Şimdi Ara

Midi Klavye Tavsiyesi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
26
Cevap
1
Favori
2.053
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar. Müzisyen değilim, açıkçası biraz oyuncak niyetine alıyorum. Yıllar önce Sony Acid ile bilgisayarda müzikler yapardım, ne zamandır da bu klavyeleri görüyorum fakat işin içindn çıkamayınca hep kaldı ve son olarak buraya sorayım dedim.


    Arturia MiniLab MK II, Novation Launchkey Mini MK3 ve AKAI Pro ‐ MPK Mini Play MK3 ürünleri özellikle ilgimi çekiyor özellikle fiyat skalası açısından bakınca bu üçünü seçtim, benim öncelikli isteğim enstrüman sesleri fazla olsun ekstradan çeşitli sesler almak istemiyorum. Tabii bunu söylerken insanlar tarafından yapılıp ücretsiz olarak paylaşılan sesler oluyor mu, olmuyor mu bilmiyorum.


    Şunu da belirteyim, yerli kaynaklarda pek bir şey bulamadım fakat çat pat İngilizcem ile yabancı videolarda Minilab MK II'nin yanında gelen yazılımlarda oldukça iyi ses arşivi olduğu söylenildiğine şahit oldum,


    Bu konuda bilgi sahibi olanlar bana tavsiyede bulunursa sevinirim.








  • yardımcı olmak için bildiklerimi yazıyorum:


    yazılımları ve ses örneklerini internetten crackli vs bulursun o sıkıntı değil. belki arturia'nın yazılımları klavyesiyle tam uyumlu olduğundan tercih edilebilir.


    klavye tuş kalitesi olarak da mini boylarda en iyi arturia, diğer markalar sonra geliyor.


    ben zamanında M-Audio Oxygen Pro Mini almışım. 32 tuşlu (2.5 oktav) ve tuşlar mini boyda olduğu için aldım.


    arturia ve akai marka klavyelerin knobları sonsuz dönüşe sahip. öyle olması daha iyi oluyor kullanışlılık açısından.


    novation markasının launchkey dışında bir de fl-key serisi modelleri var. eğer DAW programı olarak FL Studio kullanıyorsan elbetteki o modelleri tercih etmek daha mantıklı olabilir. kısaca biraz kullandığın DAW ile alakalı bir durum.


    eğer dijital piyano yerine düşünüyorsan 61 veya 88 tuşlu alman daha iyi çünkü oktav aralığı daha geniş ve çalabileceğin şarkı sayısı seçeneği artmış oluyor. taşınabilir olsun diyorsan 25 tuşlu mini boy klavyeler iyidir, ufak birşey olması açısından akai 25 tuşlu mini modeli öneririm.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leopolidas -- 17 Ağustos 2022; 0:20:41 >




  • leopolidas L kullanıcısına yanıt

    Teşekkür ederim. Açıkçası hali hazırda kullandığım bir DAW yok fakat baktığım videolarda karşılaştığım FL Studio ve Ableton Live en popüler olanları sanırım, evt bazı videolarda x cihazın x DAW ile uyumlu olduğuna dair yorumlarla karşılaşmıştım ama sizin yazdığınızdan bu uyumun çok daha önemli olduğunu anladım. Sanırım X ürün X programla hiç kullanılmaz değil lakin kullanmak için ince ayarlar yapmak gerekecek, bu da pek istemediğim bir durum. Arturia ve Novation'da da Ableton Live Lite geliyormuş, onu kullanmak daha kolay olacak bu durumda.


    Açıkçası yıllardan beri crackli yazılım kullanmıyorum o yüzden mümkün mertebe yanında gelen yazılımları, sesleri ve ücretsiz araçlar varsa onları kullanmaya özen gösteririm. Bu yazıyı yazarken bir kontrol ettim de oldukça fazla ücretsiz eklenti varmış sanırım, ben ses dosyası üzerinden düşünüyordum varsa ücretsiz bir şeyler diye ama sanırım daha çok eklenti üzerine çalışıyor bu sesler.


    Benim de gönlümden Arturia MiniLab MK II geçiyor ağırlıkla fakat cihazın diğerlerine göre biraz daha eski olması ve her videoda diğerlerine göre daha büyük olduğunun vurgulanmasından dolayı acaba bir başkasına mı baksam düşüncesini oluşturdu. Cihazla birlikte gezecek değilim lakin, küçük olması iyi olurdu diye düşündürdü.


    Novation'u ise yıllar önce davul çaldığım için pedlerinin fazla olması biraz daha ilgimi çekti diyebilirim, olaya sanırım biraz daha beat üzerinden bakıyorum.





