Şimdi Ara

Muhtemel ekstra zaman boyutları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar.

    Tüm açıklamalarını koyamayacağım ama en azından kafamda neler döndüğünü az çok anlatmak istedim.
    Önceden 3 doğrusal boyut ve bir bağımsız zaman boyutu düşünülürdü. Sonradan bu birbiriyle bağdaştırıldı ve 3+1 boyutlu klasik görüş haline geldi.
    Aradan geçen kısa bir zaman sonra kuantum kuramcıları 7+1 modeli hakkında çalışmaya başladılar fakat sonuca varmak bir tarafa daha çok soru ve cevaplar sonsuz olarak çıkmaya başladığında ufak bir yönlendirmeyle 6+1 modeline döndüler. Tam istenileni vermesede daha açıklayıcı olmuştu.

    Bir süre sonra sicim kuramı ortaya çıktı ve 6+1 ile başlayıp sonra 9+1 modelini benimsedi fakat ortaya çıkan çelişkiler nedeniyle yeni bir arayışa girildi. Ve sonunda 10+1 modelli bir evren ile ortaya çıkıldı.

    Benim bahsedeceğim konu ise +'dan sonra gelen sayılarla ilgili. Yani 10 tane fiziksel boyutun yanında +1 değil daha fazla zaman boyutunun olduğunu düşünüyorum. Daha öncede bu yönde çalışmalar yapıldı fakat bu çalışmaların büyük çoğunluğu 10+2 üzerinde çalıştı ufak bir kısmı ise 10+3 üzerine gitti.
    Benim düşüncem ise eğer evrende 10 tane uzamsal boyut varsa en azından 6 tane zamansal boyut olmalı.
    Einstein evrende zaman olarak sadece ileri gidilebildiğini söylemişti. Ama 60lardan beri yapılan çalışmalar biz tek yön ileri giderken karşı şeritten de tek yön gelen parçacıkların olabileceğini gösterdi. Eğer zaman denen şeyi +1 sanal bir şey olarak kabul ediyorsak ileri geri yapamaması gerekiyor. Fakat zamanda ileri geri yapmak mümkün, bana göre olan nedenlerine geliyoruz.
    Standart evren modeli, evrenin yumurtaya benzer şekilde olduğunu varsayar. Fakat işin içine kuantumu soktuğunuzda uzaktan baktığınızda düz gözüksede yakınlaştığınızda öyle olmadığını görürsünüz. Sicim teorisi bunu biraz yumuşatır ve daha yumuşak fakat hala hareketli bir evren modeli-uzay zaman dokusu verir size. Aynı zamanda 3 tane aşırı şekilde açılmış uzamsal boyutu çevrelemiş ekstra 7 tane daha boyut verir. Yani 3 boyutlu bir +'yı şeffaf ile 7 kez kapladığınızı düşünelim. Bu plastik uzaktan bakınca gayet düz hatta fazla oval gözüküyor. Yanına geldiğinizde ise +'yı çevreleyen plastğin iç içe girdiğini ve karmaşık şekilde durduğunu görüyoruz. Durum bu şekildeyken 1+ zaman boyutunu nasıl konumlandırabiliriz ? Plastiği komple çevreleyen bir şerit şeklinde mi? O halde zaman atlamalarını, gidiş gelişleri nasıl açıklayabiliriz ki ? O halde +1 değil +3 mü koyalım ?
    Fakat +'yı + ile çevreleyemezsiniz yani açıklamaya yetersiz kalıyor ve matematiksel olarakta soruları cevaplayamıyor.

