Şimdi Ara

Milli klavyeye TSE tescili (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
0
Favori
2.258
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Nighteagle2000 N kullanıcısına yanıt
    quote:

    Orijinalden alıntı: Nighteagle2000

    "harf ayrıştırıcı" ne demek bilmiyorum, ama Tükiye'de halen rakam gruplarınını ayırıcı nokta ondalık ayırıcı ise virgüldür @bocekgrafik. Yoksa değişti de benim mi haberim yok? F kavyedeki onondalık işaretinin nokta olması da Türkiye Türkçe'sine uygun değildir aslında. Tabii ayralardan işaret ayarları farklı bir bölgeye ayarlanabiliyor bilindiği üzere. vYine de rwsmi evakları resmi işarreet sistemine gör düzenlemeniz gerekir en azından.

    Bilmemek değil, öğrenmemek ayıp...

    * * *

    Nokta Kulllanımı Madde 9: Dört ve dörtten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve araya nokta konur: 1.000, 326.197, 49.750.812 vb.

    Virgül Kullanımı Madde 12: Sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için kullanılır: 38,6 (otuz sekiz tam, onda altı), 0,45 (sıfır tam, yüzde kırk beş)

    http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=187:Noktalama-Isaretleri-Aciklamalar&catid=50:yazm-kurallar&Itemid=132

    * * *

    Ülkemizde kullanılmaya başlayan ilk bilgisayar sistemleri anglo sakson işletim sistemi kökenli olduğu için bazı işbilmez ya da kolaya kaçan meslekdaşlarım tarafından bu standartın canına okunmuştur. Sistemde bu ayracı "nokta" olarak kullanmak zorunda oldukları halde kullanıcıya "virgül" olarak yansıtmamışlardır. Şimdilerde işletim sistemleri artık türkçe olmasına rağmen yazılmış olan bu programların düzeltilmesi 2000 yılı probleminden bile korkunç boyutta olduğu için karmaşa sürmektedir. Elle olsun, bilgisayarla olsun yazmamız gereken 123.456,78 dir. Örneğin üzerinde 1,234.56 YTL yazan bir çekle bir türk bankasından yazı ve rakamla belirtilen tutarlar aynı olmadığı için herhangi bir tahsilat yapamamanız gerekir, üzerinde 1.123,56 USD yazan çeki bir amerikan bankasına verince 1 cent bile alamazsınız. (Bir yakınım Kanada'da 10 sene kadar önce çok kızdığı ve kendisinden haksız yere para talep eden birine bu numarayı yapmıştı, adam günlerce peşinden koşmuş sonunda hakkına razı olmuştu)

    Çok yaygın olarak kullanılan Excel'de, windows uluslararası ayarlarını Türkiye diye seçerseniz ondalık ayracının "virgül" olarak geldiğini görebilirsiniz. Aynı dertten muzdarip frankofon ülkeler bu işi daha ilginç bir şekilde çözmüşler 123 456,78 € diye yazıyorlar...

    http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=14751



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 16 Temmuz 2017; 4:20:12 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yine kendinden öncekileri ötekileştiren, tek kalemde üzerini çizen, kendisininkini "milli" olarak vurgulayan zihniyet ortada.
    Yeni Türkiye bu.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.