Şimdi Ara

Şarjlı Piller Hakkında Her Şey (22. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
17.660
Cevap
366
Favori
1.943.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Tahtakaleden gecen yil 4 adet 2300 Duracell almistim. 1 yil sonra onlari posetinden cikarip 998 ile desarj ve sarj ettim. 3 dk. icinde sarj oldular ve LCD'de Ok, ve yesil led yandi. Fotograf makinasi ile 3 foto cektim ve bittiler. Sonra bir daha sarja koydum, 1 tanesi bu sefer 15 dk. da sarj oldu. Digerleri ise 7 saat kaldilar ancak yine de dolmadilar. hata falan da vermedi. Tabi piller mangal komuru gibi isindilar. Mecburen fisi cektim ve sogumasini bekledim. Made in China yaziyor pillerde.

    Bu pilleri sizce ne yapmaliyim ? 3-5 kez bosaltip tekrar denemek kurtarir mi? Gerci bosalmasina bosalirlar da bunlar dolacak diye 24 saat beklersem evde yangin cikabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tk152 -- 9 Nisan 2007; 17:13:40 >
  • anladığım kadarıyla bu yeni alınan pillerin stabilize olmaları için en az bir iki defa şarj etmek gerekiyor. bipekkan üstada da daha önce sorduğum gibi benim de yeni aldığım sony 2500 mah pilleri ilk atabaya taktığımda biri 2 dakikada doldu! diğerine atabam, bozuk bu yeğen al bunu! dedi diğerlerini de 4-5 saatte şarj etti e haliyle 3 fotoğraf çekince a610 umda bu piller bitti kardeş dedi derhal:) neyse efendim bir kez daha tam deşarj ve şarj ettim pilleri. bu defa "bad" dediği pilide uzun uzun şarj etti ataba 998 ve pilleri geçen hafta makineye taktığımdan beri yaklaşık 600 fotoğraf ( itinayla bütün manuel çekim işkencesinden geçirilmiş 50-60 tanesi flaşlı) yarım saat civarında video çekmeme rağmen halen makinamla dağ bayır gezip fotoğraf çekiyorum:) piller bitince haber vericem:)
  • bende hama markalı 2500 mah pil var bu pil nasıldır sizce ?

    hama marka yenimi çıkdı tekno sa da hersey nerdeyse hama markalı
  • ısınma konusunda bipkkan hocamın belirttiği taktik bende de işe yaradı oda,cihazın bir tarafındaki altlı üstlü havalandırma kanallarının özellikle alt bölümünün altına bir destek yardımıylla kaldırılması veya aletin yan çevrilerek hava sirkilasyonunun rahatça yapılmasının temin edilmesi ısınmanın önüne geçiyor.

    quote:

    Orjinalden alıntı: tk152

    Tahtakaleden gecen yil 4 adet 2300 Duracell almistim. 1 yil sonra onlari posetinden cikarip 998 ile desarj ve sarj ettim. 3 dk. icinde sarj oldular ve LCD'de Ok, ve yesil led yandi. Fotograf makinasi ile 3 foto cektim ve bittiler. Sonra bir daha sarja koydum, 1 tanesi bu sefer 15 dk. da sarj oldu. Digerleri ise 7 saat kaldilar ancak yine de dolmadilar. hata falan da vermedi. Tabi piller mangal komuru gibi isindilar. Mecburen fisi cektim ve sogumasini bekledim. Made in China yaziyor pillerde.

    Bu pilleri sizce ne yapmaliyim ? 3-5 kez bosaltip tekrar denemek kurtarir mi? Gerci bosalmasina bosalirlar da bunlar dolacak diye 24 saat beklersem evde yangin cikabilir.

