Şimdi Ara

Oda termostatları hakkında (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
5
Favori
152.169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Oda termostatımı yoksa termostatik vanamı önerirsiniz ?
  • helsloot kullanıcısına yanıt
    ODA TERMOSTADI NEDİR?

    Bilindiği üzere kombiler kazan sıcaklığını baz alarak çalışırlar. Örneğin siz kombinizin önündeki sıcaklık ayar komütatörünü 45 dereceye ayarladığınızda kombi kazan sıcaklığını 50 dereceler civarına getirir ve kombi durur ve sıcak suyu peteklere gönderir. Peteklerden dönen soğumuş su nedeniyle kazandaki su soğur. Kazan sıcaklığı 40 derece civarına indiğinde kombi tekrar devreye girerek kazan sıcaklığını ayarladığımız sıcaklık değerinde tutmaya çalışır.

    Oda termostatları ise kazan sıcaklığına değil, ortam ısısına göre çalışırlar. Oda termostatı takılı olan kombiler 65-70 dereceye ayarlanır. Oda termostatında istenilen oda sıcaklığı belirlenir. Termostat odayı o belirlenen sıcaklıkta tutmak için kombiyi devreye alır veya devreden çıkartır. Dolayısıyla her şeyden önce kombiden beklenen oda ısısı yakalanmış olur ve “ısınamıyorum” gibi bir durum söz konusu olmaz.

    ODA TERMOSTADI GEREKLİMİDİR?

    Oda termostatları gereklidir. Evdeki istediğiniz ısıyı yakalamak ve birim zamanda gazdan elde edeceğiniz ısının artması için termostat gereklidir. Oda termostatı her şeyden önce bilinçli bir kullanım sağlar. Gerek yetişkinler için gerek çocuklar için olmasını istediğiniz sıcaklık değerini ancak termostatla sağlayabilirsiniz.

    KOMBİ ÜRETİCİLERİ TERMOSTADI TAVSİYE EDİYORMU?

    İstisnasız bütün kombilerde termostat uçları mevcuttur. Genelde bütün kombi üreticilerinin kendilerine ait oda termostatları mevcuttur. Kombi üreticileri kombilerin oda termostatı ile kullanılmasını önerirler. Hatta Almanya da oda termostatı kullanımının zorunlu olduğu söyleniyor.

    ODA TERMOSTADI TASARRUF MU YOKSA KONFOR MU SAĞLAR?

    Öncelikli olarak oda termostatları konfor sağlar. Odanızdaki termostatınız ile istediğiniz ısı değerini yakalarsınız ve arzu ettiğiniz konforu sağlamış olursunuz. Tasarruf konusuna gelişce; bütün elektrikli aletlerde genel bir prensip vardır. Elektrikli aletler üzerlerinde yazan tam yükte çalıştırıldıklarında en verimli konumda çalışırlar. Örneğin evinizdeki 8kg çamaşır makinasını düşünün. Bu makinanın motoru tam yükte 8kg kaldırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Siz makinaya 8kg lık çamaşır koyarsanız en ideal şartlarda çalıştırılmış olur. Yani birim elektrikten üretilen güç, tam yükte en fazladır. Misal olarak;

    4kg yükte : 20birim elektrik harcanıyorsa;

    8kg yükte : 30-35 birim elektrik harcanır.

    Oysa oran olarak bakılırsa 4kg göre, 8kg da 40 birim enerji harcanması gerekirken, 30-35 civarında bir enerji harcanıyor.

    Dolayısıyla kombilerde tam yükte yani 65-70 derecelerde çalıştırdığımızda en verimli konumda çalışırlar. Fakat oda termostatı olmadan kombiyi 65-70 çalıştıramayız. Zira evin içi aşarı bir şekilde ısınır. İşte bu gücü kontrollü kullanmayı sağlayan oda termostatıdır.
    Bunun yanında mevsim geçişlerinde evinizin ısısı yeterli ise kombi devreye girmez. Çocuğunuzun odasını kombi belirli bir seviyeye getirdikten sonra oda soğumuyorsa kombi devreye girmez. Sizin her an evdeki ısı değişimine göre kombi ısısını uygun değere ayarlayamayacağınız için oda termostatı size bu konuda avantaj sağlayacağı aşikardır.

    Bizim denemelerimiz sonucunda 1000TL olan gaz masrafı 750TL düşmüştür. Aşağıda tanıtımını yapacağımız oda termostatı kullanıcıları, edindikleri tecrübeleri a.karadugan@gmail.com adresine yazarlarsa diğer kullanıcılara ışık tutmuş olurlar.


    ODA TERMOSTADI EVİN NERESİNE KONULMALIDIR?

    Oda termostatı kullanılırken öncelikle termostatın yeri doğru bir şekilde seçilmelidir. Oda termostatı evin en soğuk noktasına konulursa örneğin balkonlu oda, oda ısındığında diğer odalar çok daha fazla ısınacaktır ve ev içinde istenmeyen ısı meydana gelecektir. Eğer oda termostatı evin en sıcak olduğu yere konulursa örneğin mutfak, orası ısındığında diğer odalar hala ısınmamış olur ve ev içinde istenilen ısı yakalanmamış olur. Dış kapıya yakın konulmamalıdır. Çünkü dış kapı açıldığında kapı önü ani soğuyacak ve kombinin gereksiz yere devreye girmesine sebep olacaktır.

    Eğer evde sadece bir odada ısınma istenmiyorsa, yani evin her bölgesinde homojen bir ısınma isteniyorsa bizce koridora konulması daha uygun olur.


    ODA TERMOSTADI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

    Oda termostatında, istenilen sıcaklık değeri, hassasiyet değeri, kullanıcıdan kullanıcıya göre değişiklik arz eder. Bunun sebebi kişilerin kendilerindeki farklılık, evin yalıtım durumu, evin konumu, evin kat derecesi bu değerlerin belirlenmesini etkiler. Herkes kendi evinde uygun sıcaklık değerini tecrübe ederek belirlemelidir.

    Sıcaklık değerinin belirlenmesinin yanında bizim cihazımıza özel olan hassasiyet değerini de değiştirerek tasarruf oranını daha da artırabilirsiniz. Örneğin aşırı soğuklarda 0.1 derece hassasiyetle çalıştırırken normal soğuklarda 0.3 derece hassasiyetle çalıştırarak tasarruf sağlamış olursunuz. Hassasiyet değeri artarsa kombi daha geç devreye girer ve yakıt sarfiyatı daha az olur.


    ODA TERMOSTADI ALIRKEN NELERE DİKKATEDİLMELİ?

    Oda termostatı seçerken ana iki kriter vardır. Bunlar:

    • Hassasiyet
    • Kablolu ya da kablosuz olması

    Bu kriterden ilki olmazsa olmaz ölçüt diğeri ise tercihe bağlı bir kriterdir.
    Piyasada satılan dekoratif, kablosuz, 7gün programlı termostatlar 100tl den başlayan fiyatlarla satılıyor ve 750tl kadar termostat mevcuttur. İşte burada fiyatı artıran iki parametre hassasiyet ve kablosuz olmasıdır.

    Tahmini olarak söylemek gerekirse oda termostat kullanıcılarının belli bir kısmı memnun değil. Bunun sebebi ise hassasiyet sıkıntısıdır. Örneğin bizim gördüğümüz piyasada en fazla 0.5 hassasiyette çalışan ürünler satılıyor. Bunların çalışma mantığı örneğin 20 dereceye ayarlanmış bir ortamda 19.5 derecede çalışır, 21.5 derecede durur. Yani 1 derecelik bir bant aralığında çalışırlar. Oda termostatı kullanıcıları bilirler, 1 derece artış insanı evde terletir.1 derece azalmada insanı evde üşütür. Dolayısıyla eğer doğru termostat seçimi yapılmaz ise evde aşırı ısı değişiminden dolayı hastalıklara bile davetiye çıkartılmış olur.

    Bizim önerimiz fantastik yani programlı, dekoratif olmasından önce yukarıda belirttiğimiz kriterler göz önüne alınarak bir termostat seçimi yapılırsa daha isabetli olur.

    Detaylı bilgi

    http://forum.donanimhaber.com/m_83800855/f_//tm.htm#98951370

    linkinde mevcuttur.




  • Arkadaşlar Mrb viessmann vitodens 26 kw tam yoğusmalı kombi var bende kalorifer petek lere giden derece sıcaklığını bilmiyorum kombi üzerinde numara var ama hangi numara kaç derece bilmiyorum yardimci olmanızı rica ediyorum 1 kaç derece 2 kaç derece 3 kaç derece 4 kaç derece 5 kaç derece

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Lacivertyel L kullanıcısına yanıt
    merhaba, şuan aynı durumda biz varız :) kombiyi kaç derece yapıyorsunuz oda termostatı nı kaç derece alıyorsunuz sürekli kısıyormsunuz nasıl memnunmusunuz biraz aydınlatırmısınız
  • Mrb
    Buderus gb022 kombi rf 250 oda Termostat kullanıyorum ben ve arkadaşım. Arkadaşımın oda Termostat ı kombiyi devreye sokmuyor benimki götürdüm oda devreye sokma dı onun Termostat benim eve getirdim oda çalışmadı. Normalde çalıştırma sı gerekmezmi? Çalıştırmak için ne yapmalıyız. Yani onun verici si ile benim kombinin alıcısı nı tanıtmak mı gerekir nasıl yapılır lütfen Yardımınızı esirgemeyin.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Manuel aç kapa kablolu termostatlar hiçbir işe yaramıyor onlara termostat bile demek doğru değil boşuna alıp iade ile zaman kaybetmeyin.piyasada 30-60 liraya satılan çevirmeli olanlar Alacağınız termostat mutlaka dijital gostergeli termometreli olmalı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de uzun bir araştırmadan sonra 0.5 derece hassasiyetli bir termostat aldım ama pişman oldum. +-0.5 derece olduğu için toplamda 1 derece büyük bir fark ve tekrar çalışana kadar üşütüyor. Ayrıca az ama sürekli yanan bir kombi, odanın sıcaklığının bir derece düşmesini bekleyip hiç yanmayan bir kombiden her zaman iyidir. Çünkü oda sıcaklığı normal gibi gözükse de petekler soğuk olduğunda evde üşüme hissi oluşuyor. Alıncaksa kesinlikle 0.1 yada en fazla 0.2 derece hassasiyetli bir termostat alınması gerekir diye düşünüyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesajım bulunsun

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar merhaba,
    buderus logomax gb012-25k kombi kullanıyorum. peteklerde düz çevirmeli vanalar var. kombime termostat takmak istiyorum. oda termostatı veya pteklere termostatik vana. sizce hangisi daha mantıklı? oda termostatı takıldığında peteklerdeki düz vanalar sorun çıkarır mı?

    hangi marka/modeli önerirsiniz?
  • ozay O kullanıcısına yanıt
    Petekli sistemde en mantıklı çözüm

    Termostatik vana ve oda termostati kullanmak

    Oda termostati bütçenin göre değişiklik gosterebilir

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozay

    arkadaşlar merhaba,
    buderus logomax gb012-25k kombi kullanıyorum. peteklerde düz çevirmeli vanalar var. kombime termostat takmak istiyorum. oda termostatı veya pteklere termostatik vana. sizce hangisi daha mantıklı? oda termostatı takıldığında peteklerdeki düz vanalar sorun çıkarır mı?

    hangi marka/modeli önerirsiniz?

    aynı kombi bende var banyolar hariç peteklerde ECA termostatik vanalar var, salon ve çocuk odaları vanalar tam açık yatak odası 3 e, koridor 2 ye ayarlı ayarlı, oda termostadı olarakta buderus otmp modulasyonlu oda termostadı kullanıyorum, başından bu yana bu şekilde kullandığım için tasarruf yapıp yapmadığını bilmiyorum, evim garaj üstü, üst kat komşuşu tatile giderken kombiyi kapatmış, üst katta kombi yanmayınca hemen hemen aynı şartlarda en az %30 daha fazla gaz tüketiyorum. (Evde izolasyon mevcut)




  • ozay O kullanıcısına yanıt
    aynı kombiden işyerime taktırdım. yarı yoğuşmalı bir model diyorlar. manisada üretiliyormuş ama ben kombiden memnunum. otm-p diye bir oda termostatı var. onu tavsiye ederim. bir günü 6 ya bölüp istediğin saatte istediğin dereceye otomatik ayarlatabiliyorsun. haftalık program yapıyorsun. çok süper bir oda termostatı ve bu cihazla süper uyumlu çalışıyor. hemde kombiye modülasyon yaptırıyor. peteklere termostatik vana mümkünse danfoss bütçe kısıtlıysa eca tavsiye ederim. tesisatın modüler ise bir odaya termostatik vana taktırmayacaksın. eski tip seri tesisat ise son peteğe termostatik vana takılmayacak güvenlik önlemi olarak.
  • Herkese merhaba.

    Oda termostatı ile ilgili bir sorum olacak.

    Oturduğum odada kablolu termostat kullanıyorum. Ancak geceleri oturma odasını ısıtmak istemiyorum. Bunun için iki seçeneğim var.

    İlk seçeneğim gece yatarken kombiyi 50 dereceye alıp termostatı aktif edip bu odanın vanasını kapatarak yatak ve çocuk odasının ısınmasını istiyorum.

    Ya da ikinci seçenek kabloları birleştirerek oda termostatını devre dışı bırakıp kombiyi 50 derecede çalıştırmak.

    Termostatın kablosunu araya anahtar koyarak birleştireceğim.

    Bu durumda sorum şudur: Bu seçenekler arasında bir fark var mı? Yani oda termostatını maksimuma alıp kombi 50 derecede çalışsa veya kabloları birleştirip termostatı devredışı bırakarak manuel olarak 50 derecede çalışması arasında bir fark var mıdır?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mehmetdelen

    Herkese merhaba.

    Oda termostatı ile ilgili bir sorum olacak.

    Oturduğum odada kablolu termostat kullanıyorum. Ancak geceleri oturma odasını ısıtmak istemiyorum. Bunun için iki seçeneğim var.

    İlk seçeneğim gece yatarken kombiyi 50 dereceye alıp termostatı aktif edip bu odanın vanasını kapatarak yatak ve çocuk odasının ısınmasını istiyorum.

    Ya da ikinci seçenek kabloları birleştirerek oda termostatını devre dışı bırakıp kombiyi 50 derecede çalıştırmak.

    Termostatın kablosunu araya anahtar koyarak birleştireceğim.

    Bu durumda sorum şudur: Bu seçenekler arasında bir fark var mı? Yani oda termostatını maksimuma alıp kombi 50 derecede çalışsa veya kabloları birleştirip termostatı devredışı bırakarak manuel olarak 50 derecede çalışması arasında bir fark var mıdır?

    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Öncelikli tavsiyem oda termostatını bırakmanız. Oda termostatı sadece programlanabilir olabildiği zaman ve iş ofis gibi yerlerde işe yarıyor.

    Oda termostatları evde çok sağlıklı çalışmaz. ve yakıt masrafı konusunda oransal çalışmadığı için daha fazla yakar.

    Kombili bir ev için , kombinizde yoğuşmalı ise kesinlikle termostatik radyatör vanasını öneriyorum
    Oransal çalışır ve ihtiyaca göre ısı alır

    Bilgi sayfası
    http://mekanikbilgi.com/termostatik-vana-nedir/




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ysmedia

    Öncelikli tavsiyem oda termostatını bırakmanız. Oda termostatı sadece programlanabilir olabildiği zaman ve iş ofis gibi yerlerde işe yarıyor.

    Oda termostatları evde çok sağlıklı çalışmaz. ve yakıt masrafı konusunda oransal çalışmadığı için daha fazla yakar.

    Kombili bir ev için , kombinizde yoğuşmalı ise kesinlikle termostatik radyatör vanasını öneriyorum
    Oransal çalışır ve ihtiyaca göre ısı alır

    Bilgi sayfası
    http://mekanikbilgi.com/termostatik-vana-nedir/

    Alıntıları Göster
    termostatik vana oda termostadı işini görmez, oda termostadı da termostatik vananın işini görmez, termostatik vanayı nasıl programlayacaksınız, oda termostadını da her oda için ayrı ayrı ayarlayamazsınız. Doğru olan hem oda termostadı hemde termostatik vana kullanmaktır.Oda termostadı programlanabilir olmalıdır, böylece evde olmadığınız zamanlar kombi hiç çalışmaz. odaların istenilen ayarı da termostatik vana ile ayrı ayrı sağlanabilir.




  • katılıyorum zira oda termostadım yokken kombiyi 65 bile alsam 22 nin üzerine zor çıkıyor kombi kafasına göre çalıyordu hava sıcaklığının yüksek olduğunu günler kombiyi yaz moduna al çıkart , gece sıcaklığı düşür falan çile oluyordu.Hasanemii hocamdan santek aldım huzura erdik.Ancak termostad salonda duruyor diğer odalar gereğinden fazla ısınıyordu bende termostadik vana aldım 24 dereceye sabitledim.Oda ter. tınıda



    gece 22 ( gece zaten kombi hiç çalışmıyor yorgan altında 22 dereceye fazlasıyla yetiyor tasarruf ediyoruz)



    sabaha karşı 22.5



    öğlen 23



    akşamüstü 23.5



    gece 8 den 12 ye kadar 24 derece şeklinde ayarladım şimdilik yetiyor.Kara kış gelince belki değerleri 0.5 daha artırırım?Programlanabilir ter. güzel ancak geçişleri 0.5 den büyük yapınca tüketim artıyor konfor bozuluyor.Zaten program lanabilir ter. ile asıl tasarruf gece ve gündüz eşler çalışıyorsa gündüz tasarrufu yapılıyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Cevaplarınız için teşekkür ederim ancak benim sormak istediğim şu:

    Oda termostatı yokken kombinin üzerinden su sıcaklığını 50 derece yaptık diyelim. Su sıcaklığı 50 dereceye gelince kombi kendini durduruyor.

    Ancak diyelim ki oda termostatı varken yine kombinin üzerindeki tuşla suyun sıcaklığını 50 dereceye aldım Oda termostatını da 30 derece yaptım. Oda 30 derece olana kadar kombi hiç durmadan sürekli çalışıyor mu yoksa su sıcaklığı 50 derece oldu diye arada bir duruyor mu?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kombi oda termostadı yokken set değerinde kapanmaz set değerini 5 derece aşınca kapanır misal siz 50 yaptınız 55 te kapanır.





    oda termostadı varken kombi su sıcaklığına göre değilde oda termostadı verilerine göre çalışır.Yani su sıcaklığı 55 olunca kapanmaz.Tabi aşırı ısınma vs koruması varsa 70 80 gibi derecelerde belki kapanır.Bu yüzden oda termostadlarında kombi koruma modu önemli önceli interhm de yoktu bir gün pil bitmeye yakın kilitlenmiş kombi harıl harıl çalışmış.



    Hasanemii hocamın san tek in ise var.Hatta ilk ışıklı daha sonra sesli seslide de sorun çözülmezse kombi don korumasına geçiyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: meeb

    kombi oda termostadı yokken set değerinde kapanmaz set değerini 5 derece aşınca kapanır misal siz 50 yaptınız 55 te kapanır.





    oda termostadı varken kombi su sıcaklığına göre değilde oda termostadı verilerine göre çalışır.Yani su sıcaklığı 55 olunca kapanmaz.Tabi aşırı ısınma vs koruması varsa 70 80 gibi derecelerde belki kapanır.Bu yüzden oda termostadlarında kombi koruma modu önemli önceli interhm de yoktu bir gün pil bitmeye yakın kilitlenmiş kombi harıl harıl çalışmış.



    Hasanemii hocamın san tek in ise var.Hatta ilk ışıklı daha sonra sesli seslide de sorun çözülmezse kombi don korumasına geçiyor.
    Çok teşekkür ederim. Geceleri oda termostatı olan odayı kullanmayacağım için sormuştum. iki kablo arasına anahtar bağlayarak geceleri termostatı devre dışı bırakacağım artık.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mehmetdelen M kullanıcısına yanıt
    rica ederim sizde ne var?Hasanemmi hocam onu da düşün müş san tek in alıcısında tuş var ister kombi isterseniz oda ter. ını seçebiliyorsunuz.İyi bir cihaz yoksa elinizde kış bastırmadan kesinlikle san tek tavsiye ederim.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.