Şimdi Ara

Manuel ayar nedir ne işe yarar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
0
Favori
6.643
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar manuel e kapıldık gidiyoruz nedir hangi ayarlar manuel dır +sı nedır bılenler bılgısını esırgemesın

• manuel ayar,elle yapılan ayarlardır.bazen digital makıneler otomatık moddda ayarları tam istedigimiz gibi yapamıyor.o zaman el ile kendimiz yapıyoruz.en cok yapılan manuel ayarlar enstantane ve diyafram ayarlarıdır.mesala auto çekimde bir foto çekiyoruz.enstantene 160,diyafram 11 olsun.bu degerlerle istedigimiz fotoyu elede edmiyoruz.o zaman enstatene ve diyafram ayarlarını daha iyi kalite foto için arttırp eksiltıyoruz.bir de bu makinelerde diyafram önceligi,ve enstantene öceligi modu var.diyaframı kendin manuel olarak kendimiz eelle ayarlıyoruz,enstantene yı ıse makine otomatik olarak ayarlar.yada entanteneyı kendimiz elle ayarlıyoruz ,bu defa makine diyaframi otomatık olarak ayarlıyor.daha başka ayarları da manuel ayarlayabiliyoruz.canon makinelerde bu özelliklere genelde var.Enstantene:1 sn hız ayarı,diyafram:perdenin açıklık ayarı.kolaylıklar
  • anladıysam arap olayım . Peki Nikon 4600 da manuel ayar var mı ?
  • onurum88 cevap için teşekkürler gerçekten bilgilendik.
    peki soruyu şöyle genişletsek belki daha iyi olur. bir makinanın manuel ayarlara sahip olup olmadığını nasıl anlarız. yani ben sürekli makinaları internetten araştırıyorum hangi özelliklere dikkat etmeliyimki manuel ayarları olduğunu anlayayım. ?
  • auto modda foto makinesi ışığı, diyaframı ve esntantane hızını kendisi ortamdaki ışığa göre otomatik olarak ayarlar.
    manuel ayarlardan kasıt bu ve diğer bazı ayarları makineye bırakmak yerine kendimizin ayarlamasıdır.

makinelerin üstünde M, A, S, P, Auto işaretleri vardır.

A, diyafram öncelikli ayar modu. burada makinenin elverdiği ölçüde diyaframı açar ya da kısarız. burada ters bir orantı var. f2,8 f8 den daha büyük bir diyaframdır. f5 te yapılan çekimde diyaframı kıs dendiği zaman f4 değil f6 yapmamız gerekir. bu mod ne işe yarar? f8 gibi bir diyafram manzara çekimi gibi net alan derinliği gereken konularda idealdir. ancak uygun ışık zorunludur. A modunda çekim yaparken makine bize diyaframı manuel ayarlamamıza izin verir. hızı kendi ayarlar.

S, piyasadaki makineler 1/800 gibi hızlara ulaşır. bu saniyenin 8000 de biri anlamındadır. 30 saniyeye kadar çıkan makineler var. 1/8000 gibi hızlar fantazidir bence gereksiz tümüyle.
    30 saniyelik bir pozlama gece manzara çekerken işe yarar. örneğin gece çekilmiş ve yollarda arabaların far izleri metrelerce uzanan fotolar bu şekilde uzun çekilir. ama 30 saniyelik bir çekim gündüz hiç bir işe yaramaz. çok uzun bir pozlama olacağı için çok parlak bir ışıktan başka bir şey elde edemeyiz. S modu ışığa göre en uygun hızı ayarlamamızı sağlar.

P, program auto anlamındadır. hız ve diyafram açıklığından yalnızca birini biz ayarlarız diğerini makine kendisi ayarlar.

M, tümüyle manuel ayarlardır. hem hızı hem de diyaframı biz kendimiz ayarlarız.

bu konu aslında bir topicte anlatılacak bir ey değil.
    benim tavsiyem national geographic dergisinin eylül sayısını almanız . orada temel foto bilgisi cd si veriliyor. bunlar detaylı anlatılıyor.

