Şimdi Ara

Rusya, 5. nesil turbofan savaş uçağı motorunu sergiledi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.046
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Asıl algı yapan sensin gibi geldi bana. 2. dünya savaşından sonra çok partili döneme geçmek zorunda kalan inönü ilk serbest seçimlerde hezimete uğradı. Adnan Menderes iktidarı, tek parti rejiminin zulmünden bıkan halk için bir kurtuluştu. CHP lilerin algılarının tersine tarımdan sanayiye, sosyal ilişkilere kadar Türkiyenin tam bir refah dönemiyiydi. Bunun en büyük kanıtı 1955 teki seçimleri Adnan Menderesin ikinci kez kazanmasıydı. Adnan Menderesin 1955 ikici seçimleri kazanmasıyla iktidarlarının sarsıldığını gören darbeci zihniyet 1960 da seçimlere girilmeden önce son derece aşağılık komplo ve iftiralarla Menderesi görevden aldılar. Onun halk tarafından sevildiğini ve tekrar seçileceğini çok iyi biliyorlardı. Kendi dönemlerinin tüm suçlarını da Menderesin üzerine atmaktan çekinmediler. Türkiyeye ihanetleri tescillenmiş olanlar da bu darbeci zihniyetten başkası değildi.

Konu nereden nerelere geldi ama yakın tarihin iyi bilimesi lazım. Yine Darbeci zihniyetin kalıntıları bugün bile varlığını sürdürüyor. 20 yıldır seçimleri alnının akıyla kazanan Ak partiyi bile kendi hasta zihinlerine göre yasadışı ilan edebilecek kadar alçalıyorlar. Çünkü halkın tercihleri umurlarında bile değil. Varsa yoksa kendi menfaatleri. Bunları başından söküp atabildiği için Türkiye son 20 yılda bu kadar sanayi ve teknolojide atılım yapabildi ve yapıyor. Türkiyenin atılımları bu kadar geç yapabilmesinin sebebi darbeci gelenekten gelen bu zihniyetidir. Ekolojik ekonomik sosyal yıkımın ta kendisi de asıl bunlardı.

• Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Herkes bir cevap yazmış. Biri ingiliz keşfetmişti diyor, biri aslında ruslar keşfetmişti deyip rus övücülüğü ve propagandası yapıp başkalarını propaganda yapmakla suçluyor. Sadece teknolojiyi değil propaganda tekniğini bile almanlardan çalmış bu ruslar.

Sonuçta bu iş telefonu ilk kim icat ettiye döndü biraz. Kim önce kullanıp uygulamaya geçtiyse o daha çok hak sahibi olur. O tarihte birçok konuda olduğu gibi bu iştede almanlar öncüydü. ama savaşta yenilince tüm bilgi birikimi çalındı doğal olarak.

Bu arada tarihi kazananlar yazar. almanlar yenildiği için kötü oldular, amerika ingiliz ruslar kurtarıcı rolüne büründüler. almanlar kazansaydı kaybeden taraflar bugün faşist insanlık düşmanı olarak anılacaktı. Gerçekte ise zalimlikte nazininde, rusunda, amerikanında birbirlerinden farkları yoktur. Geri kalanı propaganda ve güç savaşından ibarettir.

• tuago T kullanıcısına yanıt

Okuduğunu anlamıyorsun ve yanlışlığı ortaya konan bilgilerini düzeltemiyorsun, araştırabilirsiniz diyeceğim ama okunan anlaşılmıyorsa durum vahim görünmekte. 😄

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İsmet İnönü kanun çıkartırıp uçak fabrikası kapattırmadı. O mesajı sonradan gördüm. Nazi Almanyası'nın tüm modern teknolojilerin beşiği olduğu anlatısı gibi yalan/mitoloji o da. İnönü'nün hataları vardır elbette ama böyle aktif bir eylemi yok ve Türkiye'de bazı kesim ve hiziplerin İnönü düşmanlığı bilinen bir durum çünkü açıktan - hem kanunen daha iyi korunduğu hem de insanlar çok tepki gösterecekleri için - Atatürk'e saldıramıyorlar. İnönü'yü yerlilik karşıtlığı atfederek eleştirip - döneminde Türkiye'nin ABD'ye aşırı bağımlı hale geldiği ve bu durumun Demirel, Ecevit, Erbakan gibi sonraki Türk politikacıları rahatsız edeceği tarihsel bir gerçek olan - Menderes'in dönemini savunmak inanılmaz tutarsız bir tutum zaten. Menderes döneminde Türk toprakları - nükleer bir savaşta Sovyetlerin ilk hedefi haline geleceğimiz şekilde - Amerikan üsleriyle, filo ve nükleer füzeleriyle doldu. Menderes döneminde Türkiye'ye gelen Amerikalılar hukuken muaf ve ayrıcalıklı halleriyle birçok suç işlediler ve bu Türk halkı ve yetkilileri ile Amerikalılar arasında birçok soruna sebep oldu. Kötü yönetim nedeniyle ekonomi ve sosyal düzen bozulup ABD'den gelen krediler ve yardımlar da yetmeyince Menderes üstüne Sovyetlere de yönelmeye çalıştı. Demokrat bir kişilik de zaten değildi, kanunları yer yer çiğnedi ve mesela polis gücünü siyasi amaçla kullandı.

Antik Romalılar da gayri meşru ve nahoş bir yolla devrildi diye Caesar'ı mazlum sayıp kahraman ilan ettiler ama Florus, Tacitus, Julianus, Eutropius gibi eğitimli Romalılar Caesar'ın hiç de masum olmadığını ve Roma'ya çok büyük zararlar verdiğini biliyorlardı; popüler siyasi söylemin tanrısal bir mazlum kahraman addettiği Caesar'ı eleştiriyorlardı, Menderes'in faydalı icratları olabilir ama çok büyük zararlar da verdi. Menderes'i suyla yıkamak ve mazlumlaştırmak sağlıklı bir tutum değil. Toksik bir tutum. Ama Menderes seçimle iktidara geldi diyeceksiniz, çok doğru, elbette demokratik meşruluğu vardı. Fakat Hitler de seçimle iktidara gelmişti. Hitler'in de demokratik meşruluğu vardı. Hitler de Almanya'yı ve Avrupa'yı mahvettiği büyük savaşınının son demlerinde - başarısız bir - darbe girişimine maruz kaldı.

Darbe girişimi sırasında işitme kaybı yaşayan ve kolundan yaralanan Hitler'e de geçmiş olsun dilemek ister miydiniz veya mazlum olarak lanse etmek? Darbeler meşru değildir ve kabul edilemez çirkin hadiselerdir ama doğru düzgün tarih okuması yapmadan Menderes'i anlamsızca parlatıp duran veya mazlumlaştıran insanlar bunu bir kendisine sormalı.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

ben cidden üzülüyorum bu duruma. yasama, yürütme ve yargı, gerçekten niyeti kötü olan bir grup semitik politik topluluğun eline düşmüşse, olacağı da bu. sorun, bir yönden bazı karşıtlıkların, yönetimin geçmişte ki gibi olmasının istenildiği izlenimi veren algı düzeyine indirgenmiş bir kitle yaratılmasından kaynaklı. oysa burada, önce ne yapmalı, nasıl yapmalı, aslında nasıl olması gerektiği düşüncesiyle hareket ettiğimizin artık anlaşılması gerekir. ekonomik, ekolojik, sosyolojik yönden gerçeklik bu kusursuz yıkım ise, yarın kaçınılmaz olarak aslında nasıl olması gerektiğini hatırlatacak, öğretecek biçimde tam tersine dönüşecektir. kimi utanacak, kimi öğrenecek, kimi ise rol değişip hiçbir sorumluluğu yokmuş gibi 'aslında ben öyle değildim' düşüncesiyle var olmaya çalışacaktır. herşey döngüselce biribirini tamamlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taoson -- 23 Kasım 2025; 10:32:9 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    AKP li konuştu, bu yazıdan etkilenen zaten olgunlaşmamış toy bir zihne sahiptir.

• Linux Super User kullanıcısına yanıt

Hiç fena değil.

Anlayan anlıyor sen rahat ol.

• Konu fazlasıyla uzadığı ve yeterli bilgiler verildiğini düşündüğüm için cevap şeklindeki yorumlara daha fazla karşılık yazmaya gerek görmüyorum. İlgi çekici başka konu ve başlıklarda görüşmek üzere.

• adnan menderes kapattı ki o CHP'li değil sağcı partiliydi... idam edildi...

Bu kadar cesurca gerçekleri yazan az kaldı.  

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.