    Peki genişlemiş 3 boyut üzerine gelen 7 uzamsal boyutlu evrenin tamamının zamansal kavram içinde olduğu bilinmesine rağmen bu evren modelini nasıl sarabilirsiniz ? Tüm evrene zamanı vermeniz için sarmanız gerekiyor. Uzamsay boyutlarla aynı sayıda zaman boyutuyla mı ? Çok ayrıntısına giremeyeceğim fakat ulaşılan hesaplamalarda en azından uzamsal boyut sayısının bir eksiği olması gerektiğini fark ettik.
    Yani 10 +9 mu demekti bu ? Eğer sorulara sonsuz yanıtı almak ve anlaşılmaz olarak kalmak isterseniz 10+9 boyutlu evrende yaşayabilirsiniz tabiki. Fakat yapılan hesaplara en mantıklı cevapları veren, en oturaklı kuram 10+6 boyut olarak çıkmakta.
    Bu hem zaman atlamalarını hem göreceli zamanı hem de fiziksel olarak evren modeline en çok oturan en tatmin edici cevap. 6 boyutlu şekilleri araştırırsanız ne anlatmak istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.
    Çok fazla ayrıntıya girmeden hayli kaba şekilde kafamdaki teoriyi paylaşmak istedim uzun süre sonra.
    Daha önce teorim olduğunu bilen ve niye o zaman anlatmadığımı da şimdi anlattığımı soracak arkadaşlar zahmet etmesinler çünkü tam olarak cevabı veremiyorum bazı nedenlerden ötürü.
    Eğer geliştirmek isteyen olursa çekinmeden geliştirmeye çalışabilir, önüme çıkarılanlardan sonra ispatlamaktan uzak ve çok çok kapsamlı bir çalışma ve süre ayırmadıkça kuram-kuramcı olarak kalacağım ve ispatlayamasam bile ispatlama yolunda önüme engeller çıkarıldığı için paylaşmak istedim. Buradaki arkadaşların da görüşlerini almak istiyorum.







  • Dostum o kadar yazmissin, birazcik bilgim olsa emegine paylasimina degsin diye sacma da olsa yazacagim ama o da yok. Ben daha surada kaldim :)

    http://www.youtube.com/watch?v=NsWR0KnSNC4
  • aklım lost a gitti onlarca paralel evren olabilir mi diyorsun yani.
  • şu an 11 boyut olduğu düşünülüyor, 10+1 de diyebiliriz.
    Zaman boyutunun 1 tane olması oldukça mantıklı, zaten bu 11 boyut çok kapsamlı matematiksel temellere dayanıyor, yani sadece mantık yürüterek bu boyutlardan bahsetmiyorlar.
    Dünyanın en büyük beyinleri bu işlerin üzerinde çalıştığı için, onların göremediğini görmek ve onların tezlerini çürütmek kolay değildir.
    Tabi bir de şu durum var, belki 100 tane boyut var ama biz bilemiyoruz.
  • öncelikle, beyin fırtınası yarattığın için teşekkür ederim kraven.
    bir sorum var. zaman boyutu, 3. boyuttan sonraki her boyutta, tek yön ilerlemesinden çıkıyor ve olasılıklı hallere bürünüyor. ki 10+1 boyutta tüm varlık kavramını ele alabilmek mümkün oluyor. yeni türkünün attığı link bununla ilgili hatta yanlış hatırlamıyorsam. düzgün geometrik şekillerden çok, fraktal bir şekilde zar üzerine zar binmesi gibi iç e geçmiş boyutlardan bahsetmiyorum. ama boyutları kavrama durumumuzun arttığını varsaysak, zamanda istediğimiz hareketleri yapabiliriz değil mi? bu örnekleri anlaşılması için diyorum bu arada. bu durumda, 3'ün üzerindeki her boyutta zaman (yani+1 boyut) yeni anlamlar kazanıyor. sadece ileri akmak dışında. bunun için neden ekstra zaman boyutlarına ihtiyaç olsun ki? zaten +1 boyut, 3 boyutta kavrandığı gibi değil. her boyutta farklı bir özelliğe sahip. bu da ekstra zaman boyutları ile (senin)açıklamak istediklerini açıklamaz mı?


    not: umarım sicim teorisyenlerini dağıtırsın bir gün



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demonchild -- 6 Mart 2012; 1:00:50 >




  • Boyut dediğimiz şey bir noktanın , bölgenin fiziksel tanımımıdır? Bu tanımın içinde fizikselliğin dışında durum tarifi varmı? Eğer durum tarifinden sözediliyorsa mesela enerji düzeyi gibi o halde boyut sonsuzdur. Ancak eğer sadece koordinat şeklinde tarif ediliyorsa o koordinat genel bir çerçeveden bakılıp söylenir. Bu durumda 4 boyuttan başkasından söz edilemez. Örneğin elimizde yerçekimsiz 4 adet oda olsun ve her odanın içinde farklı yerlerde farklı renkli 1 er tane bilye bulunsun. Biz 3. odadaki mavi bilyenin koordinatlarını verirken uzunluk genişlik derinliğe ek olarak 3. oda dediğimizde bu farklı bir boyut olmuyor. Koordinat sistemini bu 4 odayı kapsayacak şekilde yeniden yapılandırmamız gerekir.

    Eğer her odadaki durum farklı ise bu durum olayı boyuta girmez.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: demonchild

    öncelikle, beyin fırtınası yarattığın için teşekkür ederim kraven.
    bir sorum var. zaman boyutu, 3. boyuttan sonraki her boyutta, tek yön ilerlemesinden çıkıyor ve olasılıklı hallere bürünüyor. ki 10+1 boyutta tüm varlık kavramını ele alabilmek mümkün oluyor. yeni türkünün attığı link bununla ilgili hatta yanlış hatırlamıyorsam. düzgün geometrik şekillerden çok, fraktal bir şekilde zar üzerine zar binmesi gibi iç e geçmiş boyutlardan bahsetmiyorum. ama boyutları kavrama durumumuzun arttığını varsaysak, zamanda istediğimiz hareketleri yapabiliriz değil mi? bu örnekleri anlaşılması için diyorum bu arada. bu durumda, 3'ün üzerindeki her boyutta zaman (yani+1 boyut) yeni anlamlar kazanıyor. sadece ileri akmak dışında. bunun için neden ekstra zaman boyutlarına ihtiyaç olsun ki? zaten +1 boyut, 3 boyutta kavrandığı gibi değil. her boyutta farklı bir özelliğe sahip. bu da ekstra zaman boyutları ile (senin)açıklamak istediklerini açıklamaz mı?


    not: umarım sicim teorisyenlerini dağıtırsın bir gün

    Öncelikle fikirleriniz için teşekkürler arkadaşlar.

    Farklı açılardan farklı şekillerde bakabildiğin bir durumda mutlak doğruyu bulamadığımız için bu tip teorileri ortaya atıyoruz zaten. Zaman boyutu dediğimiz şeyi soyut kabul ederseniz farklı sonuç somut kabul ederseniz farklı bir sonuç alıyorsunuz. Soyut somut boyut kavramına zamanı 1 boyut olarak kabul ettiğinizde ulaşıyorsunuz. Fakat benim teorimin getirdiği şey ise zaman göreceli bir kavram olmasına rağmen soyut veya somut değil bir etkin bir gerçektir. Oradaki 3 uzamsal boyut ve + ise tamamen bir benzetme ve kafanızda daha iyi canlanması için verdiğim bir örnek. Sonuçta evrenin her köşesinde zaman mevcuttur ve mevcut olmak durumundadır.
    Ekstra boyutları işin içine kattığımız + şeklindeki cisim modeli girintili çıkıntılı bir modele dönüşür. Ama girintili çıkıntılı modeli kapsayan tek bir zaman olduğunu varsayıyoruz fakat zamanda atlamalar ve ileri geri oynamalar yapmak mümkün. İşte bunu yapabilmek için tek zaman boyutu yeterli değil. Fazladan boyutlara ihtiyacımız var, bunu yazıyla değil görsel şekilde anlatabilsem daha iyi anlaşılacak aslında.

    @antonidas
    Şu ana kadar kuramsal fizikçiler her zaman önce akıl yürütmüştür sonrasında matematik hesaplarıyla ya geliştirilmiş ya da çürütülmüştür.
    Fizikçi olmadığım için detaylı hesaplamaları da ben sağlamadım haliyle fakat güvenilir fizikçilerden bu yönde yardım aldım ve teorim bu şekle geldi. Yani bende dahil üzerinde birkaç kişinin üzerinde çalıştığı ve hesaplamalarının yapıldığı bir teori.


