Şimdi Ara

Matematik sorusu. Limit bilenler Yardım. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
56
Cevap
0
Favori
1.201
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: Shady

quote:

Orjinalden alıntı: Emre

1/(X-1) buldum ben de

1/(x-1)'i de sonsuza götürürsen 0 sonucunu bulursun

X sonsuza gitmiyor
  • 4 ay önce bunlarla uğraşıyordum. Her şey bitecek sandım. Her şey yeniden başladı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Cem

Aslında sonuç doğru ancak varmam gereken noktaya varmadım.

Olayın özü şurdan başlıyor.

Her yıl sabit bir gelir var. Buna C diyelim. Her yılın enflasyon oranı var bunada X diyelim. Her yıl kazanılan parayı bugunku degerini hesaplmak için;

c/(1+x)^1 + c/(1+x)^2 .................. + c/(1+x)^n olur. Burada n yılları göstermektedir.

Örnegin 2 sene sonra kazanılan paranın eflasyon yüzünden bugunku değeri c/(1+x)^2 dir. İşte bu noktada bu durumun sonsuza kadar gitmesi durumunda sonuç ne olur. İlk sordugumda C yoktu, zaten c/(1+x)^1 + c/(1+x)^2 .................. + c/(1+x)^n burası c parantezine alınırsa geriye 1/(1+x)^n li kısımlar kalıyor. Bunu serilerle ifade edersek

Σ
    1/(1+x)^n =?
    n=1

bu kaça yakınsar olarak çözüp c ile çarparsak sonuç bulunacak ama seriler kısmında takıdım. Sonucun C/x olması lazım.

Bu serinin çözümü kolay;

Σ
    1/(1+x)^n = 1/(1+x)+1/(1+x)^2+1/(1+x)^3+=1/(1+x)(1+1/1+x+1/(1+x)^2+.....
    n=1

=[1/1+x][1/(1-1/x+1)]=1/1+x.1/(1-1/x+1)

=1/(x+1).(x+1)/(x)=1/x

@Emre

Mesajlarımı bir daha gözden geçir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 3 Ağustos 2008; 13:42:06 >

• quote:

Orjinalden alıntı: Dr.Deccal

4 ay önce bunlarla uğraşıyordum. Her şey bitecek sandım. Her şey yeniden başladı.

Al benden de o kadar. Bu sene tekrar
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mr.Karsi

quote:

4 ay önce bunlarla uğraşıyordum. Her şey bitecek sandım. Her şey yeniden başladı.

Al benden de o kadar. Bu sene tekrar

Benim durumum tekrar denemek değil ama tercihler daha beter.

• @Shady

Ben okulda bu konularda efsane olmuş birisiyim. Ama iyi anlamda değil, kötü anlamda. 5 sene önce girdim üniversiteye ve hala bu dersi alıyorum

Yani yazdıklarım sen yanlış biliyorsun anlamında değil, benim fikrim bu yönde anlamında. Yoksa dediğim gibi en az iddialı olduğum konulardan birisi, doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum, belki işime yarar tekrar alınca

@Dr.Deccal

Dert etme, ben üniversiteye girerken bu konular yoktu, kolay kolay yaptık girdik bir yerlere. Ama zamanında kafa çalışırken öğrenmediklerimizin acısı şimdi çıkıyor. Ucundan kıyısından gireceğine tam olarak öğren, hem iyi bir yere girersin hem temelin olur. Tek sayısal dersim bu Calculus, ters geliyor şimdi bana çalışsam da yapamıyorum.

• quote:

@Shady

Ben okulda bu konularda efsane olmuş birisiyim. Ama iyi anlamda değil, kötü anlamda. 5 sene önce girdim üniversiteye ve hala bu dersi alıyorum

Yani yazdıklarım sen yanlış biliyorsun anlamında değil, benim fikrim bu yönde anlamında. Yoksa dediğim gibi en az iddialı olduğum konulardan birisi, doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum, belki işime yarar tekrar alınca

Yok hocam ben ondan söylemedim zaten...Sen ilk yazdığım mesaja bakmışsın sonradan bende hatamı gördüm mesajlarımda bunu yazdım o yüzden şeettiydim

• quote:

@Shady

@Dr.Deccal

Dert etme, ben üniversiteye girerken bu konular yoktu, kolay kolay yaptık girdik bir yerlere. Ama zamanında kafa çalışırken öğrenmediklerimizin acısı şimdi çıkıyor. Ucundan kıyısından gireceğine tam olarak öğren, hem iyi bir yere girersin hem temelin olur. Tek sayısal dersim bu Calculus, ters geliyor şimdi bana çalışsam da yapamıyorum.

Bende pek iyi öğrendiğimi düşünmüyorum. Zaten istediğim yerler tam olmuyor. Tekrar mı denesem acaba?

• quote:

Orjinalden alıntı: Cem

Σ 1/(1+x)^n =?
    n=1

Herkes bir şeyler yazmış, ben de seriyi çözeyim. Canım sıkıldı.

SİGMA n=1'den sonsuza --> 1/(1+x)^n

SİGMA n=0'dan sonsuza --> 1/(1+x)^(n+1) = 1/[(1+x)^n . (1+x)] = (1/x+1) . (1/(x+1)^n)

(1/x+1) . SİGMA n=0'dan sonsuza --> 1/(x+1)^n

(1/x+1) . SİGMA n=0'dan sonsuza --> 1/(x+1)^n = [(1/x+1)] . [1 + 1/x+1 + 1/(x+1)^2 + ...]

[1/x+1] . [1 / 1 - (1/x+1)] =

[1/x+1] . [x+1 / x] =

1/x =
  • quote:

quote:

@Shady

@Dr.Deccal

Bende pek iyi öğrendiğimi düşünmüyorum. Zaten istediğim yerler tam olmuyor. Tekrar mı denesem acaba?

Benim kardeşim 3. kez girdi ve yine iyi puan alamadı, çünkü istemiyor, çalışmıyor. Herkes kendi kapasitesini bilir, bu nedenle en doğru kararı sen verirsin. Yani bir daha girdiğinde de yakın puan alacaksan anlamı yok.

• hala sonucun 0 olmadığını iddia edenler mi var şaşırdım doğrusu yine de açıklıyım = paydadaki terimleri x^n parantezine alın sadeleşme oluyo ve ordan rahatlıkla sonucu bulabilirsiniz.. ayıptır sölemesi limitten yapamadığım soru çıkmadı şuana kadar
  • @Shady teşekkürler sonuç dogru. Aslında 1/x-1 olarak sonuç bulunacak. Daha sonra ben X içerisinden anaparayı yani 1'i çıkarıca geriye 1/x kalıyor ve ulaşmam gereken C/x sonucuna ulaşıyorum. Tek hatam başta X için faiz olarak düşünüp içinde anapara olduğunu unutmam daha doğrusu başka bir yerde yaptığım işlemden dolayı karıştırmam. Neyse olayı tam anlatamadım ama sonuç 1/x-1 olacak.

Tekrar teşekkürler ilgilenen arkadaşlara.

@todorov_44, şimdi çıktı yapamadığın bir soru. Limitte hangi değişkeni sonsuza götürdügüne dikkat etmen gerekir. Sıfır bulanlar her iki değişkeni yani X ile N' i sonsuza götürüyor. Oysa Lim altındaki N→∞ kısmına dikkat etmen lazım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: BaRo55

ben 1 buldum..

konuyu bilmiyom ama

ben 1 buldum dedikten sonra konuyu bilmiyodum demene gerek yoktu.
  • Wayy bee bunlarıda mı gorecektım bu ne ask yaaa.Forumda matematık sorusu cozmek
  • ya x kaça giderse gitsin üssü sonsuz olduğundan cevap 0
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.