Şimdi Ara

med cezir'i yanlış yazan ösym. (metcezir miş.)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
4.880
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Fark ettiniz mi sizde, bir paragraf sorusunda med ceziri ''metcezir'' olarak yazmışlar. Hay dedim sizin yapacağınız işe Utanmadan yazım yanlışı sorusu soruyorlar bir de bize..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bentham -- 23 Mart 2014; 16:15:31 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Med Cezir Nasıl Yazılır? ÖSYM'nin Yanıltıcı Hatası

ÖSYM'nin son sınavında "medcezir" kelimesini yanlış yazması, birçok aday arasında kafa karışıklığına neden oldu. ÖSYM'nin resmi yanıt anahtarı, kelimenin "metcezir" olarak yazılması gerektiğini belirtti ancak bu yanlış bir yazım şeklidir.

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre kelimenin doğru yazımı "medcezir" şeklindedir. "Med" gelgitin yükselmesi, "cezir" ise gelgitin alçalması anlamına gelir. "Med" ve "cezir" kelimelerinin birleşimi, gelgit olayını ifade eden "medcezir" kelimesini oluşturur.

"Metcezir" yazımı, halk arasında yaygın olarak kullanılsa da TDK tarafından kabul edilmemektedir. ÖSYM'nin bu hatası, adayların sınavda yanlış cevap vermelerine neden olabilir ve adaletsizliğe yol açabilir.

Bu nedenle, "medcezir" kelimesini doğru yazdığından emin olmalısın. Sınavlarda ve resmi yazışmalarda her zaman TDK'nın belirlediği doğru yazım şeklini kullanmalısın.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Harbiden ha benim de dikkatimi çekti

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • başka yazım yanlışları da vardı güldüm geçtim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • metcezir diye de bir şey var. ama o soruyu hatırlamıyorum sizin dediğiniz gibi med cezir deki med ceziri yazmaya çalışmışlardır belki
  • evet evet gördüm ben de
  • Evet hatta orayı görünce hemen aşağıya baktım yazım yanlışı yapılmıştır yada yapılmamıştır tarzı bir seçenek var mı diye
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Galatasaray101o10

metcezir diye de bir şey var. ama o soruyu hatırlamıyorum sizin dediğiniz gibi med cezir deki med ceziri yazmaya çalışmışlardır belki

Araştırdım belki öyledir diye ama internette hiç öyle bir şey bile görmedim.
  • @von Neumann
    Mors oldum kardeş, aradım bulamamıştım sitede. Yalnız çoğu kaynak kitapta böyle geçmiyor. Bunu sorsaymış kimse yapamayacakmış demek, eğer linktekini kabul ediyorsa ösym
  • Bunu çok sık yapıyorlar. Gençler doğru yazmak zorunda değiller. Size her şey nasıl yazılır diye sorarlar fakat sorunun birinde herşey diye yazarlar sende bunu görürsün bitişik yazılır dersin ve seni hataya düşürürler. Özetle bizi çuvallatmak için ellerinden geleni yaparlar/yapıyorlar, sağolsunlar..
  • metcezir beyler şimdi TDK sözlüğüne baktım med cezir diye bir şey yok, her sene bir şeyleri değiştiriyorlar.
  • http://ne-demek.net/anlam%C4%B1/metcezir-ne-demek.html gelgit diyor ama ne alaka anlayamadım.

edit: med cezir de zaten gelgit anlamındaymış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JellyBrain -- 23 Mart 2014; 16:16:44 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bentham

quote:

metcezir diye de bir şey var. ama o soruyu hatırlamıyorum sizin dediğiniz gibi med cezir deki med ceziri yazmaya çalışmışlardır belki

tdkda arat
  • aynen bende farketmiştim altını çizdim zaten ösym kitapçığı kontrol ederken ibret alsın diye :D baya bi yazdım ok çıkardım "bu ne gardaş ? " yazdım umarım görürler :
  • quote:

quote:

quote:

tdkda arat

Arkadaş linki attı gördüm şimdi, yalnız bu sene kaynaklarda falan hiç böyle yazmıyordu. Her sene yeni bir şeyi değiştiriyorlar.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

tdkda arat

Arkadaş linki attı gördüm şimdi, yalnız bu sene kaynaklarda falan hiç böyle yazmıyordu. Her sene yeni bir şeyi değiştiriyorlar.

evet o yüzden ben hiç çalışmadım yazım yanlışlarına. şansıma dedim artık :D

• da de bağlacını ayrı yazmamışlardı
  • şu medcezir kelimesinin anlamını, dizi olmasa açıklayabilcek kaç kişi var acaba
    doğrusu metcezir zaten, boş boş işlere kafa yormayın
  • Hocamız söylemişti ordaki amcalar her sene yeni bir kural koyarlar diye bende medcezir sanıyodum tdkda metcezir yazıyo gerçekten ilginç
  • quote:

Orijinalden alıntı: Blackwater

şu medcezir kelimesinin anlamını, dizi olmasa açıklayabilcek kaç kişi var acaba
    doğrusu metcezir zaten, boş boş işlere kafa yormayın

Hocam anlamını açıklarız sıkıntı yokta, böyle yazıldığı aklımın ucundan geçmezdi. Çoğu kişi de, eğer bunu sorsaydı, yanlış yapardı soruyu. Ben sazan gibi atlardım mesela.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bentham -- 23 Mart 2014; 16:29:15 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.