    @Drazy
    Senin söylediğin şey bir noktanın uzamsal boyutlar olarak tanımı. Yani ileri geri sağa sola yukarı aşağı gibi. Bunun üzerine ek boyutları çıkarınca iş daha da karmaşıklaşıyor. Zaman boyutu ise saat xx'de şeklinde tanımlar.

    Şirkette olduğum için çok detaylı yazamıyorum. Boş bir vaktimde daha da detaylandıracağım anlaşılması için. Fikirleriniz için teşekkürler.




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • bu matematiksel, fizik teorileride çok oldu artık. sabah erken kalkan bir teori atıyor oraya.

    -çoklu evrenler, sonsuz sayıda ihtimal varsa sonsuz sayıda evren de olabilirmiş,her ihtimal için bir evren... kanıt yok ispat yok, bir denklem böyle bir sonuç veriyormuş -muş -muş -muş. discovery'de pop yıldızı gibi ropörtaj veriyor.yarın yeni bir pop yıldızı başka bir açıklama yaparak flashları üzerine çekecek...

    atıp tutmak serbest, en fazla sükse yapan yeni idol oluyor.

    matematiğe nasıl bu kadar güveniyorsun? daha doğrusu elindeki matematik ne seviyede?

    iki boyutlu bir dünya da yaşadığımızı kabul edelim. 3 boyuttan haberimiz bile yok. bu konuda bir matematik geliştirme ihtiyacı bile duymamışız.
    çocuğun biri elini güneşe doğru kaldırıyor ve "bak baba güneşi tuttum" diyor. ve gerçekten tüm matematik bunu doğruluyor.
    güneşi tutabilen insanların resimleri boy boy. 2 boyutlu matematikle tonla teori üretilmiş,güneşin nasıl olup da eli yakmadığı açıklanmaya çalışılmış...
    böyle bir olayın gerçekte olmadığını bu insanlara nasıl anlatabiliriz?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nowanda

    bu matematiksel, fizik teorileride çok oldu artık. sabah erken kalkan bir teori atıyor oraya.

    -çoklu evrenler, sonsuz sayıda ihtimal varsa sonsuz sayıda evren de olabilirmiş,her ihtimal için bir evren... kanıt yok ispat yok, bir denklem böyle bir sonuç veriyormuş -muş -muş -muş. discovery'de pop yıldızı gibi ropörtaj veriyor.yarın yeni bir pop yıldızı başka bir açıklama yaparak flashları üzerine çekecek...

    atıp tutmak serbest, en fazla sükse yapan yeni idol oluyor.

    matematiğe nasıl bu kadar güveniyorsun? daha doğrusu elindeki matematik ne seviyede?

    iki boyutlu bir dünya da yaşadığımızı kabul edelim. 3 boyuttan haberimiz bile yok. bu konuda bir matematik geliştirme ihtiyacı bile duymamışız.
    çocuğun biri elini güneşe doğru kaldırıyor ve "bak baba güneşi tuttum" diyor. ve gerçekten tüm matematik bunu doğruluyor.
    güneşi tutabilen insanların resimleri boy boy. 2 boyutlu matematikle tonla teori üretilmiş,güneşin nasıl olup da eli yakmadığı açıklanmaya çalışılmış...
    böyle bir olayın gerçekte olmadığını bu insanlara nasıl anlatabiliriz?





    Az olmasın da çok olsun bir zararı mı var ?
    Sıradan insanlar gibi şu dizide ne olacak diye teori atacağına bu konuda kafa yoruyorlar fena mı ?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nowanda

    bu matematiksel, fizik teorileride çok oldu artık. sabah erken kalkan bir teori atıyor oraya.