• manuel ayarlar bence gerekli, belki çoğu kimse genellikle oto modda çeker ben bile ama öyle zamanlar oluyor ki manuel ayarlar gerekiyor,bir başka yararıda şimdi değilsede belki ileride fotoğrafçılığa merak sararsanız,amatörce uğraşır profosyonelliğe geçiş de yapabilirsiniz.
  • kardeş valla sağolasın gecen elıme bır ıkı poz cek dıye verılen sony makına da senın dedıgın harf grupları vardı demek olay buymus bende kodak c340 vardı (sattım) manuel bişi olsun istiyorum kı resım cekmeyı cok severım aslında forumdakı arkadasların bılgılenmesı acısında da bu baslıgı acmam ıı oldu arastırmaktan kafam dönüyor bazen bılen bırı yok ya al gıtsın dıyo e bende almısken bır kere alacam sonucta işe yarasın madem butceyı ayarladık sayılır makına secımı cok zor canonlar bu konuda cok guzel ama cok buyuk makınalar bana her daım yanımda cebımde olacak bı makına lazım casıo düşündüm sankı hiç kullanıcısı yok kımsede pek özelliklerine bakmadan sadece cekım yapıyor gıbı verdıgınız cevaplar için tesekkur ederım umarım üst konu olur dergılerden tek taraflı okumak bır yana ortamında konusup karsılastırmak daha bı guzel .
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nedir Bu GB Olayı ne işe yarar?
    18 yıl önce açıldı
    TORK NEDİR NE İŞE YARAR
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Fotograf makinalarının pozlama ve netleme olcumleri bazı yerlerde dogru olcumu yapamaz. Bu durumlarda manuel ayarlar dogru sonuca goturur.

Bir ornek verelim :

Mesela gece cekim yapacaksınız kızkulesini cekeceksiniz otm modda makina flası acar, diyaframı max acar, enstanteneyi kısar ve ıso yu max yapar. Cunku makinaya gore karanlık ortamdır ve ne cekecegini bilmez ustelik 10 larca metre uzaktaki kızkulesi icin flash ın hic faydası olmaz ama makina bunu bilmez. Cıkan fotoda zaten iyi olmaz. Bol noiseli karanlık foto olur.

İste burda manuel ayara alıp flashı kapatıp, asayı en dusuge alırız. Arka planıda net istiyorsak diyaframı kısarız ona gore enstantene belirleyip makinayı bir yere sabitleriz. Zaman ayarını acıp deklansoye basıp netlemesini saglarız sonra tam basar elimizi makinadan cekeriz. Zaman ayarı devreye girer ve el temasındaki titresimde bu surede biter ve makina pozu ceker. Sonuc cam gibi foto arka plan net kız kulesi ayrıntıları ile kumlanma olmadan pırıl pırıl cıkmıs.

Diger ornekte otm modda asla dolunay ı gozle gordugunuz gibi cekemezsiniz. Cektiginiz zaman sadece parlak bir yuvarlak cıkar. Manuel moda alıp ayarları yapınca cektiginiz aydaki kraterleri gorursunuz.

Ters ısıktada aynı sey, arkadan ısık alan objeyi otm modda cekerseniz karanlık cıkar ama manuel ayarlarsanız hersey net ve aydınlık cıkar.

Bu ornekler uzar gider fotografı makina cekmez siz cekersiniz bunun icinde manuel ayar cok onemlidir tabi kullanmayı bilmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 20 Eylül 2006; 10:50:27 >

• quote:

Orjinalden alıntı: prokizya

kardeş valla sağolasın gecen elıme bır ıkı poz cek dıye verılen sony makına da senın dedıgın harf grupları vardı demek olay buymus bende kodak c340 vardı (sattım) manuel bişi olsun istiyorum kı resım cekmeyı cok severım aslında forumdakı arkadasların bılgılenmesı acısında da bu baslıgı acmam ıı oldu arastırmaktan kafam dönüyor bazen bılen bırı yok ya al gıtsın dıyo e bende almısken bır kere alacam sonucta işe yarasın madem butceyı ayarladık sayılır makına secımı cok zor canonlar bu konuda cok guzel ama cok buyuk makınalar bana her daım yanımda cebımde olacak bı makına lazım casıo düşündüm sankı hiç kullanıcısı yok kımsede pek özelliklerine bakmadan sadece cekım yapıyor gıbı verdıgınız cevaplar için tesekkur ederım umarım üst konu olur dergılerden tek taraflı okumak bır yana ortamında konusup karsılastırmak daha bı guzel .

bildiğim kadarı ile sony ler canon lar kadar manuel ayara izin vermiyor.

