Şimdi Ara

Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu] (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
1
Favori
728
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

masquade yapman lazım sanırım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • rambetiko R kullanıcısına yanıt

önce cihazı sıfırlamanı, mevcut ayarlarla yüklememeni öneririm. herşey sıfırdan olacak şekilde, bütün ayarları sen yapmaya çalış. bunu zaten bir sefer yaptın mı, ikinci sefer de pekiştirmek için yapmak isteyeceksin. sonra da firewall kurallarına geçersin. ardına diğer ilgilenmen gereken bölümlere. şimdi pppoe mi kullanıyorsun, wan'ı ethernetten mi aldın, sfp'den mi aldın ki sfp ayarı ile hiç haşır neşir olmadığımı belirtmem lazım. ama sıfırdan kurulum için yapman gerekenler belli. önce wan portunu sfp veya kaçıncı eth port ise. sonra diğer eth portlareını ayrı mı yoksa aynı mı yapılandıracaksın yani köprü modunda. yoksa eth portlardan birini iptv yapılandırması için ayıracak mısın. tek bir dhcp mi kullanacaksın? yoksa ether portlara göre farklı dhcp ayarları mı kullanmayı düşünüyorsun? kısaca yapacağın ilk ayar hiç bir anlam ifade etmeyecek sana. Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu] çünkü değiştireceğin kesin. bence youtube'dan önce videolar izle. çok basit, hemen tekniği kaparsın. sözle yazmak yerine ilk adımın bu olsun.

• cihazda metro bağlantısı sağlandı. internetteki metro ayarları haricinde çok farklı başka ayarlar yapıldı. açıkçası beceremezdim. anydesk üzerinden bağlanıp ayarları eklediler

sonuçlar normal mi değil mi bilmiyorum. sizce normal mi?

bufferbloat sonuçlarını beğenmedim. miktrotik üzerinde firewall içinde filter rules kısmında fastrack connection ayarı yapılmazsa hız 10-20mbps ve ping 150 lerde oluyor. bunu aktif yapınca ekrandaki değerler oluyor.

simple QOS ayarı yaptım ancak hiç etki etmedi. hızı sınırlamadı. fast track ayarını kapayım denedim yine işe yaramadı.

LAN dan bağladığım 2.isp için load ballance ayarıyla uğraşıyorum.

Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu]

speedtest

bu cloudfare testi

pingplotter üzerinden valve ipsi. forumda devamlı bunu yapıyorlar diye ekledim

bu da 1.1.1.1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 23 Mayıs 2025; 14:23:38 >

fq_codel kullan. queue types bölümünden fq_codel seçeneğini belirleyerek simple Queues veya queue Trees yapılandırması yapabilirsin. download için sonuç alamıyor oluşunun sebebi yanlış eth port seçimi. dene bulacaksın. Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu]  hadi uğraşma zaten portlar belli, kesin bulursun. masquerade için seçtiğin portu seçebilirsin. bu diye hatırlıyorum yani wan port. veya nasıl bir yapılandırma yaptıysan eğer o ethernet portunu seç. farkı hemen görürsün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 23 Mayıs 2025; 14:47:40 >
  • haykoatmaca kullanıcısına yanıt

edit: hocam fq-codel ekledim. yine olmadı. fasttrack açıkken denedim hız 15-20 arası ping 150+ fast track kapalı iken denedim. hız 6-10 arası ping +300 civarlarında gezdi. fasttrack olmadan internet neden hızlı olmuyor anlamıyorum. sanırım fasttrack ile qos arasında uyumsuzluk var. internette böyle şeyler yazıyordu.

WAN portunu nereye ayarlamam lazım hocam. çok detaylı ve nitelik gerektiren bir şey bu mikrotik. bilmiyorum açıkçası

cihaz modeli CRS112-8G-4S-IN test zamanlarında cpu %100 oluyor. muhtemelen cihazı değiştireceğim.

fasttrack özelliğini kapattığımda internet neden 10-20 mbps lere düşer?

ben portlar uzak olsun diye telekom modeminden gelen LAN kablosunu 8.porta bağladım. diğer portları da bridge yapıp LAN olarak belirledim. telekom modemden gelen kabloyu eth1 e mi bağlayım? farkeder mi?

bir de hocam terminal açınca aşağıdaki mesajlar çıkıyor. birileri cihaza mı girmeye çalışıyor :) öyle ise iyiki şifreyi girmişim :)

2025-05-23 16:50:14 system,critical,info cloud change time May/23/2025 16:47:41 => 

May/23/2025 16:50:14

2025-05-23 17:03:55 system,error,critical login failure for user clone from 185.93.89.118 via ssh

2025-05-23 17:04:09 system,error,critical login failure for user clone from 185.93.89.118 via ssh

2025-05-23 17:04:18 system,error,critical login failure for user admin from 170.39.218.156 via api

2025-05-23 17:04:21 system,error,critical login failure for user cloud from 185.93.89.118 via ssh

2025-05-23 17:04:33 system,error,critical login failure for user cloud from 185.93.89.118 via ssh

2025-05-23 17:04:38 system,error,critical login failure for user admin from 170.39.218.142 via api

2025-05-23 17:04:43 system,error,critical login failure for user cloud from 185.93.89.118 via ssh