  • Hava basayım yani demiştik ya felan ık mık... neredeyse çöpe atacağım 70 adede yakın 10-12 yıllık Ni-cd pillerimin yarısına yakınını kurtardım bu aletle....
    quote:

    Orjinalden alıntı: devilsadvocate

    anladığım kadarıyla bu yeni alınan pillerin stabilize olmaları için en az bir iki defa şarj etmek gerekiyor. bipekkan üstada da daha önce sorduğum gibi benim de yeni aldığım sony 2500 mah pilleri ilk atabaya taktığımda biri 2 dakikada doldu! diğerine atabam, bozuk bu yeğen al bunu! dedi diğerlerini de 4-5 saatte şarj etti e haliyle 3 fotoğraf çekince a610 umda bu piller bitti kardeş dedi derhal:) neyse efendim bir kez daha tam deşarj ve şarj ettim pilleri. bu defa "bad" dediği pilide uzun uzun şarj etti ataba 998 ve pilleri geçen hafta makineye taktığımdan beri yaklaşık 600 fotoğraf ( itinayla bütün manuel çekim işkencesinden geçirilmiş 50-60 tanesi flaşlı) yarım saat civarında video çekmeme rağmen halen makinamla dağ bayır gezip fotoğraf çekiyorum:) piller bitince haber vericem:)
  • HAMA markası ben bu işlerle uğraşmaya başladığım tarihten bu yana bildiğim ki belki 30 yıl daha geri gidin tanınmış bir Alman markasıdır. 3-4 yıl önce Metro Gross Market' te görmüştüm neredeyse 30 yıl sonra ilk defa ve Uydu ve kablo-TV 2 yönlü dağıtıcıları ile bir yığın uydu teknik ekipmanı görüp adeta talan etmiştim. İthalatçısıda o tarihte Aztek adlı bir şirketti ve mallar gerçek Alman malıydı. Geçen ay yine metroda gördüm ve tüm o tarihte aldıklarım Çin malıydı ve malzeme görüntüsü aynıydı. Tabi kalite nedir ne değildir bilemem, sonuçta Çinde şarj cihazı imal eden atölye- fabrika adı her neyse 3-5 adet ise, binlerce fason marka piyasada dolaşıyor. Pil şarj cihazı Hama' nın işi değildir ama belki Atabayı yapan onuda, belki de pillerini de GP yapıyor olabilir. Yapıyorlarsa da HİÇ ŞAŞMAM....
    quote:

    Orjinalden alıntı: kad_kad

    bende hama markalı 2500 mah pil var bu pil nasıldır sizce ?

    hama marka yenimi çıkdı tekno sa da hersey nerdeyse hama markalı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 9 Nisan 2007; 21:06:17 >
  • 3-5 kez fazla bile 2 defa yapın yeter. Duracell'ler hızlı şarja uygun piller ve devreden 1.5 ampere yakın akım çekerler. Dikkat edin Prize taktığınız transformatörde anormal ısınıyor. Taktik değiştirin 2 şer 2 şer şarj edin. Panosonic'leri şarj ederken ben de bu taktiği uygulamaya başladım, ılınmıyorlar bile......
    quote:

    Orjinalden alıntı: tk152

    Tahtakaleden gecen yil 4 adet 2300 Duracell almistim. 1 yil sonra onlari posetinden cikarip 998 ile desarj ve sarj ettim. 3 dk. icinde sarj oldular ve LCD'de Ok, ve yesil led yandi. Fotograf makinasi ile 3 foto cektim ve bittiler. Sonra bir daha sarja koydum, 1 tanesi bu sefer 15 dk. da sarj oldu. Digerleri ise 7 saat kaldilar ancak yine de dolmadilar. hata falan da vermedi. Tabi piller mangal komuru gibi isindilar. Mecburen fisi cektim ve sogumasini bekledim. Made in China yaziyor pillerde.

    Bu pilleri sizce ne yapmaliyim ? 3-5 kez bosaltip tekrar denemek kurtarir mi? Gerci bosalmasina bosalirlar da bunlar dolacak diye 24 saat beklersem evde yangin cikabilir.

