Şimdi Ara

Muhteşem Yüzyıl (2010) (178. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4.963
Cevap
16
Favori
158.106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 176177178179180
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hocam bizi aydınlatırmısın bu konu hk. bilelim Mustafanın öldürülmesi nedenleri sonrası vs.
  • Şehzade Mustafa öldürülecek mi şimdi akşam vakti şu fragmanı izleyince ne kadar canım sıkıldı, evet gerçekten de tahta Mustafa geçseydi Osmanlı çok farklı olurdu tarihin gelmiş geçmiş en büyük şehzadesinden söz ediyorum adına tam 15 mersiye düzülmüştür döneminin bütün şairleri Kanuni'ye küsmüştür bu kadar mersiye tarihte başka ne bir şehzadeye ne de padişaha yazıldı. Bir rivayet var tarihte benim tarih hocam kendisini çok sayar ve severim Faruk hocam kulakları çınlasın hep söylerdi 'selim hanedan'ı al'i osman'dan değil' derdi.Ben de bu rivayete inanıyorum, hürrem onu kırımlı sevgilisinden (dizide leo) peydahlamış aslında dediğine göre. Gerçekler de bu görüşü destekliyor. Osmanlı o güne kadar sürekli olarak ilerleyen çok az mağlubiyete uğrayan bir devletken o günden sonra bu duraklama ve ardından gerileme çöküş nedir öyleyse? Kanuni'den sonraki gelen onlarca padişahtan neredeyse tamamı sefere bile çıkmamış,bildiğim kadarıyla ordunun başında yalnızca sefere giden III.Mehmet olmuştur. Abdulhamid, Abdülaziz gibi bir kaçını tenzih ederek söylüyorum gerisinin felsefesi ye iç yat eğlen oldu. tarihimize dönüp bakınca nereden nereye diyoruz ya hep, işte kırılma noktası Selim oldu makus tarihimizin sebebi. çok üzülüyorum çokkkkkkkkkk
  • yarın hakkın divanına varınca, süleyman'dan hakkın alır mustafa, cihangir ve beyazıd (ve oğulları)

sen karıncayı incitme ama git oğlunu kıy, Cihana ayyaş Selim'i reva gör

yahu herşeyi geçtim ulan 50 yıl nasıl anlamazsın Hürrem'in gerçek yüzünü en yakın arkadaşın ölüyor oğlun ölüyor kıymetli paşalar ölüyor. bunların hepsi O Rus cadısı yüzünden oluyor.

hadi bir kaçı yanlışta ulan hepsimi kötü bir Hürrem'mi iyidi?

hayır yani paşa olmuşsun bunu düşünemiyorsun evet tüm cihan birleşti melek Hürrem'i sana kötü göstermeye çalışıyor.

ya bize anlatılan tarih yalan yanlış yada Kanuni çok beceriksiz ve salaktı
  • Lan fragmanı izledim şimdi zaten Şehzade Mustafa Osmanlı tarihinde en sevdiğim şahıs, üstüne Mehmet Gunsür'de çok iyi oyuncu severim valla içim bi hoş oldu boğazım düğümlendi sanırım izleyemeyeceğim.
  • Birde Kanuniye ''Muhteşem Süleyman'' demezler mi? Bence bu adam Osmanlı tarihinin yüz karası padişahıdır. Bu rezil adam taht meraklısı olduğu için Şehzade Mustafa ve torunlarını öldürtmüştür. Eğer ki Şehzade Mustafa ölmeseydi Osmanlı'nın ilerleme dönemi başlardı. Bu kadar çok sevilen bir adamı öldürten kişi Kanuni'dir. Çarşamba gününü bekliyorum acaba nasıl bir bölüm olacak sabırsızlıkla bekliyorum.
  • Arkadaşlar mustafa öldükten sonra cihangirin de üzüntüden ölmesi gerçek mi birde beyazıd sanırım annesine cephe alıyormuş bu doğru mu?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: YNQs

Arkadaşlar mustafa öldükten sonra cihangirin de üzüntüden ölmesi gerçek mi birde beyazıd sanırım annesine cephe alıyormuş bu doğru mu?