  • Dediğiniz gibi en popüler olanlar saydığınız 3 model. Ben de alırken bu üçü arasında seçim yapmıştım. Arturia'nın malzeme kalitesi en iyisi diye söylüyorlar ama dediğiniz gibi nesil olarak diğerlerinde geride kaldı ve büyük biraz. Ben Ableton kullandığım için Launchkey aldım. İnternette bu işle uğraşanlar zaten tüm modelleri kullanıyorlar. Ableton için Launchkey en iyisi yorumları vardı hep. Onun dışında padleri en iyi olan da Akai galiba. Bu arada potların sonsuza dönmemesi sıkıntı değil. Üzerinde çizgisi var zaten ve hangi kademede olduğunu anlayabiliyorsunuz. İki türlü de avantajlı aslında. Launchkey aldığımda sitesinde String Labs diye bir siteye de link koymuşlar. Esasen yaylı çalgılar üzerine ama her enstrümanı da eklemişler. Ücretsiz indirebiliyorsunuz. Ableton içinde de bayağı bir ses var.


    Bu arada piyano gibi çalmak isterseniz mini versiyonlarla imkansız. Ama müzik üretme kısmında çok idealler. Ben piyano aldıktan sonra midi klavye ile hiç uğraşmıyorum artık. Pcde aksesuar gibi duruyor ama tamamen ilgi alanımın kayması ile alakalı.


    Bir de aklıma gelmişken şunu da belirteyim. Tüm midi klavyeler tüm programlarla kullanılabilir, buna dijital piyanolar da dahil. Sadece bazı midi klavyeler tuş yerleşimi olarak direkt belirli bir dawa göre düzenleniyor ve hazır geliyor. Youtube'da elemanın biri Ableton kullanacaksanız Launchkey alın, farklı programları kullanacaksanız Akai alın diyordu.





  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Yorum için çok teşekkür ederim, evet dediğiniz gibi pad konusunda Akai'yi daha iyi diyorlar fakat ben son aşamada Novation ve Arturia arasında kaldım, bu piyasayı pek bilmesem de Arturia'nın daha iyi bir marka algısı oluştu bende o yüzden onun ürününü almayı daha çok istemesem de cihazın büyük ve biraz eski kalması Novation'a yönlendiriyor ve şu an Novation'a daha yakınım, tabii hangisini alırsam alayım büyük ihtimal keşke onu alsaydım gibi bir düşünce olalcak.


    Bu arada Arturia'nın tuşlarının çok iyi olduğu, Novation'un bu konuda oldukça basit kaçtığı yönünde de bir kaç yoruma denk gelmiştim.


    İkisinde de Ableton kullanılıyor gördüğüm kadarıyla, siz ücretsiz pluginler bulabiliyor musunuz, bu konuda sorun yaşamayız sanırım değil mi?

  • esclamazione E kullanıcısına yanıt

    Hesap oluşturduğunuzda Novation ile bayağı ücretsiz içerik geliyor. Benim ses kartı Focusrite. O da Novation'a aitmiş. O yüzden hesaba giriş yaptığımda yığınla plugin var ve çoğunu başta kullanmıyordum bile. Zamanla merak ettikçe o neymiş, bu neymiş diye hepsine baktım sanki. Tuş konusunda Launchkey evet çok dandik ama bunu piyano alınca farkettim. Bir de masaya klavyeyle beraber sığsın diye Launchkey aldım. Ama piyano gibi çalmak istesem de zaten oktav yeterli gelmiyor. Genelde youtube üzerinde çokça midi coverlar var, onları çalmaya çalışıyorum. O yüzden tuşun piyano hassasiyetine yakın olması falan çok önemli gelmiyor. Zaten tuşlar da daracık piyanoya göre. Arturia'nın tuş ebatları nasıl tam bilemiyorum ama kasası zaten çok geniş. Bu arada bende keşke Arturia alsaydım diye bir düşünce oluşmadı, bayağı keyifli çünkü uğraşması. Ableton ile uyumu Arturia'dan da iyi diyorlardı, özellikle bu yüzden bunu almıştım ki cidden çok iyi entegre etmişler.





  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Eyvallah, öğlen Launchkey siparişini verdim, umarım yarın teslim edilir. Sıfırdan girmiş olacağım işin içine, nasıl kullanılacağına dair eğitim videoları vardır eminim YouTube'da, çok odaklanabilen birisi değilim, umarım uzun soluklu uğraşabilirim bununla, izlemesi keyifli ama insan hemen sonuç alamayınca hevesinin kaçması gibi bir durum olabiliyor. Hayırlısı bakalım ne olacak. Çok teşekkür ederim tekrardan, yorumunuzun da etkisi oldu bunu seçmemde, öğlen size cevap verdikten sonra verdim siparişi :)

  • esclamazione E kullanıcısına yanıt

    Güle güle kullanın. Daw biraz karışık gelebilir başta ama kısa sürede alışılıyor zaten.

  • Tuşlar açısından bakınca bütün klavyeler bütün daw'larla çalışır (ufak bir ayarı vardır internetten video ile 5-10 dk'da yapılır). Yalnız bazıları özellikle bir daw'a yönelik üretilmiş oluyor, örneğin FL Studio için en iyi %100 uyumlu klavye Novation FL Key. Başka bir klavye ile belki %60-80 arasında uyumluluk olabiliyor. Geri kalan yüzdeyi normal klavye fare ile tamamlayabilirsin. Bu durum genel olarak profesyonel iş yapanlar için geçerli. Hobi olarak yapıyorsan ister daw arayüzündeki butona fare ile tıkla, istersen klavyeden tıkla açıkçası çok da fark etmiyor. Hızlı hızlı iş çıkaracağım dersen ancak önemli.


    25 tuşlu klavyeler de aslında mini boy tuşlar ile normal boy tuşlar olmak üzere boyut açısından ikiye ayrılıyor. Mesela Nektar LX Mini modeli mini tuşlu iken Nektar Impact LX25+ normal boyutlu tuşludur.


    Aşağıdaki modeller tarih olarak güncel mini modeller:

    Nektar LX Mini

    M-Audio Oxygen Pro Mini

    Akai Mpk Mini MK3

    Novation Launchkey Mini MK3

    Novation FL Key Mini


    Daw programlarını sınıflandırmaksa çok kolay: FL studio ve diğerleri. Yani başka bir daw'dan FL Studio'ya geçmek zordur, FL Studio'dan başka daw'a geçmek zordur. Fakat diğerleri arasındaki geçiş daha kolaydır, arayüz kullanımları mantık olarak oldukça benzerdir.


    Çok kullanılan DAW'lar FL Studio, Reaper, Ableton ve Logic Pro(Macos'ta)'dur.


    FL Studio'nun arayüzü güzel ve modern.

    Reaper ise özellikle gitar çalanların kayıt alıp efekt eklemesi için yeterli ve fiyatı ucuz.

    Ableton ise daha çok canlı performanslarda kullanılan bir daw.

    Logic Pro'da özellikle macbook kullanıcılarının tercih ettiği daw.


    Bunların dışında isim yapmış Pro Tools (pahalı ve eskiden profesyonellerin tek geçtiği daw'dı, şimdilerde artık her daw ile her iş yapılıyor), Cubase ve Presonus Studio One var.


    Şahsen Ableton ve Cubase'in arayüzünü beğenemedim. Studio One ise güzel ve iyi fakat internette genelde Reaper daha ucuz diye millet Reaper kullandığından ben de problem olursa videosunu rahat bulmak amacıyla pek Studio One kullanmadım.


    Kısaca Macbook vs kullanıyorsan Logic Pro en iyisi, zaten standart Apple yazılımı ve kullanıcı dostu. Bunun dışında son zamanlarda FL Studio çok popüler oldu (aslında tek fiyat verip herşeyi bir kez sattıklarından ve bütün güncellemeler ek ücret ödemeden geldiğinden, yurt dışında insanlar kar-zarar hesabıyla çok tercih etmeye başladı). Reaper da ucuz ve sürümden kazanan bir daw gibi düşünebilirsin. FL Studio genelde hip-hop beat tarzı müzikler için, Reaper ise gitar için iyi (ilk çıkış noktaları açısından).


    Bana sorarsan daw seçimi çok kişisel birşey. En iyi yöntem crackli indirip biraz deneyip fikir sahibi olup sonra istersen ücretlisini almandır. Benim genelde karşılaştığım: Ableton ve Pro Tools kullanan insanlar çok hızlı iş çıkarıyor. Muhtemelen direk Ableton'a yönelik donanım çıkmasından ve Pro Tools'un da zaten eskiden tekel daw olmasından kaynaklanıyordur (15-20 yıl Pro Tools kullanan insanlar var). Gitgide bütün daw'lar birbirine benzemeye başladı, iş yapış tarzı olarak.


    Ben FL Studio ile başladım, bazı yerlerde takılmıştım, internetten videolara diğer daw'larda aynı şeyler nasıl yapılıyor diye baktım, FL Studio çok farklı geldi, Reaper'a geçtim. En son da mac alıp Logic Pro kullanmaya başladım, ordan beridir arkama bakmadım  


    Dolayısıyla FL Studio kullanacağım dersen Novation FL Key klavye alıp sonrasında çok da düşünmeyip vaktini FL Studio'yu efektif kullanmaya çalışmakla değerlendirmek iyi bir yöntem olabilir.


    Arayüz görünümü kötü olsa da olur birşey olmaz dersen diğer daw'ları (ableton cubase gibi) deneyebilirsin. Arayüz kötü dediğim de aslında sanki çok eski yazılımmış (windows xp penceresi) gibi duruyor.


    Daw dışında bir de pluginlere (VST plugin diye geçer) ihtiyacın olur. Bunlar da örneğin klavye/piyano için değişik piyano sesi kütüphaneleri, elektro gitar için de efekt pedalı yerine geçen yazılım gibi düşünebilirsin. Bunlar da daw programına yükleniyor (bazıları tek başına kendi penceresinde çalışır: arturia yazılımları, bias fx, amplitube gibi). Sonra ordan kayıt alırken efektleri de aktive edip efektli sesi alabilirsin veya istersen önce sade sesi kaydedip sonra üstüne efekt ekleyebilirsin vb gibi.


    Başka sorun olursa bildiğim kadar yanıtlarım, ben de zaten zamanında hobi olsun diye bu tarz şeylerle ilgilenmeye başladım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leopolidas -- 18 Ağustos 2022; 1:33:27 >




  • leopolidas L kullanıcısına yanıt

    Üstad detaylı yorum için çok teşekkür ederim, Novation Launchkey Mini MK3 aldım ve teslim edilmiş birazdan inip alacağım. Açıkçası FL Studio'yu lise zamanlarımda kurmuştum, yaklaşık 15-17 yıl önce o zamanlar sample ile yapıyordum kendi çapımda bir şeyler FL Studio'yu da yüklemiştim fakat pek bir şey yapamamıştım lakin çok sevildiğini biliyordum.


    Açıkçası çok detaylı incelemesem de Ableton'un arayüzü benim de pek hoşuma gitmedi, aynen dediğin gibi sanki 10 yıl öncesinin yazılımı gibi, çok eski duruyor FL Studio'da aksine daha hoşuma gitti lakin seçtiğim ürünü Ableton ile kullanacağım onla uyumluymuş, kullanınca belki beğenirim, dediğiniz gibi kişiden kişiye değişebiliyor bunlar ama Ableton ile ilgili dün bir YouTube kanalı gördüm, detaylı anlatmışlar, resmen bir eğitim seti olmuş o yüzden içim biraz rahatladı.


    Benim en büyük endişem uğraşmaktan sıkılmak, biraz öyle bir yapım var, hemen sonuca varmak istiyorum, umarım bir süre uğraşıp kenara bırakmam cihazı. Çok sağ olasın tekrardan, bakalım nasıl bir süreç bekliyor beni :)





  • esclamazione E kullanıcısına yanıt

    Hayırlı olsun. Ableton için önerebileceğim arayüzde renklendirme ile biraz kişiselleştirme yapılabiliyor. Böylece görünüm daha iyi hale geliyor diye hatırlıyorum.


    Ableton ile ilgili kaynak bulmak kolaydır evet, aslında iyi bir nokta burası, daw kullanırken illa ki bir yerde takılıyor insan, hemen aradığını bulmak önemli, fl studio bu konuda biraz geriden geliyor, son 3-5 yıldır popülerliği arttı, ableton live müzik için kullanıldığından insanlar videolarda neyi nasıl yaptıklarını anlatıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi leopolidas -- 18 Ağustos 2022; 22:42:24 >
  • Yamaha reface'yi duymuştum sadece.

  • esclamazione E kullanıcısına yanıt

    Hocam ne yaptın devam ediyor musun?

  • Akai MPK mini play dahili hoparlörlü ile aranıza katılmış bulunmaktayım




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-33F8B6E44 -- 14 Mart 2023; 14:51:23 >
  • Arkadaşlar hangi programı öneriyorsunuz kendimce müzik yapmak istiyorum

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Hocam biz amatörler için bi program önerisi yapar mısın

  • Hocam ben de amatörüm ve Ableton diyorum. Aradığım bütün soruların YouTube’da cevabını buldum. Çoğu ürün beraberinde Ableton da veriyor.

  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Sağol hocam teşekkür ediyoum birde garage band önerir misin iphone daki

  • Eğer Ios kullanılıyorsa Garage Band bence başlangıç için ideal, daha sonra ver elini Logic Pro.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: The Mandalorian

    Eğer Ios kullanılıyorsa Garage Band bence başlangıç için ideal, daha sonra ver elini Logic Pro.

    Evet ios kullanıyorum kamera kablosu alırsam midi klavyeyi bağlayabilirim Ableton ile kıyaslarsak garage daha kolaydır değil mi

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.