  • @Ali_Nazik,
    Pilleriniz zaten eski şarj cihazınız nedeniyle hırpalanmış. Kaldı ki Camellion, özellikle İngilterede oldukça tutulan bir marka ama çin malımıdır bilmiyorum. Anormal ısınma olduğuna göre iç dirençleri hızlı şarja müsait olduğu için 998 max akımı basmaya çalışıyor. Bu nedenle benim bu konuda panasonic' lerle başım belada 2 şer, 2 şer şarj yolunu buldum. Bu şekilde 2-3 defa deşarj işlemini yapın ve uzun süracak ama sabredin pilleri %90 kurtaracaksınız ve sonunda her iki pilde uzun sürsede eşit veya yakın sürede şarj olmaya başlayacaktır. Ve her kullanım sonuzu boşalımda şarja bağladığınızda ilk önce deşarja başlatın en fazla 15 dk kaybedersiniz. sonra şarj edin.
    Eskiyen veya elden çıkan pillerin yerine yenisini alıp kullanmanızı tavsiye etmem. (2-3 yıllık piller için) Ama ben kullanyım derseniz örneğin 2000 mA için yenilerini 1700-1800 mA bulabilirseniz alın veya 2000 mA'lik olması en kötü ihtimal olarak eşleştirin.
    quote:

    Orjinalden alıntı: Ali_Nazik

    Merhaba arkadaşlar...
    Bir Canon A85 fotoğraf makinem var,4 adet pille çalışıyor ve tam bir pil canavarı mübarek... Ben de hiç bir bilgim olmadan NT mağazalarından 4 adet Camelion 2000 mAh pil ve en uyduruğundan (yani ucuzundan da) bir şarj cihazı aldım. (Mikron MN1101) Aldıklarımın adlarının sadece şarj edilebilir pil ve şarj cihazı olması yetiyordu bana. Neyse, pilleri şarj edip kullandığımda 100 resim bile çekmek başarı oluyordu. Zaten şarj cihazı ledleri ile şarjın bittiğini uyarmadığından ve şarjı kesmediğinden ilk başlarda arkasında yazan süre kadar pilleri şarjda tutuyordum. Sonra zamanla unutup hızlı şarj kısmında 12 saat unuttuğum da oldu. Velhasılı kelam bizim güzelim pillerin aşağıdaki resimdeki gibi dış kapları deforme ve kenarlarında sanki içinden bir sıvı akmış gibi oldu. (Pillerimi mahvetti hain Mikron MN1101) Sonradan bu pillerle 50 resim bile çekemedim.
    Sonra kablosuz bir mouse alınca notebook'a AAA şarj edilebilir piller ve iyi bir şarj cihazı alayım dedim. Başladım araştırmaya... Bu arada bir elektronik tamircisi arkadaşa da açtım meseleyi ve bana bir ATABA 508 getirdi , 20 YTL fiyatı dedi. Abi fazla geldi ben bir araştırayım dedim. (Zaten bir araştırınca bayağı uzun sürer benim bir şeyi satın almam, Canon A85'i alırken 2 ay araştırdım, sonra yeter artık alıyorum dedim.)
    İnternette ATABA nedir ne değildir araştırırken bir forumda (http://forum.netfotograf.com/battery.asp?msg_id=16037) ATABA AT-998'i öven ve tavsiye eden bir konuya rastladım, derken bu sitedeki bu konu başlığındaki yazılanları gördüm. Sağolsun bipekkan Usta'nın tavsiyeleri doğrultusunda Ankara'ya gidip Tüfekçi'den olmasa da Kayseri'den biraz acele ettiğimden dolayı ATABA AT-998'i pahalıya yani 33.5 YTL'ye aldım. Camelion'ları ilkönce deşarj edip sonra şarj ettim, tabii hepsi birden aynı anda işlemlere aynı cevabı vermedi. Aşağıdaki resimdeki gibi birinin şarjı tamamlandı, ikisi devam ederken birinin de daha deşarjı devam ediyordu. İkinci gün pilleri kullanmadan sabahtan yeniden deşarj etmeye başladım, 08:30'da başladıysam 12:00'a kadar hala devam ediyordu deşarj işlemi ve 1 çentik bile boşalmamıştı LCD ekranda. Bir daha basıp şarjı başlattım ilk başta göstergeler beraber ilerliyordu sonra bir tanesi çok erkenden yeşili yaktı. Bu arada pil sıcaklığı bayağı artmıştı. Sonra işlem devam ederken 2 tanesi 2 çentiğe çıktı 1 tanesi 1 çentikteydi. Nasıl oldu bilemiyorum sonra hepsi tek çentiğe indi. Ayrıca piller 1-1.5 saat sonra öyle bir ısındı ki makineye zarar verecek diye çıkarttım, tabii o kadar sıcaktı ki makineden çıkartırken elimi yakmamak için çok uğraştım.
    Bir de ATABA AT-998'den pilleri çıkartırken alt kısımdaki metal kısımlar pillere çok sürtüyor. Pillerin dış kaplamaları bir müddet sonra alttan kalkmaz mı? Bir de bu kadar ısınma şarj aletine zararı oldu mu şu anda acaba? Yeni pil mi almalıyım, yoksa 1-2'sini atarak (tabii geri dönüşüm kutularına :) ) diğerlerini kullanabilkir miyim? Yeni pil alırsam bu iki pille eşleştirmem için onlar da 2000 mA/h mı olmalı, yoksa bu da mı mümkün değil?
    Ne olacak şimdi arkadaşlar , ne yapayım ben? Çok uzun oldu metin ve çok soru sordum kusura bakmayın...
    Kullananlar, tecrübe sahipleri bilgilendirirse sevinirim.
    Kolay gelsin... Şimdiden teşekkürler...
  • arkadaşlar şimdi ben hertürlü pili şarj eden bi alet istiyorum piyasada bunların fiyeti galiba 25-35 ytl arası.
    ama bir çok marka var bunların hangisini tavsiye edersiniz. Karaköyde ataba'nın bütün pilleri şarj eden modeline 35 ytl dediler. nasıldır sizce ataba. yanlız modelini hatırlayamıycam.
    siz nasıl bişiy tavsiye edersiniz.
  • Cevabınız için teşekkürler bipekkan Usta...
  • Ataba'nın 2 çeşit tüm pilleri şarj eden cihazı var. GP' nin de 1 çeşit olarak, Varta' nın da 2 çeşit olarak var ve genel adı Universal şarj cihazlarıdır. Burada o veya bu markanın iyiliğinden ziyade üstünde ve orjinal kutusu üzerinde yazana itibar edin. Örneğin ben zamanında 40 YTL gibi bir fiyatla satılan Ataba' nın AT-788 LUXUS UNIVERSAL yazan cihazını 15 YTL'ye aldım ve sırf kabından istifade için. Bu cihaz sadece Ni-CD pilleri şarj için yapılmış son derece basit dirençlerle akım sınırlandırılması yapılmış bir cihazdır ve Ni-MH piller için uygun değildir. Şarj etmez mi? Eder ama 15-20 şarjdan sonra pilleriniz halk ağzıyla söyliyeyim TEMBELLEŞİR ve kısa sürede verim kaybına uğrar. Varta' nın kodunu hatırlayamıyorum 2 cihazından biri en az 10 yıllık ve o da Ni-CD ler için. Kısacası bu noktaya dikkat ederek alın ve genellikle bu cihazlar elektronik kontrollu değildir ve üzerlerinde Ni-CD ve Ni-MH piller için bir Switch Sürgü tarzı anahtar bulunur. Hızlı Şarj yapamazlar....
    quote:

