Şimdi Ara

Merkez Bankası 25 Ekim'de faiz arttırmalı mı? Gelecek dönemde Türkiye'yi ne gibi riskler bekliyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
137
Cevap
2
Favori
9.247
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
22 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eric Cartmann

    Dolar 1 ocak ; 5.00 altını görcek
    Faizler %27 geçmez ocağa kadar
    5.00tl altını görsede en fazla 4.90-4.80tl olur ama bunun için çok olumlu hava olması lazım. O kadar olumlu hava olur mu bilemem.

    Şuan bile dış etkiler kendini göstermeye başladı.. Bunlar düşüşü sınırlar dolar tl kurunda.

    Bu yüzden Merkez Bankası mutlaka gardını önceden alıp faiz arttırmalı.

    Yoksa geçmiş yıllarda yaşadığımız şeyin aynısını yaşarız. Kur artar sonra enflasyon artar ve en son faizleri arttırmak zorunda kalırlar. Ben diyorum ki önceden faizi az birşey arttıralım ki daha sonra çok sert bir arttırıma gerek kalmadan hem kuru, hem enflasyonu kontrol edelim.

    Dayak yedikten sonra hiçbirşeyin manası yok. Önemli olan kavgaya girmeden kazanmak




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ldr1907

    Bence de arttırmalı. Hatırlarsanız geçen aylarda bir toplantıda es geçtiler ondan sonra kurlar nasıl yükseldi gördük. Sonra paşa paşa yükselttiler, ancak iş işten geçti ve pek bir faydası olmadı.
    Bakın bu iktidar bütün ülkeyi kandırabilir, istedikleri her şeyi yapar ama piyasalara dokunamaz. Dokunursa çok acı sonuçları olur. Astığım astık kestiğim kestik gibi diklenirsin ama ekonomiye gelince duracaksın. RTE'nin dediği gibi paranın dini imanı olmaz, ananızı ağlatırlar.

    Tam bağımsızlık ancak ekonomik bağımsızlıkla mümkündür. - Mustafa Kemal Atatürk.
    Çok doğru tespitler hocam
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Merkur

    Rez

    Edit: Faiz düşürebilir mi?
    Böyle birşey yaparsa Merkez Bankası, doların nerelere kadar çıkabileceğini tahmin bile edemiyorum şuan öyle diyim:)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: seyfi84

    MB hiç proaktif olarak faiz arttırmadı, hep reaktif davrandı. Yani kur yükseldi, ondan sonra faiz artışı geldi. Şimdi ise kur düşüş trendinde. Bu trendi muhafaza etsin diye faiz arttıracağını -yani proaktif olacağını- zannetmiyorum.
    Ama işte hocam bu yüzden Merkez Bankası'nın kredibilitesini arttırması için elinde bir şans var.

    İnanın 100 baz puan arttırsa bile bu beklentileri çok olumlu etkiler. 200-300 baz puan arttırırsa dolar düşer.

    Dolar düşerse, enflasyon dizginlenir ve sonra 10 yıllık tahvil faizleri aşağı gelir.

    Kualağa biraz garip gelse de eğer biz faizleri düşürmek istiyorsak, faiz arttırmalıyız




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Man Of Earth

    #Rez 25 Ekimde Merkez Bankası Faiz Arttıracak diyorum.
    İnş hocam. 25 Ekim'de MB faiz arttırırsa sevinçten ağlayabilirim o kadar söyleyim size.

    Çünkü rasyonel/akılcı davranışların olduğu bir Türkiye'den o kadar uzun zamandır uzaktayız ki. Çok sevdiğiniz bir yemeğin tadını unutmak gibi birşey oldu bizim için artık bu. Hadi inş bakalım..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-41F3DB120

    mb nin faizi arttırmak için yürek yemesi lazım.
    Reis dümdüz eder valla
    Son 6 ayda 1100 baz puan civarında bir faiz artışı oldu. %13'lerden %24'e geldi faiz.

    Demek ki o yürek var Biraz sonradan gelse de.. :D
  • quote:

    Orijinalden alıntı: berk768

    500 baz FAİZ artarsa dolar 5 civarına çakılacak fed faiz arttırsa bile ters etki yaratacak iyi değerlendirmek lazım AK PARTİ bunu yapabilecek kabiliyette çetin günler geliyor.
    Evet hocam bende AKP'nin bu konulardan ders çıkardığını düşünüyorum. Umarım dediğiniz gibi olur..
  • Ben biraz daha farklı düşünüyorum çok teknik bilgim yok ama bugüne kadar gördüğüm kadarıyla düşen fiyatlarda toplayıp sonradan yapılan açıklamalarla dolardan kar ediliyor sanki aynı senaryo yeniden oynatılıyor toplumda ki bulanık hava dağıtılıp tekrar o atmosfere çekilecek gibi inşallah ben yanılırım ve sizlerin dediği gibi olur Canım Ülkem düze çıksın yeter ki

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dadas2558

    Ben biraz daha farklı düşünüyorum çok teknik bilgim yok ama bugüne kadar gördüğüm kadarıyla düşen fiyatlarda toplayıp sonradan yapılan açıklamalarla dolardan kar ediliyor sanki aynı senaryo yeniden oynatılıyor toplumda ki bulanık hava dağıtılıp tekrar o atmosfere çekilecek gibi inşallah ben yanılırım ve sizlerin dediği gibi olur Canım Ülkem düze çıksın yeter ki
    Ama piyasanın mantığı budur düşükten al, yüksekten sat. Eğer siz kararlı bir piyasaya oluşturmayı başaramazsanız, sizin bu aptallığınızdan birileri para yapar.

    Bu yüzden ekonomi biliminin kuralları bellirdir. Bunlara uyulup enflasyonu aşağı çekmek için elden gelen yapılmalıdır.

    İnanın enflasyon %5'e düşsün ve derin bir piyasa yaratılsın o zaman bahsettiğiniz gibi manüpülasyon yapmakta çok zor olacaktır.

    Ama biz adamların eline kendimiz koz veriyoruz. Faiz enflasyonun sebebidir diyoruz. Hooop adamlar ellerindeki pozisyonları kapatıp, parasını alıp ülkeden kaçıyor. Sonra dolar fırlıyor ve TL varlıkları aşırı ucuz olmaya başlıyor. Kaçıp giden adam sonra bakıyor iyice dolar yükselip, iyice tl varlıkları ucuzlayınca bu sefer almaya başlıyor:)

    Onlara bu fırsatı biz veriyoruz. Ama biz ABD'nin faiz arttırdığı ve bastığı paraları çektiği bir ortamda ve buna yakında(1-2 yıl içinde) AB Merkez Bankasının da eşlik edeceği bir ortamda eğer faizleri düşürmek gibi en temel hamlede yanlış yaparsak.

    Dolar böyle 2-3 yılda elbette 2-3 katına çıkacaktır. Benim ilk açtığım konulara bakarsanız o zamanlarda faizlerin kademeli olarak yavaş yavaş %16-17 civarına getirilmesi gerektiğini söylemiştim. O zaman bana piyasa çöker dediler ama şimdi onu yapmadığımız için kur 2-3 katına çıktı ve çöktü. Piyasayı biz kontrol etmezsek kim kontrol edecek?

    Eğer biz yine faiz arttırıp enflasyonu dizginleyemezsek, maalesef yine aynı sorunla karşı karşıya kalacağız. Bu sefer %30'un üstünde bir faiz oranı ve enflasyon oranı olabilir ve çok daha yüksek seviyede dolar kurundan bahsediyor olacağız..


    Aynı şeyleri tekrar tekrar deneyip farklı sonuç beklemenin anlamı yok bence




  • Equris kullanıcısına yanıt
    Hocam bir konuyu atlıyorsun. Nisan - mayıs aylarındaki faiz politikası yanlıştı. Faiz bütün kötülüklerin anasıdır söylemi, enflasyon - faiz ilişkisinin tersten görülmesi falan hata idi kabul. O dönem %12 civarı enflasyon varken inatla politika faizini %8 de tutmak, glp ile göz boyamaya çalışmak fahiş hataydı. Çünkü cari açık yüksekti, büyüme ithalata ve ucuz kredilerle tüketime dayalı gerçekleşiyordu. Bu inatla kurun patlaması kaçınılmazdı. Yabancı yatırımcı bu durumu gördü ve kur patladı.

    Ancak şu anda durum farklı. Kurun yükselmesiyle cari açık düştü çünkü ithalata dayalı tüketim çok azaldı. Döviz ihtiyacı azaldı. %7.5 faizle de olsa tahvillerinin alıcısı hala var. Maalesef nominal faizimiz %24-25 civarı (politika ve piyasa). Sıcak para için bu oran bulunmaz bir nimet. 300 bp daha faiz arttırmak sıcak paracılara gel beni biraz daha sömür demek olur ancak. Kuru 4.5 e düşürsen ne olacak? İthalat gene patlayacak, gene döviz talebi artacak sarmal devam edecek. Faizleri ve kuru sabit tutup bir süre ekonominin soğumasını beklemek daha iyi. Yüksek faizi daha da yükselterek kuru ve enflasyonu aşağı çekmek mümkün ancak bunun büyümeye etkisi olumsuz olur.

    Reis şu anda faiz bütün kötülüklerin anasıdır dese hak veririm. Çünkü sen sıcak paracıya kurun aşağıya gitmesinin muhtemel olduğu bir ortamda %25 olan faiz az al sana % 28 faiz dersen kendini sömürtürsün. Tefeci faizi bu çünkü.

    Bu sıkıntıyı en az 1 yıl daha çekeceğiz. Kemer sıkacağız başka yolu yok. Kuru 5 tl nin altına düşürmeye çalışmak başka kırılganlıklara neden olur. Sıcak para dediğin anında kuş gibi uçuverir. Bu ekonomi kısa vadede son 2-3 ayda yaşadığımız dalgalanmaları artık kaldıramaz.




  • Equris kullanıcısına yanıt
    Dediklerinizi ve önceki yazdıklarınızı okudum ve katılıyorum hocam zaten sıkıntımızın kaynağı da kandırılmaya açık olduğumuz hocam yaşananlardan ders çıkarmıyoruz yöneticilerin idarecilerin siyasetin tüm var olanları öncelikle söylemlerini değiştirmeli yabancı yatırımcı güven duymalı ama sanki bu istenmiyor da ara ara kötü çocuk ara ara iyi çocuk rolü oynanıyor dediğim gibi dedikleriniz çok mantıklı ve geçerliliği olan konular

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Dövizin fazla düşmesi ihracatta kayıba yol açmaz mı?

    Aldıkları ara ürün 5(6 tl varsayarsak) dolarken 30 liraya mal edilirken (4.5 düşerse) 22.5 tl yapar.
    Verdiği zammı hemen de çekemez? Fiyat aynı kalırsa enflasyon da artmaya devam eder?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dadas2558

    Dediklerinizi ve önceki yazdıklarınızı okudum ve katılıyorum hocam zaten sıkıntımızın kaynağı da kandırılmaya açık olduğumuz hocam yaşananlardan ders çıkarmıyoruz yöneticilerin idarecilerin siyasetin tüm var olanları öncelikle söylemlerini değiştirmeli yabancı yatırımcı güven duymalı ama sanki bu istenmiyor da ara ara kötü çocuk ara ara iyi çocuk rolü oynanıyor dediğim gibi dedikleriniz çok mantıklı ve geçerliliği olan konular
    Teşekkür ederim hocam. Türkiye'nin zaten temel sorunları burada devam ediyor şuan kur 5.65tl seviyesine düştüğü için insanlar dolar ucuzladı sanıyor.

    1 sene önce forumda insanları doların 4.90tl'ye çıkacağına inandıramıyordum.

    Faizler biraz arttrılıp piyasanın önünce geçilirse ve Merkez Bankası piyasa ile doğru iletişim dili kullanırsa beklentiler değişir. Böyle bir durumda 200-300 baz puan faiz artışı sanki 1000 baz puan gibi etki eder. Bakın Brunson'un salınması 600 baz puan faiz arttırdık gibi etki yarattı.

    Burada asıl amaç doğru adımlar atarak beklentileri düzeltmek yoksa faizi %27 çıkarırsın sonra hızla enflasyon gerilirler kademeli olarak indirirsin ve bu senin kurunu tekrar geri zıplatmaz. Neden ? Çünkü enflasyon düşerken yüksek faizde ekonomiye zararlıdır. Adamlar faiz indirmeni doğru bulursa hatta ekstra borsadan alım yapmaya bile başlarlar




  • quote:

    Orijinalden alıntı: sanjayra

    Dövizin fazla düşmesi ihracatta kayıba yol açmaz mı?

    Aldıkları ara ürün 5(6 tl varsayarsak) dolarken 30 liraya mal edilirken (4.5 düşerse) 22.5 tl yapar.
    Verdiği zammı hemen de çekemez? Fiyat aynı kalırsa enflasyon da artmaya devam eder?
    Hocam 2 yıl öncesine gidin. Dolar o zaman 3tl'idi.

    O zaman 4.5tl inanılmaz geliyordu değil mi? Hatta ben size şöyle diyim 3-4 ay öncesine gidin. Dolar sizin dediğiniz 4.5tl'ye geldiğinde ihracatçılar ne dedi biliyor musunuz?

    "Biz bu kur ile borçlarımızı ödeyip, ara malı ithal etmekte zorlanırız. Kurlar biraz aşağı çekilmeli" dediler.

    Ayrıca kur artınca Gayri Safi Milli Hasılamız dolar bazında inanılmaz düşüyor yani küçülüyoruz. 2013'te 953 milyar dolarıd GSYH bu sene 750 milyar dolar civarında olacaktır yani kurun son 5 yıllık artış trendinde olması bizi %27 küçültmüş olacak.

    Şimdi siz söyleyin bakalım. Kurun artması ihracatımı arttırıp ülkemizin büyümesine bir katkısı var mı yok mu?




  • Yüksek faiz,yüksek kurdan tehlikelidir.

    Önemli olan ve başarılması gereken faizle birlikte kurum düşmesidir ki bu üretimin olmadığı yerde imkansızdır.Faiz arttırımı 1 haftalığına su serper fakat okun yayını daha çok gererek sonrasında kurun daha yukarı çıkmasına sebep olur.

    Ayrıca yüksek faiz alt-orta gelir sınıfının daha da fakirleşmesi demektir.

    Venezuela’ya bakın.Faizler hergün yüzde binlerce artıyor fakat parası hergün eriyor.

    Faiz çözüm değildir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Destek ünitesine bağlı bitkisel hayattaki insana aspirin vermek nasıl birşeyse buda öyle birşey.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: freemindfree

    Yüksek faiz,yüksek kurdan tehlikelidir.

    Önemli olan ve başarılması gereken faizle birlikte kurum düşmesidir ki bu üretimin olmadığı yerde imkansızdır.Faiz arttırımı 1 haftalığına su serper fakat okun yayını daha çok gererek sonrasında kurun daha yukarı çıkmasına sebep olur.

    Ayrıca yüksek faiz alt-orta gelir sınıfının daha da fakirleşmesi demektir.

    Venezuela’ya bakın.Faizler hergün yüzde binlerce artıyor fakat parası hergün eriyor.

    Faiz çözüm değildir.
    Sen kamudaki pek çok kuruluşu özelleştirmişsin tüm yükü özel sektöre atmışın e faizle artınca işler kredi ile yapıldığında ve işverenler kredi alamazsa uyguna işler yürümez işler her noktada böyle uygun sermaye kredi bankadan alınır iş yapılır sonra borç ödenir kar elde edilir.Hem borç varken hemde bu yüksek faizden kredi alınıp ödenemeyeceği için bankalarda vermeyeceği için işler duru kurda gittikçe artar bu noktada hem işsizlik artar hemde kur artar ülke buhrana girer ve ekonomi çöker.




  • 175-225 bp verirler bence, vermeliler . Bugün dolar yine yeşil yakmıştı en son baktığımda düzeltme olabilir tabi . Trend ne yönde bilmiyorum .

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Her şey zincir gibi değil mi?Faiz artarsa ülkenin ödemesi gereken borcun yükü de artar.Sadece özel sektör değil.Parayla ilgili her şey etkilenir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sabit bırakılabilir faiz. (ytd)

    Yüksek faiz - düşük kur en tehlikeli durum. Türkiye'de mevcut koşullarda ideal kur 5 - 5,50 TL arası olarak gösteriliyor.
    Faizler yüksek seyrettiği için üretici sermaye bulmakta zorlanıyor kredi alamıyor, tüketici borçlanma sorunu yaşadığı için mal-hizmet satın alımı yapamıyor.
    İhracatçı ise malının fiyatı TL olarak düştüğü için içerideki dolaşımı karşılamakta zorlanabilir fiyat yükselttiğinde de rekabet gücünü yitirebilir.
    Maliyetlerin artması düşük kurlarla beraber tüketicinin tekrar ithal pazarına yönlenmesine sebep olur. Esnaf yerli üretici yerine daha ucuza mal etmek imkanı olan her yeri tercih eder.

    Piyasadaki satışların düşmesindeki sebeplerin başında yüksek faizler geliyor.
    Otomobil - Beyaz Eşya - Konut. Bugün yine haberlerde konu oldu.
    Ben otomotiv sektöründeyim. İnsanlar az buçuk fiyatları kabullenmiş durumda. Kredi şartını bulabilen bayilere gidiyor fakat kredi geri ödemesini gördüğünde kalkıp gidiyor.
    Beyaz eşyada da durum aynı. Sıfır araçta yine %2'ler bellki koşullarda sıfır faize kadar imkanlar varken bugün ihtiyaç kredilerinin durumu da ortada.

    Bundan dolayı faizi düşürmeyecekleri ortada fakat arttırıp da dengeleri bozmayı göze alacaklarını sanmıyorum.
    Enflasyonla mücadele gibi kampanyalarla bu faizi arttırmamak için her türlü mücadele veriliyor.

    Bütün bunlarla uğraşana kadar üretime destek verilse zaten böyle bilmecelerin içine düşülmezdi.




  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.