Şimdi Ara

Miras ve Vasiyetname

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi günler,

    Daha bugün hiç tanımadığım, hatta varlığından bile haberdar olmadığım, bir akrabamın varlığını ve de vefatını öğrendim. İlk başta mahkemeden gelen kağıttaki isim(ler) tanıdık gelmediği için, bir tür dosya/adres, vb. hata sandım; sonra ise, e-devlet sitesinden indirdiğim aile geçmiş bilgilerinin yazdığı pdf dosyasına baktım, biraz incelemem sonucu, babaannemin aynı babadan, farklı anneden olan kızkardeşi olduğunu öğrendim. Merhumeyi internette aratınca, yaklaşık bir ay önce vefat ettiğini, kocası ve kardeşlerinin çoktan vefat etmiş olduğunu, çocuğunun bulunmadığı, ama babaannemle aynı baba, farklı annelerden birkaç kardeşi olduğunu, onların da vefat etmiş olduğunu, sadece 3 tane yeğeni olduğunu gördüm. Vefat ilamında adı geçen yeğenlerin, yarı öz kızkardeşinin oğlu, yani vefat etmiş olan babamın da, merhumenin yeğeni olduğunu sanırım bilmiyorlardı.

    Dava dosyasında bir vasiyet, vasiyette de, vefat ilamında adı geçen üç yeğenden, ikisinin adı geçiyor, şu kardeşimin şu adlı oğlu ve şu adlı kız çocuğuna filan diye devam edip, tüm malvarlığını onlara bıraktığını beyan etmiş. Vasiyet 30 yıl filan öncesinde noterde tasdik edilmiş. Vefat ilamındaki 3. yeğenin adı da orada yok; başka birinin de. Fakat, merhumenin kocası vefat edip, çocuğu da olmadığı için, yasal mirasçıları kardeşlerinin çocukları (biri de vefat etmiş olan babam) olduğu için, vasiyetnamenin suretini içeren, dava tarihinin yazdığı ve de dava sırasında vasiyetnameye itirazımızın mümkün olabileceğini içermekte olan bir mahkeme yazısını, tüm kardeşler olarak aldık.

    30 yıl önceki bu vasiyetnameye itiraz söz konusu olabilir mi; herhangi bir yasal hakkımız söz konusu olabilir mi; yoksa, vasiyetnamede doğrudan adlar yazdığı için, miras üzerinden hiçbir hakkımız yok mu, vb. konularda bilgisi olan var mı diye bu konuyu açtım. Bilgisi olanlar cevap verebilirse, sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >







  • Vasiyetname ile miras bırakılan kişi mirasbırakandan önce öldüyse bunu mahkemede dile getirin, bu durum sebebiyle itiraz ettiğinizi tutanağa geçirtin ve bir avukattan yardım alın

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt
    Yanıtınız için teşekkür ederim; ama, vasiyetnamede adı geçen kişiler vefat etmemiş. Yalnız, şu şekilde dikkatimi çeken bir olay var; vasiyetnameler, kanuna aykırı düzenlenemez şeklinde sanırım bir hüküm var. 2007 yılına kadar da, kardeşlerin de miras üzerinde 1/8 bir yasal olarak saklı miras payı bulunuyormuş. Vasiyetnamenin düzenlendiği tarihte, bu hak göz önüne alınmadan, yani hazırlandığı tarihin yasalarına aykırı olacak şekilde düzenlenmiş. Örnek vermek gerekirse, mesela günümüzde 15 yaşındaki bir kişinin evlenmesi yasak; ama, diyelim ki, resmi nikahı kılan ve de kayda geçenler, yasalara aykırı şekilde günümüzde 15 yaşındaki bir kişinin resmi nikahını kıldılar; normalde yasal olarak bu geçersiz olmalı. Bundan 10 yıl sonra, 15 yaşındaki kişilerin resmi nikahı kıyılmasına imkan veren bir yasa geçti diyelim, bu 15 yıl önceki yasalara aykırı nikahı geçerli kılacak şekilde geçmişe işletilemez.

    Aklıma, aynı bu şekilde, düzenlendiği yılda, kardeşlerin yasal olarak saklı paylarını ihlal edecek şekilde düzenlenmiş, tüm mal varlığımı şu ve şu kişiye bırakıyorum ibaresi yer alan vasiyetnamenin de, düzenlendiği zamanın yasalarına aykırı hükümlerinin devre dışı kalacağı; o yılki saklı paylar harici kalan kısımların ancak, adı geçen kişilere bırakılması şeklinde bir hükme dönüştüğü yönünde izlenim verdi.

    Bu konu hakkında bilgi, yorum veya benzeri bir davayı görmüş olanlar var mı acaba? Şimdiden teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hmey21 -- 10 Mart 2018; 17:21:55 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Kardeşin saklı payı var da, bu kardeşe miras kalacaksa söz konusu olur, vasiyetname düzenlenirken kardeşe miras kalıp kalmayacağı bilinmiyor, vasiyetnamenin açıldığı tarihte de kardeşin saklı payı olmadığına göre oradan bir şey çıkacağını zannetmiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt
    Cevaplarınız için teşekkür ederim. Son bir sorum daha olacak, vasiyetnameyi bıraktığı iddia edilen merhumenin ve iki şahidin vasiyetnamede imzaları yok. Sadece noter onayı var. Bu durumda vasiyetname geçersiz mi oluyor acaba? Teşekkürler.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Murisin imzası olmayabilir de, şahitlerin her türlü imzasının olması gerekir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sertosman S kullanıcısına yanıt
    Yok, sadece noter mührü ve noterin parafı var. Merhume ve 2 şahidinin imzaları ve parmak basma izleri filan vasiyetnamede yer almıyor. Bu durum için vasiyetnameye itiraz etmemiz mümkün mü acaba? Teşekkürler tekrardan.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Miras kalan tüfek hakkında?
    8 yıl önce açıldı
    Miras Kalan Arazi
    8 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hmey21 H kullanıcısına yanıt
    Bence edilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.