    Orjinalden alıntı: oguzg

    arkadaşlar şimdi ben hertürlü pili şarj eden bi alet istiyorum piyasada bunların fiyeti galiba 25-35 ytl arası.
    ama bir çok marka var bunların hangisini tavsiye edersiniz. Karaköyde ataba'nın bütün pilleri şarj eden modeline 35 ytl dediler. nasıldır sizce ataba. yanlız modelini hatırlayamıycam.
    siz nasıl bişiy tavsiye edersiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 10 Nisan 2007; 8:50:04 >
  • bipekkan Usta,
    Tamam aldık ATABA AT-998'i, güzel...
    Ama piller üstteki içeri geçmeli kısımdan çıkmıyor ya da zor çıkıyor. Alttaki metal kısımdan çıkarken de pilin üzerindeki kaplama, alttan deforme olup açılıyor.
    Nasıl olacak da olacak bu aletten en güzel şekilde pil çıkarma işi...

    Teşekkürler...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ali_Nazik -- 10 Nisan 2007; 15:50:03 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ali_Nazik

    bipekkan Usta,
    Tamam aldık ATABA AT-998'i, güzel...
    Ama piller üstteki içeri geçmeli kısımdan çıkmıyor ya da zor çıkıyor. Alttaki metal kısımdan çıkarken de pilin üzerindeki kaplama, alttan deforme olup açılıyor.
    Nasıl olacak da olacak bu aletten en güzel şekilde pil çıkarma işi...

    Teşekkürler...


    Hocam ben de ayni olayi sorun ediyorum. Ama ne care, idare edicez artik. Guzel cikarmanin yolu olmaz heralde
  • Bizde çareler tükenmez, zannederim bu olay GP'lerde daha çok belirgin.
    GP'lerde (-) kutbun çıkıntısının çapı, Uniross-Panasonic-Micron gibi pillere göre daka küçük, dolayısıyla GP'lerde alta kıvrılan plastik açıkta kalıyor. Varta' larda ise alta kıvrılan kaplama yok dolayısıyla sorunda yok.
    Ataba' nın (-) kutup terminalinin sertliğinden ziyade yaylı (+) bölüm sonuna kadar hiç pay kalmadan kullanılıyor AA pillerde ve dikkat ederseniz (-) terminalde 1 mm. kadar içeri basılıyor İşte sorun burada şarj olan pilleri elle almak resmen işkence. İlk başlarda bu durumu farkettim şöyle bir şey yaptım. 3-4 mm kalımlığında 10 cm kadar boyunda ben yuvarlak olarak hurdalığımda buldum, köşeli de olabilir. Bu çubuğun bir tarafını eğe ile tornavida ucu gibi yaptım ve işi biten pilleri (-) taraftan kaldıraç gibi pilin altına sokup kağırtarak çıkartıyorum. Yine GP'lerde bazen zorlanıyorum ama kolayca çıkıyor. Bu aletin yerine evdeki tornavidayı sakın ola kullanmayın, demir plastik olan pilin dış kaplamasını hem ezer hem yırtar........
    quote:

    Orjinalden alıntı: tk152


    quote:

    Orjinalden alıntı: Ali_Nazik

    bipekkan Usta,
    Tamam aldık ATABA AT-998'i, güzel...
    Ama piller üstteki içeri geçmeli kısımdan çıkmıyor ya da zor çıkıyor. Alttaki metal kısımdan çıkarken de pilin üzerindeki kaplama, alttan deforme olup açılıyor.
    Nasıl olacak da olacak bu aletten en güzel şekilde pil çıkarma işi...

    Teşekkürler...


