|
Son günlerde tıpla ilgili olumsuz konular açıldığını görüyorum, keşke mühendislik yazsaydım diyenler var. Sadece Mühendislik vs Tıp konusu olmasının ötesinde AI'ın mühendislik ve özellikle yazılım işlerinde büyük etkisinin olacağını düşünüyorum. Forumda hiç bahsedilmemiş ama chatgpt'nin o1 modeli yeni çıktı, şu an her bölgede aktif değil ve sınırlı biçimde ücretli üyelere sunuluyor. Benchmark sonuçları inanılmaz, henüz deneme şansım olmadı ama sonuçları paylaşalım: ![]() ![]() Yeni modelin PhD sahibi bir uzmandan daha iyi olduğunu söylüyorlar, bir önceki gpt4o lise öğrencisi düzeyinde diyorlardı mesela. College Math accuracy sonucunun 98.1% olması düşündürücü olmuş. Codeforces'ta gpt4o 11th percentile ike o1 89th percentile sonuç almış, bu competition düzeyinde kod sorularını herkesten iyi çözecek demek oluyor... Mühendislik ve teknik meslekler için gelecekte neler olabileceğini sizlerin hayal gücüne bırakıyorum. Bence tıp yanlış bir seçim değil, mühendislikte öğrendiğiniz her şeyi ve fazlasını AI yapabilecek. Tıp için önümüzdeki 20 sene AI yüzünden işsiz kalma sıkıntısı olacağını düşünmüyorum. Aynı şeyi yazılım işleri için söylemem mümkün değil. Benim gözlemlediğim bir sorun; insanlar AI modelleri statik olarak değerlendiriyorlar. O andaki modelin kapasitesi neyse, buna bakarak sorun olmayacağını düşünüyorlar. Oysa gelişim ve ilerlemenin hızına baktığımızda bu modeller 6 ay kadar bile statik şekilde kalmıyorlar, sürekli yeni ilerlemeler oluyor. Hatta şu anki haliyle bir ilerleme olmasa bile, kullanılan platformlardaki değişikliklerle büyük oranda insana düşen işleri AI'ın yapabileceğini düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse, doğru düzgün kod yazamayan bölümden arkadaşım tamamen AI kullanarak bu yaz staj yaptı ve hiçbir sorunla karşılaşmadı. Yine benzer şekilde, herkes okul projelerini AI'a yaptırıyor. Sizlerin bu konudaki düşünceleri nedir? Çıkan yeni modeller karşısında hala içiniz rahat olabiliyor mu? Mühendislik oku, yurt dışında çalış uygulamasının önümüzdeki yıllarda da işeyeceğini düşünüyor musunuz? Kaynak: |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt