Şimdi Ara

Microsoft gidiyor Pardus geliyor :) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
3.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FatihAsl

    hangi haberin uydurma olduğu belli oldu. Milliyet tekzip yayınlamak zorunda kaldı işte linkihttp://gundem.millet.com.tr/cevap-ve-duzeltme-metni-haberi/1268806

    kimse kendini kandırmasın, linux çekirdeği üzerine kurulu özgün bir dağıtım terk edilerek, artık zibilyon tane dağıtımı olan debian üzerine paketleri toplayarak bir "milli" sistem yaptığınızı iddia ederseniz millet size oturma organı ile güler. zira bu kadar amaçsız sadece amacı birilerini istihdam etme eksenli bir proje olamaz. bizde yıllar önce pardusa destek verdik, az pisi paketi oluşturmadım, depoara göndermedim, onlarca uygulamayı türkçeye çevirdim, bunun haricinde konquerorun yarısını arkadaşımla ben çevirdim, camiayı ve alt kültürü bilen biri olarak bundan tek çıkacak şey arpalıktır.




  • Bundan yaklaşık 10 sene önce bile Linux Windows'u solluyacak diye tartışmalar konuşmalar yapılırdı.
    Yıl 2015,linux nerede ? Server olmaktan öteye gidemedi,o da zevkine değil sırf virüs girmemesi yüzünden server yapıyorlar.
    Ekran kurması ayrı dert,üzerindeki yazılımlar ayrı dert,fanın hızlı çalışması aynı dert,Linux üzerinde VisualStudio gibi güçlü bir IDE bulamamak ayrı dert

    Önüne gelen 4-5 gurup genç,veya yazılımcı kendi kafasına göre dağıtım çıkarıyor,kimse birleşip adam akıllı bir şeyi profesyonelce yapmıyorlar,bu kafayla linux bir 10 sene daha adam olamaz

    Bazı şeylerin sadesi iyidir,windows şu an gayet sade ve güçlü,beğenirsiniz beğenmezsiniz,adamlar yapmış

    İş burada pardusa düşüyor,yabancı Linuxcular kafalarına göre linux dağıtımı çıkaradursunlar,biz sadece pardus işletim sistemimizi geliştirelim,emin olun diğer amatör linux dağıtımlarından eser kalmaz,kendi aralarında birbirlerini yer bitirirler,kimsenin eline bir şey geçmez



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oksygen -- 16 Haziran 2015; 12:28:00 >




  • whiskeyinthejar kullanıcısına yanıt
    Geçmiş de Özgür yazılıma verdiğiniz katkılar konusunda size haksızlık yapıldı ise bu çok acı bir şey. Geçmişte yapılan çalışmalarda Türkiye de Linux kullanım oranı(Pardus demiyorum. her hangi bir Linux dağıtımı) istenen düzeye ulaşmaması acı bir gerçektir. Statcounter istatistiklerine göre Linux kullanım oranı her geçen gün artıyor. işte aldığım istatistiğin linki. http://gs.statcounter.com/#desktop-os-TR-monthly-200807-201506
    bu linkte linux diğer işletim sistemlerinin gölgesinde kaldığı için artış oranı gözle görülemiyor. bu yüzden datayı indirip diğer iletim sistemlerini sildim ve aşağıdaki grafiği hazırladım.

     Microsoft gidiyor Pardus geliyor :)


    bu grafiğe göre Linux kullanım oranında başarılı bir artış olduğu görünmekte. Grafikten de görüldüğü gibi 2013 yılına kadar kıpırdama olmamış.

    Pardus veya başka bir Linux dağıtımın Türkiye de kullanım oranın artması çok önemli bir gelişmedir.

    Bu oran %2-3 ler civarına gelip duracaktır diye düşünüyorum. Gönül ister ki Linux kullanım oranı %5 leri aşsın.




  • elbette linux ve benzerlerinin tüm evlerde kullanılmasını en çok isteyenlerdenim. fakat kapitalizmin bitine kadar işlediği bir bilgisayar piyasasından bunu beklemek en kibar haliyle naiflik olur zira hiç bir yazılım ve ooyun firması GNU projesini desteklemez. zira her ciddi çalışma kolayca forklanabilir yada kavranabilir. eğer bilgisayar piyasası 70 ler ve 80lerde ki kafa yapısında olsaydı, şişman, sakallı ve gözlüklü, nerdler tarafıdan idare edilseydi, mümkün olabilirdi. fakat şimdi oyun üreticileri oyunlardan 100 milyondan az kazanınca zarar ettiklerini düşünüyorlar