Doğru. Cihangir o yüzden ölüyor. Bayezid aslına Hürrem'in padişah olarak görmek istediği evladı. Dizide Selim'i tercih ediyor çünkü Bayezid ile Mustafa'yı yakınlaştırdılar. Normalde Selim'in tahtta gözü bile yok. Ama Mustafa'nın katli ve Bayezid'in tez canlılığı ona taht yolunu açıyor.
  • quote:

Arkadaşlar mustafa öldükten sonra cihangirin de üzüntüden ölmesi gerçek mi birde beyazıd sanırım annesine cephe alıyormuş bu doğru mu?

evet, abisini çok seven cihangir üzüntüden öldü babasıyla birlikte o da Nahcivan seferine katılmıştı şehzade Mustafa hazretlerinin infazından 20 gün kadar sonra Halep'te ölmüştür Allah her 2 şehzademize de rahmet eylesin. Bayezid konusundaysa fazla bilgim yok emin olmadan konuşmak istemiyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

quote:

Doğru. Cihangir o yüzden ölüyor. Bayezid aslına Hürrem'in padişah olarak görmek istediği evladı. Dizide Selim'i tercih ediyor çünkü Bayezid ile Mustafa'yı yakınlaştırdılar. Normalde Selim'in tahtta gözü bile yok. Ama Mustafa'nın katli ve Bayezid'in tez canlılığı ona taht yolunu açıyor.

Taht'a taht'ı en az hakeden kişi çıkıyor... Cevap için teşekkürler birde süleyman sonradan oğluna iftira atıldığını öğreniyormu yada pişman oluyormu?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cypon

quote:

Taht'a taht'ı en az hakeden kişi çıkıyor... Cevap için teşekkürler birde süleyman sonradan oğluna iftira atıldığını öğreniyormu yada pişman oluyormu?

Valla öğrenip öğrenmediğini bilmiyorum. Ancak Mustafa'nın ölümünden sonra Taşlıcalı bir mersiye yazıyor. O mersiyede Rüstem'e ağır ithamlar var ve aleni katil diyor kendisi. Sultan'a ayar veriyor yanlış yaptın diye. Hatta Rüstem'in ölümünden sonra ''öldüyse ne olmuş, geride kalanlar sağ olsun, bu hayatta yüzü gülmezdi mahşerde de gülmezi inşallah'' diye beddua etmiştir arkasından.

Normalde bu şiiri yazanın kellesi gider, Figani'de gördük. Ancak Kanuni Taşlıcalı'ya dokunmuyor. Bu da suçunu bildiği anlamı doğuruyor benim için. Çok pişman olmuştur elbet, 3 gün Mustafa'nın naaşının yanında yas tuttuğu söylenir. Üzerine bir de Cihangir ölünce iyice kötülemiştir büyük ihtimalle. Daha sonra Bayezid'in de katli var. Çöküyor yani adam. Bayezid'e yazdığı şiirler de güzel okunması gerek. Bayezid ''Beni affet baba ben suçsuzum,'' diye mektup yazıyor Kanuni'ye. Kanuni de ''İki elin boydan boya kan içinde olsa da suçsuzum deme tövbe et seni affedeyim,'' diyor. Cezayı kabullen diyor yani.

Osmanlı çöküş döneminden değil de, klasik dönemde çok üzüldüğüm iki kişi var. Biri Kanuni, diğeri de Cem Sultan. İkisinin hayat hikayeleri çok yürek parçalıyıcı cidden.
  • Kanuni şehzade mustafayı öldürdükten sonra mustafanın oğlunuda boğarak öldürtürüyor.intikam almasın diye falan değil yeniçeri madem mustafa öldürüldü oğlu geçiçek diye söylenti çıkıyor.kanuni yedirmiyor kendine tabii
  • fragmandaki işte o hüzünlü müzik

http://www.youtube.com/watch?v=P2Sn1YuLyLU
  • quote:

Orijinalden alıntı: Paşa Hazretleri

zal mahmutun pasa olmasini, rustemin tekrar vezir olmasini, mustafanin oglunun da oldurulmesini nasil acikliyorlar peki? civciv öldurmuyor oglunu ölduruyor. bunun pismanligi olamaz

Hocam olaya çok yüzeysel bakıyorsunuz. Bakın ben Mustafa'cıyım, onu belirteyim. Son zamanlarda herkes bölünmüş zaten dizi yüzünden ocu, bucu diye. Mustafa öldürülmemeliydi, Kanuni'nin cezası çok fevri oldu ki kendisinin bundan pişmanlık duyduğu bellidir zaten.

