Şimdi Ara

Moleküler biyoloji ve genetik ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
24.768
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • evet arkadaşlar son yıllardaki en popüler mesleklerden biride moleküler biyoloji ve genetik bölümü.

sizce be FEF deki bu bölüm neden tercih edilir,neden bu kadar rağbet görür çok yüksek puanlarla öğrenci kbl ederler,tercihlerdeki bu m.b. ve genetik seçme aşkı nerden geliyor.iş olanaklarının fazla olmadığı söyleniliyor,ama bakıyoruz boğaziçi(518) bilkent(528) odtü(511) itü(503) nün puanlarına tıp puanlarıyla çok yakınlar hatta boğaziçine 554 bilkente 587(tübitak) ile girenler bile varmış.

bu bölümü okyunların iş imkanı olarak akademisyen,yurtdışında çeşitli görevler,laboratuarlarda hastanelerde tüp bebek gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapmak dışında aklıma iş olanağı gelmiyor.

kısacası bu bölüm neden okunur ve okumaya değer mi sizce?

• Bölüm hakkında pek bilgim yok ve öylesine birşeyler yazıcam. Genetik diyince aklıma ilk olarak hastalıklar geliyor ve hastalıklar, hem küresel ısınma hem de kimyasal denge olarak sürekli kötüye gittiğimiz için gelecek yüzyılda hızla artacağından dolayı en popüler meslek olabilir. Tabi aradan 10 tane yüzyıl bile geçse Türkiye'de gerekli yatırımlar yapılacağını sanmıyorum ama yurtdışında çalışmak baya olası bir durum olmalı. Tabi o kadar puan alıp da ülkemizde geleceği belli olmayan bir bölüme girmezdim herhalde. Yalnız çok prestijli ve zevkli bir meslek galiba.
  • peki buradan mezunların alacağı ünvan nedir? genetog falan mı diyorlar yoksa genetik mühendisi mi?
  • Moleküler biyolog oluyorlar.
  • iş imkanı sıfıra yakın
    pek çoğu dershane öğretmenlerinin gazıyla giriyor bu bölüme geleceğin mesleği fln diye
    yabancı ülkeye gidebilirsen eh işte
    türkiyede ise allaha emanet ister devlet alımı ister özel alımı kısa bir araştırmayla 0 olduğunu anlayabilirsiniz
    sanırım 10 sene sonra tekstil müh. atom müh. gibi taban yapar
  • adı üstünde şimdinin değil, geleceğin mesleği .D Ben bu mesleğe kafayı takmıştım, git gide bütün üniverstelerde açılmaya başladı. en son GYTE ve Erzurum Atatürk ünv. tesindede açıldı. Türkiye de iş imkanı normal bir biyoloji mezununun iş imkanından farksızdır. ancak yeni bölüm olmasından dolayı ünv.tede akedemisyen prof olma şansı yüksektir çünkü öğretim elemanı açığı vardır.
    Türkiye de emeklilik yaşı 60 olduğundan iş ararken bundan en az 40 yıl sonrasını düşünerek iş aranmalıdır. bu gözle bakılırsa doğru bi tercihtir genetik. Bu bölüm mezunu aklını kullanırsa işsiz kalmaz. çünkü hem hayvan, hem tıppi genetik hem bitki genetiği hemde eczanelerin ilaç firmalarında çalışabilir. Bir hastanede genetik tanı uzmanı olmabilir, kriminal labratuarlarda çalışabilir, yine hastanelerde labarant olabilir, ziraat işine girebilir çünkü bitkidede genetik var. Yurt dışındaki firmalarda genetik mezununun maaşı 10bin dolardan başlıyor diye duymuştum. Şimdilik puanı yüksek bi bölüm çünkü az üniversitede var. ama çoğaldıkça ve mezunlarda işsiz kaldıkça puanı düşecek olan bir bölüm. mesela işletme gibi bir zamanlar çook yüksekti puanları şimdi ise yerlerde geziyo.

• yurtdışına gidip yüksek lisans yaparsan iş görebilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Moleküler Biyoloji ve Genetik
    15 yıl önce açıldı
    Moleküler biyoloji ve genetik ?
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Türkiye'de iş olanakları henüz dar. O kadar çok şişirdiler, ballandıra ballandıra anlattılar ki bölümü... Sırf gaz. O yüksek puan alıp gidenler de idealist, yurtdışına çıkmaya çalışanlardır. Benim MBG kazanan arkadaşlarımın hepsi yurtdışı için çabalıyor. Akademik kariyer yapmak sandığımız kadar kolay değil. Torpilin olacak, torpilin yoksa da çok başarılı bir lisans hayatı geçirmen lazım. İçeriden adamı olmadığı için sınavda çok iyi puan yapmasına rağmen elenen bir adam tanıyorum mesela.