    Hocam ben de ayni olayi sorun ediyorum. Ama ne care, idare edicez artik. Guzel cikarmanin yolu olmaz heralde
  • arkadaşlar ,
    Bu Ataba at-998 de şarj veya deşarj etme seçeneği varmı?yani ne yapacağına nasıl karar veriyor?cihazın deşarja ihtiyacı olduğunu kendisi mi karar veriyor?
    saygılar...
  • Valla NE YAPACAĞINA nasıl KARAR VERDİĞİNİ ben bilmiyorum, Çünkü buna SİZ KARAR VERİYORSUNUZ.... 2. si cihazın deşarja ihtiyacı olmaz, üzerine takılan pillerin olur, Ona da siz karar verip cihazın üstündeki sarı düğmeye tıklayıp cihazı deşarj konumuna almanız gerekir. Deşarj işlemi de bittikten sonra şarj cihazı otomatik olarak şarja geçer.
    Bu konuda onlarca mesaj ve açıklamalar var. topiği bir incelemenizi öneririm...
    quote:

    Orjinalden alıntı: katsumoto

    arkadaşlar ,
    Bu Ataba at-998 de şarj veya deşarj etme seçeneği varmı?yani ne yapacağına nasıl karar veriyor?cihazın deşarja ihtiyacı olduğunu kendisi mi karar veriyor?
    saygılar...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: bipekkan

    Valla NE YAPACAĞINA nasıl KARAR VERDİĞİNİ ben bilmiyorum, Çünkü buna SİZ KARAR VERİYORSUNUZ.... 2. si cihazın deşarja ihtiyacı olmaz, üzerine takılan pillerin olur, Ona da siz karar verip cihazın üstündeki sarı düğmeye tıklayıp cihazı deşarj konumuna almanız gerekir. Deşarj işlemi de bittikten sonra şarj cihazı otomatik olarak şarja geçer.
    Bu konuda onlarca mesaj ve açıklamalar var. topiği bir incelemenizi öneririm...
    quote:

    Orjinalden alıntı: katsumoto

    arkadaşlar ,
    Bu Ataba at-998 de şarj veya deşarj etme seçeneği varmı?yani ne yapacağına nasıl karar veriyor?cihazın deşarja ihtiyacı olduğunu kendisi mi karar veriyor?
    saygılar...




