ama istanbul trafiğinde 15-20km/h 2.viteste gitmeye çalışırsan titriyor gaz yemiyor.1.vitese atmak zorundasın.ki 65 lik dizelleri falan düşünemiyorum,benim bahsettiğim araç focus duratorq tdci 109 hp 240 nm.
Aynen sürekli başıma gelen bir olay...Biraz hızınız varsa 1'e zor geçiyor, İşin kötüsü geçincede biraz apışıyor 2 ile dewam etsen gaz yemiyor araç yığılıyor...Mecbur 1'e atmak istiyorsun ama geçmiyor...Frene basıp yawaşlamak istiyorsun fakat köprü trafiği hafif hafif akarken frene basıp arkandakini kulaklarını çınlatması iyi olmuyor
quote:
Orjinalden alıntı: Erdm24
quote:
Orjinalden alıntı: Duratorq
ama istanbul trafiğinde 15-20km/h 2.viteste gitmeye çalışırsan titriyor gaz yemiyor.1.vitese atmak zorundasın.ki 65 lik dizelleri falan düşünemiyorum,benim bahsettiğim araç focus duratorq tdci 109 hp 240 nm.
Aynen sürekli başıma gelen bir olay...Biraz hızınız varsa 1'e zor geçiyor, İşin kötüsü geçincede biraz apışıyor 2 ile dewam etsen gaz yemiyor araç yığılıyor...Mecbur 1'e atmak istiyorsun ama geçmiyor...Frene basıp yawaşlamak istiyorsun fakat köprü trafiği hafif hafif akarken frene basıp arkandakini kulaklarını çınlatması iyi olmuyor
evet erdem hatta bizim araçlarda hız 20 ye yakınsa 2 den 1 e geçerken,iki kademeli olarak geçiyor 1 e,yani kemikli bir biçimde.
kullanışlı olmuşta başınıza daha büyük dert açmasın???
Arkadaşım, en yukarıda senkromeçi (synchromesh) zorlamadan ötürü bozduğunuzu yazmıştım. Onarım hakkında bir bilgi vermem mümkün değil, neticede vites kutusu inecek, komple dağıtılacak, parçalar yıkanacak, temizlenecek, kurutulacak ve dişli yüzeyleri incelenecek. Sağlam olan vites ve şaftlar kullanılacak, sağlam olmayan parçalar ve senkromeç bilezikleri değişecek. Aracınız PROTON marka, bunar Uzak Doğu markaların lisansı ile üretimi yapılan modeller. Büyük olasılıkla Japon markalarının parçaları olur, yoksa Kore markalarınınki kesin olur.
Aşağıdaki resimlerde yaylar ve bilyalar var. Bunlar senkromeç bileziğini tahrik şaftından aktarma şaftına almaya yarar. Sizin yaptığınız işte bu bileziklerdeki yay ve bilyaların yerini yuvasından zorlamak suretiyle çıkarmak olmak olmuş. Her halükarda yenilenmesi ve tamiri gerekir. Ancak bu işlemi yaptıktan sonra rektifiye vites kutusu elde etmiş olursunuz, baskı/balata/bilya üçlüsünü de gerekirse yenilemiş olursunuz, çünkü işçilik ücretini iki defa vermek zorunda kalmazsınız bu durumda, ki zaten vites kutusu indiren genelde herkes bunu da aradan çıkartır. Ama yeni ise kullanmaya devam edebilirsiniz. Bütçenizi ilgilendiren bir durum.
Tekrar geçmiş olsun.
Taner Göde
geçmiş olsun, epey masraf çıkar herhalde...
@tanergode , hocam sizin herşeyi resimli ve detaylı açıklamanıza hayranım
debriyaja basmadan vites geçiyorsa bu normalde de olabilir. araça uygun devirde debriyaja basmadan da vites büyütür ve küçültebilirsiniz.
ama merakım neden debriaja basmadan vites geçirmeyi denediniz de aracınızda böyle bişey olduğunu keşfettiniz?
quote:
Orjinalden alıntı: lokosit
debriyaja basmadan vites geçiyorsa bu normalde de olabilir. araça uygun devirde debriyaja basmadan da vites büyütür ve küçültebilirsiniz.
ama merakım neden debriaja basmadan vites geçirmeyi denediniz de aracınızda böyle bişey olduğunu keşfettiniz?
evet.mesela dayımın şirket arabalarından biri grande punto ve o araçta belli devirden sonra 3. vitesten boşa ve boştan 3 e alınabiliyor debriyajsız
quote:
quote:
debriyaja basmadan vites geçiyorsa bu normalde de olabilir. araça uygun devirde debriyaja basmadan da vites büyütür ve küçültebilirsiniz. ama merakım neden debriaja basmadan vites geçirmeyi denediniz de aracınızda böyle bişey olduğunu keşfettiniz?
evet.mesela dayımın şirket arabalarından biri grande punto ve o araçta belli devirden sonra 3. vitesten boşa ve boştan 3 e alınabiliyor debriyajsız
Yine senkromeç dişlilerinin hassasiyeti ile ilgili. Çok kaliteli bir vites kutusunda bunu yapmak mümkün değil ve olmamalı da çünkü vites kutusunda dişlilerin geçişi ve senkron dönmesi çok önemlidir yoksa tamamen birbirine sürtünme ve dişlerin iç içe geçmesine dayalı bu yüksek mühendislik örneğinin hem ömrü kısa olur, hem çapak üretir, hem de yüzey pürüzsüzlüğü nedeni ile ötmeye başlar.
Ne yaparsanız yapın arkadaşlar, debriyaja TAM basmadan vites değiştirmeyin, çünkü tahrik şaftını debriyaja bastığınızda boşa almış ve senkromeçlerin üzerindeki yükü gidermiş olursunuz, aksi takdirde sarı/pirinç (messing) malzemesinden yapılan bu parçalar çok çabuk bozulabilir.
SYNCHRO = EŞ ZAMANLI + MESH = İÇ İÇE GİREN
Eş Zamanlı İç İçe Giren Dişlilere Sahip Vites Kutusu.
Eski kamyonlar vites atarken çift debriyaj yapardı, birincisi tahrik şaftını ayırmak, ikincisi aktarma şaftını ayırmak için, sonra bu tek debriyaja indirildi fakat vites geçişlerindeki "gaaccırrtt" sesi kulaklarımızca işitilmeye devam etmeye devam ediyor ve edecek de.
quote:
Orjinalden alıntı: tanergode
quote:
quote:
debriyaja basmadan vites geçiyorsa bu normalde de olabilir. araça uygun devirde debriyaja basmadan da vites büyütür ve küçültebilirsiniz. ama merakım neden debriaja basmadan vites geçirmeyi denediniz de aracınızda böyle bişey olduğunu keşfettiniz?
Çok kaliteli bir vites kutusunda bunu yapmak mümkün değil ve olmamalı da
e yani.kimse grande puntonun vites kutusu için çok kaliteli demedi zaten.
bana ne kadara patlar aşağ yukarı protonun paraç fiyatları çok pahalı değil diye biilyorum
1 hafta falan bu şekil kullansam motora falan zarar verirmiyim
Dostum, bir defa komple bir işçilik hesaba katılacak, araçtan vites kutusu inecek ve kapağı açılıp hasara bakılacak. Arıza durumuna ve parça gereksinimlerine göre de yedek parça bedeli var. Şansın varsa sadece sökme, yedek parça ihtiyacı minimum seviyede düzeltme ve geri takma olur. Kanaatimce sanayide yaptırırsan ve yedek parçalar makul seviyede (sadece 1. vitesin senkromeçi değişirse, contalar ve diğer küçük parçalar) ve şanzıman yağı ile birlikte tanıdık vasıtasıyla gidilirse minimum 200 TL ve maksimum 400 TL tutması gerekir.
quote:
Orjinalden alıntı: efsane_asık
1 hafta falan bu şekil kullansam motora falan zarar verirmiyim
Motora değil de vites kutusuna zarar verirsin. Yukarıdaki resimde sağdaki VİTES dişlisi ve soldaki da SENKROMEŞ dişlisi. Viteslerin eş zamanlı iç içe girmesi için icat edilen bir sistem. Senkromeş yuvasına geri dönmeyip viteş dişlisine sıkışmış olabilir, bu şekilde zorlanmaya devam ederse gerilmeye dayanamayıp çatlayabilir ve diğer dişlilerin arasına düşebilir. İlk iş yarın sabah erkenden sanayide bir tamirhaneye göstermek ve gerekirse bırakmak. Daha büyük masrafa yol açmadan belki de şansınız vardır ve çok ucuz bir şekilde bu arızayı giderebilirsiniz.
quote:
quote:
ben opel record, renault 12 ve renault 9 ile aracı kaldırdıktan sonra 2,3,4 ve 4,3,2,1 yapabiliyordum ve tek gırç sesi gelmezdi. vallahi yeni araçlarımla denemedim. o zamanlar gençtik işte. gençlik herşeyi yaptırıyor
gaza basıp ayağınızı gazdan çeker çekmez vitesi itin boşa kolayca çıkar. aragazı verip aynı devire geldiğinde tekrar iterseniz vitese yeniden girer.
YALAMA OLMUŞ
otomotik vites olmuş işte
Diğer arkadaşlarında dediği gibi senkromeç dişlisinin değişmesi gerekecek.
Bence bu şekilde kullanmaya devam etmeyin.Hemen bir ustaya gösterin aracınızı.Eğer masraf beklediğinizden fazla çıkar da,bir süre için bu masrafı karşılayamama gibi bir durumunuz varsa,aracınızı kullanmayın.Daha çok masraf açmasın başınıza.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme