Şimdi Ara

Mint-Manjaro?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
737
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,


    Sizden birkaç tavsiye istemek üzere buradayım. Windows işletim sistemine bir türlü ısınamadığım için bir süredir linux işletim sistemlerinde "distrohop" yapmaktayım, bundan önce yaklaşık 3-4 senedir macos kullanmaktaydım. Son olarak Linux Mint ve Manjaro arasında kararsız kaldım. Amacım genel olarak günlük işlerimi yapmak ve ara sıra oyun oynamak. Donanımım;

    CPU:AMD Ryzen 3 2200g,

    RAM:16gb ddr4

    GPU:Entegre grafik.


    Genel olarak işlemlerimi terminalden de yapmaya yatkınım, bu yüzden manjaro düşünmüştüm, stabillik açısından ve donanımdan dolayı düşünüyordum. Önerileriniz nelerdir?




  • Bu iki dağıtım da bu işlere uygun. İkisinin çekirdeği de donanımınızla uyumlu olmalı, ikisinde de oyun oynamanız mümkün ve kolay, ikisinin de aktif ve yardımsever toplulukları var.


    Linux Mint ve Debian Edition bazı programlarda eski paketleri kullanıyor ancak hata alma ihtimâliniz düşük, Cinnamon, Mate ve Xfce sunuyor.

    Manjaro'daki paketlerin sürümleri çoğunlukla güncel, bu da yeni özellikler demek ama bazı bugları keşfedebilirsiniz de. Bunda da Xfce var ama sevenine Gnome ve KDE de sunuyor.


    Eğer Ubuntu'nun daha derli toplu ve düzgün bir hâlini veya Debian'ın kullanıma hazır olanını isterseniz Linux Mint

    Eğer Arch Linux'un kullanıma hazır olanını isterseniz Manjaro diye özetleyebilirim.

    Xfce tercih etmeyecekseniz KDE mi Cinnamon mu gibi bir ayrımla sorunuzu yanıtlayabilirsiniz de


    Ben distro hoppingde Linux Mint'te kaldım ancak Manjaro ve Fedora'yı da baya beğeniyorum (bunları ara sıra sanal makinede kullanırım), bu üçünü tavsiye ettiğim kimseden şikâyet de almadım  





  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim bir süredir Mint kullanmaktayım zaten, Manjaroyu biraz araştırdığımda daha seri ve bilgisayarı daha az yoran bir distro olduğunu gözlemledim (yapılan yorumlardan yola çıkarak). Sistemim zaten çok üst düzey bir şey değil, amacım en verimli olacak şekilde kullanmak. Bu ikisi dışında bir öneriniz bulunur mu peki? Yoksa hafta sonu Manjaro'ya geçecek gibi duruyorum :).

  • bulrockk B kullanıcısına yanıt

    Bu sorunun cevabı bilgisayarda ne iş yapacağınıza göre de değişir diye düşünüyorum.


    Manjaro'nun Mint'ten üstün olabileceği konu özünde Gnome bazlı Cinnamon hantallığından kaynaklanıyor olabilir. Mint daha çok ev kullanıcısı ve tüketim odaklı paketlerle geliyor ama açmazsanız çalışmıyor tabii, ama bunda masaüstü ortamının daha çok etkisi olmalı. Steam ve Proton kullanırken arada fark hissetmeniz bile.

    Vaktiniz varsa Fedora'yı da listeye ekleyebilirsiniz, o da altı ayda bir sürüm güncellemesi alır -hatta örneğin Fedora 34, Gnome 40 ile geliyor-; çalışırken yarı yolda bırakmaz, bakımı ve kullanımı da kolaydır.

  • Uğurcan hocamın Fedora tavsiyesine katılmakla birlikte, ben Mint ile Manjaro arasında seçim yapacak olsam tercihimi Manjaro'dan yana kullanırdım.

    Mint de Manjaro da son kullanıcının işini kolaylaştıran pek çok yazılımla geliyor. Her ikisi de sürücüleri otomatik buluyor, yüklüyor vs. Kullanıcı dostu olmakta birbirlerine pek üstünlükleri yok bence.

    Manjaro'nun adının oyun oynamakla daha sık anılır olduğunu biliyorum PopOS'in ardından, nedenini bilmesem de söylemeden geçemedim.

    Arch Wiki derya deniz. Elbette Arch Wiki'den faydalanmak için Arch tabanlı bir dağıtım kullanmak zorunda değilsiniz, ama yine de komutları birebir uygulayabilmenin rahatlığı da size nefes aldıracaktır.


    Mint'te karar verecekseniz de, Uğurcan hocama Cinnamon hantallığı konusunda da katıldığımı söylemeliyim. Cinnamon masaüstü ortamı, Mint'in ana ağırlığı verdiği ortam olsa da, bana da çok hantal geliyor. Diğer masaüstü ortamlarını kullanmanızı tavsiye ederim.





  • Debaser kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim hocam, kafamda az çok bir şey oluştu sizin de anlattıklarınızla.

  • Şöyle bir linkle karşılaştım, siz de bir bakın

    https://distrochooser.de/en/

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.