• canon, nikon, sony diye bir şey yok.
    kompakt makinelerde genelde manuel ayarlar sınırlıdır. manuel ayarların tadı dslr lerde çıkar.
    ama dslr -like makineler r1,9500 gibi manuel ayarlar konusunda elverişlidir.
    canon s2-3 ve sony h2-5 gerekli tüm ayaralrı sunarlar.
  • elbette dostum dslr de durum farklıdır,burada kompakt makinalardan bahsedildiği için yukarıdaki ifade kullanılmıştır,biliyorsunuz ki bas çek haricindekilerde genelde manuel ayarlar bulunmakta ancak,bazısı kısıtlı bazısı biraz daha geniş ayarlama imkanı sunuyor bildiğim kadarı ile.
  • zaten kompaktlarda manuel ayarın çok bir esprisi yok. f4 te biten diyafram. manuel ayarlasan ne ayarlamasan ne?

tabi insanların büyük kısmı manuel ayar deyince manuel focus aklına geliyor. auto focus dururken neden uğraşırlar hiç anlamam. yani kompakt işte. bas çek, o focusu ayarlıyor zaten. hatta dslr lerde bile. focusun manuel ayarlanması belki zor şartlarda gerekn bir şey. ama auto genelde 1 saniye içinde halleder her şeyi.

yani manuel focus manuel ayar anlamına gelmez. manuel focusu bulunan pek çok kompakt makinede en ufak bir manuel ayar olmayabilir. hatta manuel focus var ama iso 200 bile ayarlayamıyorusn, makine izin vermiyor.

ben şahsen h2 mle 10000 den fazla fotoğraf çektim. ama manuel focus kullandığım belki 2-3 tane ancak vardır.

• peki manuel ayara kısıtlı olarak ımkan verıyor dedik madem makinelerin teknık detaylarında nelere dıkkat etmek lazım mesela

(manuel focus : var) yazıyor bu yeterlimi yada
    (manuel netlik : var ) bu mesela
    tamam anlatılanlar gayet detay dıyafram enstantene ne bılım dıger seyler
    piyasada kı makılerı bu anlamda bı sıralama yapabılır mıyız? ortlama limit 500 ytl canon sony casio nikon fuji ....
  • quote:

Orjinalden alıntı: prokizya

peki manuel ayara kısıtlı olarak ımkan verıyor dedik madem makinelerin teknık detaylarında nelere dıkkat etmek lazım mesela

(manuel focus : var) yazıyor bu yeterlimi yada
    (manuel netlik : var ) bu mesela
    tamam anlatılanlar gayet detay dıyafram enstantene ne bılım dıger seyler
    piyasada kı makılerı bu anlamda bı sıralama yapabılır mıyız? ortlama limit 500 ytl canon sony casio nikon fuji ....

yukarıda yazdım bunu.
    manuel netlik ve manuel focus yeterli değil. bunlar olmasa da olur. ben manuel focusu hiç kullanmıyorum. ama makinemde hemen hemen tüm manuel ayarlar var.

*A, diyafram açıklığı olmalı.
    *S, mutlaka olmalı ve mükünse max. pozlama süresi en az 5 saniye filan olmalı.
    *M, mutlaka olmalı.
    *P, üsttekiler varsa zaten P vardır.

