Şimdi Ara

Mühendislikten Tıpa Yatay Geçiş (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
1
Favori
2.275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

hocam siz aktif olarak bir yerde çalışıyor musunuz

• Slash702 S kullanıcısına yanıt

kendimle ilgili bilgi yok. çünkü bir sonraki soru nerede çalışıon, kaç maaş alıyon ...

varsa meslekle ilgili soru (ki birçoğunu cevapladım), onları cevaplayabilirim.

• mahmut716 kullanıcısına yanıt

anladım hocam ben sadece sektörün hangi aşamasındanız onu merak ettim detaylı bilgi verdiğiniz için sordum. Ben tıptan devam zaten

• Tıpa geç

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • mahmut716 kullanıcısına yanıt

hocam işte birazcık kapitalizm gibi oluyor iyiler çok iyi kötüler çok kötü ve orta kesim yok gibi bir şey oluyor. Yeni Orta kesim çıkmadığı gibi mevcut orta kesim gün ve gün işini kaybetme endişesi ile eriyor verilen haklar yavaş yavaş geri alınıyor. Bir de bazı alanları yapay zeka bitiremez ama kodlamayı falan bitirir diyorlar ama zaten bazı alanlara yönelmek zorunda kalacaksam mühendislik okumanın ne anlamı kaldı... Tuhaf bir durum bunun tek tartışıldığı meslek grubunun bilgisayar mühendisleri olması da çok acı

• Tıpın da bir 5-6 senesi kaldı özellikle pratisyenler için. Şuan fakülteye garanti iş gözüyle başlayanlar mezun olunca çok farklı bir tıp sektörü bekliyor olacak. Bölümünden memnun değilsen bence tıpa ya da dişe geçebilirsin. Ama senin hayalindeki gibi bir iş imkanı artık tıp içinde olmayacak her sektörü doygunluğa ulaştırdılar nerdeyse. Tıp özelinde konuşursak maaşın birden fazla kalemde yatması emekliliğini ve izinlerini dolayısıyla maaşı olumsuz etkiliyor. Aile hekimliği düzenlemesi, tus kontejyanlarinin azaltılması vs tamamen buna yönelik hareketlerdir. Bölümünden nispeten memnunsan, sınıftaki arkadaşlarindan ilerdeysen ,ben bu alanda ilerleyebilirim dersen devam yoksa geçiş yapabilirsin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Son_Troll_Bükücü kullanıcısına yanıt

Hocam dediğiniz pesimist bir yorum bence. Dünya nüfusu aktif olarrak yaşlanıyor ve Türkiye doktor sayısı olarak hala avrupanın çok gerisinde. Düzenli olarak avrupaya doktor göçü de yaşanıyorken ben 5-6 yıl değil de en az bir 15 yılının olduğuna inanmaktayım.

• Loky19 kullanıcısına yanıt

ctis gel paşam bırak tıbbı

Avrupa'nın gerisinde ilerisinde bunlar hikaye bak bakalım diş hekimi,diyetisyen,memur diğer iş kolları Avrupa'nın ilerisinde mi gerisinde mi? Bugün maliye doktor atamayi bırakıyorum dese kim karşı çıkabilir? Doktorlar da diş hekimi ve eczacılar gibi kura usulü atanmayi bekler. Burası Türkiye kimse bir mesleği, iş kolunu garanti görmesin.

• Son_Troll_Bükücü kullanıcısına yanıt

Hala fazla pesimist buluyorum

• Kafkas tıp yaz,kolay zaten herkesi geçiriyorlar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Geçmişte yapan biri olarak söylüyorum çok farklı dünyalar ve yaşam tarzları. Hayatınızı kökten değiştireceksiniz buna göre düşünün. Mühendis olup insanlarla çok temasınız olmayabilir ama doktor olacaksanız buna en azından bir süre mecbursunuz. En basit örneklerden biri buydu detaya indiğinizde bambaşka dünyaya adım attıpınızı fark edeceksiniz. İş garantisi maaş vb. önemli değil çünkü tıpın da şunun şurasında 6 ayı var yok yakında yapay zeka gelip doktorları hastaneden marketlere yollayacak ve kasiyerlik yaptıracak.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • %99 ihtimalle biz olmeden herhangi bir doktorun ai yuzunden issiz kalacağını trde gormeyiz

• Yapı Ustası kullanıcısına yanıt

Hocam değişiklikler kismini bir tik açsanız olur mu

bence şu an bile çoğu branş bitti. LLM'ler doktorlardan daha iyi.

• Yapı Ustası kullanıcısına yanıt

Alıntı

metni:
    İş garantisi maaş vb. önemli değil çünkü tıpın da şunun şurasında 6 ayı var yok

Kusura bakmayın saygısızlık etmek istemem, ama resmen saçmalamışsınız. 6 ay nedir dalga mı geçiyorsunuz? Doktorluk, sağlık alanı olduğu için yoğun devlet regulasyonuna tabidir, basit değişimler bile yıllar alacaktır. Yazılım konusunda yarın bir AI uygulaması çıkar işsiz kalabilirsiniz, ama sağlık sektöründe izinlerin çıkması, kararların alınması, bu geçiş sürecinin halka kabul ettirilerek yapılması uzun yıllar alacaktır. Şu an kısa vadede tıpta olacak en büyük değişim, ilaç yazma ve teşhis işinin doktor gözetiminde AI ile yapılacak olması anladığım kadarıyla. Birkaç sene sonra da yine doktor gözetiminde, AI ile operasyon yapmaya başlarlar.