Sana durumu şöyle izah edeyim. İnternet, telefon vs olmayan bir dünyayı düşün. En güçlü iletişim aracı mektup. Mektupların sana ait olduğunu gösteren en önemli ibare ise taşıdığın özel mühür. Mustafa'nın mührünü bir şekilde kaptırtması başlı başına bir hata zaten.

Sana diziden bağımsız olarak gerçek tarihte neler olduğunu anlatayım bak. Adam oğlunu 8 yıl civarı görmemiş, son konuştuklarında oğlu kendisine bir mektup ile artık ordunun başında sefere çıkmaması gerektiğini, kendisinin bu işi onun için üstlenebileceğini söylemiş. Bu deyim resmen artık tahtı istiyorum demektir. Dizide yine gösterilmeyen bir tuğra bastırma olayı var. Bir kişi padişah olmadan tuğra bastırırsa, bu bile başlı başına ölüm sebebidir. Mustafa ne yazık ki bunu yapmış.

Ha aklıma gelmişken, dizide mektup olayı da çok basit gösterildi. Normalde Kanuni'ye Sokullu değil, Rüstem gösteriyor mektupları. En büyük yardakçısı da dizide gösterildiği gibi Sokullu değil, Şemsi Ahmet Paşa'dır. Şemsi Ahmet Paşa yığınla sahte evrağı gerçekmiş gibi iletiyor Sultan Süleyman'a. Adam en başta inanmıyor ama Mustafa ölmeden önce ki son kış, bir sürü yazışma koyuyorlar önüne.

O dönem İran, Osmanlı'nın en büyük düşmanı. Osmanlı ne zaman batıya akın etse, bunlar doğu hudutlarından tehdit etmişler. Yıllarca bu böyle sürüp gitmiş. Mustafa'nın öldüğü yıl Avusturya ve İspanya çok karışık durumdalar. Süleyman'ın aklında büyük bür Avusturya seferi var ama İran sürekli tehdit olduğu için bunu gerçekleştiremiyor. Ve bir anda senin öz oğlunun, tahtının varisinin seni devirmek için plan yaptığını öğreniyorsun. Hemde en büyük düşmanın olan bir devlet ile.

Burada empati yapmak lazım. Sen olsan ne yapardın diye? Çıkacak olası bir iç savaşta, binlerce insan ölebilir devlet paramparça olabilir. Bu kararı öyle keyfi verdiği izlenimi yaratılmasına karşıyım. Sonuçta evlat onun evladı. Katli yönünde karar çıktığında, Rüstem'e sorar; Rüstem söyle bakalım böyle bir evlat katledilir mi diye.

Rüstem; katledilir hünkarım deyince. Konuş Rüstem konuş ne devlet senin, ne evlat senin demiş. Ne kadar acı çektiği buradan belli.

Ama gel gelelim işin öbür tarafına. Katletmesi ve bu palavralara adam gibi soruşturma, mahkeme yapmadan inanması hatadır. Mustafa o dönemin en parlak şehzadesi. Yıllarca kendisine sadık kalmış. İsyan etme belirtileri var ama açık bir isyanı yok. Neden katledersin böyle alelacele? Mustafa öldükten sonra Sokullu'ya olayı tekrar soruşturtmuş. Buradan belli oluyor ki pişman olmuş yaptığına ama ne çare?

Son bir not: Sokullu'nun Mustafa'nın ölümüyle bir alakası yok. Dizide adamı Hürrem'in ve Rüstem'in adamı gibi sergilediler. Halbuki Sokullu ne Hürrem'in, ne de Rüstem'in desteklemediği Selim'in taraftarıdır. Sokullu'nun aktif olduğu dönem Selim-beyazıt çekismesi zamanıdır. Mustafa dönemi var ama bu kadar aktif değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi san lorenzo -- 7 Şubat 2014; 2:48:46 >
  • Demokrasi yerine Monarşiyi tek bir şekilde kabul ederdim.Oda mustafanın yada aragorn'un lider olması kaydıyla :)=
  • İNTERNET ÖZEL FRAGMAN

ZATEN BİLDİĞİMİZ FRAGMAN

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jony___ -- 7 Şubat 2014; 14:06:38 >
  • Biraz konu dışı olacak ama size bir sorum var. Şuan bizde ingiltere tarzı bir sistemle yönetilseydik sizce nasıl olurdu hem meclis hem hanedan? Belki bugün nasıl dünya prens george(isim yanlış olabilir)'u konuşuyorsa yeni osmanlı şehzadesini de konuşurdu mesela. Düşüncelerinizi merak ediyorum .