• kaliteli lense sahip olan (mesela kodak cx serisi standart lens kullanırken dx serisi SCHNEIDER kullanır)
    enstantene, diyafram,ıso aralıgı genis olan
    dusuk ıso secimine imkan verebilen (50 asa gibi)
    genis acısı dusuk olan
    ccd sensoru buyuk olan (mp goz onunde bulundurarak)
    af assist lamp olan (karanlıkta netleme icin cok gerekli)
    vizor u olan (gunesli gunlerde cok gerekli)
    flash menzili uzun olan
    macro mesafesi kısa olan
    video 640x480 30 frame olan
    iki fotograf arası en az bekleten
    usb 2.0 olan
    acılıs suresi hızlı olan
    deklansor gecikmesi kısa olan
    Manuel modu olan yoksa en fazla hazır cekim modları olan

seklinde kriterleri karsılastırarak hangi makinanın daha iyi oldugunu bulabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 20 Eylül 2006; 11:58:59 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

kaliteli lense sahip olan (mesela kodak cx serisi standart lens kullanırken dx serisi SCHNEIDER kullanır)
    enstantene, diyafram,ıso aralıgı genis olan
    dusuk ıso secimine imkan verebilen (50 asa gibi)
    genis acısı dusuk olan
    ccd sensoru buyuk olan (mp goz onunde bulundurarak)
    af assist lamp olan (karanlıkta netleme icin cok gerekli)
    vizor u olan (gunesli gunlerde cok gerekli)
    flash menzili uzun olan
    macro mesafesi kısa olan
    video 640x480 30 frame olan
    iki fotograf arası en az bekleten
    usb 2.0 olan
    acılıs suresi hızlı olan
    deklansor gecikmesi kısa olan
    Manuel modu olan yoksa en fazla hazır cekim modları olan

seklinde kriterleri karsılastırarak hangi makinanın daha iyi oldugunu bulabilirsiniz.

sölediğin ayarların hepsi olan bir makine var mı ? varsa söler misin ?

• tabiki hepsi bir arada olmaz zaten yapmazlarda.
    Birinin asa sı iyiyken digerinin enstantene aralıgı iyidir. Burda bi kriterde sizsiniz kullanıma gore sececeksiniz makinayı.

Sizde makinaları belirledikten sonra bu kriterlere bakıp karar verebilirsiniz. Bu kriterlerin hangisi daha fazla ise o makinayı tercih edebilirsiniz.

Burda kullanım alanıda cok onemli.

Mesela gece cekimlerine cok onem veren birisiniz. Direkt olarak ıso performansına, flash menziline yada dusuk enstantene degerine bakarsınız.

Yada doga fotografı cekmeye meraklısınız o zaman genis acı ve net alan derinligi icin kısık diyafram on plana cıkar.

Yada macro cekim agırlıklı calısacaksınız o zamanda macro kabiliyeti onem kazanır.

Yada uzak fotolar cekmeye zoom a meraklısınız o zaman genis acı sizin icin onemli olmayacak max odak uzunluguna bakacaksınız

Yada video sizin icin cok onemli o zaman videoyu en iyi degerlerle ceken makinaya bakacaksınız canon s3 gibi

Yada portre agırlıklı calısacaksınız o zamanda soft karakterli makina alacaksınız keskinligi az olan

vs vs uzatılabilir bu ornekler.

Ben o listeyi makina alırken hangi ozelliklerine bakılır ve degerlendirilir seklinde bilgi olsun diye yazdım zaten.
    O yuzden isi bilenler once ''ne icin kullanacaksın'' sorusunu sorarlar. Sonra belirlerler makinayı. Cunku her makinanın kendine ait + ve - leri var. Mukemmel makina yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 20 Eylül 2006; 12:36:22 >

• peki bu f olarak adlandırılan deger hangi aralıkta olması gerek veya daha uygun f2.8-4 gibi
  • en uygun diye bir şey yok. dslr lerde f22 gibi değerlere rastlarız. bendeki h2 f8 oluyor mesela. kompakta ondan fazlası zor.
  • mesela bu makıne manuel yazıyor ama bı bakarsanız sevınırım aklımdakı bu acıkcası

http://www.letsgodigital.org/tr/camera/specification/1024/show.html

çekim hızı önceliği manuel netleme felan ne bılım degerlendırmelerınıze sunulur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prokizya -- 20 Eylül 2006; 15:01:21 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.