Şimdi Ara

Mucizevi yiyecek: BAL

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
1
Favori
5.348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • [font="Trebuchet MS"]
     Mucizevi yiyecek: BAL


    Bal Nedir, Nasıl Oluşur?

    Bitkilerden topladıkları nektar ve salgılardan bal yapan arıların 20 milyon yıldır bal ürettiği bilinmektedir.

    Balarılarından oluşan bir kolonide bir ana arı, on binlerce işçi arı ve yüzlerce erkek arı bulunur. Bunlar bir kovan içerisinde birlikte yaşarlar. Balarısı kolonisi tüm faaliyetlerini, kovan içerisinde, kendi vücudundan salgıladığı balmumu ile oluşturduğu peteklerde yürütür.

    Nektar, genellikle çiçeklerden toplanan şeker, su ve bazı başka eser miktardaki maddeleri içeren ve arının bal kesesinde kovana taşıdığı sıvıdır.

    Bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarın, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlenmesi sonucu, dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değeri içeren bir gıda maddesine dönüştürülmesi ile elde edilir.

    450 gr. bal elde etmek için, 17.000 arı ortalama 10 milyon çiçeği ziyaret etmek durumunda kalır. Market raflarına 1 kg bal üretmek için arı kolonisi dünyanın çevresini 6 kez dolaşacak kadar uçmak durumunda kalır.


    Balın İçeriği:

     Mucizevi yiyecek: BAL


    Balın ilk akla gelen özelliği tatlı olmasıdır. Bunun sebebi balın içindeki üç şekerdir. Üzüm şekeri (% 34), sakroz (%2) ve levuloz (meyve şekeri % 40) bundan başka balın % 17 ‘si su geri kalan % 7'lik bölümü ise demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, protein ve asitlerden oluşur. Balın kalitesini ise bu % 7'lik karışım belirler. [1]

    Ayrıca bal içerisinde onbeş şeker tespit edilmiş olup bunlardan bazıları şunlardır: fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izamaltoz, erloz, kestoz, melezitz ve rafinozdur. Genel olarak fruktoz şekeri diğerlerinden farklıdır.

    Balı bildiğimiz şekerden ayıran çok önemli bir fark vardır. Şeker ancak sindirim sisteminde değişime uğradıktan sonra kana karışırken bal sindirime gerek olmadan çok süratli bir şekilde kana karışır. Dolayısıyla bal insan vücudunun en yüksek derecede ve en hızlı biçimde faydalanacağı şekilde tasarlanmış bir gıdadır. Ilık su ile karıştırılan balın birkaç dakika içinde vücuda enerji verdiği tespit edilmiştir.

    Balın içinde minerallerin, şekerlerin ve birçok vitaminin yanısıra az miktarda bir takım hormonlar, çinko, bakır ve iyot da vardır.



    Balın Faydaları:

     Mucizevi yiyecek: BAL


    • Bal, vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal madde içermektedir.

    • Bal, temel karbonhidratların kaynağıdır. İçeriğinde yaklaşık %17 su, %82 karbonhidrat ve % 1 oranında da proteinler, aminoasitler, vitaminler ve mineraller bulunur.

    • Bir yemek kaşığı bal, 64 cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi yapmaktadır.

    • Bitkilerin nektarlarından elde edildiği için, onların şifa veren pek çok özelliğini taşımaktadır.

    • Balın antimikrobiyal ve antifungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği, çeşitli çalışmalar ile gösterilmiştir.

    • Balın bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

    • Balın antioksidan aktivitesi gösteren maddeler içerdiği de bilinmektedir. Bal, yapısındaki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahiptir.

    • Yapılan araştırmalarda balın, mide-bağırsak sistemi üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir.

    • Cilt üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de bulunmaktadır.



    POLEN NEDİR (POLLEN):

     Mucizevi yiyecek: BAL


    Arıların 200 ila 3000 arası çiçekten toplayarak, kanatlarında kovana getirdikleri bitkinin erkek üreme hücresi olan doğa harikası bir bitki özüdür. Arılar bal yapmak için çiçeklerden besin toplarken, çiçekten çiçeğe konarlar. Böylece hem çiçeklerin döllenmesini sağlarlar hem de yavrularını beslemek için kovana polen götürürler. Polenin çok yüksek besin değerli olduğu keşfedildikten sonra kovanların girişlerine polen tuzakları yerleştirilmiş ve bu sayede arıyı rahatsız etmeden kovandaki polen stokları toplanmaya başlanmıştır. Arıların kovana girişlerinde kanatlarından tuzaklara düşen polen; naturel kurutma sistemiyle kurutulur ve çok kıymetli bir besin haline gelir.