• quote:

Biraz konu dışı olacak ama size bir sorum var. Şuan bizde ingiltere tarzı bir sistemle yönetilseydik sizce nasıl olurdu hem meclis hem hanedan? Belki bugün nasıl dünya prens george(isim yanlış olabilir)'u konuşuyorsa yeni osmanlı şehzadesini de konuşurdu mesela. Düşüncelerinizi merak ediyorum .

Şöyle diyeyim sana. İngiltere'deki hanedan gücünü yavaş yavaş parlementoya bırakmış, sonrasında ise işlerden tamamen el çektirilmiştir. Şuan sadece sembolik olarak baştalar. Tabi sıradan da bir aile değiller ancak halkın büyük kısmı onlara sevgi ve saygı duyuyor. Bu saygının nedeni de İngiltere'nin güneş batmayan ülke olmasındaki katkıları.

İngiltere'de kralın gücünün sıınırlanmaya başlaması Magna Carta ile 1215'te başlar. Biz de ise bu süreç 1839'da Tanzimat fermanı ile başlıyor. Bunun yanında İstanbul işgal edilmeseydi, hanedan da bütün gücü ile ve açık bir şekilde Kurtuluş Savaşı'nı desteklediğini bildirseydi ve sonunda savaş bu açık destek ile kazanılsaydı, hanedan başa aynı İngiltere'deki gibi ''geçebilirdi.'' Ancak ellerindeki güçten ayrılmayı isterler miydi bilinmez. Sonuçta taht için ve güç için kimlerin canına kıyılmış 600 yıl boyunca.

Osmanlı bu kadar çöküş içinde olmasaydı, hasta adam denecek duruma gelmeseydi, ya da en azından I. Dünya Savaşı'ndan galip ayrılsaydı. Çok daha farklı şeyler olabilirdi.

Sonuçta kimse kesin konuşamaz, olmamış şeyler hakkında fikir yürütüyoruz ama, dönemin şartları incelendiğinde olması gerekenler olmuş, yapılması gerekenler yapılmış. Şu an bize her ne kadar ''yanlış'' geliyor olsa bile.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ezio

İNTERNET ÖZEL FRAGMAN

ZATEN BİLDİĞİMİZ FRAGMAN

Bu olmayacak tabi, 123. fragmana bakacak olursak beyaz bir elbise ile giriyor içeri.

Bu arada Cypon hocam eğer Şehzade Cem ile ilgili bildiğiniz şeyleri yada okuduğunuz kaynakları belirtirseniz sevinirim o dönem hakkında pek bir bilgim yok.
  • @Düşük_Baglanti

Dostum tarihin arka odasında izlemiştim, Fatih dönemini anlatıyorlardı. Orada bahsediyor Cem Sultan'dan. @Tarihçi nickli arkadaş var akademik bilgisi olan o bize sağlam kaynak gösterebilir diye düşünüyorum.
  • İngilizlerin hanedanı onlara zengin bir ülke bırakmış, bu yönden onlara saygı duymalarını biraz olsun anlayabiliyorum. Ama Osmanlı'da böyle bir durum yok bence. Fazla uzatmadan bir halk sözü durumu anlatayım: şalvarı şaltak osmanlı, eğeri kaltak osmanlı, ekende yoğ, dikende yoğ, yemede ortak osmanlı. Osmanlı'nın son dönemlerinde halka yarardan çok zararı olmuştur. Bana kalırsa İngilizlerin yaptığı da saçma, bu devirde kraliçe, prens gibi ünvanların hala kullanılıyor olması bana saçma geliyor.
  • 
Sayfa: önceki 176177178179180
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.