Şimdi Ara

modüler aritmetik kalan sınıfları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
2
Favori
12.149
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • ya zaten sonuna kadar getiriyordum da, hangisinin kökü var diye bilemiyordum. ama şimdi oldu böyle, eşitlikte çıkan sayıların karekökü oluyor yani, eyvallah. peki aynı sayıların kareleri de olur değil mi?

Orijinalden alıntı: hmac

ya zaten sonuna kadar getiriyordum da, hangisinin kökü var diye bilemiyordum. ama şimdi oldu böyle, eşitlikte çıkan sayıların karekökü oluyor yani, eyvallah. peki aynı sayıların kareleri de olur değil mi?

her sayının karesi olurda,10 luktaki değeri olmaz

zaten karekök sorulur hep ,karesi sorulmaz,sorulursada alırsın,mod n e koyarsın karesini al sana karesi :) orda yazan adam kare kök yerine kısaltıp karesi yazmış bende bi saatir düşünüyorum karesi nasıl olmaz diye

Orijinalden alıntı: Epiru3

quote:

ya zaten sonuna kadar getiriyordum da, hangisinin kökü var diye bilemiyordum. ama şimdi oldu böyle, eşitlikte çıkan sayıların karekökü oluyor yani, eyvallah. peki aynı sayıların kareleri de olur değil mi?

zaten karekök sorulur hep ,karesi sorulmaz,sorulursada alırsın,mod n e koyarsın karesini al sana karesi :) orda yazan adam kare kök yerine kısaltıp karesi yazmış bende bi saatir düşünüyorum karesi nasıl olmaz diye

sanki karesi yok diye de bir soru çözmüştüm ama aklımda yanlış kalmış. neyse, çok teşekkür ederim. en azından nereden geldiğini oturttum olur da yamuk bir sayı sorarlarsa yaparım artık. eyvallah.

• Sanırım denklik kümesindeki hiçbir sayının karesi 5'i vermediği için 5'in karekökü yok diyoruz.

yani 7nin karekökü hiçbir sayının karesi 7 olmadığından yok demişiz gibi düşünün (modüler aritmetik olduğundan işimiz tamsayılarla kök7 falan diye gelmeyin bana )

quote:

Orijinalden alıntı: Epiru3

quote:

sanki karesi yok diye de bir soru çözmüştüm ama aklımda yanlış kalmış. neyse, çok teşekkür ederim. en azından nereden geldiğini oturttum olur da yamuk bir sayı sorarlarsa yaparım artık. eyvallah.

ya bunları düşünmenin en kolay yolu

elinde sınırlı sayıda sayı var gibi,açıklayabileceğim en basit şey bu
    atıyorum z/7
    sende 0 dan 6 ya kadar sayılar var
    adam diyo 36,sen hangi sayıyla ifade edeceksin bunu,sende 0 dan 6 ya kadar var ve yan yana yazamıyorsun.

quote:

Orijinalden alıntı: Mr.M

Sanırım denklik kümesindeki hiçbir sayının karesi 5'i vermediği için 5'in karekökü yok diyoruz.

yani 7nin karekökü hiçbir sayının karesi 7 olmadığından yok demişiz gibi düşünün (modüler aritmetik olduğundan işimiz tamsayılarla kök7 falan diye gelmeyin bana )

denklik kümesi hariç sayı kullanmadan ifade etmen lazım herşeyi. edemiyorsun onu,patlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epiru3 -- 28 Mart 2012; 13:48:06 >

• abi zaten son basamağa kadar yapıyorum ben de, 36'yı mod 7'de nasıl ifade edeceğimi falan da biliyorum. sadece ulan şimdi bunun neden karekökü olmadı diye anlamıyordum, o da oldu yani. o kadar da sıfır değilim la.

abi zaten son basamağa kadar yapıyorum ben de, 36'yı mod 7'de nasıl ifade edeceğimi falan da biliyorum. sadece ulan şimdi bunun neden karekökü olmadı diye anlamıyordum, o da oldu yani. o kadar da sıfır değilim la.

yok basit anlatıyorum herkese okuyan bi sürü kişi var forumda hiç bilmeyen adamda anlasın 3-5 gün kalmış şurada yararlansın millet diye :D

1,2,3,4,5,6,7

1x1=1
    2x2=4
    3x3=2
    4x4=2
    5x5=4
    6x6=1 tamam bu bariz belli.

şimdi 1 in kökü 1,
    4 kökü 2
    2ün kökü 3
    2 nin diğer kökü 4
    4 ün diğer kökü 5
    1 in diğer kökü 6 mı oluyor. 6+5+4+3+2+1=21 ???
  • quote:

Orijinalden alıntı: orhun_ua

beyler kendimi geri zekalı gibi hissettim yine anlamadım.

1,2,3,4,5,6,7

1x1=1
    2x2=4
    3x3=2
    4x4=2
    5x5=4

şimdi 1 in kökü 1,
    4 kökü 2
    2ün kökü 3
    2 nin diğer kökü 4
    4 ün diğer kökü 5

şimdi 1 in kökü 1,
    4 kökü 2
    2ün kökü 3
    2 nin diğer kökü 4
    4 ün diğer kökü 5
    1 in diğer kökü 6 mı oluyor.

o halde
    1 2 4 ün karekökü var
    3 5 6 ın yok

Orijinalden alıntı: bilbar

quote:

Orijinalden alıntı: orhun_ua

beyler kendimi geri zekalı gibi hissettim yine anlamadım.

1,2,3,4,5,6,7

1x1=1
    2x2=4
    3x3=2
    4x4=2
    5x5=4

şimdi 1 in kökü 1,
    4 kökü 2
    2ün kökü 3
    2 nin diğer kökü 4
    4 ün diğer kökü 5

şimdi 1 in kökü 1,
    4 kökü 2
    2ün kökü 3
    2 nin diğer kökü 4
    4 ün diğer kökü 5
    1 in diğer kökü 6 mı oluyor.

o halde
    1 2 4 ün karekökü var
    3 5 6 ın yok

hee çaktım eyw kardeşim aslında her şey ortadaymış :D

• z/7 elamanları:0,1,2,3,4,5,6
    0.0=0 (mod7)
    1.1=1(mod7)
    2.2=4(mod7)
    3.3=2(mod7)
    4.4=2(mod7)
    5.5=4(mod7) kümede olup ta bulduklarımız arasında olmayanlar:(karekökü olmayanlar)=3,5,6
    kümede olan ve bulduklarımız arasında olanlar(karekökü olanlar)=0,1,2,4

arkadaşlar tesadüfen gördüm bişiy ararken:)ismim geçmiş..çözüm üzerine baya tartışmışınız açıklıyım dedim:)
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.