dün gece bir daha seyrettimde bu türk lokumu nereden akıllarına gelmiş acaba.o aslan da kafama takılmadı değil.türklerle bir ilişkisi var mı acaba bu yazarın bilen var mıdır?
Evet orası ilgi çekiyor Çocuk tutturmuştu acıkınca Türk lokumu da Türk lokumu diğe yav Next next star reklamları gibi bişe olması lazım
batılılar ve de özellikle ingilizler türk lokumuna çok düşkündüler.
şimdi biz bu devirde buzdolaplı devirde yaşıyoruz. her tür yiyecekde bol bol var ama eskiden böyle değildi. avrupa halkları lahana-patates falan gibi şeylerle karın doyururdu. kola yok gazoz yok yalnız şarap vardı. çukulata falan da yok. yalnızca bulabilene lokum var. başkada benzeri bir şey hiç yoktu.
yani eskiden lokum gibi şeyler lüx tü. lokumun özelliği hem bir tatlı olması (o devirlerde şeker az bulunurdu) hemde uzun zaman bayatlamadan saklanabilmesiydi. bizdede misafire falan verilir hala. kuru tatlı olarak saklanabilen bir yiyecek olduğu için asırlarca bu şekilde kullanılması gelenek olmuştu. ingiltere gibi ülkelerde bulunabilecek şey değildi bu.
asırlar öncesinden beri ingiliz gemiciler türk topraklarına geldiklerinde hep lokum alır ülkelerine götürürlerdi. ingilterede böyle şeyler yapılmadığı orada benzeri hiç bulunmayan bir yiyecekti o devirde bile türkler için sıradan bir şeyken ingilizler ve batı avrupalılar için nadide birşeydi. herkes tatlı yiyemezdi doğuya gidenler yada zenginler yiyebiliyorlardı.
bizim burada oturduğumuz yerden bunu anlamamız pek mümkün değil. bizim için lokum göze batmayan basit bir şey. eskiden de türkler tatlı olarak özellikle baklava severlerdi. ama bu uzun zaman saklanamayacak bir yemek.
ingilizlerin açısından bakarsanız çukulatanın adının duyulmadığı bir ortamda onun yerini tutabilen tek yiyecekti. türk lokumunun adı onlarda bir kült oldu. 1915 çanakkale savaşına giden bir ingiliz askeri fantazi yapıyor. "istanbula girersek türk lokumları yağmalayacağız" .... savaş ganimeti olarak herifin aklına gelen şeye bak. onlarda lokumun adı bile efsaneydi.
narnia günlüğü kitabıda efsanevi bir çağı ve biraz geçmişin nostaljisini esas aldığı için orada da lokum yine bir zamanların lüxü olarak yer almış. filmde de öyle çıktı. asırlarca batı avrupada tek lüx tatlı lokumdu çünkü.
bizim için göze batmayan bir yiyecek ama onlar için eskiden büyük bir lüxtü.
quote:
Orjinalden alıntı: barsgan
batılılar ve de özellikle ingilizler türk lokumuna çok düşkündüler.
şimdi biz bu devirde buzdolaplı devirde yaşıyoruz. her tür yiyecekde bol bol var ama eskiden böyle değildi. avrupa halkları lahana-patates falan gibi şeylerle karın doyururdu. kola yok gazoz yok yalnız şarap vardı. çukulata falan da yok. yalnızca bulabilene lokum var. başkada benzeri bir şey hiç yoktu.
yani eskiden lokum gibi şeyler lüx tü. lokumun özelliği hem bir tatlı olması (o devirlerde şeker az bulunurdu) hemde uzun zaman bayatlamadan saklanabilmesiydi. bizdede misafire falan verilir hala. kuru tatlı olarak saklanabilen bir yiyecek olduğu için asırlarca bu şekilde kullanılması gelenek olmuştu. ingiltere gibi ülkelerde bulunabilecek şey değildi bu.
asırlar öncesinden beri ingiliz gemiciler türk topraklarına geldiklerinde hep lokum alır ülkelerine götürürlerdi. ingilterede böyle şeyler yapılmadığı orada benzeri hiç bulunmayan bir yiyecekti o devirde bile türkler için sıradan bir şeyken ingilizler ve batı avrupalılar için nadide birşeydi. herkes tatlı yiyemezdi doğuya gidenler yada zenginler yiyebiliyorlardı.
bizim burada oturduğumuz yerden bunu anlamamız pek mümkün değil. bizim için lokum göze batmayan basit bir şey. eskiden de türkler tatlı olarak özellikle baklava severlerdi. ama bu uzun zaman saklanamayacak bir yemek.
ingilizlerin açısından bakarsanız çukulatanın adının duyulmadığı bir ortamda onun yerini tutabilen tek yiyecekti. türk lokumunun adı onlarda bir kült oldu. 1915 çanakkale savaşına giden bir ingiliz askeri fantazi yapıyor. "istanbula girersek türk lokumları yağmalayacağız" .... savaş ganimeti olarak herifin aklına gelen şeye bak. onlarda lokumun adı bile efsaneydi.
narnia günlüğü kitabıda efsanevi bir çağı ve biraz geçmişin nostaljisini esas aldığı için orada da lokum yine bir zamanların lüxü olarak yer almış. filmde de öyle çıktı. asırlarca batı avrupada tek lüx tatlı lokumdu çünkü.
bizim için göze batmayan bir yiyecek ama onlar için eskiden büyük bir lüxtü.
oldukça aydınlatıcı olmuş gerçektende. londradaydı sanırım,rumların lokumun bir çeşidini rum tatlısı adıyla sattıklarını okumuştum.ingilizlerin buna inanması garip anlatıklarına bakılırsa.
o kadar iyi çıkmadı yaa beklediğim gibi deildi
quote:
Orjinalden alıntı: ikista
Bu akşam gitces d hiç yorum göremedim kötü mü?
romana göre kötü bir uyarlama..ama bazı yerleri gerçekten heyecan verici genede ben pek beğenmedim fazla çocuksu geldi...
İyidir iyidir. Kesinlikle seyre değer.
quote:
Orjinalden alıntı: innosence
propaganda amaçlı,mesaja dayalı bir film. pek çok ülkede kiliselerin çocuklara seyrettirdiği filmdir...
O KAFAN VARYA O KAFAN ÜZERİNE OTUR RİTMİK OLARAK ZIPLA
ya film gerçekten kötüydü ama tutupta zaten lotr ile vs kıyaslamayın lotr zaten dünyada tek ti kitap olarak bu da basit bir masaldı ve vasattı
Walla be vcd den izledim tek cd ye nasıl sığdırmışlar anlamadım,şimcik teknoloji ve efekt çalışması diyebiliriz kısaca,çocuklar üzerinden anne babalarınıda alıp aynen sinemaya gitmece biz film izledik diye geri gelmece olmuş bu resmen,berbat,mesela süt çocukları nasıl savaşçı oldu anlamadım doğuştan galiba gibi
baari kılıçları lekelenseydi
ben fragmanını izlediimde cıkar cıkmaz gidelim demistim ve cıktıgı gün gittik bence güzeldi bazı sahneler sacmaydı ama cadıya bayıldım ayrıca aslana aslan demeleri ve cocugun türk lokumu istemesi cok hosuma gitti bi türk olarak milletimle gururlandım
quote:
Orjinalden alıntı: coxackie
İyidir iyidir. Kesinlikle seyre değer.
katılıyorum..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme