Canon 600d Makinamda 18-55 kit lens kullanmaktayım. makroya olan ilgim için makro uzatma tüpü almya karar verdim. malum makro lensler çok pahalı ve şu an maddi durumum buna uygunda değil. nette araştırdığım kadarı ile şöyle bir ürün buldum.
bu ürünle makro çekimlerinde iyi fotoğraflar çekebilirmiyim, bu şekilde tüp kullanan arkadaşlar varsa yorumlarını alabilirmiyim?
makro uzatma tüpü dışında ters objektif aparatlarıda mevcut ve maliyeti daha düşük ama ters objektif aparatıyla makro çekmek bildiğim kadarı ile baya zahmetli bir iş. tavsiyeleriniz var ise almak isterim...
Ben 175 TL vermezdim buna, 10 TL'lik bir ters bağlama adaptörü ile de gayet iyi işler çıkarılabilir, özellikle focus-stacking yöntemi ile. Netliği manuel yapmanız daha verimli olacaktır bence.
quote:
Orijinalden alıntı: Perikard
Ben 175 TL vermezdim buna, 10 TL'lik bir ters bağlama adaptörü ile de gayet iyi işler çıkarılabilir, özellikle focus-stacking yöntemi ile. Netliği manuel yapmanız daha verimli olacaktır bence.
ters bağlama aparatıyla makro çekmenin biraz zahmetli olduğunu duydum. bu uaztma tüpünde makinanın tüm özelliklerini kullanabilmem beni bu tüpü tercih etmeye yöneltti. af özelliğini bu uzatma aparatıyla kullanabilmek daha hızlı ve kolay makro çekmek anlamına gelmiyormu?
Nispeten zahmetli sayılabilir evet ama 175 TL ile karşılaştırınca gayet makul bir zahmet bence. 175 TL gibi bir ücret verecek olsam eskilerden bir makro lensi alırdım ben.
quote:
Orijinalden alıntı: Perikard Nispeten zahmetli sayılabilir evet ama 175 TL ile karşılaştırınca gayet makul bir zahmet bence. 175 TL gibi bir ücret verecek olsam eskilerden bir makro lensi alırdım ben.
Eskilerden makro lens derken birkaç örnek verebilir misiniz?
Volna-9, Industar-61 gibi lensler aklıma geldi şu an. Bu lensler m42 bayonet, basit bir adaptörle makinenize takabiliyorsunuz. Kit lensinizi manuel moda alıp odakladıınızda bip sesini verdiğini görmüşsünüzdür, bunlar da odak tutunca o sesi veriyor, yani kullanması daha basit bence. Arada herhangi bir ek parça olmadığından kapkaranlık vizörle de çalışmıyorsunuz. Volna-9 20cm'den odaklamanıza izin veriyor, industar ise 28 gibi birşey.
Eğer yeterli değil derseniz, m42 lens + m42 adaptör + uzatma tüpü şeklinde kullanabilirsiniz. Bahsettiğim uzatma tüpü 20 TL'lik çipsiz olanlar, zaten lensinizde autofocus olmadığından sorun yok.
Uzaktan duyunca zor geliyor olabilir ama imkanınız varsa Hayyam'a gidip lensi gövdenize takıp deneyin, kullanınca zor değil zevkli olduğunu, bir o kadar da ucuza bu hobiyi yapabildiğinizi göreceksiniz
quote:
Orijinalden alıntı: Perikard
Volna-9, Industar-61 gibi lensler aklıma geldi şu an. Bu lensler m42 bayonet, basit bir adaptörle makinenize takabiliyorsunuz. Kit lensinizi manuel moda alıp odakladıınızda bip sesini verdiğini görmüşsünüzdür, bunlar da odak tutunca o sesi veriyor, yani kullanması daha basit bence. Arada herhangi bir ek parça olmadığından kapkaranlık vizörle de çalışmıyorsunuz. Volna-9 20cm'den odaklamanıza izin veriyor, industar ise 28 gibi birşey.
Eğer yeterli değil derseniz, m42 lens + m42 adaptör + uzatma tüpü şeklinde kullanabilirsiniz. Bahsettiğim uzatma tüpü 20 TL'lik çipsiz olanlar, zaten lensinizde autofocus olmadığından sorun yok.
Uzaktan duyunca zor geliyor olabilir ama imkanınız varsa Hayyam'a gidip lensi gövdenize takıp deneyin, kullanınca zor değil zevkli olduğunu, bir o kadar da ucuza bu hobiyi yapabildiğinizi göreceksiniz
Bahsettiğiniz lensleri bulma imkanım sadece Hayyam'da mı? İzmirdeyim de
Elden denemeniz amaçlı söylemiştim Hayyam'ı, fakat internetten incelemelerini okuyup gittigidiyor, sahibinden veya e-bay'den de alabilirsiniz
Autofocussuzunu al zaten autofocus bir zamana netleyemiyor.Normal tüpler 20 30 lira.Bende almayı düşünüyorum tatilden önce.
