Şimdi Ara

mühendisliklere giriş zorlaşabilir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.689
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Kedimi Yedim

quote:

Orijinalden alıntı: Hermés

Devlet üniversitelerindeki mühendisliklerin yükseleceğini düşünmüyorum.. Ama yükselse iyi olur tabi iyice ayağa düştü..

Umarım insanlar tıp fakültesinin çok da bir avantajı olmadığını yakın zamanda anlayabilirler..

ilk paragraf doğru da ikinci paragrafa hiç katılmıyorum. bu devirde tıp çok avantajlı, zaten puanlar herşeyi gösteriyor.

• http://www.dogrutercih.com/program2011/tablo4/
    şuraya bakın. tablo4'e girin. "2010 doluluk" sütnundan yeni'yi seçin. bölüm adı kısmına da "makine mühendisliği" yazın. görün nerelerde açılıyor. bir ton mühendislik açılmış bu sene. sadece "mühendis" diye bölüm adına yazınca yeni olarak 428 kayıt düşünüyor. siz düşünün artık ne kadar ayağa düştüğünü...
  • quote:

http://www.dogrutercih.com/program2011/tablo4/
    şuraya bakın. tablo4'e girin. "2010 doluluk" sütnundan yeni'yi seçin. bölüm adı kısmına da "makine mühendisliği" yazın. görün nerelerde açılıyor. bir ton mühendislik açılmış bu sene. sadece "mühendis" diye bölüm adına yazınca yeni olarak 428 kayıt düşünüyor. siz düşünün artık ne kadar ayağa düştüğünü...

eee 1000e yakin da TIP kontenjani artisi oldu. o zaman o da mi ayaga dusmus oluyor senin mantigina gore?

istedigi kadar muhendislik acilsin İTÜ - ODTÜ - Bogazici - Bilkent - Koc - Sabanci universitelerinden birinde okursaniz her zaman farkiniz olur ve tercih edilirsiniz.

6 yil okuyup ustune TUS u kazanip asistan doktor olanlarin 2 bin tl maasla calistiklarini da biliyorsunuz umarim ...

• quote:

Orijinalden alıntı: umtyilmz

quote:

http://www.dogrutercih.com/program2011/tablo4/

eee 1000e yakin da TIP kontenjani artisi oldu. o zaman o da mi ayaga dusmus oluyor senin mantigina gore?

istedigi kadar muhendislik acilsin İTÜ - ODTÜ - Bogazici - Bilkent - Koc - Sabanci universitelerinden birinde okursaniz her zaman farkiniz olur ve tercih edilirsiniz.

6 yil okuyup ustune TUS u kazanip asistan doktor olanlarin 2 bin tl maasla calistiklarini da biliyorsunuz umarim ...

benim kardeşim asistan doktor. onun asistan maaşı 3500-4000. 4 sene sonraki uzman doktor maaşı 9000. asistanlıkta az maaş veren uzmanlık alanları var ama onlar da 2000'in üstünde. ayrıca uzman doktor olunca en kötü alacağın 5000-6000. şu an bir pratisyen doktor da uzman olmadan 7000-8000 kazanabiliyor rahatlıkla. forum.memurlar.net 'te mühendislik fakültesi mezunları kısmına gir de sor tıp mı mühendislik mi diye, orada cevabı verirler sana mühendis arkadaşlar
    tıpla neyi kıyasladığının farkında mısın? 32000 maaş alan uzman doktor biliyorum. lafı uzatmaya gerek yok... bütün mühendislik dallarındaki artışı toplasan binleri bulur zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leibniz 33 -- 13 Temmuz 2011; 3:41:50 >

• sana tavsiyem drtus.com sitesine gir de gor bakayim pratisyenler dedigin kadar mi aliyor yoksa 2-3 bin civari mi aliyor? oturdugun yerden sallamak kolay...

asistan maasi sabittir ayrica hicbir asistan 4 bin tl almaz.

