Şimdi Ara

Marmara Kamu Hukuku Yüksek Lisans

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
11.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

geçmiş bir kaç yılda kamu hukuku yl mülakatına girmiş olanlar var mı? Var ise yazılı sınavda kaç soru sorulduğu ve ne tarz da (süreler mi veyahut teorik mi) sorular sorulduğu konusunda bilgilendirebilir mi?

• Yapay Zekanın Yanıtı

Marmara Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı

Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı, kamu hukuku alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yöneliktir. Programın amacı, öğrencilere kamu hukukunun temel ilkelerini, kurumlarını ve uygulamalarını derinlemesine kavratmak ve bu alanda araştırma yapma becerilerini geliştirmektir.

Başvuru Süreci

Marmara Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı'na başvurmak için aşağıdaki adımları izlemen gerekir:

• Mezuniyet not ortalamanın en az 3,00 olması
    • ALES puanının en az 70 olması
    • İlgili bir lisans diplomasına sahip olmak
    • Yeterli İngilizce bilgisini belgelemek
    • Başvuru formunu doldurmak ve gerekli belgeleri eklemek

Sınav ve Mülakatlar

Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda başarılı bulunan adaylar, yazılı bilim sınavına ve mülakata çağrılır.

Bilim Sınavı Soruları

Kamu Hukuku Yüksek Lisans Bilim Sınavı, kamu hukukunun temel konularını kapsar. Sorular, teorik bilgiyi ölçen açık uçlu sorular, kısa cevaplı sorular ve çoktan seçmeli sorular şeklinde olabilir.

Mülakat Soruları

Kamu Hukuku Yüksek Lisans Mülakatı, adayların kamu hukukunun temel kavramlarını anlama seviyelerini, araştırma ilgilerini ve neden Marmara Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmak istediklerini değerlendirmeyi amaçlar.

Özel Hukuk ile İlişkisi

Özel hukuk, özel kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. Kamu hukuku ise devlet ve bireyler arasındaki ilişkileri düzenler. Marmara Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı, kamu hukukuna odaklansa da, özel hukukun temel kavramlarına aşina olman programın başarısı için faydalı olacaktır.

Marmara Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programı, kamu hukukunda uzmanlaşmak isteyen öğrenciler için mükemmel bir fırsat sunar. Başarılı bir şekilde tamamladığında, kamu yönetimi, hukuk büroları ve akademik kurumlar gibi kamu hukuku alanında çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olacaksın.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Konu güncel.
    Ben de takipteyim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Arkadaşlar bu konuda internette hiçbir bilgi olmadığından, tecrübe etmiş biri olarak çok detaya girmeden, yüzeysel olarak bilgilendirme yapacağım.

Şimdi önceki yılları bilmemekle beraber 2019 yılında hem yazılı hem sözlü mülakat oldu. İlk yazılı mülakata, yani 40 soruluk bir teste giriyorsunuz (soru sayısı her yıl değişebilir). Kamu hukukunun her alanından soru gelebiliyor, "şu ders önemsiz ya" diye atlama yapmayın çalışırken. (Bu arada soruların içeriklerini hatırlamıyorum, sadece hangi alanlar ile soru geldiğini hatırlayabiliyorum) Akabinde ales, not ortalaması ve yazılı mülakattan alınan sonuçların yüzdelik dilimlerinin toplamına göre (Ales %50 not ortalaması %20 yazılı mülakat %20) 80 kişi sözlü mülakata girmeye hak kazanıyor.

Sözlü mülakatta ise soyadınıza göre sıralanıyorsunuz. Mülakat akşama kadar sürebiliyor, eğer z harfi ile başlayan bir soyadınız var ise yanınıza son tekrarlar için kitaplarınızı almanızı öneririm. Sözlü mülakata 5er kişilik gruplar halinde giriliyor. 3 tane hoca bekliyor sizi içeride. Şimdi yazılı mülakatta belirttiğim gibi sözlü mülakata hazırlanırken de önemsiz, zaten sormazlar diye düşüneceğiniz hiç bir ders olmamalı. Çünkü 3 Hocanın hangi kürsüden geleceği belirsiz. Seneden seneye değişiyor. Belki Bi sene anayasa olurken diğer sene olmayabilir. Belki ceza kesin diye çalışırsınız ama vergi hukuku ile karşılaşabilirsiniz. Bireysel sorular da sorulabiliyor, tartışıp beyin fırtınası yaratmak amacıyla ortaya da sorular sorulabiliyor.

Ezcümle eğer gerçekten yapmak istiyorsanız yüksek sel lisansı hazırlanmanız gerek diye düşünüyorum.

• Yukarıda arkadaş ayrıntılı bir şekilde açıklamış, ben de bizzat Marmarali arkadaşlarımdan duyduğum bilgileri paylaşayım.

Eğer Marmara Hukuk öğrencisi değilsen yüksek lisans mülakatını geçmen oldukça zor oluyor. Çünkü hocalar 4 yıl boyunca anlattıkları tarzda cevap istiyorlar. Haliyle, kendi öğrencileri daha başarılı oluyor. Tabii ki de kendi öğrencilerine destekleyici ve yabancı öğrencilere ise köstekleyici puanlar verdiklerini de sık sık duyuyoruz.

Ocak ayında İstanbul Üniversitesi Özel Hukuk yüksek lisansı için sınava girdim ondan bahsedeyim. Belki konuyu daha sonra okuyacak arkadaşlara yardımı dokunur. Özel hukuk bölümünde torpil olduğunu, en azından kamu hukuku yüksek lisans sınavı kadar torpil olduğunu düşünmüyorum. Kamu hukuku sınavına giren hakim savcı arkadaşlarım dahi sınav puanları iyi olduğu halde mülakat puanları oldukça düşük verildiği için elendi. Belki özel hukukta da sınav soruları az çok eski öğrencilere aktarılıyordur ama genel olarak kamudaki gibi tuhaf uygulamaların olmadığını söyleyebilirim.

Özel Hukuk yüksek lisans sınavında Ticaret,Borçlar ve İş hukuku olmak uzere her dersten bir soru, yani toplamda 3 soru soruluyor. Her ders için ayrı cevap kağıdı veriliyor. Oldukça kapsamlı cevap bekliyorlar, kağıtlar acımasızca okunuyor :) Sonuçta İstanbul Üniversitesi Özel Hukuk kürsüsü Turkiye'nin en iyisi, mecburen yazılı sınavda herkesi döküyorlar.

Sınavdan birkaç gün sonra mülakat yapılıyor ve isme göre 15-20 kişiyi bekleme salonuna alıyorlar. Mülakat denilen şey sınav sonucunun sana söylenmesi :) Yani sınav dışında notunu etkileyecek herhangi bir değerlendirme yok. Mülakat için beklenilen salon inanılmaz güzel. Tavanı yüksek ve aynı saray odasına benziyor. Bu bakımdan ortamda müthiş bir gerginlik oluyor, 3-4 kişinin ismini okuyup mülakat için çağırıyorlar, kalanlarda heyecan artıyor, mülakatta çıkanlar 100 puanlık sınavdan 5 ya da 15 puan aldığını, hocanın kendisi için kağıda boş şeyler yazdığını, saçmaladığını söyledigini belirtip ağlayarak salondan hızlıca ayrılıyor. Siz de kağıdı tamamen doldurdugunuz halde 10 puan alacağınızı düşünerek terlemeye başlıyorsunuz.

Neticeye gelirsem, sınava girenlerin %80'i Istanbul Hukuk mezunu. Düşük puanları alanların çoğu da İstanbul Hukuk mezunu. Hal böyle olunca başka üniversiteden mezun olanların kazanması aşırı zor. Ben borçlar hukuku sorusuna hiç cevap vermemiştim. Ticaret ve İş hukukunu iyi yazdığım için 50 puan aldım yazılı sınavdan. Hocalar bu durumu takdir etti çünkü sorular aşırı zordu ve 200'den fazla kişi olduğu halde belki 10 kişi 50 puanı geçmişti. Açıkçası benim şansım vardı, sınava çalışmamıştım ve metroyla Vezneciler'e geçerken kanundan okuduğum yerler karşıma çıkmıştı ben de o şekilde nokta atışıyla puanları toplamıştım. Bizimkisi yanlışlıkla akademik hayata giriş oldu bir bakıma

Kısacası, İstanbul Hukuk'ta özel hukuk yüksek lisansi yapmak için torpile ihtiyacınız yok. Ales'ten yüksek aldığınız vakit zaten her üniversitenin kapısı size açılır. Lisans not ortalamanızın neredeyse hiçbir önemi yok. Ingilizceniz iyiyse o farki çok rahat kapatıyorsunuz. Ales ve ingilizce sayesinde, biraz da yazılı sınavdaki şansla İstanbul Özel Hukuk kazanılıyor. Tabii ki bu yazdıklarım kamu hukuku bakımdan geçerli değildir. Orası için sağlam 'referans' şart gibi.

Kazandıktan sonraki kısım için de bir iki şey söyleyeyim. İstanbul tamamen akademisyen yetiştirme kafasında. Evet böyle olmaları lazım ama bir yandan avukatlık bir yandan akademi inanılmaz zorluyor. Ben tezli yapıyorum ve tez aşamasına şimdilik çok var. Her ne kadar Istanbul'un bulunduğu mekan ve yüksek lisans sonrası katacağı etiket eşsiz olsa da ödev adı altında sürekli atıf, kaynakça, kısaltma vb. angaryalar boynunuza yükleniyor, akademisyen olmak isteyen arkadaşlar gece gündüz kütüphanede çalışırken avukatlığa devam edenler ikiye bölünmek durumunda kalıp ne işe ne de yüksek lisansa odaklanabiliyor. Bu bakımdan hem çalışıp hem yüksek lisans yaparım diyenlere Istanbul'u kesinlikle önermiyorum. Bu durumu hocalara çok fazla yansıtmayın çünkü size emek verdiklerini ama sizin bu bilgileri yalnızca kendi çıkarınız için istediğinizi düşünüp sorularınıza yanıt vermeme ihtimalleri olabilir.

Covid-19 sebebiyle üniversiteler bu dönem açılmayacak ve uzaktan öğretim yeterli değil. Sadece bir adet ders notu eklemekle uzaktan öğretim olmuyor maalesef. Kütüphaneye gidemediğimiz bir ortamda ödev hazırlamamız, kaynak kitap bulmamız ve Yargıtay kararlarının tam metnine ulaşmamız bekleniyor. Her ne kadar tonlarca e-kaynak kullanıma açılmış olsa da bunlara nasıl ulaşacağımız hakkında yeterli bilgilendirme yapılmıyor. İyi niyetli bir şekilde çabalansa da bu dönemin faydalı geçeceğini pek sanmıyorum. Ödev ve sınavlar laf olsun diye yapılacak diye düşünüyorum.

Son olarak, gerçekten akademisyenlik isteyenler için İstanbul Hukuk bir cennet. Hocalar yüksek lisanstakilere çok iyi yaklaşıyor. Çünkü artık öğrenci değil bir meslektaşsın. Yanlarına gidip derin konularda doktrin tartışması yaptığında çok güzel bir şekilde bilgilerini paylaşıyorlar. Fakülte yıllarında herkesin elinde gezdirdiği o kitapları yazan hocalar burada. Sırf onlarla aynı ortamda bulunmak ve ben de bu üniversitenin öğrencisiyim demek için dahi yüksek lisans yapılabilir. Ve yine kazananların %85'i inek öğrenci dediğimiz profilde olsa da %15'lik ufku geniş insanlarla arkadaş olmak için dahi yüksek lisans yapmanızı tavsiye ederim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Boğaziçi işletme ve ekonomi
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.