@ klaros,
Sisteme telefon numaramı beğendiremediğimden pm.inizi buradan cevaplıyorum,
Hayyam'da bir sürü dükkanda var bu lensler fakat telefon numaraları yok maalesef elimde, bahsettiğim lenslerin fiyatları 70 TL civarında. Sahibinden ve gittigidiyorda araştırabilirsiniz...
quote:
Orijinalden alıntı: Perikard @ klaros,
Hayyam'da bir sürü dükkanda var bu lensler fakat telefon numaraları yok maalesef elimde, bahsettiğim lenslerin fiyatları 70 TL civarında. Sahibinden ve gittigidiyorda araştırabilirsiniz...
Sahibinden de araştırıp bulamamıştım.Eve gidince bakarım. Peki hocam önerdiğiniz m42 lenslerin kodları var(Volna9 gibi).m42 makro lens alırken hangi mm de olması gerekiyor?
Makro lens ile makronun , Lensi ters bağlama + focus stacking + PCde düzenleme,birleştirme ile çekilen makrodan farkı nedir ?
Canon 100mm f2.8 1000-1100 TL iken çekilen makro ile 18-55'i ters bağlayıp çekilen makro bir olur mu ? - leri ne olur ?
En büyük fark detay seviyesi ve keskinlikte oluyor.Gerçek macro lenslerin yakaladığı detay ve keskinği ters makro ile yakalamak çoğu zaman çok zor.Ayrıca ters macro pek kullanışlı değil.Macro tüpü çok mantıklı bir seçim olur.
quote:
Orijinalden alıntı: klaros
quote:
Orijinalden alıntı: Perikard @ klaros,
Sahibinden de araştırıp bulamamıştım.Eve gidince bakarım. Peki hocam önerdiğiniz m42 lenslerin kodları var(Volna9 gibi).m42 makro lens alırken hangi mm de olması gerekiyor?
Bahsettiklerim 50mm, benim hoşuma giden bu fakat herkesinki farklıdır. Genelde 50-100mm arası oluyor makro lensler. Volna 9 da industar 61 de 50mm f2.8 diyaframlı lensler ve 1:2 büyütme oranı veriyorlar. Basti bir tüple 1:1 ve ötesine geçebilirsiniz, kaldı ki 1:2 bile yeterli çoğu zaman.
@ControlYourDream
Asıl fark çabada. 2. yöntemle makro lensle çektiğinize yakın sonuçlar alırsınız ama uğraşmanız gerekir. Makro lenste ise direk odaklayıp çekiyorsunuz, ne karanlık vizör, ne ışık azlığı gibi sorunlar yok. Fakat 18-55mm'nin optik kalitesi gereği kalite kaybı bir miktar olacaktır. tamron 17-50 ile daha kaliteli sonuçlar alırsınız mesela
Ama benim genel tavsiyem eskilerden ucuz bir makro lens, yetmezse de ucuz bir tüp. En ucuz ve de en kullanışlı yolun bu olduğunu düşünüyorum. Lensler kaliteli çünkü, limitlemiyor sizi. 1000 TL'ye alacağınız makro lensten farkı, autofocus olmaması olacak. O sığ alan derinliklerinde çalışırken autofocus da genelde sapıtıyor zaten, o yüzden eski lensler daha mantıklı bence.
ben de bu makro konusuyla ilgileniyorum. hayyam'da manuel makro lensler bakınıyorum ama çoğu yerde yok. eski ve manuel lens satan yerler de genelde canon ağırlıklı satıyorlar. kendi makinama göre bir şey bulamadım. 1-2 yerde muhabbeti güzel amcalarla muhabbet ettim, makro tüp olayını yaptık ama onların lensleri de benim makinaya uymadı.
ben de bayonetlerden pek anlamıyorum m42 veya vidalı olunca mesela. bir tane vidalı lens için adaptörüm var, sanırım onunla takınca normal manuel lens gibi de kullanabiliyorum.
ancak bu tür eski ve ucuz makro lensleri (veya bendeki 35 f/2 AI-s lensim ile kullanabileceğim uzatma tüplerini) nerden bulabilirim, birkaç yer ismi verirseniz hoş olur
Nikon m42 konusunda biraz sıkıntılı, sonsuza netleyemiyor. Fakat konumuz makro olduğundan bu dezavantajı gözardı edebiliriz. Bu lenslerin şu anki lenslerinizden farkı diyaframı gövdeden değil lens üzerinden değiştirecek olmanız ve de manuel odaklama olması. M42 ve vidalı aynı şeyler bu arada
Hayyam'da hemen girince sağdaki merdivenlerden inin, hemen solunuzda kalan dükkanda Ali bey var, kendisinde bir sürü m42 lens mevcut
tamam o lenslere yabancı değilim. :) sadece bayonet kısmından anlamıyorum. baksanıza aynı şey olduğunu bile sizden öğrendim
söylediğiniz yerden geçen hafta bir lens bakmıştım. içeride selami şahin tadında bir abi var. söylediğiniz kişi o sanırım.
M42'leri bilirsiniz 4-5 tur çevirerek takıyorsunuz, o yüzden vidalı deniyor bunlara O dükkanda lens çeşidi bol ama genelde fiyatları pahalı, bazen uygun fiyata bulunuyor ama Yine de tüm Hayyam'a göz atın satın almadan önce, bazen şaka gibi fiyatlara denk gelebiliyorsunuz