    Polenler renk, şekil ve içerikleri bakımından büyük farklılıklar gösterirler. Polenlerin %80'i sarıdır. Bunun dışında siyah, kırmızı, mor, pembe, eflatun vb. renklerde polene rastlamak da mümkündür. Polene bu renkleri veren renk maddeleridir. Bu renk maddelerden karotenoidler başlıcı a-karoten, b-karoten, lycopin, xanthophyl ve zeaksonthinden ibarettir. Klorofil varlığına polende rastlanılmamıştır. Polende ortalama %25 protein vardır. Protein miktarı polenin türüne, yöresine, toplama sistemine göre farklılıklar göstermektedir. Polen bilim dalı Patinoloji'dir. İyi cins polen; naturel kurutma sistemiyle vitaminleri ölmeden kurutulmuş, taze ve bol nektarlı çiçeklerden toplanan 1.sınıf olmalıdır.



    POLEN'DE BULUNAN VİTAMİN VE MİNERALLER:



    Polen bilim dalı Palinoloji'dir.

    Polende tam 22 çeşit aminoasit, 27 çeşit madensel tuz, doğal hormon, enzim, coenzim, pigment, karbonhidrat ve ferment vardır.

    Polende bulunan başlıca asitler pantothenic, linoleik, ascorbik ve araohidonik'dir. Demir, bakır, kalsiyum, sodyum, magnezyum, silisyum ise varlığı polende tespit edilen elementlerden bazılarıdır. Polende bulunan iz elementler alüminyum, nikel, titaniyum ve çinkodur.

    Dünyaca tanınmış bir araştırma örgütü CNRS Araştırma Örgütü'nün; Araştırma Uzmanlarından Armond PONS; kitabında polenin bütün vitaminleri taşığıdığını açıklamıştır.

    Polende bulunan vitaminler A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP'dir.

    Polende yüksek oranda rutin vardır (rutin kılcal damarları etkiler, aynı zamanda kalp kasının çalışmasını güçlendirir).

    Chauvin ve Lenormand'ın araştırmalarıyla polenin antibiotikler içerdiği kanıtlanmıştır. Grecean ve Enciu'nin bu konuda yaptığı çalışmalar sonunda polenin Staphylococcus, Salmonella, Ecoli ve Bacillus anthracis'e karşı etkili olduğu ve bunların üremelerini engellediği tespit edilmiştir.

    Polende insan yaşamının ihtiyacı için her şey mevcuttur. Bulundurduğu (oglio-elementler) madenler, aminoasitler ve en son olarak zengin çeşitli vitaminler yanında; protein, yağ, şeker, madeni gıda, hormon, büyütücü faktör, pigment; beyin ve vücutça yorgun insanların tüm ihtiyacını karşılar. Anemi (kansızlık) hastalarında, bir ay süre ile her gün bir kahve kaşığı polen yedirilen bünyelerdeki alyuvarların; milimetre küpte 500.000 arttığını göstermiştir



    BUNLARI BİLİYORMUYDUNUZ:
    . Arılar sağırdır. Kulakları da yoktur. Hiç duymazlar.
    · Arılar kendi ağırlıklarının 330 katı yük çekebilirler.
    · Kraliçe arı; günde kendi ağırlığına eşdeğer ağırlıkta 2.000-3.000 çok iyi koşullarda 6.000 kadar yumurta bırakabilir.



    Kaynaklar:
    http://www.honey.com/
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Bal
    http://www.balparmak.com.tr/bal.hakkinda.bal.nedir.asp
    http://www.mucizekarisim.com/polen.htm
    http://www.erginbal.com/arilar.html








  • Arıların polenlerle muhteşem dansı:

    1- Bitkiler aktif hareket edemediklerinden dolayı kalkıp ta diğer bitkinin yanına gidemez. Peki bir erkek çiçekteki polen, dişi çiçekteki yumurtaya nasıl ulaşacak?
     Mucizevi yiyecek: BAL




    2- Bunun için bitkiler ile hayvanlar arasında müthiş bir zaman ayarlaması yapılmış!
     Mucizevi yiyecek: BAL