Aynı duruma yazılım açısından bakarsanız, hiçbir izin, regülasyon veya uyum süreci gerekmeden aylar içinde bu değişim yaşanabilir. İşin tamamı dijital ortamda yapıldığı için, kimse yazılımı insan mı yazıyor yoksa makine mi fark etmez veya umursamaz bile...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 19 Temmuz 2025; 5:2:53 >

• ikigai kullanıcısına yanıt
    Mühendislikten Tıpa Yatay Geçiş
  • Codewake kullanıcısına yanıt

Nasıl eğitiyorsunuz AI'larınızı da llm yazılımcının yaptığı her şeyi yapabilirse "tanrı noktasındadır" dedirtiyorsunuz? Mühendislikten Tıpa Yatay Geçiş Anlamsız olmuş bu kısım.

Hocam endişe edeceğiniz konu, sizin yaptığınız işi yapmaya veya kolaylıştırmaya başladığı an başlıyor. Diyelim ki işinizi yapamıyor, ama 10 kat kolaylıştıran destek vermeye başladı, büyük ihtimalle işsiz kalırsınız çünkü artık şirkette 10 değil 1 kişi gerekecek bu işi yapan...

AI ile ilgili çoğu öngörü tamamen kafadan sallama şeyler. O deneyimli uzmanlar falan birçoğu tamamen deneyimsiz bu konuda, diğer teknolojik yeniliklere benzetmeye çalışıyorlar, çoğu da söylediklerinden prim yapmaya çalışıyor. Çoğu kişi elinizin ucundaki chatgptden fazlasını bilmiyor bu öngörülerde. Sizin bu promptunuz çok acayip geldi bana, gpt şimdiden gpt 5 ve gpt 6'nın neler yapabileceğini tam olarak biliyor mu da bu şekilde yorumluyor?

Niçin throughput mu latency mi önemli buna karar veremez yine anlamadım. Bu belirli data'ya bakarak çıkaracağınız bir sonuçsa, bu konuda eğittiğiniz bir yapay zeka size cevap verebilecektir. Hatta gpt'yi deneyin mutlaka mantıklı yanıt verir bu soruya şu anki haliyle bile.

• ikigai kullanıcısına yanıt

boş övgü, motivasyon yazıları istemiyorum o yüzden realist, objektif, filtresiz olması için eğittim. Hatta ara sıra sövüyor elf muhabbetine girinceMühendislikten Tıpa Yatay Geçiş 

"tanrı noktasındadır" dedirtiyorsunuz?"

O noktada da haklı. AGI denilen şey gerçek olursa medeniyet çöker. Ama LLM bu değil. LLM'in belli bir çalışma mantığı var, elindeki verileri kullanarak istatistiksel olarak en doğru gelen kelimeleri seçiyor. Karar veren inisiyatif alan bir AI'dan çok farklı. Bana göre LLM, insan dilinin ve bilgisinin devasa örneklerini istatistiksel olarak modelleyen, bilinçsiz ama etkili bir örüntü tahmin sistemi. Yani LLM gelişirse AGI değil daha akıllı bir papağan olur. LLM ile ilgişi onlarca teknik makale okudum, anladığım ve çıkardığım şeyler bunlar.

CRUD ve düşük karmaşıklıktaki işler otomasyona gittiği için artık aynı ekipte 10 kişi değil, 2–3 kişi yeterli olacak bunda hemfikiriz. Bu yüzden teknik derinliğe odaklandım. Zorunlu olmasa da ağır matematik dersleri alıyorum çünkü temele hakim olmadan o kalan azınlık arasında yer alamazsın. Zaten büyük firmalarda iyi kod yazmak artık başlangıç seviyesi bir beceri. Asıl değer katan sistem kurma, problem çözme ve adapte olma yeteneğinde. Bu firmalarda 6 haneli dolar maaş alanların ortak özelliği tam olarak bu. Open.ai bile ölçekten doğan problemleri çözen adamlara 7 haneli maaş veriyor. LLM bunları yapıyorsa milyonlarca dolar niye para bağlıyor çalışanlarına? LLM gelişti diye problemler bitti mi? Hayır. Yeni araçlar sadece daha zor problemleri daha kısa sürede çözmemizi sağlıyor. Problem oldukça bu sistemleri anlayan yazılımcıya da ihtiyaç sürecektir. Bu arada chatgpt'den önce copilot vardı, o da gayet iyi bir kod yazma tool'u idi. Ama o zaman da güçlü yazılımcılar değerliydi. Şimdi sadece rekabet daha keskin hale geldi.