    GNU/Linux stack yapısısı olsun, kararlılığı ile çok verimli bir sistem. zaten bunun karşılığını özellikle, sanallaştırma, web sunucuu (hatta unixin yerini alarak) süperbilgisayarlarda ezici bir üstünlükle kullanımda (bu arada bedava olması mevzubahis değildir şirketler için. öyle birkaç yüzbin dolar vermek koymaz şirketlere, her ne kadar eskisi kadar olmasa da linux sistem yöneticileri azdır, donanımlı olmayı gerektirir, ve inanın deneyimli bir linux admininin parasına, dört - beş microsoft admini bulunabilir)

    ama gerçekçi olursak, ev kullanımı için linux büyüyemeyecektir. zira bilgisayar üzerinden milyarları kazanan şirketler gnuyu benimsemezler, böyle oldukça da insanlar her nekadar pratik, verimli olsa da bir linux dağıtımını sürekli kullanabilir hale gelemezler.




  • whiskeyinthejar kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinizin çoğuna katılıyorum.
    Ancak paylaşmış olduğum grafik gösteriyor ki Linux Türkiye de eskisinden daha çok kullanılıyor.
    Ben Linux un Windows gibi popüler bir işletim sistemi olacağını düşünmüyorum. Ama Windows a alternatif olma rolünü her geçen gün dahada artıracağını düşünüyorum.
    Valve gibi bir oyun firmasının SteamOs Projesi buna bir örnektir.
    Her ne kadar SteamOs projesinin başarılı olmasını düşük bir ihtimal olarak görsem de bu gibi adımların atılması önemlidir.
    Aynı zamanda Intel gibi güçlü bir firmanın Linux kodlarını geliştirmede verdiği katkıyı göz ardı etmemek gerekir.
    Bununla ilgili bir haberi şu Linkten Okuyabilirsiniz.http://www.chip.com.tr/haber/linuxa-en-cok-katki-yapan-isim-intel-oldu_52669.html




  • Deme oyle ya microsofttayken bi java script yaziyodum tammami java hata verip durdu bilgisayari kirdim hahahah ama linuxde sikinti olmuyor o
  • Windows kullanan insanları Linux'a alıştırmak kolay değil. Kamu kurumunda çalışan insanların çoğu rutin işler yapıyor.
    Rutine bağlamış insanların alışkanlıklarını değiştirmek riskli iş. O topa girmek anlamsız olur.
    Ayrıca tüm bunları geçtim 3.3 milyon kullanıcıya linux konusunda destek verecek adam mı var.

    Bunun yanında ABD tarafından kukla gibi oynatılan bir ülke olmamız, Microsoft'un ABD firması olması ve daha da önemlisi Sabah'ın yandaş bir gazete olmasını da hesaba katın derim.

    Dipnot : Linux'un kesinlikle Windows'tan daha iyi bir işletim sistemi olduğunu düşünüyorum
  • levent_hurkan kullanıcısına yanıt
    Sabah yandaş ise birde Hürriyet in haberine bakın.http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/29211445.asp
  • quote:

    Orijinalden alıntı: FatihAsl

    Söylediklerinizin çoğuna katılıyorum.
    Ancak paylaşmış olduğum grafik gösteriyor ki Linux Türkiye de eskisinden daha çok kullanılıyor.
    Ben Linux un Windows gibi popüler bir işletim sistemi olacağını düşünmüyorum. Ama Windows a alternatif olma rolünü her geçen gün dahada artıracağını düşünüyorum.
    Valve gibi bir oyun firmasının SteamOs Projesi buna bir örnektir.
    Her ne kadar SteamOs projesinin başarılı olmasını düşük bir ihtimal olarak görsem de bu gibi adımların atılması önemlidir.
    Aynı zamanda Intel gibi güçlü bir firmanın Linux kodlarını geliştirmede verdiği katkıyı göz ardı etmemek gerekir.
    Bununla ilgili bir haberi şu Linkten Okuyabilirsiniz.http://www.chip.com.tr/haber/linuxa-en-cok-katki-yapan-isim-intel-oldu_52669.html

    linux windows alternatifi değildir, hiç bir zaman da olmamıştır, olmaayı da hedeflememiştir. linux gnu projesi kapsamında konumlanmış ve beslenmiş bir yazılım alt kültürüdür, bir bilgisayar felsefesidir. temeli özgürlüktür ki kapitalist dünyanın en tahammülü olmadığı olgu özgürlüktür. bu sistem bize her zaman bilgisiz, yetersiz olduğumuzu öğütler. bizim için bunları aşmanın yegane yolu, elimizdeki metanın daha iyisini, daha yenisini almamızdır. bir şeyleri kavramamız, geliştirmeye çalışmamış, sisteme zarar verir, zira bu güç ve özgürlük tasarrufumuzda olursa, bize hep en iyisi ve yenisi diye sattıkları ürünlerin pek de öyle olmadığını anlarsak, sistem bir çıkmaza girer.

    ama gnu felsefesi ise yazılım dünyasının anarşizmidir. (aslında tam olarak karşılığı liberteryen anarşizmdir) temel olarak 4 madde altında toplanabilir.

    quote:


    * Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğü (0 numaralı özgürlük).
    * Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğü (1 numaralı özgürlük). Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur.
    * Kopyaları dağıtma özgürlüğü. Böylece komşunuza yardım edebilirsiniz (2 numaralı özgürlük).
    * Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi (ve genel olarak değiştirilmiş sürümlerini) yayınlama özgürlüğü (3 numaralı özgürlük). Kaynak koduna erişmek, bunun için bir önkoşuldur.


    dayanağı bu felsefe olan bir yazılım, hiçbir zaman microsoft gibi kapitalizmin mihenk taşlarından biri olmuş, lisanslama modelini yaratmış bir firma ile rekabet edeme, etmez ve etmemelide. zira oluşum şekli bir şirket yerine birbirlerine yardım eden komünler olararak vakıflar ekseninde bir oluşum kendine destek te bulamaz. herkesin linuxda yakındığı, driver sorunları da bu sebeptendir. amd ve nvidia (ki gpl driverlarıda tartışılır) senelerce kullanıma açmadığından ekran kartı sorunları yaşanmıştır.

    velhasıl ev kullanıcısı için oldukça tatminkar olsa da, özellikle oyun yüzünden yer bulması zordur. intelin yatırım yapması ev kullanımını değiştirmez, zira kurumsal yatırımlar yıllardır yapılıyor ve kullanıyor. microsoft zaten kurumsal alanda çoık da önde değildi. unix, novell, oracle, sun pazar payından büyük pasta kaparken microsoft orta boy işletmelerden ileri gidemiyordu. bu firmalar teker teker yok oldular ve linux tabanında birleştiler.

    çevremde, forum ve sosyal medyada linuxa ilgi duyanlar ne yazık ki, pcsine kurup (yada live çalıştırıp) 1-2 saat oynadıktan sonra yine windowsa dönenler en iyi kullanıcı en fazla haftadda 2-3 saat ilgileniyor camia içinde bilgisayar konusunda yetişmiş, 1998 yılından efsane linux (ki türkçe karakter seti dahi yoktu ), 2001-2004 yılları arasındsa parayı basıp herr yıl gelecek linux almış biri olarak, söylüyorum bunları

    linuxu zaten bolca kullanıyoruz, android telefonlarımız (ki %60 pazarın) linux, macos, modemler, routerlar, naslar linux, kurumsal pazarım %38i linux, masaüstü eksik kalsın

    ayrıca federal almanya 2004 yılında suse linuxa geçti.




  • whiskeyinthejar kullanıcısına yanıt
    federal almanya 2004 yılında suse linuxa ....

    bu nasıl bir cümledir? almanyanın hangi kurumu geçti, kaç tanesi geçti, askerlik şubesine gittiğimde, hasdal'da, bilgisayarda liinux sürümü vardı, ama 3.3 milyon bilgisayar varmış kamuda, sadece 20bin'in de pardus var , ki pardus değil de windowsa daha benzer bi işletim sistemi yapılarak komple hepsi geçilebilir, hepsinin ortak kullandığı programlar belli, ofis programları var, kurumlara özel yazılımlar da artık java ile yazılır, ya da linux'ta wine programı var, exe'leri açmak için, çok sağlıklı olmasa da o da kullanılabilir

    kaynak kaynak diyorlar , al sana kaynak işte, şu yazılıma giden, hatta bunun yanında yazılıma yapılmayan yatırımlar yüzünden, bi kurumda 3 adam çalışacaksa 30 adam çalışıyor, ülke'nin komple %50 israfı şu yazılıma yatırım yapmamaktan kaynaklanıyor, hatta daha fazlası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mahmut716 -- 24 Haziran 2015; 16:52:11 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mahmut716

    federal almanya 2004 yılında suse linuxa ....

    bu nasıl bir cümledir? almanyanın hangi kurumu geçti, kaç tanesi geçti, askerlik şubesine gittiğimde, hasdal'da, bilgisayarda liinux sürümü vardı, ama 3.3 milyon bilgisayar varmış kamuda, sadece 20bin'in de pardus var , ki pardus değil de windowsa daha benzer bi işletim sistemi yapılarak komple hepsi geçilebilir, hepsinin ortak kullandığı programlar belli, ofis programları var, kurumlara özel yazılımlar da artık java ile yazılır, ya da linux'ta wine programı var, exe'leri açmak için, çok sağlıklı olmasa da o da kullanılabilir

    kaynak kaynak diyorlar , al sana kaynak işte, şu yazılıma giden, hatta bunun yanında yazılıma yapılmayan yatırımlar yüzünden, bi kurumda 3 adam çalışacaksa 30 adam çalışıyor, ülke'nin komple %50 israfı şu yazılıma yatırım yapmamaktan kaynaklanıyor, hatta daha fazlası

    quote:

    federal almanya 2004 yılında suse linuxa ....

    bu nasıl bir cümledir? almanyanın hangi kurumu geçti, kaç tanesi geçti,


    ilk olarak, şöyle bir cümle. 2003 yılında bavyera eyeleti debian temelli limux diye bir dağıtıma geçti. ilk etapta 14000 windowslu bilgisayar linuxa geçti. ardından hessen, thüren de linuxa geçti. 2004 de suseye kaydı. günümüz verilerine göre devlet kurumlarının %70i linux dağıtımlarıyla çalışırken, tarayıcı, posta istemcisi ve sunucuların %100 açık kaynak. (ayrıca bundespolizei tüm sistemleri linux temelindedir)

    ben sonuna kadar açık kaynağı savunan biriyim ve camia içinde bulunmuş da biriyim. benim anlatmak istediğim yapılan düzgün ve başarılı bir işi politik nedenlerle öldürüp, yerine niteliksiz sıradan bir iş ile arpalıkların yaratılması




  • whiskeyinthejar kullanıcısına yanıt
    dediğiniz gibi devlet kurumlarının %70i ise çok iyi
  • Eğer ki bu haber uygulamaya geçerse ( ki inşallah geçer ) çok güzel olacak demektir.

    Geç bile kalınmış bir karar.

    Ama zararın neresinden dönersen kardır. Olay sadece zaten işletim sistemlerinin yıllık lisans ücreti değil ki. Onunla beraber ek giderler de var. Anti-Virüs programları, windows için özel yazılımlar, ofis programları vb.vb.

    İnşallah oradan gelecek kaynak da bir Türkiye klasiği olarak çar çur edilmez de yine kendi yazılım işlerimiz için harcanır.

    Hayırlısı olsun.
  • kimse demiyor bu memur abilerime kim linux öğretecek ? kim destek verecek? kim onaracak? "bakım maliyetleri" diye bir maliyet vardır yazılımda. gönlüm böyle bir projenin olmasından yana ancak kafamda soru işaretleri olduğu noktalar çok.
  • Forum konusu eski ama devletin Linux'a geçişi daha da eski. Yıllardır Pardus'a geçilip durulurken bir Pardus bitti, Debian temelli ikincisi bile başladı. Ama devlette bir şey olduğunu görmedik. :D
    Fatih projesi muhabbetine akıllı tahtalar, okullara gelen bilgisayarlar vs. Pardus ile geldi. Ama sıkıntı yanında da Windows vardı. Kimse Windows'u bırakıp Pardus kullanmak zorunda kalmadı. Hatta format atıp eski Windows XP kurmak daha kolay geldi.
    Özetle, kolay bir iş değil bu muhabbet...
  • Geç bile kaldılar hemen geçilmeli ve ofis yazılımı da yapmalı Tübitak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bir ofis yazılımı yazmak öyle çocuk oyuncağı değil.
    ortada LibreOffice gibi başarılı bir ürün varken hiç gereği yok.
    Tübitak'taki hayvanat bahçesi müdürü izin verirse ellerindeki kaynakları LibreOffice'in Türkçede verebileceği sorunları çözmek ve ek gelişmeler üretmek ile harcamaları gerekir.

    yada en iyisi CD imal etsinler.
  • Gelişmeler şu şekilde oldu hükümet Windows lisansı almayı bıraktı kamu kuruluşlarının bilgi işlem bölümleri sahte Windows sürümlerine geçti. Bunu 3-4 hastanenin bilgi işlem bölümünde inceleme fırsatı buldum. Artık teknik desteği onlar sağlıyor. Bana sorarsanız her açıdan mantıklı bir hareket

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herşey güzelde Pardus'un daha geliştirilmesi gerek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesajım bulunsun bakacağım bir ara.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.