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 23 Mayıs 2025; 17:39:40 >

bu cihaz görünüyor ama model olarak ilk defa gördüm internette. güncel sürüm kullanabiliyor musun bununla? en son hangi sürümde kaldı ise onu kullan derim. yeni versiyon os sürümler,i, bu cihaz discontinued olduğu için cihaz ile uyumlu olmayabilir. cpu'nun %100 olması ise firewall ayarları da buna etki eder. özelliklerine bakmak zor geliyor, bunu sen araştırabilirsin. fq codel güzel çalışır. lan portu wan olarak hangi porta verdiysen onu seçebilirsin. bu sonuç vermezse, portlar için belirlediğin bridge ismi ne ise bu portu dene. yani qos'in etki yapmaması mümkün değil. sonuç alana kadar kısmayı dene. dediğim gibi sonuç alamıyorsan wan tarafı dışa açık görünüyor. firewall ayarlarını yapılandırman lazım. kullanmadığın özlelikleri kapat. sadece lan için belirt. bunu da araştırman gerekecek. ayrıca unutuyordum fasttrack ayarını disable yap. sağ lik yaparak bunu yapabilirsin. qos kullanacaksan eğer bunu yapman gerektiği zaten belirtliyor. dediğim gibi zaten iki port var. biri lan portlar için belirlediğin brdge port ismi ya da routerdan aldığın eth i hangi porta taktıysan ve bunu wan olarak belirlediysen bunu seç. fast track'ı kapat. muhtemelen rakamları ters yazmışsındır. dl ve up değerlerini ters yaz. Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu]  bir ara bendeki router'I takıp üzerinde oynamayı düşünüyorum ben de. güncellemeyi felan ypıp, winbox üzerinde konuşmak için fayda verebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haykoatmaca -- 23 Mayıs 2025; 18:6:7 >

Sonuçlar bence fena değil dostum.

• download active'yi 22 felan yapsa A alacak ama bu değeri düşürememesi mümkün değil. ilk modemde qos var ise kapatması lazım. muhtemelen vardır. Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu] 

hocam başka modem yok. metro bağlı buna. fiber hattı sfp bile miktroteke bağladım.

fasttrack kapandığında hız 15-25 arasına düşüyor maalesef. ping ise 150 lere çıkıyor.

cihazı sfp portundan dolayı aldım. ancak iade edip daha güçlü cihaz alacağım. hem default yüklü gelen OS hem de son sürüm OS ile denedim sonuçlar aynı.

terminalde gözüken başka ip lerde admin olarak login olmayı deniyor. bunları komple engellemenin bir yolu yok mu?

Switch değil router alman lazım, switchte yük cpuya biner.

metro internet bağlantın nedir ve kaç para ödüyorsun dostum

• ÇevreMühendisi kullanıcısına yanıt

100/100 için başvurdum. aylık 3200 TL. alt yapı kablo çekimi 5000 tl tuttu. eğer superonline veya turknet gelmez ise ileride 300/300 yapacağım. bu da 5200 TL

router switch aldım bağlantı özelliklerinden dolayı. ancak sistemi değiştiririm muhtemelen. aşağıdakinin donanım özellikleri güzel gibi.

https://www.wi.com.tr/ccr-2004-16g-2splus-router-firewall?search=2004

21, 22, 23, 53, 80, 2000 nolu portlar açıkmış. baya baya saldırıya açık sistem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 23 Mayıs 2025; 20:9:15 >

2000 hariç diğerleri bilinen portlar. 2000 de muhtemelen cihaza özel, ya da upnp aktif ise port açmıştır. bunların hepsini kapatabilirsin. 80 hariç tabi Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu]  sen bu cihazı winbox ile kontrol edebiliyor musun?

evet winboxdan kurcalıyorum.

en başta adamların beni yanlış yönlendirmesi nedeniyle mikrotik aldım. bu cihazı iade edeceğim. metro ayarlarını buraya paylaşacağım. belki birisine faydası dokunur. bu ayarları chapgpt ile openwrt de ayarlarsam mikroya gerek kalmayacak. sfpli media converter temin ederim

edit: mikrotik ve chatgpt network ile ilgili baya bir şey öğretiyor. sonuç düşüncem cihazın cpusunun düşük olması nedeniyle converter ile mini pcden bağlanmak ve opnsense/pfsense kullanmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 23 Mayıs 2025; 23:29:55 >

cihaz eski zaten ver geri gitsin.

media converterlar 1 gbit ile sınırlı. mikrotik rb5009 alırsan sfp portu 2.5 gbite kadar destekler.

gözden kaçmış. sqm açıkken fasttrack firewall kuralı kapatılır yani disable edilir. sqm kullanmayacaksan eğer, fasttrack kuralını aktif hale getirirsin. şu an mikrotik üzerindeyim. dur ayarları paylaşayım unutmadan..

• Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu]
  • SOL fiber abonesiyim. İnterneti sadece ethernet kablosuyla kullanıyorum, Wifi ihtiyacım yok.

Mikrotik markasını inceledim hoşuma gitti. Denemeyi düşünüyorum.

PPOE k.adı şifrem var elimde.

Sizce hangi modelini almalıyım? MikroTik RB760iGS yeterli olur mu?

Aradığım tek şey, daha stabil bir bağlantı. Oyun için kullanıyorum bu interneti sadece.

• Kerros kullanıcısına yanıt

fiyat olarak yanılmıyorsam daha ucuz ve işini görebilecek olan "Mikrotik RB750GR3 HEX 5XGİGABİT LAN,USB,L4,VPN Router" da var. arı bilgisayar'da yakın zamanda gördüm. (perpa ticaret merkezi) başka yerden de bulabilirsin tabi. ikisi de winbox destekli ama senin model galiba sfp portlu. sonuç olarak deneyebileceğin ürünler. bir kere işi kaptın mı bırakacağını sanmıyorum. Mikrotik Kullananlar Kulübü [Ana Konu] 

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.