FEF Türkiye'de okunacak bir fakülte cinsi değil bence. Okunacaksa da yurtdışına iyi referans sağlayabilecek, bazı üst üniversitelerde okunabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: eminbaba2

adı üstünde şimdinin değil, geleceğin mesleği .D Ben bu mesleğe kafayı takmıştım, git gide bütün üniverstelerde açılmaya başladı. en son GYTE ve Erzurum Atatürk ünv. tesindede açıldı. Türkiye de iş imkanı normal bir biyoloji mezununun iş imkanından farksızdır. ancak yeni bölüm olmasından dolayı ünv.tede akedemisyen prof olma şansı yüksektir çünkü öğretim elemanı açığı vardır.
    Türkiye de emeklilik yaşı 60 olduğundan iş ararken bundan en az 40 yıl sonrasını düşünerek iş aranmalıdır. bu gözle bakılırsa doğru bi tercihtir genetik. Bu bölüm mezunu aklını kullanırsa işsiz kalmaz. çünkü hem hayvan, hem tıppi genetik hem bitki genetiği hemde eczanelerin ilaç firmalarında çalışabilir. Bir hastanede genetik tanı uzmanı olmabilir, kriminal labratuarlarda çalışabilir, yine hastanelerde labarant olabilir, ziraat işine girebilir çünkü bitkidede genetik var. Yurt dışındaki firmalarda genetik mezununun maaşı 10bin dolardan başlıyor diye duymuştum. Şimdilik puanı yüksek bi bölüm çünkü az üniversitede var. ama çoğaldıkça ve mezunlarda işsiz kaldıkça puanı düşecek olan bir bölüm. mesela işletme gibi bir zamanlar çook yüksekti puanları şimdi ise yerlerde geziyo.

türkiyede bi bölüme geleceğin mesleği deniyosa yanına bile yaklaşmayın bkz:çevre atom endüstri nükleer enerji gıda tekstil matematik müh.leri
    iş imkanı normal biyoloji mezunuyla aynıdır demişsin bunun anlamı iş bulma ihtimali sıfıra yakın demektir
    akademisyen olcağının garantisini kimse veremez çünkü buralarda torpil sizin başarınızın çok üstünde geçerlidir hemde bir elin parmağı kadar akademisyen alımı yapılır
    tıbbı genetik ilaç fab. da çalışırsınız fln demek çok doğru değil çnkü tRde bu konuda şirket yok denecek kadar azdır
    asıl üzüldüğüm buralara gidenler tıpa gidecek kadar puan alıp hayatlarını karartıyo madem uyduruk bi yerde okuyacan bari yıllarca inek gibi çalışma
    SONUÇ OLARAK kimsenin gazına gelmeyin iş imkanı olan yerleri yazın

• Ben de üniversitemden gözlemlediğim kadarıyla sizlere neden bu bölümü tercih ettiklerini söyleyeyim.

3 tane arkadaşım oldu şimdiye kadar bu bölümden. ilki ile tanıştığımda ona hedefin ne diye sormuştum. o da yurtdışında eğitimine devam edip orada yükselmek istediğini söylemişti. nereyi düşünüyorsun diye sorunca söylediği üniversitelerden sonra "tabiii seni bekliyorlardı. ben de şuraya gideceğim" deme gafletinde bulunmuştum. Moleküler biyoloji ve genetik, fizik, kimya bölümlerinde okuyan arkadaşlarımızın öncelikli hedefi akademik olarak yurtdışında eğitimlerine devam etnımek oluyor. Gerek laboratuvar imkanları, gerek hoca sayıları ve mezunların yurtdışı başarılarına bakınca buradaki arkadaşların diplomaya bel bağlayan cinsten arkadaşlar olmadığını söyleyebilirim.
  • ne yaparsaniz yapin uzak durun, size dost tavsiyesi yok gelecegin meslegi, yok yurtdisina gidip master,doktora, post-doc yapilir falan cogu hikaye inanin bana...
    Hele bir arkadas maaslari 10bin dolar yazmis baya guldum... Yurtdisinda 1500-2000 dolar -euro arasinda ama yukarida saydiklarimin hepsini bitirdiginizde yeni bi yere kapak atma, okuma derdine duseceksiniz her seferinde...
    Paraniz varsa okuyun, yoksa hic bulasmayin
    Turkiye'deki durumdan hic bahsetmeyecektim ( durum berbat) ama sunu soliyeyim en iyi ihtimal tubitak'tan burs alirsiniz(birakirsaniz, bitiremezsiniz geri odersiniz )
    Tubitak'tan burs almak da mbg bitirmissiniz falan kimse hic bakmaz, adam din ogretmenligi, fen, sosyoloji bitirmistir; lisans ortalamasi daha yuksektir en boktan universitede master doktora yapacaktir o alir, siz iyi bir universitede surekli inekleyerek zar zor uygun ortalama elde etmissinizdir ama onemli degil... Din ogretmeni o bursu alir...
    Arkadasin da dedigi gibi Biyoloji'yi bitirmekten farki yoktur...