    3- Mesela gelincik çiçeği, temmuz ile ağustos aylarında sabah beş buçuk ile on saatleri arasında tohum tozlarını yani polenlerini yayar.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    4- Aynı saatlerde arılar ile diğer böcekler gelerek bu tozlara bulanırlar. Böylece böceklerin beslenme saatleri ile bitkilerin tohum tozlarını yayma saatleri aynı zaman dilimine rastlamış olur.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    5- Başka bir deyişle bitkilerin ve hayvanların biyolojik saatleri aynı zaman dilimine ayarlanmıştır.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    6- Böcekler yaratılmasa idi, bir elma ağacından arzu ettiğimiz verimi zor elde ederdik. Şeftali, armut, badem, erik, baklagiller ve daha birçok bitki cinsleri.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    7- Çiçeklerden birçoğunun sanki böcekler, arılar iniş platformu olarak düzenlenmiş dudakları veya ona benzer yapıları vardır.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    8- Böcekler çiçeklere rahat konup dillerini çiçeğin ortasındaki nektar yuvasına uzatır ve alacaklarını alırlar. Bu sırada çiçeklerle aralarında toz alışverişi olur.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    9- Ziyaret edilen çiçeklerin tozlarını kapsın diye böceklerin vücudu kıllarla örtülmüştür. Bu kozlarda böceklerin vücuduna iyice yapışsın diye yapışkan, dikenimsi ve girintili çıkıntılı yaratılmıştır.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    10- Böceklerin çalışma disiplini, tozlaşmada en yüksek verimi elde edecek şekilde düzenlenmiştir. Çiçekleri gelişigüzel toplamazlar.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    11- Hangi cins çiçekten toz alınmaya başlanmışsa çevredeki bitinceye kadar o cins üzerinde çalışırlar.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    12- Aksi takdirde farklı çiçekler arasında dolaşır durur, toplanan çiçek tozlarının birçoğu ait olmadığı ve hiçbir işe yaramayacağı yerlere bırakılmış olurdu.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    13- Tozlaşma hadisesine bitkilerin en büyük katkısı renkleri ile olur. Renkleriyle böcekleri büyüler.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    14- Renklerin cazibesine kapılan böcekler çiçeklere koşar ve tozlaşma yani döllenme hadisesi gerçekleşmiş olur.
     Mucizevi yiyecek: BAL




    15- Buradaki bu ayarlama işi olmasa, tabiatta neler olurdu veya neler olmazdı. Bitkiler dünyasında ne gariplikler yaşanır, bu yaşananlar hayvanları ve biz insanları nasıl etkilerdi?
     Mucizevi yiyecek: BAL


    Kaynak:
    internethaber.com fotoğraf galerisi





  • Balı çok seviyorum.
    Özellikle ekmeğin yarısını zeytinyağına diğer yarısını da bala bandırıp sonra bu iki yarıyı birleştirip ortaya çıkan lezzete bitiyorum.
    Ne yazık ki ülkemizde satılan balın çok büyük oranı sahte baldır.
    Bu yüzden çarşı, pazarda açık satılan balı almayın, markalı güvendiğiniz balı alın.
    Bir arkadaşım balcılık yapıyor, diyor ki; "adam kovanın önüne şekerli suyu koyuyor, arı da bu şekerli sudan bal yapıyor"
    İşin bir de kimyasal yollar ile elde edilen sahte bal kısmı var ki, onlar sağlığa kesinlikle zararlı olanlardır.

    Baldan daha yararlı Türklere özgü başka bir besin daha var; pekmez...




  • Bu bilgileri buraya koymak için baya uğraşmışsınız.Güzel bilgiler.Okudukça hoşuma gidiyor.Teşekkürler.

    Bazen istanbul'un bir köyünde veya büyük şehirlerden uzak küçük bir köyde kendi bahçeniz seranız olsun istiyorsunuz.Ne sahte ne hormonlu.Tamamen doğal zevk alarak ürünler yetiştirmek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MuLTeC III -- 15 Nisan 2009; 10:07:00 >
  • şu balı bi sevemedim gitti ya kaymak ile güzel oluyor orası ayrı
  • kaymak ile eve mükemmeldir kaymaksızda ekmeğe sür götür


    Ben yazılanlara bittim resmen mükemmel bi sistem.

    Teşekkürler
  • sürekli bal yerim ama Türkiye'deki balların %60 ı şeker karışımı ama hakiki ballar gerçekten çok faydalı
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Üreticiden SAF VE KATKISIZ BAL
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bigdream

    sürekli bal yerim ama Türkiye'deki balların %60 ı şeker karışımı ama hakiki ballar gerçekten çok faydalı



    Ben bir kez olsun su anıma kadar saf bir bala denk geldiğimi düşünmüyorum varmı arkadaşlar saflığınsa inandığınız firmalar gerçi özel sektörsa oda imkansız bal bilmem ne var çok pahalı ama oda kokusuz inanmıyorum ben saf bal arada bul bulabilirsen
  • Fotoğraflar çok iyi geldi, valla içim açıldı.