ayrıca şurayı da okuyabilirsin:http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=doktor%20maa%C5%9F%C4%B1

bak ne yazmış adam : "2 yıllık asistan hekim için döner sermaye verilmeyen üniversite hastanesinde 1500 tl maaş ve 80 tl nöbet parası şeklindedir. hoca, uzman boku temizlemeye de ek ücret vermiyorlar."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi umtyilmz -- 13 Temmuz 2011; 12:16:32 >
  • İnsanları tıptan soğutmanın gereği yok. Bi insan tıp okumak istiyorsa zaten onun 6 yıl olduğunu göze alarak çalışmıştır, hedeflemiştir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: burock3699

İnsanları tıptan soğutmanın gereği yok. Bi insan tıp okumak istiyorsa zaten onun 6 yıl olduğunu göze alarak çalışmıştır, hedeflemiştir.

kimseyi tıptan soğutmaya çalıştığım yok. sadece bazı arkadaşların verdiği yalan yanlış bilgiler yerine doğrularını belirtiyorum .
  • quote:

sana tavsiyem drtus.com sitesine gir de gor bakayim pratisyenler dedigin kadar mi aliyor yoksa 2-3 bin civari mi aliyor? oturdugun yerden sallamak kolay...

ayrıca şurayı da okuyabilirsin:http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=doktor%20maa%C5%9F%C4%B1

bak ne yazmış adam : "2 yıllık asistan hekim için döner sermaye verilmeyen üniversite hastanesinde 1500 tl maaş ve 80 tl nöbet parası şeklindedir. hoca, uzman boku temizlemeye de ek ücret vermiyorlar."

sallama mı? senin yaşın kaç ne iş yaparsın?
    asistan doktor olan kardeşim. benden iyi mi bileceksin? maaş niye sabit olsun! döner alıyorlar, döner de çalıştığı kliniğe göre değişir. benim kardeşim acil tıp alanında asistan doktor. git sor bakalım acilin dönerlerini. ameliyathane, acil gibi yerler en yüksek döneri alır. asistanların en az alanı 2000'i biraz geçiyor.
    pratisyen 2-3 bin alır demişsin de. aynı ilçede çalıştığım arkadaşım aile hekimi (sertifikalı, uzman değil), 7000 civarı maaş alıyor...
    bilip bilmeden insanları yanlış yere yönlendirme, son 10 seneye bakarsan mühendisliklerin fazlasıyla düştüğünü, tıpın yükseldiğini görürsün. millet boş yere tıpa yönelmiyor

• quote:

quote:

sana tavsiyem drtus.com sitesine gir de gor bakayim pratisyenler dedigin kadar mi aliyor yoksa 2-3 bin civari mi aliyor? oturdugun yerden sallamak kolay...

asistan doktor olan kardeşim. benden iyi mi bileceksin? maaş niye sabit olsun! döner alıyorlar, döner de çalıştığı kliniğe göre değişir. benim kardeşim acil tıp alanında asistan doktor. git sor bakalım acilin dönerlerini. ameliyathane, acil gibi yerler en yüksek döneri alır. asistanların en az alanı 2000'i biraz geçiyor.
    pratisyen 2-3 bin alır demişsin de. aynı ilçede çalıştığım arkadaşım aile hekimi (sertifikalı, uzman değil), 7000 civarı maaş alıyor...
    bilip bilmeden insanları yanlış yere yönlendirme, son 10 seneye bakarsan mühendisliklerin fazlasıyla düştüğünü, tıpın yükseldiğini görürsün. millet boş yere tıpa yönelmiyor

aile hekimleri ve acilde çalışanlar zaten en uç örnekler. evet aile hekimleri 7 bin TL civarı kazanıyordu en başlarda fakat durum şimdi değişti.

http://www.ailehekimleri.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3104:aile-hekimlerinin-maalar-resmen-gasp-edildi&catid=82:ulusal

buyur incele. tabi gene de iyi kazanıyorlar. ama ortalama bir pratisyen en fazla 2,5-3 bin tl kazanır. dikkat edersen söylediğim herşeyin kanıtını link olarak koyuyorum. sen ise sadece duyduklarından bahsediyorsun.

bak bakayım DRTUS sitesinde neler yazmışlar :

"günde 150 iden az hasta bkmıyorum 7 yada 6 nbtim var döner 1000i ancak buluyor sbt memurluk 1400 alıyorum normal mi"

"iki aydır toplam maaş+ sbt+ek döner 2.5 bini geçemedim hem de memleketin en doğusunda 28 bin puanla"

"ayde 8 nöbet döner+icap+ ev hizmeti döner 1000i bulmuyor "

"keşke öğretmen olup sabah 8.30 öğlen 3 çalışıp 1600.e fit mi olmalımıydım...."