    -çoklu evrenler, sonsuz sayıda ihtimal varsa sonsuz sayıda evren de olabilirmiş,her ihtimal için bir evren... kanıt yok ispat yok, bir denklem böyle bir sonuç veriyormuş -muş -muş -muş. discovery'de pop yıldızı gibi ropörtaj veriyor.yarın yeni bir pop yıldızı başka bir açıklama yaparak flashları üzerine çekecek...

    atıp tutmak serbest, en fazla sükse yapan yeni idol oluyor.

    matematiğe nasıl bu kadar güveniyorsun? daha doğrusu elindeki matematik ne seviyede?

    iki boyutlu bir dünya da yaşadığımızı kabul edelim. 3 boyuttan haberimiz bile yok. bu konuda bir matematik geliştirme ihtiyacı bile duymamışız.
    çocuğun biri elini güneşe doğru kaldırıyor ve "bak baba güneşi tuttum" diyor. ve gerçekten tüm matematik bunu doğruluyor.
    güneşi tutabilen insanların resimleri boy boy. 2 boyutlu matematikle tonla teori üretilmiş,güneşin nasıl olup da eli yakmadığı açıklanmaya çalışılmış...
    böyle bir olayın gerçekte olmadığını bu insanlara nasıl anlatabiliriz?



    bu ne sinir. otur bi soluklan:D




  • quote:

    Orijinalden alıntı: nowanda

    bu matematiksel, fizik teorileride çok oldu artık. sabah erken kalkan bir teori atıyor oraya.

    -çoklu evrenler, sonsuz sayıda ihtimal varsa sonsuz sayıda evren de olabilirmiş,her ihtimal için bir evren... kanıt yok ispat yok, bir denklem böyle bir sonuç veriyormuş -muş -muş -muş. discovery'de pop yıldızı gibi ropörtaj veriyor.yarın yeni bir pop yıldızı başka bir açıklama yaparak flashları üzerine çekecek...

    atıp tutmak serbest, en fazla sükse yapan yeni idol oluyor.

    matematiğe nasıl bu kadar güveniyorsun? daha doğrusu elindeki matematik ne seviyede?

    iki boyutlu bir dünya da yaşadığımızı kabul edelim. 3 boyuttan haberimiz bile yok. bu konuda bir matematik geliştirme ihtiyacı bile duymamışız.
    çocuğun biri elini güneşe doğru kaldırıyor ve "bak baba güneşi tuttum" diyor. ve gerçekten tüm matematik bunu doğruluyor.
    güneşi tutabilen insanların resimleri boy boy. 2 boyutlu matematikle tonla teori üretilmiş,güneşin nasıl olup da eli yakmadığı açıklanmaya çalışılmış...
    böyle bir olayın gerçekte olmadığını bu insanlara nasıl anlatabiliriz?



    Az sakin ol be kardeşim ne bu şiddet bu celal noluyor hayırdır ?
    Sabah erken kalktığımda aklıma geldi bu teori haklısın, hatta o sırada elimde sigara tuvalette bağırsaklarıma sabah egzersizi yaptırıyordum da bunun kafamın çalışmasına aykırı bir yönü mü var ? Hayır oraya inen oksijeni beyin kullanmıyor sonuçta kendine ait oksijeni kullanıyor.

    "-çoklu evrenler, sonsuz sayıda ihtimal varsa sonsuz sayıda evren de olabilirmiş,her ihtimal için bir evren... kanıt yok ispat yok, bir denklem böyle bir sonuç veriyormuş -muş -muş -muş. discovery'de pop yıldızı gibi ropörtaj veriyor.yarın yeni bir pop yıldızı başka bir açıklama yaparak flashları üzerine çekecek..."