"gpt şimdiden gpt 5 ve gpt 6'nın neler yapabileceğini tam olarak biliyor mu da bu şekilde yorumluyor?"

bilmiyor ama LLM'in sınırları belli hocam birkaç makale okursan daha iyi anlayacaksın anlatmakta zorlanıyorum şu an. LLM'in ilerisi AGI değil. AGI için gerekli yapıtaşlarından sadece bir tanesi. AGI mevzuna girersek çıkamayız, birbirinden çok farklı teoriler var. Valla ben geçen biraz araştırayım dedim AGI'den girdim felsefeden çıktım, kafa beyin kalmadı.

"throughput mu latency mi önemli "

bunu ben de sordum da tam anlamadım distirbuted systems grad seviyesinde karmaşık bir alan, faang dışında da pek uygulanmıyor trafik ile doğrudan bağlantılı olduğu için. Anladığım kadarı ile salt data yeterli değil bunun kararını vermek için.

Bu arada LLM cerrahi branşlar dışında doktorluğun da değerini ciddi anlamda düşürecek. 6 sene tıp okumuş ezber yapmış 4 sene dahiliye asistanlığı yapıp uzman olmuş bir doktorun değerini düşürmedi mi? Ezbere dayalı, protokole bağlı, karar şeması olan alanlarda LLM mükemmel çalışır. verileri atıyorsun tak tak cevabı yapıştırıyor eğer sıra dışı veya çözmesi zor bir hastalığın varsa "bu bizi aşar üniversite hastanesine git" diyorlar.

Regülasyonlar falan diyorsun ama onlara da sıra gelecek.

valla artık öngörmesi zor, kaotik bir düzene giriyoruz gibi.

Benim elimden gelen işin temeline girip, "EN"lere oynamak. Ha planladığım şeyleri yapıp işsiz ve değersiz kalıyorsam zaten diğer kalifiye kişiler çok daha beter durumda olmuştur. Bir de insan zekasını ve beynini fazla küçümsüyorsunuz. LLM istatistikle taklit eder insan beyni anlamla yaratır. Bu fark şu an için kapatılamaz düzeyde. Biraz daha benzetme yapacak olursak LLM, bir şeyin fotoğrafını çeker.

İnsan beyni o şeyi yaşar. otoğraf ne kadar net olursa olsun, deneyimin yerini tutamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Codewake -- 19 Temmuz 2025; 7:37:18 >

• Codewake kullanıcısına yanıt

Chatgpt artık sadece llm değil zaten, kodlama için optimize ediliyor, görüntü algılıyor, görsel yaratıyor, sesli konuşuyor vs. mutlaka ileride daha fazla özellik de ekleyecekler.

Tanrı noktasına ASI ve sonrasında gelecek AI, yazılımcının yaptıklarını yapması için AGI bile gerekmiyor.

Bu 10 kişi yerine 1 kişi gerekme durumu ve teknik bilgilerin tamamını AI'ın vermesi gerçekleştiğinde iş bulma şansımız olacak mı hatta yurt dışından çalışan bile alacaklar mı? Bu konuda karamsarım biraz.

7 haneli maaşı sizin openai'dan almanız milyon dolarlar kazandıracak kendi startupınızı başlatmanızdan daha zor bence.

copilot'ın chatgpt önceki halini kullanmadım, ama anladığım kadarıyla gpt-3 kullanıyormuş, yani aynı şeyi daha yeteneksiz bir modelle gerçekleştirmeye çalışıyormuş. Bu durumda; o zaman yazılımcıların işini yapamaması ve yazılımcıların daha değerli olması hatta çoğu kişinin kullanmaya değer görmemesi gibi durumlar çok beklendik oluyor. Farkındaysanız biz insanlar ilerlemiyoruz, AI ve teknoloji ilerliyor. Bunun nereye gittiğini görmek zor olmasa gerek.

Grad seviyesinde karmaşık alan olması AI'ı engellemiyor, şu anda phd seviyesinde bilgi birikimine sahip zaten, ama yaptığı hataları arada yakalayacak uzman kişi gerekir şu an için.

Diğer bir sıkıntı da; AI desteği aldıktan sonra 0 deneyim biriyle 20 sene deneyimli birinin aynı seviyeye doğru yaklaşması. Herkesi uzmanlık, deneyim ve becerisinden bağımsız olarak aynı ortalama seviyeye taşıyacak AI, bu durumda 8 milyar insandan bir farkınız kalmazsa bunun ne demek olduğunu tahmin edersiniz herhalde.

Doktorlardan önce yazılımcılar için endişeleniyorum ben. Onlara da sıra gelecek, ama listede önce yazılımcılar var. Tamamen dijital ortamda iş yapanların işlerini kaybetmesi daha çabuk gerçekleşecek benim öngörüme göre. Bu arada bu çok yüksek maaşların verilmesi durumu çok uzun devam etmez, AI insanları yaptıkları işte geçtiği anda o maaşları bir daha alamayacaklar. Şu anda o maaşları alıyor olma nedenleri bunu gerçekleştirmek.

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.