"acilde babalar gibi 1200 hasta baktım bu ay ve 480 lira döner aldım. özelde 4 nöbet tutuyorum toplam 200 hasta bile bakmıyorum ama 800 lira alıyorum. bu nasıl adalet arkadaş... ben 5-6 ay önceki dönerleri istiyorum!"

"Ben kahramanamraş ta çalışıyorum saglık ocaklarında 1300 maaş 1000 tl döner"

ayrıca üniversite hastalerinde çalışan asistanlar döner almıyor

daha birsürü kişi var bunlar gibi. tabi bunların hepsi hayal senin dediklerin doğru

not: amacım kimseyi tıptan soğutmak değil, ülkemizde zaten emeğin karşılığı ne yazık ki alınamıyor. ama gerçekler de bunlar. tabi doktor olmayı gerçekten isteyen kişilerin de öncelikle maaşı değil de mesleki faydayı düşüneceklerine eminim.

• quote:

quote:

quote:

aile hekimleri ve acilde çalışanlar zaten en uç örnekler. evet aile hekimleri 7 bin TL civarı kazanıyordu en başlarda fakat durum şimdi değişti.

http://www.ailehekimleri.net/index.php?option=com_content&view=article&id=3104:aile-hekimlerinin-maalar-resmen-gasp-edildi&catid=82:ulusal

buyur incele. tabi gene de iyi kazanıyorlar. ama ortalama bir pratisyen en fazla 2,5-3 bin tl kazanır. dikkat edersen söylediğim herşeyin kanıtını link olarak koyuyorum. sen ise sadece duyduklarından bahsediyorsun.

bak bakayım DRTUS sitesinde neler yazmışlar :

"günde 150 iden az hasta bkmıyorum 7 yada 6 nbtim var döner 1000i ancak buluyor sbt memurluk 1400 alıyorum normal mi"

"iki aydır toplam maaş+ sbt+ek döner 2.5 bini geçemedim hem de memleketin en doğusunda 28 bin puanla"

"ayde 8 nöbet döner+icap+ ev hizmeti döner 1000i bulmuyor "

"keşke öğretmen olup sabah 8.30 öğlen 3 çalışıp 1600.e fit mi olmalımıydım...."

"acilde babalar gibi 1200 hasta baktım bu ay ve 480 lira döner aldım. özelde 4 nöbet tutuyorum toplam 200 hasta bile bakmıyorum ama 800 lira alıyorum. bu nasıl adalet arkadaş... ben 5-6 ay önceki dönerleri istiyorum!"

"Ben kahramanamraş ta çalışıyorum saglık ocaklarında 1300 maaş 1000 tl döner"

ayrıca üniversite hastalerinde çalışan asistanlar döner almıyor

daha birsürü kişi var bunlar gibi. tabi bunların hepsi hayal senin dediklerin doğru

not: amacım kimseyi tıptan soğutmak değil, ülkemizde zaten emeğin karşılığı ne yazık ki alınamıyor. ama gerçekler de bunlar. tabi doktor olmayı gerçekten isteyen kişilerin de öncelikle maaşı değil de mesleki faydayı düşüneceklerine eminim.

o siteleri ben de biliyorum. kardeşim için arada bir giriyorum zaten. kulaktan duyma bilgiler dediğin benim arkadaşlarımın söyledikleri. gezdiğim görüştüğüm birçok doktor arkadaşım var.
    bir pratisyen hastanede acide çalışsa ya da özel hastanede nöbet tutsa çok rahat 3000'i geçer.
    benim eniştem de doktor. ayda 10 nöbete mardin kızıltepede bir tıp merkeziyle anlaşmıştı, maaş 7000. biraz çalışıp bıraktı, uzmanlık istediği için.
    sen konuşmaya devam et, Allah bilir öğrencisindir de sen... uzaktan konuşmak rahat tabi....