SONUC: Fen-edebiyat fakulteleri tamamen kapatilmalidir, zaten bir birkac yuzyil (olumsuz olduklarini farzedersek:) ) yetecek kadar mevcut mezun vardir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voodoo child -- 8 Aralık 2011; 14:07:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: cengiztınaz

quote:

adı üstünde şimdinin değil, geleceğin mesleği .D Ben bu mesleğe kafayı takmıştım, git gide bütün üniverstelerde açılmaya başladı. en son GYTE ve Erzurum Atatürk ünv. tesindede açıldı. Türkiye de iş imkanı normal bir biyoloji mezununun iş imkanından farksızdır. ancak yeni bölüm olmasından dolayı ünv.tede akedemisyen prof olma şansı yüksektir çünkü öğretim elemanı açığı vardır.

türkiyede bi bölüme geleceğin mesleği deniyosa yanına bile yaklaşmayın bkz:çevre atom endüstri nükleer enerji gıda tekstil matematik müh.leri
    iş imkanı normal biyoloji mezunuyla aynıdır demişsin bunun anlamı iş bulma ihtimali sıfıra yakın demektir
    akademisyen olcağının garantisini kimse veremez çünkü buralarda torpil sizin başarınızın çok üstünde geçerlidir hemde bir elin parmağı kadar akademisyen alımı yapılır
    tıbbı genetik ilaç fab. da çalışırsınız fln demek çok doğru değil çnkü tRde bu konuda şirket yok denecek kadar azdır
    asıl üzüldüğüm buralara gidenler tıpa gidecek kadar puan alıp hayatlarını karartıyo madem uyduruk bi yerde okuyacan bari yıllarca inek gibi çalışma

Ne demek uyduruk ya?Biraz seviyeli konuş! Senin uyduruk dediğin insanlar sayesinde kansere çare bulunuyor kanser ilaçları bulunuyor...Türkiyedeki insanların bakış açıları böylesine cahilce olduğu ve türkiyede senin gibi insanlar olduğu sürece bilim de gelişmez fen de!

• quote:

Orijinalden alıntı: cengiztınaz

quote:

Gida muh. senin yedigin ictigin her seyin bolumu. Ve onlarin kocaman kocaman fabrikasi olan var, sadece herhangi bir is yerinde yemek yapilsa bile gida muh. gereklidir, yemegin girdigi en ufak yerde bile gida muh gereklidir.

Endustri muh tum cok alanli sirketlerin sahip olmasi gereken muhendistir. Muhendisligin girdigi her yere endustri muh. de girer misal otomobil sirketinde insaat muh nin isi yoktur enstustri muh.LERinin isi vardir. Ustelik isletme ve iktisat mezunu kisilerinin alanlarina kayabilir endustri muh ya da insan kaynaklarinda calisabilir.

Matematik muh bildigin bilgisayar muh.nin isini yapabilen adamdir.

Yani bilmedigin konular hakkinda boyundan buyuk konusma. Yazdigin digerlerinin de ders programlarini ac bak az cok anlayabilirsin is alanlarini...

• Endüstri mühendisliğini dışarıda tutarsak, bu arkadaşın bahsettiği diğer bölümler için söyledikleri maalesef doğrudur.
    İş bulunamaz demiyorum ama bu alanlar gelecek vaad etmiyor diyebilirim.
    Endüstri'nin çalışma alanı geniş olmasına rağmen 10 sene öncesine göre baya değerini yitirdi.
    Birde o alan bunun işini yapar, bu alan şunun işini yapar, alınan derslerin şu kadarı ortak gibi ifadeler çok anlamsız geliyor. Evet birbirlerinin işlerini yapabilirler ancak bir alan için açık bir pozisyon varsa öncelik her zaman o alanın mezunlarınındır. Başka bir alandan gelip öne geçebilmeniz için çok ciddi bir fark yaratmanız gerekir.
  • türkiyede iş bulma olanağı baya zayıf yurtdışı için diyorsan yaz derim ama diğer türlü yazma boşa okursun
  • hiç bişey olmuyorlar,fen edebiyat fakültesiden başka bi bölüm oku aynı kefeye giriyor.en az 20,30 yıl sonra işe yararmı bilinmez.mezunlarlada konuştum,,he boğaziçi okursan bölümünle alakasız tabiki güzel bi mesleğin yine olur
  • Sen boğaziçi bilkent odtü itü ytü veya marmara ne bileyim adı sanı duyulmuş bir üniversiteye kalkıp "BOK" bölümü bile açsan öğrenciler orayı 450 500 gibi puanlarla tercih eder bu bir kuraldır değişmez.

eğer dahada abartıp fantastik isim koyarsan "bok mühendisliği" veya "bok genetiği" ve geleceği parlakta dersen bu bölümler 510dan aşşa almaz çünkü yasaktır böyle bir kural vardır.
  • Alışılmadık bir üslup da olsa söylenenler kelimesi kelimesine doğru
  • quote:

Orijinalden alıntı: Honour81

Alışılmadık bir üslup da olsa söylenenler kelimesi kelimesine doğru

Acı gerçekler

Adam 500 puana pc mühendisliği okur. hacker olacağını zanneder.

gerçekler yani bunlar.
  • bu alan mezunu ne iş yapıyor tam olarak acıklayabilirmisiniz :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.