Öncelikle iyi forumlar, ben 9. sınıftayım geçen gün matematikten ilk yazılımızı olduk 7 soru vardı (1 soru 15 puan). Her neyse ben sınavdan çıktım 60-70 falan beklerken hoca notumu söyledi 25 almışım. Yanlışlarıma baktığımda bildiğim halde küçük hatalar yapmışım heyecandan olsa gerek. Size sorum şu, bu not kurtarılabilir mi ? Yoksa çok mu uğraşmak gerekir ? Şimdi bu ne biçim soru çalışınca yaparsın diyebilirsiniz ama yine de içimde tereddütler var hani sonraki konuların zorluğunu falan bilmediğim için. Tecrübeli arkadaşlarım / abilerim bana yardımcı oluabilir mi ? Teşekkürler.
Nerden girdim bilmiyorum bu konuya lise biteli çok oldu şimdi yüksek lisansta proje bitirmeye çalışıyorum.Lise 1'de bende kimya'dan 23 almıştım hocada biraz sorulu biriydi 2. sınava iyi çalışıp 3 getirmiştim.Yani yeni başlamışın hayatın bunlarla geçecek.Unutma her şey sana bağlı.Ayrıca ilk sınavların zevali yoktur.
Hiç çok düşük bir not almadım ama çevremde 05-10-15 gibi notlar ala ala mezun olan çok arkadaşım var. Daha lise hayatının başındasın, bundan beş altı ay sonra bu soru size de komik gelecektir. Cevabınızı peşin peşin vereyim: "Hiç bir önemi yok, kalmak için özellikle çaba sarfetmedikçe o sıralara tüp gaz koysanız dört senede mezun olur." Şimdi önemli bulduğum başka bir husustan bahsetmek istiyorum, üşenmeyiniz, okuyunuz: Büyük ihtimalle fonksiyonları anladığınızı sanıp aslında idrak edememiş olduğunuz için sıkıntı yaşadınız. Fonksiyonel yapı ilkokulda hiç karşılaşmadığı için lisenin ilk aylarında öğrencilerin başına bela olan bir husus. Gerçi yaptığınız her toplama işlemi, her matematiksel ifade bir fonksiyondur fakat bu ilköğretimde öğrenciye öğretilmez. Zamanla fonksiyonel düşünce yapısını kafanızda oturttukça her şey yerine oturacaktır. Bu konuyu iyi anlamaya bakın yoksa polinomlar, parabol (ve pek tabii diğer çok dereceli ifadelerin çizimleri), türev, integral gibi konular tamamen havada kalır. İyi anlarsanız da bahsettiğim bu ünlü "zor" konular çerez gibi gelecektir. Matematik disiplini öyle bir mimariye sahiptir ki fonksiyon bu işin temelini teşkil eder. Dokuzuncu sınıfta fonksiyon mantığını iyi kavradığım için lise hayatımda üniversite sınavı senem hariç hiç öyle oturup saatlerce matematik çalışma ihtiyacı hissetmedim çünkü diğer senelerde karşılaştığım hemen hemen her şey fonksiyonların farklı bir tezahürü idi. Bırakın okul sınavlarını. Ha on almışsınız ha yüz, üç gün sonra kimse hatırlamayacak. Başarılı bir eğitim hayatı için hangi konuda tahsil yaparsanız yapın tahsil yaptığınız konuların özünü, felsefesini, işleyişini anlamanız lazım. Sene sonuna kadar fonksiyonları çok çalışmanıza rağmen aynı klavyede yazı yazmak gibi, bisiklete binmek gibi ya da dört işlem yapmak gibi içselleştirememiş olursanız da ilerisi için matematik barındırmayan alanlara yönelmeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü dediğim gibi fonksiyon matematiğin temelidir ve tecrübeyle sabittir ki on ikinci sınıfa gelip de hala "ben fonksiyon bilmiyorum, fonksiyonlar çok zor" gibi şeyler söyleyen arkadaşların hepsi zamanında biz dirsek çürütürken arka sıralarda fogof fog fog diye gülüşüyorlardı, ilerleyen sınıflarda polinomlardan, daha sonra parabollerden vs. anlamıyorlardı ve yine tecrübeyle sabittir ki lise bitince bu arkadaşların güzel sanatlara vs. yönelenleri hariç betona çakılmıştır. Bilemiyorum belki daha o kısma gelmediniz mantık, işlem falan işliyorsunuz ama dediklerimi de ilerisi için aklınızda tutmanızda fayda var.
Cevabınız için çok teşekkür ederim üşenmemiş yazmışsınız benim için, fonksiyonların namını tekrar yapan sınıf arkadaşlarımdan duymuştum. Fakat söyledikleriniz beni rahatlattı. Şimdiden başladım zaten matematik çalışmaya, inşallah kurtaracağım. Tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim
valla ben ilk sınavdan 81 aldım üçüncü sınavdan 40 aldım ama ikinci dönemde ilk sınavdan 40 alıp üçüncü sınavdan 92 almamda çok garipti :(