    Bak ne güzel söylemişsin. Yanlız kaçırdığın bir nokta var. Bütük teoriler önce akla gelir sonra matematiksel olarak üstünde çalışıp ispatlamaya çalışırsın veya ispatlayamazsın hatta çürütürsün.
    Benim bu bölümdeki yazılarımı takip edenler yaklaşık 2 seneye yakındır bir teori üzerinde çalıştığımı bilirler, kültür bilime ilk yazmaya başladığımdan beri elimde bir teorinin olduğunu söylemiştim ama açmamıştım hatta çokta laf yedim bu yüzden, kızan abilerim oldu, tavsiye verenlerim oldu, yardım etmeye çalışanlar oldu. Toplamda yaklaşık 4 yıllık bir çalışmadır bu teori. Ayrıca bu teori ilk benden çıkmış birşey değil, çeşitli kaynaklarda daha önce benzer çalışmaların yapıldığı fakat sonuca ulaşılamadığı için ertelendiği veya iptal edildiği geçer, benim yaptığım ise üstüne gidip geliştirmek oldu. Ayrıca aynı dönemden beri söylediğim tek şey var ben fizikçi değilim, aşırı meraklı ve ilgiliyim ve kafamın çalışma şekli bu yöne yatkın bende bunu kullanıyorum.
    4 yıllık çalışmanın, elimdeki herşeyin tamamını buraya vermemi beklemiyordun heralde değil mi ? Bekliyorsan da beklemeye devam et böyle birşey olmayacak. 1. anlaşmalar gereği, 2. kişisel güvenlik sebebiyle 3. elimdeki verinin büyük çoğunluğu çalındığı için buraya somut çalışmaları koymam mümkün değil.
    Madem öyle ben hiçbir şekilde inanmam veya saçma dersen de, eyvallah fikrini belirttiğin için teşekkür ederim ama umrumda değil der devam ederim. Bana burada alkış tutunca benim narin taraflarım kalkmadığı gibi beni burada yerince de dolabın içine girip kahrımdan ağlamıyorum tabiki.

    Elimde nasıl bir matematik var hemen bir örnek vereyim. Fizikçi olmadığım için ileri hesaplamaları adıma yapılıyordu şimdiye kadar. İşin ucunda alınabilecek çok güzel bir para olduğu için de önemli kişilerden hesaplamalar konusunda yardım almak zor olmadı. Örnek olarak son 2 yılda sadece 2 denklemi çözmeye uğraştık. İlk denklem 19 bilinmeyenli ikincisi ise 22 bilinmeyenli denklemler, 4. boyut matematiği gereğinden fazla zordur. 6. boyut üzerinde çalışmak insanını çok zorlar, sicim matematiği ise tamamen sınırlarda dolaşıp çoğu zaman sınırları geçip sonuca ulaşana kadar hemoroid yapar adamı. İlk dönem denklemlerin bile çözümleri 8-10 sayfadan fazla tutuyordu. 22 bilinmeyenli bir denklem elimizdekilerle ne kadar narinlerimizi zorlasakta çözülemiyor, dolayısıyla ilerlemek için sonucun yaklaşığına ulaşmamız gerekiyordu. Fakat işin zorluğu nedeniyle yaklaşık sonucun yaklaşığının yaklaşık değerine ulaşılabildi sadece son 2 yılda.
    Matematiğe güvenmiyorsan 50-60 yıl kadar beklemen gerekecek ispatlamak için. Planck uzunluğundan daha kısa olan şeyleri ve onlara bağlı etki-bağlamları ispatlama mümkün değil yaşadığın dönemde. Ha belki hiç ispatlanamayacak belki tamamen çürütülecek hiç önemli değil. Önemli olan ilgimi çeken konuda kafa yormam ve iyi kötü birşeyler ortaya çıkarmaya çalışmam.
    Ayrıca kendimi Witten gibi hissetmeme neden olduğun teşekkür ederim. Kuantumcu vs sicim kuramcısı, klasik fizikçi vs. sicim kurumcası muhabbetlerini bilen varsa anlamıştır ne demek istediğimi. İyi güldüm ya sağolasın :)




  • İnancın varsa eğer noktadan sonrasını oku. Alah'ın insanlara verdiği akılla bunları yorumlamaya çalıştığını unutma. Bu bütün insanlar için geçerli. Yani şunu anlatmaya çalışıyorum: düşünebileceğin alan zaten sınırlı. Böyle konularda yorum yapmak için bana kalırsa çok daha farklı düşünmek gerekir bu konular böyle basit konular değil. İnsanoğlunun algısı sınırlıdır. Toplam kaç kelime biliyoruz ki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozanbas -- 6 Mart 2012; 22:48:01 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.