    forumu daha önce okumuştum ama aklımda kalmamış.ok.sagol.
  • Valla arkadaşlar ben boru tipi pil şarj cihazı kendim yapıverdim. 9 voltluk 1.5 amperlik 10 watt lık bir trafoyu 6 volta düşene kadar seconder sarımını çözdüm. Çıkışına 1n4001 ile köprü yaptım. plastik çeşme borusunun içine pilleri takıyorum. 4 adet pili. şarj olurken 250 ma akım çekiyorlar hesap meydanda. toplam pil Voltajının %10 fazlası ile ve ve akımın %10 u bir akımla pilleri şarj edeceksiniz. 2700Ma %10 270Ma yani 250 Ma vererek 10 saatte şarjı tamamlarsınız. Birde şarj olurken piller hiç ısınmıyorsa ben o pillerin tamşarj olduğuna inanmam.Mutlaka biraz ısınması lazım tabi el yakacak kadar değil.
  • Doğrudan DC akımı vermek, çok doğru değil, Özellikle Ni-MH piller için. birazda AC lazım. Köprüye de gerek yok tek 1 adet 4001 veya benzeri diyot yeter ama çıkışına bir 100 uF/16 Volt ilave edin ve 10K bir direnci 1N4001'in İki ucuna birleştirin. bir mA metre veya AVO yardımı ile pile bağlantının yapıldığı uçlardan birine seri olak 1K ayarlı direnç girin ve şarj akımını 250-270 mA olacak şekilde ayarlayın. (Piller tümü ile boşken yapın bunu) ve devreden sökün ve ayarlı direncin değerini ölçün ve yerine aynı değer de 1/4 veya 0.5 watt gücünde sabit bir direnç bağlayın. Bunun nedeni 6 volta düşürdüğünüz gerilim hala çok yüksektir. Eğer tam köprü yaparsanız DC olarak değeri doğrultulunca 6VxKare kök2 (1.41)=8.46 Volt yapar bunu 4 adet pile bölerseniz 2.12 volt yapar ve pili HAŞAT edersiniz. Pili eğer K10' a göre şarj edecekseniz yani pil kapasitesinin %10 ile yapacaksanız pil başına gerilim 1.45 voltu aşmaması gerekir. bunu 4 ile çarparsanız toplam şarj geriliminin değeri 5.8 volttur ama bu DC akımdır. Bunun AC gerilim karşığı ise 5.8V/1.41=4.11 volttur, 6 volt değil. Yaklaşık transformatörü 4.2 VAC olarak sekonder gerilimi olacak şekilde sarmak gerekir. Eğer şarjı hızlı olarak yapmak isterseniz max pil başına gerilim 1.64 volt' tur ama bu risktir ve çokta uygun olmayan pillerde patlama dahil pilin aşırı ısınma nedeniyle elden çıkmasına da neden olabilir. Bunlar için ideal gerilim pil başına 1.54 Volt olmalıdır(ortalama) bunun değeride 6.16 Volt ~6.2 volttor ve AC karşılığı 3.58 Volt, ~ 4.4 VAC olmalıdır. Bu şartlar altında da yaptığım şarj cihazında regülasyon olmadığından şarj cihazı pilleri 450-500 mA ile şarj eder ki fazla fazla yeterlidir. Bunu niye anlattım? Madem trafoyu söküp 6 volta indirmişsiniz, bir daha açmayın köprü yerine yarım dalga doğrultucuyla tek diyotla düşürün, DC çıkışınız da 2.7 Volt aralığına düşsün. Verdiğim değerleri 250-270 mA şarj akımında tutabilmek, tutturmak için de çıkışa koyacağınız elektrolitik kondansatörün değerini 5-10 uF seçerek (deneyerek) bulun. Bu durumda çıkış geriliminiz 8.46 volta çıkacaktır. Bu fazladır. Bu nedenle kondansatörün iki ucuna da çıkış gerilimini 5.8 volt olacak şekilde deneyerek bir direnci paralel bağlayıp sabitleyin (yük direnci). Bu yaptığınız aletin de bir özelliği oldu şimdi. Pil gerilimi şarj gerilim değerine yaklaştıkça çekilen akım azalacak ve eşit olduğunda da şarj akımı kesilecektir (Gerilim değerlerine uyduğunuz takdirde). Şarjın bittiğini anlamanında çok ucuz ve basit bir yolu var ama şimdi kafa karıştırmayalım.
    Elektronik şarj cihazları bizim 10 K direncin yaptığını kesikli ve darbeli akım vererek yaparlar. Sizin alete ilave ettiğimiz 10 k direnç ile sn. de 100 defa darbe yaratmış oluyoruz. Bu gerekli. Şimdi aletinizi güle güle iyi günlerde kullanın. İsterseniz devrenin şemasını gönderirim ama anlatımınızdan buna gerek yok gibi .....
    quote:

    Orjinalden alıntı: rondo1194

    Valla arkadaşlar ben boru tipi pil şarj cihazı kendim yapıverdim. 9 voltluk 1.5 amperlik 10 watt lık bir trafoyu 6 volta düşene kadar seconder sarımını çözdüm. Çıkışına 1n4001 ile köprü yaptım. plastik çeşme borusunun içine pilleri takıyorum. 4 adet pili. şarj olurken 250 ma akım çekiyorlar hesap meydanda. toplam pil Voltajının %10 fazlası ile ve ve akımın %10 u bir akımla pilleri şarj edeceksiniz. 2700Ma %10 270Ma yani 250 Ma vererek 10 saatte şarjı tamamlarsınız. Birde şarj olurken piller hiç ısınmıyorsa ben o pillerin tamşarj olduğuna inanmam.Mutlaka biraz ısınması lazım tabi el yakacak kadar değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bipekkan -- 16 Nisan 2007; 0:52:02 >
  • bipekkan
    tam doğru akım değilki yarım dalga çıkışına kondansatör koymuyum
    ve 15 ohm luk bir seri bağlı direnç koyarak iki pilide şarj edebiliyorum
  • 
Sayfa: önceki 2021222324
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.