıyorken 30-60 G, çalışmıyorken 300-1200 G darbelere dayanabilir tabi çalışıyorken böyle darbeler alırsa çok büyük ihtimalle bad sector'ler oluşur.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.