    Güney Toroslar'ın yaylalarındaki endemik bitki örtüsünde yetiştirilen arılardan elde edilen balı bir de kaymakla yediniz mi hayatınız boyunca başka bir bala ağzınızı vurmazsınız bile. Allahım o nasıl bir lezzettir öyle. Askerliğim döneminde tanışmıştım gerçek balla. Hafta sonları garnizondan çıktığımız gibi direk ballı kaymak yemeye giderdik. O kadar lezzetliydi ki o güne kadar bal diye yediğimiz şeylerin aslında plastik olduğunun farkına o günlerde varmışık.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dreatlord

    Ben bir kez olsun su anıma kadar saf bir bala denk geldiğimi düşünmüyorum varmı arkadaşlar saflığınsa inandığınız firmalar gerçi özel sektörsa oda imkansız bal bilmem ne var çok pahalı ama oda kokusuz inanmıyorum ben saf bal arada bul bulabilirsen

    Balparmak ve Anavarza fena değildir. Kaliteli ürünler. %100 doğal bal istiyorsanız Rize Ayder yaylasından bal getirtebilirsiniz. Benim bir arkadaşım oralı olduğu için bir kez getirtmiştim. Yemeye doyum olmuyor. İki yıl önceki yaz mevsiminde kilosu 120 TL civarındaydı. Üretim sınırlı olduğu için sadece tanıdık insanlara ve onların tanıdıklarına satarlar :-)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Dreatlord


    quote:

    Orjinalden alıntı: bigdream

    sürekli bal yerim ama Türkiye'deki balların %60 ı şeker karışımı ama hakiki ballar gerçekten çok faydalı



    Ben bir kez olsun su anıma kadar saf bir bala denk geldiğimi düşünmüyorum varmı arkadaşlar saflığınsa inandığınız firmalar gerçi özel sektörsa oda imkansız bal bilmem ne var çok pahalı ama oda kokusuz inanmıyorum ben saf bal arada bul bulabilirsen

    Dedemin arıları var 5-10 tane kovan sadece yemek için üretiyor satmak için değil %100 saf çiçek balıdır.Çiceğin tadını alıyorsunuz o kadar söyleyeyim




  • Bal deyince aklima hem petek bal gelir. Soyle kasigi daldirip petegi ile bali emmek gibisi yok vallahi :). Bali cok severim ve hergun kahvaltida duzenli olarak tuketirim. Hele ki Nutella'nin uzerine surup yemek gibisi yok.

    Merak ettigim diger bir urunde "Ari Sutu". Bunun nasil elde edildigini bilen arkadas varmi acaba?

    Saygilarimla
  • Paylaşım için teşekkürler. :)

    Konudaki yorumlar pek bir iştah açıcı doğrusu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LeVeL -- 16 Nisan 2009; 6:17:05 >
  • Nutella dan kasıt bildiğimiz nutella marka çikolata mı ? onun üzerine mi sürüp yiyorsun ?
  • polen yiyemiyorum alerji yapıyor
  • Konu ve bilgiler için tşekkürler.
  • Gerçekten yararlı bi konu olmuş teşekkürler.

  • Esas ben sizlere teşekkür ederim arkadaşlar. Konuya katkı yapabilecek arkadaşlar varsa ekstra bilgiler de bekleriz. En çarpıcı bilgilerden birisi balın dayanım süresiyle ilgili. Balı açık havaya bile koyduğunuzda 400 yıl bozulmadan durabileceğine dair bir bilgi var. Bildiğim kadarıyla yüzyıllar önce bal doktorlar tarafından değişik amaçlarla kullanılıyordu. Mikropları öldürücü özelliğinden dolayı pansumanlarda ve iltihaplanmalarda kullanılıyordu diye biliyorum. Tıpkı bir tentürdiyot gibi. Eski ismi tentürdiyottu. Şimdi hastanelerde batikon olacak geçiyor :-)

    quote:

    Orjinalden alıntı: lazer__

    polen yiyemiyorum alerji yapıyor




  • arkadaşlara tavsiye 1. hazır ballardan almayın çiflik balından alın çünki hazır balların içinde glukoz miktarı çok fazladır
    2. balın içine metal şeyler değdirmeyin çünki oksitlenme(paslanma) oluyor
  • bal hakkında daha çok bilimsel makale ve resimleri bu linkte bulabilirsiniz.http://gunesbal.com/blg-bankasi/balli-makaleler.html

    quote:

    Orijinalden alıntı: Başbuğ66


    Esas ben sizlere teşekkür ederim arkadaşlar. Konuya katkı yapabilecek arkadaşlar varsa ekstra bilgiler de bekleriz. En çarpıcı bilgilerden birisi balın dayanım süresiyle ilgili. Balı açık havaya bile koyduğunuzda 400 yıl bozulmadan durabileceğine dair bir bilgi var. Bildiğim kadarıyla yüzyıllar önce bal doktorlar tarafından değişik amaçlarla kullanılıyordu. Mikropları öldürücü özelliğinden dolayı pansumanlarda ve iltihaplanmalarda kullanılıyordu diye biliyorum. Tıpkı bir tentürdiyot gibi. Eski ismi tentürdiyottu. Şimdi hastanelerde batikon olacak geçiyor :-)

    quote:

    Orjinalden alıntı: lazer__

    polen yiyemiyorum alerji yapıyor





  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.