• quote:

o siteleri ben de biliyorum. kardeşim için arada bir giriyorum zaten. kulaktan duyma bilgiler dediğin benim arkadaşlarımın söyledikleri. gezdiğim görüştüğüm birçok doktor arkadaşım var.
    bir pratisyen hastanede acide çalışsa ya da özel hastanede nöbet tutsa çok rahat 3000'i geçer.
    benim eniştem de doktor. ayda 10 nöbete mardin kızıltepede bir tıp merkeziyle anlaşmıştı, maaş 7000. biraz çalışıp bıraktı, uzmanlık istediği için.
    sen konuşmaya devam et, Allah bilir öğrencisindir de sen... uzaktan konuşmak rahat tabi....

acil-nöbet bunlar görece daha iyi kazanır haklısın. ama ben "genel"den bahsediyorum. yoksa 10-12 yıl okuyup uzman olup özelde 20-25 bin kazanan da var. ama önemli olan genelin durumu.

pratisyenlerin geneli sağlık ocaklarında çalışıyor ve orada dönerler gerçekten iyi değil. ayrıca uzmanlığı kazandın diyelim asistan olarak 4-5 yıl boyunca çekeceğin çileyi ve alacağın maaşı biliyorsun değil mi ? ya da TUS'u kazanmak için hayatından feda edeceğin şeyleri?

TIP mı okuyorsun bu arada?

• quote:

quote:

acil-nöbet bunlar görece daha iyi kazanır haklısın. ama ben "genel"den bahsediyorum. yoksa 10-12 yıl okuyup uzman olup özelde 20-25 bin kazanan da var. ama önemli olan genelin durumu.

pratisyenlerin geneli sağlık ocaklarında çalışıyor ve orada dönerler gerçekten iyi değil. ayrıca uzmanlığı kazandın diyelim asistan olarak 4-5 yıl boyunca çekeceğin çileyi ve alacağın maaşı biliyorsun değil mi ? ya da TUS'u kazanmak için hayatından feda edeceğin şeyleri?

hayır matematik öğretmenliği okuyorum hem de çalışıyorum. sen?
    her uzmanlık alanı zor değil. ayrıca sıkıntı çeksen de ilk 2 sene. onlarda devrecilik var. kıdemli olunca hem nöbetin azalıyor hem de sözün geçiyor, rahatlıyorsun.
    doktor gibi iyi maaş alan, bu kadar değer gören bir meslek yok. kesinlikle tavsiye ederim puanı yetenlere. isterse kafkas (kars) tıp gelsin, farketmez, gidin....

• quote:

quote:

umtyilmz arkadaşım sen sanırım tıp istedin de kazanamadın veya tercih etmeyip pişmanlık yaşıyorsun o yüzden burada kendini rahatlatmaya çalışıyorsun...sevgili arkadaşım asistan maaşları son yapılan düzenlemelerle birlikte üniversite hastanelerinde 2500-3500 eğitim araştırma hastanelerinde ise 3000-5000 lira arasındadır...mühendislikle kıyaslıyorsun sana şöyle diyeyim en iyi üniversitenin en iyi mühendislik bölümünü bitiren birinin gireceği kurumsal firmada alacağı ücret 2000-3000 lira arasındadır...nispeten küçük üniversitelerden mezun arkadaşlar ise ancak kobilerde iş bulabilirler ve maaşları 1000-1500 tl arasında değişir...kurumsal firmalarda öyle hızlı ücret artışları olmaz ancak sosyal imkanları çok fazladır ve işleri garanti olmasa da işten çıkarılma ihtimalleri işlerini kaytarmadıkları sürece düşüktür...küçük şirketlerde ise durum tamamen şans işidir...yani 3 ay sonra işsiz de kalabilirsin veya 5 sene sonra o kurumsal firmada çalışan arkadaşından daha fazla maaş da alabilirsin...tıpta ise bir pratisyen hekimin sağlık ocağında alabileceği minimum para 3000 liradır...aile hekimlerinin ücretleri ise 5000-8000 lira arasında değişir...diyelim ki hekimliği çok sevmiyorsun iyi bir ingilizcen varsa girersin bir ilaç firmasına medikal müdür olarak ve başlangıç maaşın minimum 5000 liradır...uzmanların durumunu yazma gereği duymuyorum...devlette 7000 liradan aşağı alanlar çok istisnadır...özelde ise 10000 tl den aşağı alan duymadım...velhasıl durum budur...bulabilirsen bir 10 sene önceki ösys kılavuzuyla bugünkünü karşılaştır...o zamanlar nasılmış şimdi nasıl...itü nün odtü nün en baba bölümleri anadoludaki üniversitelerin tıp fakültelerini geçtim diş hekimliğinin bile altına düştü... boşu boşuna ilk 10000 in 7000 i tıp yazmıyor...

• quote:

doktor gibi iyi maaş alan, bu kadar değer gören bir meslek yok. kesinlikle tavsiye ederim puanı yetenlere. isterse kafkas (kars) tıp gelsin, farketmez, gidin....

ODTÜ-İTÜ-Boğaziçi-Bilkent gibi üniversitelerde okuyup yabancı dilinizi geliştirip yurtdışına giderseniz ya da ülkemizdeki kurumsal şirketlerde çalışırsanız, ortalama bir doktordan daha fazla kazanırsınız.

yok benim için yıllarca okumak, doğuda çalışmak, uzman olana kadar yetersiz bir maaş almak sorun değil diyorsanız o zaman tıpa gidebilirsiniz.

ayrıca pratisyenler ne zamandan beri değer görüyor yav ilaç bile yazamıyorlar daha
  • quote:

quote:

ODTÜ-İTÜ-Boğaziçi-Bilkent gibi üniversitelerde okuyup yabancı dilinizi geliştirip yurtdışına giderseniz ya da ülkemizdeki kurumsal şirketlerde çalışırsanız, ortalama bir doktordan daha fazla kazanırsınız.

yok benim için yıllarca okumak, doğuda çalışmak, uzman olana kadar yetersiz bir maaş almak sorun değil diyorsanız o zaman tıpa gidebilirsiniz.

ayrıca pratisyenler ne zamandan beri değer görüyor yav ilaç bile yazamıyorlar daha

hacı sen içip mi geldin? kötülediğin meslek doktorluk, şu anın en açık ara gözde mesleği.
    kaç kez sordum?... hangi bölüm ve üniversitede öğrencisin? ya da ne iş yaparsın? hala cevap alamadım
    ya odtünün mühendislikleri tıpın gerisinde kaldı, odtü mezunu birçok arkadaşım var. senin dediğin gibi çok yüksek maaşları yok
    aç 10 sene önceki puanlara bak, bir de şimdiye bak. çok şey değişti...

• ayrıca pratisyen niye ilaç yazamasın, 10 güne kadar rapor da yazabiliyor. sen bu memlekette mi yaşıyorsun :)
  • quote:

quote:

quote:

hacı sen içip mi geldin? kötülediğin meslek doktorluk, şu anın en açık ara gözde mesleği.
    kaç kez sordum?... hangi bölüm ve üniversitede öğrencisin? ya da ne iş yaparsın? hala cevap alamadım
    ya odtünün mühendislikleri tıpın gerisinde kaldı, odtü mezunu birçok arkadaşım var. senin dediğin gibi çok yüksek maaşları yok
    aç 10 sene önceki puanlara bak, bir de şimdiye bak. çok şey değişti...

hocam 2009 CBÜ TIP girisliyim. bu yil ara verip sinava hazirlandim İTÜ ya da Bogazici'nde muhendislik yazacagim. Ben cok fazla doktor taniyorum ve bilerek konusuyorum.

Bir arkadas da TIPa girememissin demis. İyi guldumntam aksine TIPı biraktim ben. Su anda disardayim, inanmiyorsaniz eve gidince SS koyabilirim. Gerci forumda bilenler de vardir ya da onceki mesajlarimdan gorebilirsiniz...

• söylediklerin doğruysa; yol yakınken geri dön :D
  • quote:

söylediklerin doğruysa; yol yakınken geri dön :D

hocam emin ol ki TIP okuyup mutsuz olan, birakan cok fazla kisi var. Sirf bizim donemden 3 kisi birakti.
    Bence TIP okuyan birisinin cok fazla seyi feda etmesi lazim hayatindan. Bana gore degilmis en azindan. İstanbul - Ankarada yasayamayacaksam, gencligimi feda edeceksem , sonunda da anca 35 yaslarinda rahat edebileceksem benim icin bir anlami yok. İste yukarida mezun olmus mutsuz doktorlarin yazdiklarini alintiladim. Maddi olarak da rahat degiller. Tabi herkesin kararina da saygi duymak lazim
  • Tartışmaya hiç bulaşmak istemezdim ama,

Geçen sene benim ailem ve çevrem de çok baskı yaptı TIP yaz diye ama ben hepsini karşıma aldım ve İTÜ'yü yazdım. İyikide böyle yapmışım. Hayatımdan çok memnunum. Ayrıca son çıkan yasalar gösteriyorki artık doktorların kazançlarına belirli kurallar geliyor. Zaten sırf parası yüzünden doktor olan bir kişinin bu ağır şartlarda bedenen ve ruhen sağlıklı kalmasına olanak vermiyorum.

Bizim Türkiye böyle bir yer işte. Nerede güzel bir şey görsek gider hepimiz oraya doluşuruz. Kontejyanlar artar ve zamanla o mesleğin açığı kapanır hatta üstüne ihtiyaç fazlası olur. Sonra önlerine bir sınav koyarız. Bunu geçemeyen devlette çalışamayacak diye. Ayrıca sektörün belirli bir bütçe doygunluğu olduğu için, belli bir noktadan sonra toplam dönen para aynı kalırken, paylaşan kişi sayısı artmaya başlar ve bu işin suyu çıktı diye hemen başka bir yere yöneliriz.

İdeali insanlara yardım etmek ve can kurtarmak olanlara hiçbir sözüm yok hepsinin başımın üzerinde yeri var ancak para için doktorluğu seçenlere şöyle bir tespiti vereyim.
    Doktorlar bu bahsedilen iyi paraları genelde 40-60 yaşları arasında kazanıyorlar. Biz 45 yaşındaki doktorları inceleme alanı olarak ele alırsak.

Bundan 25 yıl önce türkiye genelinde tıp kontejyanları 1000 civarındaydı. O zaman tıpa giren biri şuan 45 yaşında doktor. Yani "tanıdığımız doktor: ayda özelden ya da muayeneden 20-30 bin TL kazanan kişi bu". Bu doktorlara özenip (doktorluğu kutsal tutanlara sözüm yok) tıpı seçen kişi sayısı geçen sene tam 7500. Çoğu 45 yaşında bu yukarıda belirttiğim parayı kazanmayı hedefliyor. En iyi hesapla şimdi tüm 45 yaşındaki doktorlar arasında dönen toplam para 1.000*30.000= 30.000.000 TL.
    (gerçi tüm 45 yaşındaki doktorların bu parayı kazanması zor aralarında pratisyenler filan falan da var.)

Bu piyasanın büyümesini her yıl %5 düşünürsek (enflasyon farkı gözeterek hesaplarsak şuanki alım gücüyle değerlendirmiş oluruz. birleşik faiz kullanıyoruz) Bundan 25 yıl sonra 45 yaşındaki doktorlar arasında dönen para toplamda= 100.000.000 TL olacak. (en iyi ihtimalle)

Ama bu sefer 7500 tane 45 yaşında doktor olacağı için, geçen sene tıpa giren bir kişi 45 yaşına gelince : 100.000.000/7.500 = 13.500 TL kazanacak.(en iyi ihtimalle) Yarıdan fazla bir düşüş gerçekleşecek. Hesap ortada

Ayrıca 45 yaşındaki tüm doktorlar 30 bin tl değil sadece içlerinde 100 kişisi kazanıyordur. burada hesabını yaptığımız

bugün 45 yaşındaki bir doktor ortalama 10 bin tl kazanıyorsa,, 25 yıl sonra yarı yarıya düşerek kazancı ortalama 5bin tl olacak.

devletteki maaşları enflasyon oranında artacağı için sadece özelden ve döner sermayeden alacaklarını hesapladım
    2+2=4

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pchonour -- 13 Temmuz 2011; 16:32:50 >

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.